Electrolux EMS1760X Användarmanual

Typ
Användarmanual
INSTRUKTIONSBOK
INSTRUCTION BOOK
LIVRO DE INSTRUÇÕES
INSTRUKTIONSBOG
INSTRUKSJONSBOK
KÄYTTÖOPAS
Microwave oven Forno a micro-ondas
Mikrovågsugn Mikrobølgeovn
Mikrobølgeovnen Mikroaaltouuni
SF
DK
N
S
P
GB
Model EMS1750
Model EMS1760
EX-21+22D-EU Cover 18/08/2004 16:24 Page A
SVENSKA
Viktiga säkerhetsinstruktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .66 - 67
Ugn och tillbehör . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .68
Kontrollpanel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .69
Före användning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .70
Inställning av klockan . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .70
Vad är mikrovågor? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .71
Lämpliga eldfasta formar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .71
Tips och råd . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .72 - 74
Mikrovågsugnens effektnivå . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .75
Manuell användning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .75
Andra användbara funktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .76 - 77
Automatisk användning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .78
Tabeller för automatisk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 79 - 81
Recept för automatisk AC-6 & AC-7 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .81 - 82
Tillagningstabeller . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .83 - 85
Recept . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .85 - 89
Skötsel och rengöring . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .90
Vad gör jag om . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .91
Garanti & service . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .92
Specifikationer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .93
Viktig information . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .93
Installation . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .94 - 95
65
INNEHÅLL
3. EX-21+22D-EU Swedish 18/08/2004 16:29 Page 65
66
VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER
VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER: LÄS DENNA TEXT NOGA OCH SPARA DEN FÖR
FRAMTIDA BRUK
Att undvika risk för kroppsskada
VARNING:
Använd inte ugnen om den är skadad eller inte fungerar
som den ska. Kontrollera följande före användning:
a)Dörren: Se till så att dörren stängs ordentligt och
kontrollera att den inte är feljusterad eller skev.
b)Gångjärnen och säkerhetslåsen: Kontrollera att de
inte är trasiga eller lösa.
c) Dörrtätningarna och tätningsytorna: Kontrollera att
de inte har skadats.
d)Inuti ugnsutrymmet eller på dörren: Kontrollera att
det inte finns några bucklor.
e)Strömsladden och kontakten: Kontrollera att de
inte är skadade.
Justera, reparera eller ändra aldrig ugnen själv.
Det är riskfyllt för alla som inte har lämplig
utbildning att utföra service eller reparation som
innefattar avlägsnande av höljet, vilket skyddar
mot exponering av mikrovågsstrålning.
Använd inte ugnen med dörren öppen och ändra inte
dörrlåset på något sätt.
Använd inte ugnen om det finns något föremål mellan
dörrtätningen och tätningsytorna.
Låt inte fett eller smuts samlas på dörrtätningar
och närliggande delar. Följ instruktionerna för
”Skötsel och rengöring” på sidan 90. Om ugnen
inte hålls ren kan ytan försämras på ett sätt som
kan påverka apparatens livslängd negativt, och
möjligtvis resultera i en farlig situation.
Individer med PACEMAKER bör rådfråga sin läkare eller
tillverkaren av pacemakern om säkerhetsföreskrifter
beträffande mikrovågsugnar.
Att undvika risk för elektriska stötar
Du får inte under några omständigheter ta bort det yttre höljet.
Undvik att spilla eller stoppa in föremål i dörrlåsöppningarna
eller ventilationsöppningarna. I händelse av spill, ska du
stänga av och koppla ur ugnen omedelbart och ringa en
auktoriserad ELECTROLUX reparatör.
Doppa inte strömsladden eller kontakten i vatten eller
någon annan vätska.
Låt inte strömsladden löpa över heta eller vassa ytor,
som t.ex. området kring varmluftsventilen på den
bakre delen av ugnens ovansida.
Försök inte att byta ut ugnslampan själv, och låt inte heller
någon som inte är auktoriserad av ELECTROLUX göra det.
Om ugnslampan går sönder, ska du kontakta din
återförsäljare eller en auktoriserad ELECTROLUX -reparatör.
Om strömsladden till denna apparat skadas måste den
bytas ut mot en specialsladd. Detta utbyte måste göras av
en auktoriserad ELECTROLUX reparatör.
Att undvika brandrisk
Mikrovågsugnen bör inte lämnas utan
uppsikt under användning. För höga
effektnivåer eller för långa tillagningstider
kan överhetta maten och orsaka eldsvåda.
Det elektriska uttaget måste vara lätt åtkomligt så att
enheten lätt kan kopplas ur i en nödsituation.
Strömförsörjningen måste vara 230 V, 50 Hz, med
minst 10 A säkring, eller minst 10 A distributionsrelä.
Vi rekommenderar att en separat strömkrets som
enbart hör till denna enhet används.
Ugnen bör inte förvaras eller användas utomhus.
ÖPPNA INTE DÖRREN om mat som värms upp
börjar ryka. Stäng av ugnen, dra ur sladden
och vänta tills maten har slutat att ryka.
Om du öppnar dörren medan maten ryker
kan detta orsaka eldsvåda. Använd endast
mikrovågssäkra behållare och kärl. Se
sidan 71.
Lämna inte ugnen utan uppsikt vid
användning av engångsplast, papper eller
andra lättantändliga matbehållare. Rengör
mikrovågsskyddet, ugnsutrymmet, den
roterande tallriken och tallriksstödet efter
användning.
Dessa måste vara torra och fettfria.
Gammalt fett kan överhettas och börja
ryka eller fatta eld.
Placera inte lättantändliga material nära ugnen eller
ventilationsöppningarna.
Blockera inte ventilationsöppningarna. Ta bort alla
metallförslutningar, påsklämmor etc. från mat och
matförpackningar.
Svetsade metallytor kan orsaka eldsvåda. Använd inte
mikrovågsugnen för att värma upp olja till fritering.
Temperaturen kan inte kontrolleras och oljan kan fatta eld.
Använd endast specialpopcorn för mikrovågsugnar,
om du vill poppa popcorn.
Förvara inte mat eller andra föremål inuti ugnen.
Kontrollera inställningarna när du har startat ugnen för att
säkerställa att ugnen fungerar som du önskar. Se
motsvarande tips i handboken och kokboksavsnittet.
3. EX-21+22D-EU Swedish 18/08/2004 16:29 Page 66
SVENSKA
67
VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER
Att undvika risk för explosion eller plötslig
kokning:
VARNING: Vätskor och annan mat får inte
värmas upp i förslutna behållare eftersom
de kan explodera.
Använd aldrig förslutna behållare. Ta bort förslutningar
och lock före användning. Förslutna behållare kan
explodera på grund av ett uppbyggt tryck även efter det
att ugnen har stängts av. Var försiktig när du värmer upp
vätskor i mikrovågsugnen. Använd en behållare med
bred öppning så att bubblorna kan komma ut.
Uppvärmning av drycker i mikrovågsugn
kan medföra försenad eruptiv kokning, och
därför måste försiktighet iakttas vid
hantering av behållaren.
För att förhindra plötslig eruption av kokande vätska
och eventuell skållning:
1. Rör om vätskan före uppvärmning/återuppvärmning.
2. Det är lämpligt att sätta i en glasstav eller liknande
redskap i vätskan under återuppvärmning.
3. Låt vätskan stå kvar i ugnen när tillagningstiden är
slut för att förhindra försenad eruptiv kokning.
Koka inte ägg i sina skal. Hela hårdkokta
ägg bör inte värmas i mikrovågsugn då de
kan explodera även efter det att
mikrovågsuppvärmningen är klar. Stick hål
i äggulan och vitan då du ska tillaga eller
värma upp ägg som inte är uppvispade
eller rörda, annars kan äggen explodera.
Skala och skiva hårdkokta ägg innan du
värmer upp dem i mikrovågsugnen.
Stick hål i skalet eller skinnet på potatis, korv och frukt
innan tillagning, annars kan de explodera.
Att undvika risk för brännskador
Använd grytlappar eller ugnsvantar när du tar ut mat
ur ugnen för att förhindra brännskador. Håll alltid
behållare som popcornpåsar, ugnspåsar etc.
bortvända från ansikte och händer när du öppnar
dem, för att undvika att ångan orsakar brännskador.
För att undvika brännskador bör du alltid
testa mattemperaturen och röra om maten
före servering. Var speciellt uppmärksam på
temperaturen hos mat och drycker som ges
till småbarn eller äldre.
Kontrollera alltid matens temperatur. Stå alltid en bit ifrån
ugnsdörren när du öppnar den för att undvika att
brännas av ånga och värme. Skiva fyllda bakade
maträtter efter uppvärmning för att släppa ut ånga och
undvika brännskador. Håll barn borta från dörren för att
förhindra att de bränner sig.
Att undvika att barn använder mikrovågsugnen
felaktigt
VARNING: Låt endast barn använda ugnen
utan uppsikt om de har fått tillräckliga
instruktioner, så att barnet klarar av att
använda ugnen på ett säkert sätt och förstår
riskerna med felaktig användning.
Luta dig inte emot eller gunga på ugnsdörren. Lek inte
med ugnen och använd den ej heller som en leksak.
Barn bör få lära sig alla viktiga säkerhetsinstruktioner: hur
de använder grytlappar, försiktigt tar av lock etc., samt
att vara speciellt uppmärksamma på förpackningar (t.ex.
självupphettande material) som är utformade för att göra
mat frasig, eftersom dessa kan vara extra varma.
Andra varningar
Ändra aldrig ugnen på något sätt. Denna ugn ska endast
användas för mattillagning i hemmet och får endast
användas för att tillaga mat. Den är inte lämplig för
kommersiell användning eller laboratorieanvändning.
Att underlätta problemfri användning av din
ugn och undvika skador
Använd aldrig ugnen när den är tom. Om du använder
en brunfärgande form eller ett självupphettande material
bör du alltid placera en värmebeständig isolator, som
t.ex. en porslinstallrik, under formen eller materialet för att
undvika att skada den roterande tallriken vid
värmepåfrestningen. Den uppvärmningstid som anges i
instruktionerna för formen får inte överskridas. Använd
inte metallredskap, eftersom de återkastar mikrovågor
och kan orsaka elektrisk smältning. Ställ inte
konservburkar i ugnen. Använd endast den roterande
tallrik och det tallriksstöd som är utformat för denna ugn.
Använd inte ugnen utan den roterande tallriken.
För att förhindra att den roterande tallriken går sönder:
(a) Låt den roterande tallriken svalna innan den görs
ren med vatten.
(b) Ställ inte het mat eller heta kärl på en kall
roterande tallrik.
(c) Ställ inte kall mat eller kalla kärl på en het
roterande tallrik.
Ställ inte någonting på det yttre höljet under användning.
OBS:
Kontakta en auktoriserad elektriker om du är osäker på
hur du bör ansluta din ugn. Varken tillverkaren eller
återförsäljaren påtar sig något ansvar för skador på
ugnen, eller personskador, som uppstår till följd av
försummelse att utföra en korrekt elektrisk anslutning.
Vattenånga eller vattendroppar kan tillfälligtvis uppstå på
ugnsväggarna eller runt dörrtätningarna och
tätningsytorna. Detta är normalt och inget tecken på
mikrovågsläckage eller fel.
3. EX-21+22D-EU Swedish 18/08/2004 16:29 Page 67
68
UGN OCH TILLBEHÖR
TILLBEHÖR:
Kontrollera att följande tillbehör finns med:
(15) Roterande tallrik (16) Tallriksstöd
(17) 4 fixeringsskruvar (visas ej).
Placera tallriksstödet i tätningen på botten av
ugnsutrymmet.
Placera sedan den roterande tallriken på
tallriksstödet.
•För att undvika skador på den roterande tallriken,
bör du se till så att tallrikar eller behållare inte
kommer emot den roterande tallrikens kant när du
tar ut dem ur ugnen.
OBS: När du beställer tillbehör ber vi dig att uppge
två saker till din återförsäljare eller auktoriserade
ELECTROLUX reparatör: artikelns namn, samt
modellnamnet för din mikrovågsugn.
1 Framsida
2 Ugnslampa
3 Kontrollpanel
4 Mikrovågsskydd
5 Ugnsutrymme
6 Tätning
7 Dörrtätning och tätningsytor
8 Dörrhandtag
9 Fixpunkter (4 punkter)
10 Ventilationsöppningar
11 Yttre hölje
12 Bakre hölje
13 Klämma för strömsladd
14 Strömsladd
10
11
14
12
13
15
16
56
78
9
1
2
3
4
3. EX-21+22D-EU Swedish 18/08/2004 16:29 Page 68
SVENSKA
69
KONTROLLPANEL
1 Digital Display
2 Indikatorer
Aktuell indikator blinkar eller lyser ovanför varje
symbol enligt instruktionen. När en indikator
blinkar, ska du trycka på aktuell knapp (med
samma symbol) eller utföra den åtgärd som
krävs.
Rör om
Vänd
Vikt
Mikrovågsugnens effektnivå
Tillagning pågår
3 TIMER/VIKT vred
4 MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ
knapp
5 AUTO-PROGRAM knapp
Tryck på denna knapp för att välja ett av de 12
automatiska programmen.
6START/+30 knapp
7 STOP knapp
8 DÖRRÖPPNING knapp
1
2
3
4
5
6
8
7
3. EX-21+22D-EU Swedish 18/08/2004 16:29 Page 69
70
FÖRE ANVÄNDNING
INSTÄLLNING AV KLOCKAN
Sätt i ugnens kontakt i vägguttaget.
1. Ugnsdisplayen blinkar:
2. Tryck på STOP knappen så visas:
Ställ in klockan genom att följa anvisningarna nedan.
Använda STOP-knappen
Använd STOP knappen för att:
1. Radera ett fel under programmering.
2. Stoppa ugnen tillfälligt under tillagning.
3. Avbryta ett program under tillagning genom att
trycka på knappen två gånger.
Exempel:
Att ställa in 24-timmarsklockan på 23:35.
Välj 24-
timmarsklockan.
1. Välj klockfunktionen.
(12-timmarsklocka).
2. Ställ in timmarna. Vrid på
TIMER/VIKT vredet tills rätt
timme visas (23).
Kontrollera displayen.
4. Ställ in minuterna. Vrid på
TIMER/VIKT vredet tills rätt
antal minuter visas (35).
5. Tryck på knappen
MIKROVÅGSUGNENS
EFFEKTNIVÅ för att starta
klockan.
OBS:
1. Du kan vrida TIMER/VIKT vredet medsols eller
motsols.
2. Tryck på STOP knappen om du gör fel under
programmeringen.
3. Om strömmen till mikrovågsugnen bryts, kommer
displayen att blinkande visa när strömmen
kommit tillbaka. Om detta inträffar under tillagning
kommer programmet att raderas.
Klockinställningen raderas också.
4. När du vill återställa klockinställningen följer du
exemplet ovan igen.
Det finns två inställningslägen: 12-timmarsklocka och 24-timmarsklocka.
1.
För att ställa in 12-timmarsklocka, ska du hålla ner knappen
MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ i 3 sekunder. visas på displayen.
2. För att ställa in 24-timmarsklocka, ska du trycka på knappen
MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ en gång till efter Steg 1 i exemplet
ovan. visas i displayen.
x1 och håll i
3 sekunder.
Följ exemplet nedan för att ställa in klockan.
3. Tryck på knappen
MIKROVÅGSUGNENS
EFFEKTNIVÅ för att växla
från timmar till minuter.
x1 och håll i
3 sekunder.
x1
x1
3. EX-21+22D-EU Swedish 18/08/2004 16:29 Page 70
SVENSKA
71
VAD ÄR MIKROVÅGOR?
LÄMPLIGA ELDFASTA FORMAR
Mikrovågor skapas av en magnetron inuti mikrovågsugnen, och får de vattenmolekyler som finns inuti maten
att vibrera. Värme uppstår till följd av den friktion som skapas, och detta medför att maten tinas, värms upp
eller tillagas.
GLAS OCH KERAMISKT GLAS
Värmebeständiga glaskärl är mycket
lämpliga. Tillagningsprocessen kan
iakttas från alla håll. De får dock inte
innehålla någon metall (t.ex.
blykristall) eller ha metallglasyr (t.ex.
guldkant, koboltblå glasyr).
KERAMIK
I regel mycket lämpligt. Föremål av keramik måste
vara glaserade, eftersom fukt annars kan tränga in i
föremålen. Fukt medför att materialet hettas upp och
kan medföra att det spricker. Gör lämplighetstestet för
kärl om du inte är säker på om ditt kärl lämpar sig för
bruk i mikrovågsugn.
PORSLIN
Mycket lämpligt. Se till så att porslinet inte har någon
guld- eller silverglasyr och att det inte innehåller någon
metall.
PLAST & PAPPERSBEHÅLLARE
Värmebeständiga plastbehållare som är lämpliga för
användning i mikrovågsugn kan användas för att tina,
värma och tillaga mat. Följ tillverkarens
rekommendationer. Värmebeständigt papper som är
avsett för bruk i mikrovågsugn är också lämpligt. Följ
tillverkarens rekommendationer.
HUSHÅLLSPAPPER
Hushållspapper kan användas för att absorbera fukt
som uppstår vid korta uppvärmningsmetoder, för t.ex.
bröd eller panerade produkter. Lägg pappret mellan
maten och den roterande tallriken. Matens yta
kommer att förbli krispig och torr. Täck över fet mat
med hushållspapper för att fånga upp stänk.
MIKROVÅGSFOLI
Det är mycket lämpligt att täcka över maten med
mikrovågsfolie, eller med värmetålig folie. Följ
tillverkarens rekommendationer.
STEKPÅSAR
Kan användas i mikrovågsugn. Metallförslutningar är
inte lämpliga eftersom stekpåsens folie kan smälta.
Knyt ihop stekpåsen med ett snöre och stick hål i den
flera gånger med en gaffel. Matfolie som ej tål värme
rekommenderas inte för användning i mikrovågsugn.
BRUNFÄRGANDE FORM
En speciell mikrovågsform som är gjord av keramiskt
glas med en metallbas, vilket gör det möjligt att få en
brunfärgning av maten. När du använder den
brunfärgande formen måste du sätta en lämplig
isolator, som t.ex. en porslinstallrik, mellan den
roterande tallriken och den brunfärgande formen. Se
till så att du exakt följer den uppvärmningstid som ges
i tillverkarens instruktioner. Överdriven upphettning
kan skada den roterande tallriken och tallriksstödet,
och kan även medföra att den säkerhetsenhet som
stänger av ugnen utlöses.
METALL
I allmänhet bör inte metall användas, eftersom
mikrovågor inte kan passera igenom metall och därför
inte kan nå maten. Det finns dock undantag: små
remsor av aluminiumfolie kan användas för att täcka
över vissa delar av maten, så att dessa inte tinas för
fort eller börjar koka (t.ex. kycklingvingar). Små
steknålar av metall och aluminiumbehållare (t.ex. till
färdiglagade maträtter) kan användas. De måste dock
vara små i förhållande till maten, t.ex. måste
aluminiumbehållare vara fyllda med mat till minst
2
/
3
eller
3
/
4
Vi rekommenderar att du lägger över maten i
en form som är lämplig för användning i
mikrovågsugn. Vid användning av
aluminiumbehållare eller andra metallkärl måste det
finnas ett mellanrum på ungefär 2 cm mellan
behållaren/kärlet och ugnens innerväggar, annars
kan väggarna skadas.
INGA REDSKAP FÅR HA NÅGON
METALLBELÄGGNING –
eller innehålla
metalldelar i skruvar, band eller handtag.
LÄMPLIGHETSTEST FÖR KÄRL
Om du inte är säker på om ditt kärl lämpar sig för
bruk i mikrovågsugn kan du utföra
följande test: Ställ in kärlet i ugnen.
Ställ en glasbehållare fylld med 150
ml vatten i eller bredvid kärlet. Slå på
ugnen på 800 W effekt i 1–2
minuter. Om kärlet förblir kallt eller bara är ljummet är
det lämpligt att använda. Utför inte detta test med
plastkärl. De kan smälta.
3. EX-21+22D-EU Swedish 18/08/2004 16:29 Page 71
72
TIPS & RÅD
TIDSINSTÄLLNINGAR
I allmänhet går det betydligt snabbare att tina,
värma och tillaga mat i en mikrovågsugn än i en
vanlig ugn eller på en spis. Av den anledningen
bör du följa de tidsrekommendationer som ges i
denna kokbok. Det är bättre att ställa in för kort tid
än för lång. Provsmaka maten efter att den har
tillagats. Det är bättre att du får lägga till lite tid vid
tillagningen än att maten blir överkokt.
STARTTEMPERATURER
Hur lång tid det tar att tina, värma och laga till
maten beror på matens starttemperatur. Djupfryst
mat och mat som förvaras i kylskåp kräver till
exempel längre tillagningstid än mat som har
förvarats i rumstemperatur. Vid uppvärmning och
tillagning förutsätts normala förvaringstemperaturer
(kylskåpstemperatur cirka 5 °C, rumstemperatur cirka
20 °C). Vid upptining förväntas den djupfrysta
matens temperatur vara –18 °C.
TILLAGNINGSTIDER
De tider som ges i denna kokbok är riktlinjer, som kan
varieras beroende på matens starttemperatur, vikt och
beskaffenhet (innehåll av vatten och fett etc.).
SALT, KRYDDOR OCH ÖRTER
Mat som tillagas i mikrovågsugn behåller smaken i högre
grad än mat som tillagas med konventionella metoder. Av
denna anledning bör du använda salt mycket sparsamt
och helst bara tillsätta det efter tillagningen. Salt suger åt
sig vätska och torkar ut matens yttre skikt. Örter och
kryddor kan användas som vanligt.
TILLSATS AV VATTEN
Grönsaker och annan mat som innehåller mycket
vatten kan tillagas i sitt eget spad eller med tillsats
av en liten mängd vatten. På så vis bevaras många
vitaminer och mineraler.
FET MAT
Kött som är marmorerat med fett eller med lager av
fett tillagas snabbare än magert kött. Du bör därför
täcka över dessa delar med lite aluminiumfolie och
placera maten med den feta sidan neråt.
MAT MED SKINN ELLER SKAL
Mat som korvar, kyckling, kycklinglår, bakad potatis,
tomater, äpplen, äggulor och liknande bör punkteras
eller hålas med en gaffel eller en liten trästicka. Detta
medför att den ånga som bildas kan upplösas utan
att skinnet eller skalet går sönder.
SMÅ OCH STORA MÄNGDER
Hur lång tid det tar att tina, värma upp eller tillaga mat
är helt beroende av hur stor mängd mat som du vill
tillreda.
Detta innebär att små portioner tillagas snabbare än
större portioner.
Tumregeln är:
DUBBEL MÄNGD = NÄSTAN DUBBELT SÅ LÅNG TID
HALV MÄNGD = HÄLFTEN SÅ LÅNG TID
DJUPA OCH FLATA BEHÅLLARE
Även om båda behållarna rymmer lika mycket så
blir tillagningstiden längre när den djupare
behållaren används. Du bör därför välja en
behållare som är så flat som möjligt, och som ger
en så stor yta som möjligt. Använd endast djupa
behållare för rätter som du riskerar att överkoka, t
ex nudlar, ris, mjölk etc.
RUNDA OCH OVALA FORMAR
Mat tillagas jämnare i en rund eller oval behållare än
i fyrkantiga eller rektangulära behållare, eftersom
mikrovågsenergin koncentreras till hörnen på kantiga
formar och den mat som finns där kan bli överkokt.
ÖVERTÄCKNING
Om maten täcks över bevaras dess fukt och
tillagningstiden förkortas. Använd ett lock,
mikrovågsfolie eller liknande. Mat som ska vara
krispig, som exempelvis stekar eller kycklingar, bör ej
täckas över. I allmänhet kan man säga att all mat som
skulle ha täckts över i en vanlig ugn även bör täckas
över in en mikrovågsugn. Mat som lämnas oövertäckt
i en vanlig ugn kan även lämnas oövertäckt i en
mikrovågsugn.
OREGELBUNDET FORMADE LIVSMEDEL
Placera den tjockare, mer kompakta änden av
livsmedlet så att den pekar utåt. Placera grönsaker
(t.ex. broccoli) med stjälkarna pekande utåt.
OMRÖRNING
Du måste röra om i maten eftersom mikrovågorna värmer
de yttre områdena först. Genom att röra om i maten
balanseras temperaturen och maten värms upp jämnt.
PLACERING
Arrangera enskilda portioner (puddingformar, bägare
eller bakad potatis) i en cirkel på den roterande
tallriken.
Lämna plats mellan portionerna så att
mikrovågsenergin kan tränga igenom från alla håll.
VÄNDA
Medelstora föremål, som hamburgare eller biffar, bör
vändas en gång under tillagningen, för att
tillagningsprocessen ska kunna förkortas. Stora
föremål, som t.ex. stekar och kyckling, måste vändas
eftersom de tar emot mer mikrovågsenergi på den
övre sidan och kan torka ut om de inte vänds.
3. EX-21+22D-EU Swedish 18/08/2004 16:29 Page 72
SVENSKA
73
TIPS & RÅD
VILOTID
En av de viktigaste reglerna att komma ihåg då man
tillagar mat i mikrovågsugn är att man bör följa de
rekommenderade vilotiderna. För i princip all mat som
tinas, värms upp eller tillagas i en mikrovågsugn,
krävs en viss vilotid. Under denna vilotid jämnas
temperaturen ut och fukten fördelas jämnt i maten.
BRUNFÄRGARE
När tillagningen har pågått i mer än 15 minuter
framträder en brun yta,
även om denna inte är jämförbar med den djupa
brunhet och krispighet som erhålls vid traditionell
tillagning. För att få en aptitretande brun färg kan du
använda brunfärgare. De flesta av dessa fungerar
samtidigt som smaksättare. I följande tabell får du
några förslag på tillsatser som du kan använda för
brunfärgning och även förslag på vad du kan
använda dem till.e of the uses to which you might put
them.
BRUNFÄRGARE
Smält smör och torkad paprika
Torkad paprika
Sojasås
Barbecue & Worcestershiresås, sky
Smulat bacon eller torkad lök
Kakao, chokladflingor, brun glasyr, honung
och marmelad
Fågel
Ugnsbakade rätter,
”ostgratinerade smörgåsar”
Kött och fågel
Stekar, kroketter, små stekta
maträtter
Ugnsbakade rätter, rostade
rätter, soppor, grytor
Kakor och efterrätter
Täck fågeln med
smör/paprika-blandningen
Pudra över med paprika
Täck med såsen
Täck med såsen
Strö över bitar av bacon eller
torkad lök
Strö över bitar ovanpå kakor eller
efterrätter, eller använd som glasyr
MATRÄTT
METOD
UPPVÄRMNING
Färdiga maträtter i aluminiumbehållare bör tas ur
aluminiumbehållaren och värmas på en tallrik eller
i en form.
Ta bort locken från förslutna behållare.
Mat bör täckas över med mikrovågsfolie, en tallrik
eller ett skydd (finns att köpa i affärer), så att ytan
inte torkar ut. Drycker behöver inte täckas över.
Sätt i en glassked i behållaren vid upphettning av
vätskor som t.ex. vatten, kaffe, te eller mjölk.
Om möjligt bör stora mängder röras om då och
då, så att temperaturen fördelas jämnt.
De tider som anges gäller för mat i en
rumstemperatur på 20 °C. Uppvärmningstiden
för mat som lagras i kylskåp bör ökas något.
Efter uppvärmning bör maten stå i 1–2 minuter, så
att temperaturen inuti maten kan fördelas jämnt
(vilotid).
De tider som ges är riktlinjer, som kan varieras
beroende på matens starttemperatur, vikt,
vatteninnehåll, fettinnehåll eller vilket resultat du vill
uppnå.
UPPTINING
Din mikrovågsugn är idealisk för upptining.
Upptiningstiderna är vanligtvis betydligt kortare än
med traditionella upptiningsmetoder.
Här följer några tips. Ta ut det frusna livsmedlet ur
förpackningen och lägg det på en tallrik för upptining.
ASKAR OCH BEHÅLLARE
Askar och behållare som är avsedda för
mikrovågsugnar är speciellt bra för upptining och
uppvärmning av mat, eftersom de kan tåla såväl
frystemperaturer (ner till cirka -40 °C) som hög värme
(upp till cirka 220 °C). Du kan därför använda
samma behållare till att tina upp, värma och t.o.m.
tillaga maten utan att behöva flytta den.
ÖVERTÄCKNING
Täck över tunna delar med smala remsor av
aluminiumfolie före upptining. Upptinade eller varma
delar bör på samma sätt täckas över med
aluminiumremsor under upptining. På så vis kan du
förhindra att tunna delar blir för varma, samtidigt som
tjockare delar fortfarande är frusna.
KORREKT INSTÄLLNING
Det är bättre att välja en inställning som är för låg i
stället för en som är för hög. Om du väljer en låg
inställning kan du försäkra dig om att maten tinar
jämnt. Om mikrovågsinställningen är för hög, kommer
matens yta redan att ha börjat koka då insidan
fortfarande är frusen.
3. EX-21+22D-EU Swedish 18/08/2004 16:29 Page 73
74
TIPS & RÅD
VÄNDA/RÖRA OM
Så gott som all mat måste vändas eller röras om då
och då. Så snart som möjligt bör du sära på delar
som har fastnat tillsammans och placera om dem.
SMÅ MÄNGDER
Tinar snabbare och jämnare än större mängder. Vi
rekommenderar att du fryser ner så små portioner
som möjligt. Genom att göra det kan du laga till
hela menyer snabbt och lätt.
MAT SOM KRÄVER VARSAM HANTERING
Mat som tårtor, grädde, ost och bröd bör endast
tinas delvis och sedan tina klart i rumstemperatur.
På så vis undviker du att ytterområdena blir för
varma medan insidan fortfarande är frusen.
VILOTID
Detta är speciellt viktigt efter att du har tinat mat,
eftersom upptiningsprocessen fortsätter under
denna period. I upptiningstabellen hittar du
vilotiderna för olika livsmedel. Tjocka, kompakta
livsmedel kräver längre vilotid än tunnare livsmedel
eller livsmedel som är porösa. Om maten inte har
tinat tillräckligt, kan du fortsätta att tina den i
mikrovågsugnen eller förlänga vilotiden. När
vilotiden är slut bör du förbruka maten så snart som
möjligt och undvika att frysa in den igen.
TILLAGA FÄRSKA GRÖNSAKER
När du köper grönsaker bör du försöka att se
till, så långt det är möjligt, att de är ungefär lika
stora. Detta är speciellt viktigt när du vill tillaga
hela grönsaker (t.ex. kokt potatis).
Skölj grönsakerna innan de tillagas. Rengör
dem och väg sedan upp önskad mängd i
enlighet med receptet och hacka dem.
Krydda grönsakerna som du brukar, men tillsätt
saltet efter tillagningen.
Tillsätt ungefär 5 msk vatten till 500 g
grönsaker. Grönsaker som är fiberrika kräver en
aningen större vattenmängd. Information om
detta finns i tabellen.
Grönsaker tillagas vanligtvis i en form med lock.
De grönsaker som innehåller mycket vatten, som
t.ex. lök eller kokt potatis, kan kokas i
mikrovågsfolie utan tillsats av vatten.
När halva tillagningstiden har förflutit bör du
vända på eller röra om bland grönsakerna.
Efter tillagningen bör grönsakerna stå i cirka 2
minuter så att temperaturen fördelas jämnt (vilotid)
De tillagningstider som ges är riktlinjer och kan
variera beroende på vikt, starttemperatur och de
olika grönsakernas beskaffenhet. Ju färskare
grönsakerna är, desto kortare blir
tillagningstiden.
TILLAGA KÖTT, FISK OCH FÅGEL
När du köper livsmedel bör du försöka att se till,
så långt det är möjligt, att de är av ungefär
samma storlek. På så vis kan du vara säker på
att de tillagas ordentligt.
Innan tillagning bör du skölja köttet, fisken eller
fågeln noga i kallt rinnande vatten och klappa
dem torra med hushållspapper. Fortsätt sedan som
vanligt.
Nötkött bör vara välhängt och ha lite brosk.
Även om delarna är ungefär lika stora kan
tillagningsresultatet variera. Detta beror bland
annat på vilken sorts livsmedel det är fråga om,
variationer i fett- och vatteninnehåll, samt
temperaturen före tillagning.
När maten har tillagats i 15 minuter får den en
naturlig brun färg, vilken kan förstärkas med hjälp
av en brunfärgare. Om du dessutom vill ha ytan
knaprig bör du antingen använda en
brunfärgande form eller bryna maten i en
stekpanna och tillaga den färdig i
mikrovågsugnen. På så vis får du samtidigt en brun
bas som du kan använda till sås.
Vänd stora bitar av kött, fisk eller fågel efter
halva tillagningstiden så att de tillagas jämnt
från alla sidor.
Efter tillagningen bör du täcka över stekar med
aluminiumfolie och låt dem stå i ungefär 10
minuter (vilotid). Under den här tidsperioden
fortsätter steken att tillagas och vätskan fördelas
jämnt så att det försvinner så lite köttsaft som
möjligt när du skär upp den.
UPPTINING OCH TILLAGNING
Djupfrysta rätter kan tinas och tillagas vid samma
tillfälle i din mikrovågsugn. Du hittar några exempel i
tabellen. Lägg dock märke till att det är allmänna råd
som ges angående ”uppvärmning” och ”upptining”
av mat. Se tillverkarens instruktioner på förpackningen
när du tillagar djupfrysta färdigrätter. Där får du
vanligtvis information om exakta tillagningstider och
råd om hur du ska tillaga maten.
3. EX-21+22D-EU Swedish 18/08/2004 16:29 Page 74
75
MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ
SVENSKA
MANUELL ANVÄNDNING
OBS:
1. När dörren öppnas under tillagningsprocessen, stannar tillagningstiden på den digitala displayen automatiskt.
Tillagningstiden börjar åter räknas ner när dörren stängs och knappen START/+30 trycks in.
2. Om du vill ta reda på effektnivån under tillagningen trycker du på knappen MIKROVÅGSUGNENS
EFFEKTNIVÅ. Så länge som ditt finger vidrör knappen MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ
kommer effektnivån att visas.
3. Du kan vrida TIMER/VIKT vredet medsols eller motsols. Om du vrider vredet motsols kommer
tillagningstiden att minska från 90 minuter.
Exempel:
Anta att du vill värma upp soppa i 2 minuter och 30 sekunder med en mikrovågseffekt på 560 W.
1. Ange önskad tillagningstid genom
att vrida vredet TIMER/VIKT
medsols. (2 min. och 30 sek.)
2. Välj önskad effekt genom
att trycka på knappen
MIKROVÅGSUGNEN
S EFFEKTNIVÅ två
gånger.
3. Tryck på knappen
START/+30 för att
påbörja tillagningen.
Din ugn kan programmeras upp till 90 minuter.
(90:00) Den inmatade enheten för tillagnings- eller
upptiningstid varierar från 10 sekunder till fem
minuter. Det beror på den totala tillagnings- eller
upptiningstidens längd, vilket visas i tabellen.
Tillagningstid Ökningsenhet
0-5 minuter 10 sekunder
5-10 minuter 30 ssekunder
10-30 minuter 1 minut
30-90 minuter 5 minuter
Din ugn har 5 effektnivåer. Följ de råd du får i
receptavsnittet då du ska välja effektnivå för tillagning.
Allmänt sett gäller följande rekommendationer:
800 W används för snabb tillagning eller
återuppvärmning av t.ex. soppor, grytor, burkmat, varma
drycker, grönsaker, fisk etc.
560 W används för längre tillagning av kompakt mat
som t.ex. stekar, köttfärslimpa och portionsrätter, men
även för känsliga maträtter som t.ex. ostsås och
sockerkaka. Vid denna lägre inställning kokar inte såsen
över och maten kommer att tillagas jämnt utan att bli
överkokt på sidorna.
400 W för kompakt mat som behöver lång tillagningstid
när den tillagas på vanligt sätt, t.ex. kötträtter. Vi
rekommenderar att du använder denna effektinställning
för att säkerställa att köttet inte blir segt.
240 W för upptining bör du välja denna effektinställning
för att säkerställa att maten tinas jämnt. Denna inställning
är också idealisk för att sjuda ris, pasta, dumplings
(klimpar) och till att koka äggkräm.
80 W för försiktig upptining, av t.ex. gräddtårtor eller
bakverk.
W = Watt.
Ställ in effekten genom att trycka på knappen MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ tills önskad nivå visas.
Om du trycker på knappen MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ en gång visas . Om du missar den
nivå du vill ha kan du fortsätta att trycka på knappen MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ tills du kommer
tillbaka till den nivån. Om du inte väljer någon nivå ställs 800 W in automatiskt.
Kontrollera displayen.
x2
x1
3. EX-21+22D-EU Swedish 18/08/2004 16:29 Page 75
76
ANDRA ANVÄNDBARA FUNKTIONER
1. FLERSEKVENSTILLAGNING
Maximalt tre sekvenser kan matas in, bestående av manuell tillagningstid och -läge.
Exempel:
För att tillaga: 5 minuter med effekt 800 W (steg 1)
16 minuter med effekt 240 W (steg 2)
STEG 1
1. Ange önskad tillagningstid
genom att vrida vredet
TIMER/VIKT.
2. Välj önskad effektnivå genom att
trycka på knappen
MIKROVÅGSUGNENS
EFFEKTNIVÅ en gång.
STEG 2
3. Ange önskad tid genom att
vrida vredet TIMER/VIKT.
4. Välj önskad effektnivå
genom att trycka på
knappen
MIKROVÅGSUGNENS
EFFEKTNIVÅ fyra gånger.
5. Tryck på knappen
START/+30 en
gång för att påbörja
tillagningen.
Ugnen börjar tillaga i 5 minuter med effekten 800 W, och fortsätter sedan i 16 minuter med 240 W.)
Kontrollera displayen.
x1
x1
x4
3. EX-21+22D-EU Swedish 18/08/2004 16:29 Page 76
77
ANDRA ANVÄNDBARA FUNKTIONER
SVENSKA
2. FUNKTIONEN "LÄGG TILL 30 SEKUNDER
Knappen START/+30 ger dig möjlighet att använda följande två funktioner:
a. Direktstart
Tillagningen kan startas direkt på mikrovågseffekten 800 W i 30 sekunder genom att du trycker på
knappen START/+30.
OBS:
För att förhindra att barn felanvänder knappen START/+30, så kan den endast användas inom tre
minuter efter föregående användning, dvs. då dörren har stängts, då du har tryckt på STOP-knappen
eller då tillagningen har slutförts.
b. Utöka tillagningstiden
Du kan förlänga tillagningstiden vid manuell tillagning genom att förlänga koktiden med 30 sekunder i
taget om knappen trycks in medan ugnen är på..
3. ATT KONTROLLERA EFFEKTNIVÅN
Om du vill kontrollera mikrovågsugnens effektnivå under tillagning trycker du på knappen
MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ.
Så länge som ditt finger vidrör knappen MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ kommer effektnivån
att visas.
Ugnen fortsätter att räkna ner även om displayen visar effektnivån.l.
STÄLLA IN
SÄKERHETSLÅSFUNKTIONEN
1. Håll STOP intryckt i 3 sekunder.
OBS! När säkerhetslåset är inställt går det inte att trycka på några knappar, utom STOP.
AVBRUTA SÄKERHETSLÅSFUNKTIONEN
1. Håll STOP intryckt i 3 sekunder.
Displayen visar aktuellt
klockslag, om detta har
ställts in.
4. SÄKERHETSLÅSFUNKTIONEN
x1
Kontrollera displayen.
x1 och håll i 3 sekunder.
x1 och håll i 3 sekunder.
3. EX-21+22D-EU Swedish 18/08/2004 16:29 Page 77
78
AUTOMATISK ANVÄNDNING
Med den AUTOMATISKA funktionen räknas rätt
tillagningssätt och tillagningstid ut automatiskt. Du
kan välja mellan sju AUTOTILLAGNINGS menyer
och fem AUTOUPPTININGS menyer. Detta
behöver du veta när du använder denna
automatiska funktion:
1. Tryck på knappen AUTO-PROGRAM en gång,
så visas displayen på bilden. Du kan välja meny
genom att trycka ner AUTO-PROGRAM
knappen tills numret för önskad meny visas. Se
sidan 79 - 81 om ”Tabeller för AUTO-
PROGRAM användning”. Tryck på AUTO-
PROGRAM knappen minst åtta gånger för att
välja en upptiningsmeny. Om du trycker på
knappen åtta gånger visas i displayen.
Menyn ändras automatiskt om du håller AUTO-
PROGRAM knappen nertryckt.
2. Du kan ange matens vikt eller mängd genom att
vrida på vredet TIMER/VIKT tills önskad vikt visas.
Ange endast matens vikt. Räkna inte med
behållarens vikt.
Använd ett manuellt program om du ska tillaga
mat som väger mer eller mindre än de vikter som
ges i tillagningstabellerna. Följ
tillagningstabellerna i kokboken för att få bäst
resultat.
3. För att påbörja tillagningen trycker du på
knappen START/+30. När det är dags att utföra
en åtgärd (t.ex. vända på maten) stannar ugnen
och en ljudsignal hörs, samtidigt som återstående
tillagningstid och en indikator blinkar på
displayen. Tryck på knappen START/+30 för att
återuppta tillagningen.
START/+30
knapp
TIMER/VIKT
vred
AUTO-PROGRAM
knapp
Menynummer
Den slutliga temperaturen varierar beroende på
matens starttemperatur. Kontrollera att maten är
rykande varm efter tillagningen. Vid behov kan du
förlänga tillagningstiden och ändra effektnivå.
Exempel:
Tillaga en gratäng som väger 1,0 kg med hjälp av AUTOTILLAGNINGS AC-7.
2. Ange vikten genom att
vrida vredet TIMER/VIKT
medsols.
3. Tryck på START/+30
knappen.
1. Välj den meny som ska
användas genom att trycka
AUTO-PROGRAM
knappen sju gånger.
Kontrollera displayen
1.
x1
2.
3.
x7
x1
3. EX-21+22D-EU Swedish 18/08/2004 16:29 Page 78
79
TABELLER FÖR AUTOMATISK
SVENSKA
AUTOTILLAG-
NINGS NR
AC-1 Tillagning
Frysta grönsaker
som t.ex. brysselkål,
gröna bönor, ärtor,
blandade grönsaker
eller broccoli
AC-2 Tillagning
Färska grönsaker
AC-3 Tillagning
Frusna färdigrätter
SOmrörningsbara
rätter, som t.ex.
nudlar, spaghetti med
köttfärssås eller
kinamat.
AC-4 Tillagning
Frusna gratänger
som t.ex.
makaronipudding,
lasagne etc
AC-5 Tillagning
Kokt potatis
Bakad potatis
VIKT
(ökningsenhet)/KÄRL
0,1 - 0,6 kg (100 g)
(starttemp. -18 °C)
Skål och lock
0,1 - 0,6 kg (100 g)
(starttemp. 20 °C)
Skål och lock
0,3 - 1,0 kg* (100 g)
(starttemp. -18 °C)
Skål och lock
* Om tillverkaren uppmanar
dig att tillsätta vatten bör du
räkna ut den totala vikten,
inklusive vattnet, för
programmet.
0,2 - 0,6 kg (100 g)
(starttemp. -18 °C)
Flat, oval gratängform
och mikrovågsfolie, eller
originalbehållare och
mikrovågsfolie
0,1 - 0,8 kg (100 g)
(starttemp. 20 °C)
Skål och lock
TILLVÄGAGÅNGSSÄTT
•Tillsätt 1 msk vatten per 100 g och salt efter
smak. (För svamp krävs inget extra vatten.)
Täck över med ett lock.
Rör om maten och täck över den igen när
ljudsignalen hörs.
Låt stå i ungefär två minuter efter tillagningen.
OBS: Om frusna grönsaker har frusit ihop bör
du tillaga dem manuellt.
Skär dem i små delar, t.ex. strimlor, tärningar
eller skivor.
•Tillsätt 1 msk vatten per 100 g och salt efter
smak. (För svamp krävs inget extra vatten.)
Täck över med ett lock.
Rör om maten och täck över den igen när
ljudsignalen hörs.
Låt maten stå i ungefär två minuter efter tillagningen.
Lägg över maträtten i en lämplig
mikrovågssäker form.
•Tillsätt vätska om tillverkaren rekommenderar det.
Täck över med ett lock.
•Tillaga utan lock om tillverkaren rekommenderar
dig att göra det.
Rör om maten och täck över den igen när
ljudsignalen hörs.
Rör om och låt stå i ungefär två minuter efter
tillagningen.
•Ta ur den frusna gratängen ur förpackningen.
Om behållaren inte är avsedd för bruk i
mikrovågsugn, lägger du över gratängen i en
lämplig mikrovågssäker form.
Täck över med mikrovågsfolie.
Om behållaren är avsedd för bruk i mikrovågsugnar
tar du bort det ursprungliga pappersskyddet och
täcker över med mikrovågsfolie.
Låt stå i ungefär fem minuter efter tillagningen.
Kokt potatis: Skala potatisen och skär den i delar
som är ungefär lika stora.
Bakad potatis: Välj ut några potatisar av ungefär
samma storlek och skölj dem.
Lägg de potatisar som ska kokas eller bakas i en skål.
•Tillsätt den mängd vatten som krävs (per 100 g),
cirka 2 msk och lite salt.
Täck över med ett lock.
Rör om maten och täck över den igen när
ljudsignalen hörs.
Låt potatisarna stå i ungefär två minuter efter
tillagningen.
KNAPP
x1
x2
x3
x4
x5
3. EX-21+22D-EU Swedish 18/08/2004 16:29 Page 79
80
TABELLER FÖR AUTOMATISK
VIKT
(ökningsenhet)/KÄRL
0,2 - 0,8 kg (100 g)
(starttemp. -18 °C)
(Se anm. på sidan 81.)
0,2 - 0,8 kg (100 g)
(starttemp. -18 °C)
((Se anm. på sidan 81.)
0,9 - 1,5 kg (100 g)
(starttemp. -18 °C)
(Se anm. på sidan 81.)
0,1 - 1,4 kg (100 g)
(starttemp. -18 °C)
Tallrik
0,1 - 1,0 kg (100 g)
(starttemp. -18 °C)
Pajform (Endast skivat bröd
rekommenderas för detta
program.)
TILLVÄGAGÅNGSSÄTT
Placera maten i en pajform mitt på den roterande
tallriken.
Vänd på maten, placera om den och dela på den
när ljudsignalen hörs. Täck över tunna delar och
varma fläckar med små bitar av aluminiumfolie.
•Vira in maten i aluminiumfolie och låt vila i 10–15
minuter, efter upptining, tills den är helt upptinad.
Lägg köttfärsblocket i en pajform och sätt den mitt
på den roterande tallriken.
Vänd på maten när ljudsignalen hörs. Ta bort
de delar som tinat, om det går.
Täck över köttfärsen med aluminiumfolie efter upptining
och låt stå i 5–10 minuter tills den är helt upptinad.
Lägg fågeln i en pajform och sätt den mitt på den
roterande tallriken.
Vänd på fågeln och täck över tunna delar och
varma områden med små bitar av aluminiumfolie då
ljudsignalen hörs.
Skölj fågeln i kallt vatten efter upptiningen, täck
över med aluminiumfolie och låt stå i 15-30
minuter tills den är helt upptinad.
Gör slutligen ren fågeln under rinnande vatten.
•Ta bort all förpackning från kakan.
Sätt kakan direkt på den roterande tallriken, eller
på en vanlig tallrik och ställ den mitt på den
roterande tallriken.
Skär kakan i ungefär lika stora delar efter upptiningen,
och lämna ett mellanrum mellan varje bit. Låt stå i
10–30 minuter tills den är jämnt upptinad.
Lägg brödet i en pajform och ställ den mitt på den
roterande tallriken. 1,0 kg kan fördelas direkt på den
roterande tallriken.
Vänd på brödet när ljudsignalen hörs, placera om
det och ta bort upptinade bitar.
Täck över brödet med aluminiumfolie efter upptining
och låt stå i 5–15 minuter tills det är helt upptinat.
AUTOUPPTIN
-INGS NR
Ad-1 Upptining
Stekar och kotletter
Ad-2 Upptining
Köttfärs
Ad-3 Upptining
Fågel
Ad-4 Upptining
Kaka
Ad-5 Upptining
Bröd
KNAPP
AUTOTILLAG-
NINGS NR
AC-6 Tillagning
Fiskfilé med sås
AC-7 Tillagning
Gratäng
VIKT
(ökningsenhet)/KÄRL
0,4 - 1,2 kg* (100 g)
(starttemp fisk 5 °C, sås
20 °C)
Gratängform med
mikrovågsfolie
0,5 - 1,5 kg* (100 g)
(starttemp. 20 °C)
Gratängform
TILLVÄGAGÅNGSSÄTT
Se recept på Fiskfilé med sås på sidan 81.
*Total vikt för alla ingredienser.
Se recept på Gratäng på sidan 82.
*Total vikt för alla ingredienser
KNAPP
x6
x7
x8
x9
x10
x11
x12
3. EX-21+22D-EU Swedish 18/08/2004 16:29 Page 80
81
TABELLER FÖR AUTOMATISK
RECEPT FÖR AUTOMATISK AC-6 & AC-7
SVENSKA
FISKFILÉ MED SÅS (AC-6)
Fiskfilé med pikant sås
Ingredienser
0,4 kg 0,8 kg 1,2 kg
140 g 280 g 420 g burktomater (avrunna)
40 g 80 g 120 g majs
4 g 8 g 12 g chilisås
12 g 24 g 36 g lök (finhackad)
1 tsk 1-2 tsk 2 tsk rödvinsvinäger,
senap, timjan, kajennpeppar
200 g 400 g 600 g fiskfilé
salt
Förberedelse
1. Blanda ingredienserna till såsen.
2. Lägg fiskfilén i en rund gratängform med de
tunna ändarna vända mot mitten och strö över
salt.
3. Häll såsen över fiskfilén.
4. Täck över med mikrovågsfolie och tillaga med
AUTO-TILLAGNING AC-6, ”Fiskfilé med
sås”.
5. Låt rätten stå i ungefär två minuter efter
tillagningen.
FISKFILÉ MED SÅS (AC-6)
Fiskfilé med currysås
Ingredienser
0,4 kg 0,8 kg 1,2 kg
200 g 400 g 600 g fiskfilé
salt
40 g 80 g 120 g banan (skivad)
160 g 320 g 480 g färdig currysås
Förberedelse
1. Lägg fiskfilén i en rund gratängform med de
tunna ändarna vända mot mitten och strö över
salt.
2. Sprid ut bananen och currysåsen över fiskfilén.
3. Täck över med mikrovågsfolie och tillaga med
AUTO-TILLAGNING AC-6, Fiskfilé med sås”.
4. Låt rätten stå i ungefär två minuter efter
tillagningen.
OBS: Auto-upptining
1 Stekar och kotletter bör frysas in i ett lager.
2 Köttfärs bör frysas in så platt som möjligt.
3 Täck över de tinade delarna med små remsor av aluminiumfolie efter vändningen.
4 Fågeln bör tillredas direkt efter upptiningen.
5 Gräddtårtor är väldigt känsliga för mikrovågor. Om grädden mjuknar snabbt får du bäst resultat om du
tar ut tårtan ur ugnen omedelbart, och låter den stå i rumstemperatur i 10–30 minuter.
3. EX-21+22D-EU Swedish 18/08/2004 16:29 Page 81
82
RECEPT FÖR AUTOMATISK AC-6 & AC-7
GRATÄNG (AC-7)
Spenatgratäng
Ingredienser
0,5 kg 1,0 kg 1,5 kg
5 g 10 g 15 g smör eller margarin (till
smörjning av formen)
150 g 300 g 450 g bladspenat (tinad, avrunnen)
15 g 30 g 45 g lök (finhackad)
salt, peppar & muskot
150 g 300 g 450 g kokt potatis (skivad)
35 g 75 g 110 g kokt skinka (tärnad)
50 g 100 g 150 g crème fraîche
123ägg
40 g 75 g 115 g riven ost
paprikapulver
Förberedelse
1. Blanda bladspenaten med löken och krydda
med salt, peppar och muskot.
2. Smörj in gratängformen. Varva potatisskivor,
skinktärningar och spenat i formen. Det översta
lagret ska bestå av spenat.
3. Blanda äggen med crème fraîche, tillsätt salt
och peppar och häll blandningen över
grönsakerna.
4. Täck över gratängen med den rivna osten, strö
över paprikapulver och tillaga med
AUTO-TILLAGNING AC-7,Gratäng”.
5. Låt gratängen stå i 5–10 minuter efter
tillagningen.
GRATÄNG (AC-7)
Gratäng med potatis och zucchini
Ingredienser
0,5 kg 1,0 kg 1,5 kg
200 g 400 g 600 g kokt potatis (skivad)
115 g 230 g 345 g zucchini (tunt skivad)
75 g 150 g 225 g crème fraîche
123ägg
1
/
2 12vitlöksklyfta (pressad)
salt & peppar
40 g 80 g 120 g ffetaost (tärnad)
10 g 20 g 30 g solroskärnor
paprikapulver
Förberedelse
1. Smörj en gratängform och varva lager med
potatisskivor och zucchini i formen.
2. Blanda äggen med crème fraîche, krydda med
salt, peppar och vitlök, och häll blandningen
över grönsakerna.
3. Smula sönder fetaosten och strö den över
gratängen.
4. Slutligen strör du solroskärnor och
paprikapulver över gratängen, och tillagar den
med AUTO-TILLAGNING AC-7, Gratäng”.
5. Låt gratängen stå i 5–10 minuter efter
tillagningen.
3. EX-21+22D-EU Swedish 18/08/2004 16:29 Page 82
SVENSKA
83
TILLAGNINGSTABELLER
FÖRKORTNINGAR
msk = matsked
tsk = tesked
s.n. = stor nypa
l.n. = liten nypa
Kkp = kaffekopp
Pl.p. = plastpåse
kg = kilogram
g = gram
l = liter
ml = milliliter
cm = centimeter
TFI = torrt fettinnehåll
DF = djupfryst
MV = mikrovåg
MVU = mikrovågsugn
min = minuter
sek = sekunder
dm = diameter
Mat/Dryck Mängd Effekt Tid Tips
-g/ml- -Inställning- -Min-
Fisk och fågel Mängd Effekt Tid Tips Vilotid
-g- -Inställning- -Min- -Min-
TABELL: TILLAGA KÖTT, FISK &FÅGEL
TABELL: VÄRMA UPP MAT & DRYCK
*Kylskåpstemperatur
Kaffe, 1 kopp 150 800 W ca.1 Täck inte över.
Mjölk, 1 kopp 150 800 W ca.1 Täck inte över.
Vatten, 1 kopp 150 800 W 1
1
/
2
-2 Täck inte över; ska koka.
6 koppar 900 800 W 10-12 Täck inte över; ska koka.
1 skål 1000 800 W 11
1
/
2
-13 Täck inte över; ska koka.
Uppläggningsfat 400 800 W 3-6 Stänk lite vatten över såsen och täck över.
(grönsaker, kött och garnering) Rör om efter halva uppvärmningstiden.
Gryta 200 800 W 1
1
/
2
-2
1
/
2
Täck över; rör om efter uppvärmning.
Klar soppa 200 800 W 1
1
/
2
-2 Täck över; rör om efter uppvärmning.
Redd soppa 200 800 W 1
1
/
2
-2
1
/
2
Täck över; rör om efter uppvärmning.
Vegetables 200 800 W 2-2
1
/
2
Tillsätt vatten vid behov, täck över.
500 800 W 4-5 Rör om efter halva uppvärmningstiden.
Garnering 200 800 W 2-2
1
/
2
Stänk över vatten, täck över och rör om då och
500 800 W 4-4
1
/
2
då.
Kött, 1 skiva* 200 800 W 3-4 Bred över ett tunt lager sås; täck över.
Fiskfilé* 200 800 W 2-3 Täck över.
Korvar, 2 180 560 W ca.2 Stick hål i skinnet på flera ställen.
Kaka, 1 bit 100 400 W
1
/
2
Placera på ett kakställ.
Barnmat, 1 burk 190 400 W ca.1 Ta bort locket, rör noga och kontrollera
temperaturen efter uppvärmning.
Smälta smör eller margarin* 50 800 W
1
/
2
-1
Smälta choklad 100 400 W 2-3 Rör om då och då.
Lösa upp sex gelatinblad 10 400 W
1
/
2
Doppa i vatten, krama ur noga och lägg i en
soppskål. Rör om då och då.
Tårtglasyr,
1
/
4
1 vätska 10 400 W 5-6 Blanda i socker i 250 ml vätska, täck över, rör om
noga under och efter uppvärmning.
Stekar 500 800 W 8-10* Krydda efter smak; lägg i en flat pajform. 10
(fläsk, 400 W 10-12 Vänd efter *
kalv, lamm) 1000 800 W 19-21* 10
400 W 11-14
1500 800 W 33-36* 10
400 W 13-17
Rostbiff (medium) 1000 800 W 9-11* Krydda efter smak; lägg i en pajform. 10
400 W 5-7 Vänd efter *
Köttfärs 1000 800 W 16-18 Förbered blandfärsen; 10
lägg i en grund grytform.
Fiskfilé 200 800 W 3-4 Krydda efter smak, lägg på en tallrik och täck över. 3
Kyckling 1200 800 W 21-24 Krydda efter smak, lägg i grytform och vänd 3
efter halva tillagningstiden.
Kycklingben 200 800 W 3-4 Krydda efter smak, lägg på en tallrik och täck över. 3
3. EX-21+22D-EU Swedish 18/08/2004 16:29 Page 83
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33

Electrolux EMS1760X Användarmanual

Typ
Användarmanual