Electrolux EMS2685X Användarmanual

Typ
Användarmanual
BRUKSANVISNING
INSTRUCTION BOOK
BRUKSANVISNING
KÄYTTÖOHJE
Model EMS2685
Microwave oven with grill Grillillä varustettu mikroaaltouuni
Mikrobølgeovn med grill Mikrovågsugn med grill
S
SF
N
GB
EX-72D-EU Cover 18/06/2004 13:32 Page A
151
SVENSKA
Viktiga säkerhetsinstruktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .152 - 154
Ugn och tillbehör . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .155
Kontrollpanel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .156
Före användning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .157
Ställa in klockan . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .157
Vad är mikrovågor? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .158
Lämpliga redskap för mikrovågsugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..158 - 159
Tips och råd . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .160 - 164
Mikrovågsugnens effektnivåer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .165
Tillagning i mikrovågsugn . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .166
Matlagning med grill och dubbelgrill . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .167
Andra användbara funktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .168 - 169
Använda auto-tillagning & auto-upptining . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .170 - 171
Tabeller för auto-tillagning & auto-upptining . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .172 - 174
Recept för auto-tillagning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..175 - 176
Tillagningstabeller . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .177 - 179
Recept . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .180 - 194
Skötsel & rengöring . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .195
Vad gör jag om . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .196
Garanti & service . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .197
Specifikationer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .198
Viktig information . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .198
Installation . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .199 - 200
INNEHÅLL
4. EX-72D-EU Swedish 18/06/2004 13:46 Page 151
152
VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER
Att undvika brandrisk
Mikrovågsugnen bör inte lämnas utan
uppsikt under användning. För höga
effektnivåer eller för långa
tillagningstider kan överhetta maten och
orsaka eldsvåda.
Det elektriska uttaget måste vara lätt åtkomligt så
att enheten lätt kan kopplas ur i en nödsituation.
Strömförsörjningen måste vara 230 V, 50 Hz, med
minst 16 A säkring, eller minst 16 A
distributionsrelä. Vi rekommenderar att en separat
strömkrets som enbart hör till denna enhet används.
Ugnen får inte förvaras eller användas utomhus.
ÖPPNA INTE DÖRREN om mat som
värms upp börjar ryka. Stäng av och dra
ut sladden till ugnen och vänta tills
maten har slutat ryka. Att öppna dörren
medan maten ryker kan orsaka
eldsvåda.
Stäng av och dra ut sladden till ugnen
och vänta tills maten har slutat ryka.
Använd endast mikrovågssäkra
behållare och kärl. Se sidan 158 - 159.
Lämna inte ugnen utan uppsikt vid
användning av engångsplast, papper
eller andra
lättantändliga matbehållare. Gör ren
höljet, ugnsutrymmet, den roterande
tallriken och tallriksstödet efter
användning. Dessa måste vara torra och
fettfria. Gammalt fett kan överhettas och
börja ryka eller fatta eld.
Placera inte lättantändliga material nära ugnen
eller ventilationsöppningarna. Blockera inte
ventilationsöppningarna.
Ta bort alla metallförslutningar etc. från mat och
matförpackningar. Svetsade metallytor kan orsaka
eldsvåda.
Använd inte mikrovågsugnen för att värma upp
olja till fritering. Temperaturen kan inte kontrolleras
och oljan kan fatta eld. Använd endast
specialpopcorn för mikrovågsugnar om du vill göra
popcorn.
Förvara inte mat eller andra föremål inuti ugnen.
Kontrollera inställningarna när du har startat ugnen
för att säkerställa att ugnen fungerar som du
önskar.
Se motsvarande tips i denna handbok och
kokboksavsnittet.
Att undvika eventuell kroppsskada
VARNING:
Använd inte ugnen om den är skadad eller inte
fungerar som den ska. Kontrollera följande före
användning:
a)Dörren: se till att dörren stängs ordentligt och se
till att den inte är feljusterad eller skev.
b)Gångjärnen och säkerhetslåsen: kontrollera att
de inte är trasiga eller lösa.
c)Dörrtätningarna och tätningsytor: se till att de
inte har skadats.
d)Inuti ugnen eller på dörren: se till att det inte
finns några bucklor.
e)Strömsladden och kontakten: se till att de inte är
skadade.
Justera, reparera eller ändra aldrig
ugnen själv. Det är riskfyllt för alla som
inte har lämplig utbildning att utföra
service eller reparation som innefattar
avlägsnande av höljet, vilket ger skydd
mot exponering av mikrovågsstrålning.
Använd inte ugnen med dörren öppen och ändra
inte dörrlåset på något sätt.
Använd inte ugnen om det finns något föremål
mellan dörrtätningen och tätningsytorna.
Låt inte fett eller smuts samlas på
dörrtätningar och närliggande delar. Följ
instruktionerna för ”Skötsel och
rengöring” på sidan 195. Om ugnen inte
hålls ren kan ytan försämras på ett sätt
som kan påverka apparatens livslängd
negativt, och möjligtvis resultera i en
farlig situation.
Individer med PACEMAKER bör kontrollera med sin
läkare eller med tillverkaren av pacemakern om
föreskrifter beträffande mikrovågsugnar.
VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER: LÄS NOGA OCH SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK
4. EX-72D-EU Swedish 18/06/2004 13:46 Page 152
153
SVENSKA
VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER
Koka inte ägg i sina skal. Hela
hårdkokta ägg bör inte värmas i
mikrovågsugn, då de kan explodera
även efter att mikrovågsuppvärmningen
är klar. För att tillaga eller värma upp
ägg som inte är uppvispade eller rörda,
ska du sticka hål i äggulan och vitan,
annars kan äggen explodera. Skala och
skiva hårdkokta ägg innan de värms
upp i mikrovågsugnen.
Gör hål i skalet eller skinnet på mat som potatis,
korv och frukt före tillagning, annars kan de
explodera.
Att undvika eventuell brännskada
Använd grytlappar eller ugnsvantar när mat tas ut
från ugnen för att förhindra brännskada.
Öppna alltid behållare, popcornpåsar, ugnspåsar
etc. bortvända från ansikte och händer för att
undvika brännskador av ångan.
För att undvika brännskador ska du
alltid testa mattemperaturen och röra om
i maten före servering. Var speciellt
uppmärksam på temperaturen på mat
och dryck som ges till småbarn eller
äldre.
Temperaturen på behållaren är ingen tillförlitlig
indikation på matens eller dryckens temperatur.
Kontrollera alltid matens temperatur.
Stå alltid en bit ifrån ugnsdörren när du öppnar
den för att undvika brännskador från ånga och
värme.
Skär upp fyllda bakade maträtter efter
uppvärmning för att släppa ut ånga och undvika
brännskador.
Håll barn borta från dörren och delar som de kan
nå som kan bli varma när grillen används. Barn bör
hållas på avstånd för att förhindra att de bränner
sig. Rör inte vid ugnens dörr, det yttre höljet, ugnens
insida, ventilationsöppningarna, tillbehör och
formar vid användning av GRILL, DUBBELGRILL
och AUTO-TILLAGNING eftersom dessa lägen
gör ugnen mycket varm. Kontrollera att de inte är
varma innan du rengör dem.
Att undvika eventuella elektriska stötar
Du får inte under några omständigheter ta bort det
yttre höljet.
Spill aldrig eller stoppa in föremål i
dörrlåsöppningarna eller ventilationsöppningarna.
I händelse av spill ska du stänga av och koppla ur
ugnen omedelbart och ringa en auktoriserad
ELECTROLUX -reparatör.
Doppa inte strömsladden eller kontakten i vatten
eller annan vätska.
Låt inte strömsladden löpa över heta eller vassa
ytor, som t.ex. ventilationsområdet för varmluft i
den övre delen av ugnen.
Försök inte att byta ut ugnslampan själv. Låt inte
heller någon som inte är auktoriserad av
ELECTROLUX göra det. Om ugnslampan går
sönder ska du ta kontakt med din återförsäljare
eller en auktoriserad ELECTROLUX-reparatör.
Om strömsladden i denna apparat skadas, måste
den bytas ut mot en specialsladd.
Detta utbyte måste göras av en auktoriserad
ELECTROLUX-reparatör.
Att undvika eventuell explosion eller
plötslig kokning:
VARNING: Vätskor och annan mat får
inte värmas upp i förslutna behållare
eftersom de kan explodera.
Använd aldrig förslutna behållare. Ta bort
förslutningar och lock före användning. Förslutna
behållare kan explodera på grund av ett uppbyggt
tryck även efter att ugnen har stängts av.
Var försiktig när vätskor värms i mikrovågsugnen.
Använd en behållare med bred öppning så att
bubblorna kan komma ut.
Mikrovågsuppvärmning av drycker kan
orsaka försenad eruptiv kokning, därför
måste försiktighet iakttas vid hantering
av behållaren.
För att förhindra plötslig eruption av kokande
vätska och eventuell skållning:
1. Rör om i vätskan före uppvärmning/återuppvärmning.
2.Det är lämpligt att sätta i en glasstav eller
liknande redskap i vätskan under
återuppvärmning.
3. Låt vätskan stå kvar i ugnen när tillagningstiden
är slut för att förhindra försenad eruptiv kokning.
4. EX-72D-EU Swedish 18/06/2004 13:46 Page 153
154
VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER
Använd inte metallredskap, vilka återkastar
mikrovågor och kan orsaka elektrisk smältning.
Ställ inte konservburkar i ugnen.
Använd endast den roterande tallrik och det
tallriksstöd som är utformat för denna ugn. Använd
inte ugnen utan den roterande tallriken.
För att förhindra den roterande tallriken från att gå
sönder:
(a)Låt den roterande tallriken svalna innan den
görs ren med vatten.
(b)Ställ inte het mat eller heta kärl på en kall
roterande tallrik.
(c) Ställ inte kall mat eller kalla kärl på en het
roterande tallrik.
Ställ inte någonting på det yttre höljet under
användning.
Använd inte plastbehållare i mikrovågsugnen om
ugnen fortfarande är varm efter att ha använts i
något av lägena GRILL, DUBBELGRILL och
AUTO-TILLAGNING, eftersom de då kan smälta.
Plastbehållare får inte användas i de ovan nämnda
lägena, om inte tillverkaren uppger att behållaren
är lämplig för användning i mikrovågsugn.
OBS!
Om du är osäker på hur du ska ansluta din ugn
ska du kontakta en auktoriserad elektriker.
Varken tillverkaren eller återförsäljaren påtar sig
något ansvar för skador på ugnen, eller
personskador som orsakas av underlåtenhet att
iaktta korrekt elektriskt anslutningssätt.
Vattenånga eller vattendroppar kan tillfälligtvis
uppstå på ugnsväggarna eller runt dörrtätningarna
och tätningsytorna. Detta är normalt och ingen
indikation på mikrovågsläckage eller fel.
Att undvika att barn använder
mikrovågsugnen fel
VARNING: Tillåt endast att barn
använder ugnen utan uppsikt när
tillräckliga instruktioner har getts, så att
barnet klarar av att använda ugnen på
ett säkert sätt och förstår riskerna med
felaktig användning.
Luta dig inte emot eller gunga på ugnsdörren. Lek
inte med ugnen eller använd den som en leksak.
Barn bör läras alla viktiga säkerhetsinstruktioner:
att man ska använda grytlappar, vara försiktig vid
avlägsnande av lock e.d. och vara speciellt
uppmärksam på förpackningar (t.ex.
självupphettande material) som är utformade för att
göra mat frasig, då dessa kan vara extra varma.
Andra varningar
Ändra aldrig ugnen på något sätt.
Denna ugn ska endast användas till mattillagning i
hemmet och kan endast användas för att tillaga
mat. Den är inte lämplig för kommersiell
användning eller laboratorieanvändning.
Att underlätta problemfri användning av
din ugn och undvika skador.
Använd aldrig ugnen när den är tom, med
undantag för när detta rekommenderas i
handboken, se sidan 167, anm. 2, eftersom detta
kan skada ugnen.
Vid användning av färgsättande form eller
självupphettande material ska alltid en
värmeresistent isolator, som t.ex. en porslinstallrik,
placeras under den för att förhindra skada på den
roterande tallriken och tallriksstödet på grund av
värmepåfrestningen. Den uppvärmningstid som
anges i instruktionerna till maträtten får inte
överskridas.
4. EX-72D-EU Swedish 18/06/2004 13:46 Page 154
155
SVENSKA
UGN & TILLBEHÖR
TILLBEHÖR:
Kontrollera att följande tillbehör finns med:
(16) Roterande tallrik (17) Tallriksstöd
(18) Högt ställ (19) Lågt ställ
(20) 4 fixeringsskruvar (visas ej)
Placera tallriksstödet i tätningen på botten av
ugnsutrymmet.
Placera sedan den roterande tallriken på tallriksstödet.
För att undvika skador på den roterande tallriken måste
du se till att tallrikar eller behållare lyfts fritt från den
roterande tallrikens kant när du tar ut dem ur ugnen.
OBS! När du beställer tillbehör måste du ange två saker
för din återförsäljare eller auktoriserade ELECTROLUX-
reparatör: delens namn och modellnamnet.
1 Grillelement
2 Framsida
3 Ugnslampa
4 Kontrollpanel
5 Knappen dörröppning
6 Mikrovågsskydd
7 Ugnsutrymme
8 Tätning
9 Dörrtätning och tätningsytor
10 Fixpunkter (4 punkter)
11 Ventilationsöppningar
12 Yttre hölje
13 Bakre hölje
14 Clips för strömsladd
15 Strömsladd
18
19
1 2
3
4
5
67
89
11
12
14
15
13
16
17
10
4. EX-72D-EU Swedish 18/06/2004 13:46 Page 155
156
KONTROLLPANEL
1 Digital Display
2 Indikatorer
Lämplig indikator blinkar eller lyser ovanför varje
symbol enligt instruktionen. När en indikator
blinkar ska du trycka på lämplig knapp (med
samma symbol) eller göra det som behövs.
Rör om
Vänd
Vikt/effektnivå
Grill
Mikrovågor
Tillagning pågår
3 Vred TIMER/VIKT/EFFEKT
4 knappen AUTO-TILLAGNING
Tryck för att välja ett av 2 automatiska program.
5 knappen AUTO-TILLAGNING PLUS GRILL 1
Tryck för att välja ett av 2 automatiska program.
6 knappen AUTO-TILLAGNING PLUS GRILL 2
Tryck för att välja ett av 4 automatiska program.
7 knappen AUTO-UPPTINING
Tryck för att välja ett av 4 automatiska program.
8 knappen TILLAGNINGSSÄTT
Använd för att välja antingen mikrovågor, grill
eller dubbelgrill, eller för att ställa in klockan.
1. Tryck en gång för att välja mikrovågsfunktionen.
2. Tryck två gånger för att välja grillen.
3. Tryck tre gånger för att välja dubbelgrillsläget,
mikrovågor med grill.
9 knappen START/+30
10 knappen STOP
11 knappen DÖRRÖPPNING
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
4. EX-72D-EU Swedish 18/06/2004 13:46 Page 156
SVENSKA
157
FÖRE ANVÄNDNING
STÄLLA IN KLOCKAN
Sätt i kontakten i vägguttaget.
1. Ugnsdisplayen blinkar:
2. När du trycker på STOP-knappen visas detta på
displayen:
3. För inställning av klockan, se nedan.
4. Värm upp ugnen utan mat. (Se sidan 167, anm. 2.)
Använda STOP-knappen
Använd STOP-knappen för att:
1. Radera ett fel under programmering.
2. Stoppa ugnen tillfälligt under tillagning.
3. Rör vid knappen två gånger för att avbryta ett
program under tillagning.
1. Välj klockfunktionen
(12-timmarstid).
Välj 24-timmarstid.
3. Tryck på knappen
TILLAGNINGSSÄTT för
att ändra från timmar till
minuter.
4. Ställ in minuterna. Vrid på
TIMER/VIKT/EFFEKT-vredet
tills rätt antal minuter visas (35).
5. Tryck på knappen
TILLAGNINGSSÄTT
för att starta klockan.
2. Ställ in timmarna. Vrid på TIMER/VIKT/
EFFEKT-vredet tills rätt timme visas (23).
x1 och håll i 3 sekunder.
Exempel:
Att ställa in 24-timmarstid till 23:35.
Det finns två inställningslägen: 12-timmarstid och 24-timmarstid.
1.
För att ställa in 12-timmarstid ska du hålla ner knappen TILLAGNINGSSÄTT
i 3 sekunder. visas på displayen.
2. För att ställa in 24-timmarstid ska du trycka på knappen TILLAGNINGSSÄTT
en gång till efter Steg 1 i exemplet ovan. visas på displayen.
x1 och håll i 3 sekunder..
För inställning av klockan ska du följa exemplet nedan.
OBS!
1. Du kan rotera TIMER/VIKT/EFFEKT-vredet
medsols eller motsols.
2. Tryck på STOP-knappen om du gjort fel under
programmeringen.
3. IOm strömmen till mikrovågsugnen bryts, kommer
displayen att blinkande visa
när strömmen kommit tillbaka.
Om detta inträffar under tillagning kommer
programmet att raderas. Dagens tid raderas
också.
4. När du vill återställa dagens tid ska du följa
exemplet ovan igen.
x1
x1
x1 x1
4. EX-72D-EU Swedish 18/06/2004 13:46 Page 157
VAD ÄR MIKROVÅGOR?
LÄMPLIGA REDSKAP FÖR MIKROVÅGSUGNEN
158
PLASTBEHÅLLARE
Värmeresistenta plastbehållare som
är lämpliga för användning i
mikrovågsugn kan användas för att
tina, värma och tillaga mat. Följ
tillverkarens rekommendationer.
PAPPERSBEHÅLLARE
Värmeresistent papper som är gjort för användning i
mikrovågsugn är också lämpligt. Följ tillverkarens
rekommendationer.
HUSHÅLLSPAPPER
kan användas för att absorbera fukt som uppstår
vid korta uppvärmningsmetoder,
t.ex. bröd eller panerade
produkter. Lägg pappret mellan
maten och den roterande
tallriken.
Ytan på maten kommer att förbli krispig och torr.
Täck fet mat med hushållspapper
för att fånga upp stänk.
Mikrovågor är elektromagnetiska vågor, precis som
radio- och tv-vågor.
Mikrovågor skapas av en magnetron inuti
mikrovågsugnen och dessa gör att de
vattenmolekyler som finns i maten vibrerar. Den
friktion som detta orsakar skapar värme, vilket
säkerställer att maten är upptinad, uppvärmd och
tillagad helt igenom.
Hemligheten med de minskade tillagningstiderna är
det faktum att mikrovågorna penetrerar maten från
alla håll. Energin används fullt ut. Som jämförelse
kan nämnas att energin från en vanlig spis passerar
från plattan genom kastrullen och därifrån till maten.
Denna metod slösar bort en stor del av energin.
MIKROVÅGORS KÄNNETECKEN
Mikrovågor penetrerar alla föremål som inte är
gjorda av metall, t.ex. glas, porslin, lergods, plast,
trä eller papper.
Detta är skälet till att mikrovågorna aldrig gör dessa
material heta. Formar blir heta endast på grund av
att maten i dem är varm.
Maten absorberar mikrovågorna och värms upp.
Mikrovågor kan inte passera igenom föremål
gjorda av metall, de studsar tillbaka. Av detta skäl
är inte metallföremål normalt sett lämpliga för
användning i mikrovågsugn. Det finns undantag där
du faktiskt kan dra nytta av det faktum att
mikrovågorna inte kan passera genom metall. Om
du täcker mat med aluminiumfolie på vissa ställen
när den tinas eller tillagas, kan du förhindra att
dessa delar blir för varma, för heta eller överkokta.
Se de råd som ges i handboken.
GLAS & KERAMISKT GLAS
Värmeresistenta glaskärl är mycket
lämpliga. Tillagningsprocessen kan
iakttas från alla håll. De får dock
inte innehålla någon metall (t.ex.
blykristall) eller ha metallglasyr
(t.ex. guldkant, koboltblå glasyr).
KERAMIK
I regel mycket lämpliga. Föremål av keramik måste
vara glaserade, eftersom fukt annars kan tränga in
i föremålen. Fukt medför att materialet hettas upp
och kan orsaka att det spricker. Om du inte är
säker på om ditt kärl är lämpligt för mikrovågsugn
bör du göra ett lämplighetstestet för kärl. (Se sidan
159.)
PORSLIN
Mycket lämpligt. Se till att porslinet inte har någon
guld- eller silverglasyr och att det inte innehåller någon
metall.
4. EX-72D-EU Swedish 18/06/2004 13:46 Page 158
SVENSKA
LÄMPLIGA REDSKAP FÖR MIKROVÅGSUGNEN
159
MIKROVÅGSFOLIE
Detta, eller värmeresistent folie, är mycket lämpligt
att täcka maten med. Följ tillverkarens
rekommendationer.
STEKPÅSAR
Kan användas i mikrovågsugn.
Metallförslutningar är inte
lämpliga eftersom stekpåsens
folie kan smälta.
Knyt ihop stekpåsen med ett
snöre och stick hål i den flera gånger med en
gaffel. Icke värmeresistent matfolie rekommenderas
inte för användning i mikrovågsugn.
DE RÄTTA BEHÅLLARNA FÖR
KOMBINERAD ANVÄNDNING
För kombinerad användning (mikrovågsugn + grill)
och grillanvändning kan du använda vilka
värmetåliga tillbehör som helst, t.ex. porslin,
keramik och glas. Det är möjligt att använda
metalltillbehör för endast grillanvändning.
FÄRGSÄTTNINGSFORM
En speciell mikrovågsform som är gjord av keramiskt
glas med en metallbas, vilket gör det möjligt att få en
brunfärgning av maten. Vid användning av den
färgsättande formen måste en lämplig isolator, t.ex. en
porslinstallrik, placeras mellan den roterande tallriken
och den färgsättande formen. Se till att du exakt följer
den upphettningstid som står i tillverkarens instruktioner.
Överdriven upphettning kan skada den roterande
tallriken och tallriksstödet, och kan även medföra att den
säkerhetsenhet som stänger av ugnen utlöses.
METALL
Allmänt sett ska metall inte
användas eftersom
mikrovågorna inte passerar
igenom metall och därför inte
kan nå maten. Det finns dock
undantag: små remsor av aluminiumfolie kan
användas för att täcka vissa delar av maten, så att
dessa inte tinas för fort eller börjar koka (t.ex.
kycklingvingar). Små steknålar i
metall och aluminiumbehållare
(t.ex. för färdiglagade maträtter)
kan användas. De måste dock
vara små i relation till maten,
t.ex. måste aluminiumbehållare vara fyllda med
mat till minst
2
/
3
eller
3
/
4
Vi rekommenderar att du
lägger över maten i en form som är lämplig för
användning i mikrovågsugn. Vid användning av
aluminiumbehållare eller andra metallkärl måste
det finnas ett mellanrum på ungefär 2 cm mellan
behållaren/kärlet och ugnens innerväggar, annars
kan väggarna skadas av överslag.
INGA REDSKAP FÅR BESTÅ AV NÅGON
METALL,
metallbeläggning eller metalldelar som
skruvar, band eller handtag.
LÄMPLIGHETSTEST FÖR
KÄRL
Om du inte är säker på om ditt
kärl är lämpligt för användning i
din mikrovågsugn kan du utföra
följande test: Placera kärlet i ugnen. Placera en
glasbehållare fylld med 150 ml vatten på eller
bredvid kärlet. Slå på ugnen på 900 W effekt i
1–2 minuter. Om kärlet förblir kallt eller bara är
ljummet är det lämpligt att använda. Utför inte
detta test på plastkärl. De kan smälta.
4. EX-72D-EU Swedish 18/06/2004 13:46 Page 159
TIPS & RÅD
160
INNAN DU BÖRJAR …
För att göra det så lätt som möjligt att använda
mikrovågsugnen, har vi sammanställt några tips
och råd åt dig. Slå bara på ugnen när det står
mat i den.
STÄLLA IN TILLAGNINGSTID
Upptinings-, återuppvärmnings- och tillagningstider
är vanligtvis mycket kortare än i en vanlig ugn
eller på en vanlig spis. Du måste därför titta i den
här boken för att se rekommenderade
tillagningstider. Det är bättre att ställa in för kort
än för lång tillagningstid.
Prova alltid temperaturen på maten efter att
tillagningen är klar. Det är bättre att fortsätta
tillaga en liten stund till, än att få överkokt mat.
STARTTEMPERATUR
startar. Till exempel behöver djupfryst och
kylskåpskall mat längre tid än mat som har
rumstemperatur.
Standardförvaringstemperaturer för mat är
beräknade för återuppvärmnings- och
tillagningstider (kylskåpstemperatur på 5 °C,
rumstemperatur på ungefär 20 °C). För upptining
av mat är en starttemperatur på -18 °C beräknad.
Tillaga popcorn endast i speciella mikrovågssäkra
behållare. Följ tillverkarens instruktioner mycket
noga. Använd inte en vanlig pappers- eller
glasbehållare.
Tillaga inte ägg i hela skal. Tryck byggs upp inuti
skalet vilket kan resultera i att
ägget exploderar. Hetta inte upp
olja eller fett för fritering inuti
mikrovågsugnen. Det är omöjligt
att kontrollera oljans temperatur
och den kan plötsligt stänka ut ur
grytan.
Hetta inte upp förslutna
behållare som t.ex. burkar eller
konservburkar. Trycket inuti
behållaren kan orsaka att den exploderar.
(Undantaget är när du konserverar).
TILLAGNINGSTIDER
De tider som ges i denna kokbok är riktlinjer, som
kan varieras beroende på matens starttemperatur,
vikt och beskaffenhet (mängd vatten och fett etc.).
SALT, KRYDDOR & ÖRTER
Mat som tillagas i mikrovågsugn behåller smaken i
högre grad än mat som tillagas med konventionella
metoder. Av denna anledning bör du använda salt
sparsamt och helst bara tillsätta det efter tillagningen.
Salt suger åt sig vätska och torkar ut matens yttre skikt.
Örter och kryddor kan användas som vanligt.
ANVÄNDNINGSSÄTT
Mikrovågor: Du kan tina upp fryst mat på kort tid.
Kombinerad användning: Med kombinerad
användning av mikrovågor och grill kan du koka
och grilla på samma gång. På så sätt kompletterar
fördelarna med dessa funktioner varandra på ett
smart och ömsesidigt sätt. Hettan från grillen
förseglar snabbt matens porer och mikrovågorna
verkar ett kort tag. Maten behåller sin saftighet
inuti och blir krispig på utsidan.Grill: Din ugn är
utrustad med en kvartsgrill, som du också kan
använda utan mikrovågsanvändning, precis som
med vilken vanlig grill som helst.
TILLAGNINGSTEST
Matens tillagningsstatus kan testas, precis som vid
vanlig matlagning:
Mattermometer: Varje mattyp har en viss inre
temperatur vid slutet av
uppvärmningsprocessen. Du kan använda en
mattermometer för att prova om maten är varm
nog, eller tillräckligt tillagad.
Gaffel: Du kan prova fisk med en gaffel. Fisken
är klar om den inte är genomskinlig och om
den lossar lätt från fiskbenen. Den blir seg och
torr om den är överkokt.
Trästicka: Kakor och bröd kan testas genom att
sticka dem med en trästicka. Om stickan är ren
och torr efter att man dragit ut den är
bakverken klara.
4. EX-72D-EU Swedish 18/06/2004 13:46 Page 160
SVENSKA
TIPS & RÅD
161
BLANCHERA GRÖNSAKER
Innan de fryses ner bör grönsaker blancheras.
Detta bevarar kvaliteten och smaken på bästa sätt.
Metod: Skölj och hacka
grönsakerna. Lägg 250 g
grönsaker i en form med 275 ml
vatten och täck över den. Värm i
3–5 minuter. Sänk ner
grönsakerna i kallt vatten direkt efter
blancheringen för att förhindra ytterligare kokning,
och låt dem sedan rinna av. Förpacka
grönsakerna i en lufttät behållare och frys ner
dem.
KONSERVERA FRUKT & GRÖNSAKER
Det går snabbt och lätt att använda
mikrovågsugnen till konservering. Det finns
konserveringsburkar, vakuumgummiförseglingar
och lämpliga förseglingar i plast som är
specialtillverkade för
mikrovågsugnar. Exakta
användningsinstruktioner kan fås
av tillverkarna.
SMÅ & STORA MÄNGDER
Hur lång tid det tar att tina, värma eller tillaga mat
är helt beroende av hur stor mängd mat som du
vill tina, värma eller tillaga. Detta innebär att små
portioner tillagas snabbare än större portioner.
Tumregeln är:
DUBBEL MÄNGD = NÄSTAN DUBBELT SÅ LÅNG
TID
HALV MÄNGD = HÄLFTEN SÅ LÅNG TID
DJUPA & LÅGA BEHÅLLARE
Även om båda behållarna rymmer lika mycket så
blir tillagningstiden längre när den djupare
behållaren används. Du bör därför välja en
behållare som är så låg som möjligt, och som ger
en så stor yta som möjligt. Använd endast djupa
behållare för rätter som du riskerar att överkoka, t
ex nudlar, ris, mjölk etc.
RUNDA OCH OVALA FORMAR
Mat tillagas jämnare i en rund eller oval behållare
än i fyrkantiga eller rektangulära behållare,
eftersom mikrovågsenergin koncentreras till hörnen
på kantiga formar och den mat som finns där kan
bli överkokt.
TILLSATS AV VATTEN
Grönsaker och annan mat som innehåller mycket
vatten kan tillagas i sitt eget spad eller med tillsats av
en liten mängd vatten. På så vis bevaras många
vitaminer och mineraler.
MAT MED SKINN ELLER SKAL
Mat som korv, kyckling, kycklingben, bakad potatis,
tomater, äpplen, äggulor och liknande bör punkteras
eller hålas med en gaffel eller en liten trästicka. Detta
medför att den ånga som bildas kan upplösas utan att
skinnet eller skalet går sönder.
FET MAT
Fett kött och fettlager tillagas snabbare än magra
köttdelar. Täck de feta delarna med aluminiumfolie
eller placera maten med den feta sidan ned före
tillagningen.
ANVÄNDA EN MATTERMOMETER FÖR
ATT BESTÄMMA TILLAGNINGSTIDEN
Mat och drycks inre temperatur kan fastställas med
hjälp av en mattermometer. De viktigaste
temperaturerna är angivna i temperaturtabellen.
Varma drycker
(kaffe, vatten, te,
mjölk etc.)
Varm soppa
Varm stuvning
Fågel
Lamm
Rosa
Välstekt
Rostbiff
Lättstekt
Medium
Välstekt
Fläsk, kalv
Mat/Dryck Inre temperatur Inre temperatur
efte efter 10–15
tillagning minuters vilotid
65-75
o
C
75-80
o
C
75-80
o
C
80-85
o
C
70
o
C
75-80
o
C
50-55
o
C
60-65
o
C
75-80
o
C
80-85
o
C
85-90
o
C
70-75
o
C
80-85
o
C
55-60
o
C
65-70
o
C
80-85
o
C
80-85
o
C
4. EX-72D-EU Swedish 18/06/2004 13:46 Page 161
TIPS & RÅD
162
TÄCKA ÖVER MATEN
Om maten täcks över bevaras
dess fukt och tillagningstiden
förkortas. Använd ett lock,
mikrovågsfolie eller liknande.
Mat som ska vara krispig, som
exempelvis stekar eller kycklingar, bör ej täckas
över. I allmänhet kan man säga att all mat som
skulle ha täckts över i en vanlig ugn även bör
täckas över in en mikrovågsugn. Mat som lämnas
oövertäckt i en vanlig ugn kan även lämnas
oövertäckt i en mikrovågsugn.
OREGELBUNDET FORMAD
MAT
Placera den tjockare, mer
kompakta änden av livsmedlet
pekande mot utsidan.
Placera grönsaker (t.ex. broccoli) med stjälkarna
pekande utåt.
OMRÖRNING
Det är nödvändigt att röra om i
maten, eftersom mikrovågorna
först värmer upp de yttre
områdena. Detta gör att
temperaturen jämnas ut och
maten värms upp jämnt.
PLACERING
Arrangera enskilda portioner, som t.ex. små
puddingformar, bägare eller bakad potatis, i en
cirkel på den roterande tallriken. Se till att det finns
mellanrum mellan varje portion, så att
mikrovågsenergin kan nå maten från alla sidor.
VÄNDA
Medelstora föremål, som hamburgare eller biffar,
bör vändas en gång under tillagningen, för att
tillagningsprocessen ska kunna förkortas.
Stora föremål, som t.ex. stekar och kycklingar,
måste vändas eftersom de tar emot mer
mikrovågsenergi på den övre sidan och kan torka
ut om de inte vänds.
VILOTID
En av de viktigaste reglerna att
komma ihåg då man tillagar mat
i mikrovågsugn är att man bör
följa de rekommenderade
vilotiderna. För i princip all mat
som tinas, värms upp eller tillagas i en
mikrovågsugn, krävs en viss vilotid. Under denna
vilotid jämnas temperaturen ut och fukten fördelas
jämnt i maten.
4. EX-72D-EU Swedish 18/06/2004 13:46 Page 162
SVENSKA
UPPVÄRMNING
UPPTINING
163
Din mikrovågsugn är idealisk för upptining.
Upptiningstiderna är vanligtvis mycket kortare än
med traditionella metoder. Här är några tips. Ta ut
det frysta livsmedlet ur förpackningen och lägg det
på en tallrik för upptining.
LÅDOR OCH BEHÅLLARE
Lådor och behållare som är avsedda för
mikrovågsugnar är speciellt bra för upptining och
uppvärmning av mat, eftersom de kan tåla såväl
frystemperaturer (ner till cirka -40 °C) som hög värme
(upp till cirka 220 °C). Du kan därför använda
samma behållare för att frysa, tina upp, värma och
t.o.m. tillaga maten utan att behöva flytta den.
ÖVERTÄCKNING
Täck över tunna delar med smala
remsor av aluminiumfolie före
upptining.
Upptinade eller varma delar bör
på samma sätt täckas med
aluminiumremsor under upptining.
Detta förhindrar att tunna delar blir för varma,
samtidigt som tjockare delar fortfarande är frysta.
KORREKT INSTÄLLNING
Det är bättre att välja en inställning som är för låg i
stället för en som är för hög. Om du gör det kan
du försäkra dig om att maten tinar jämnt. Om
mikrovågsinställningen är för hög, kommer ytan på
maten redan att ha börjat koka då insidan
fortfarande är fryst.
VÄNDA/RÖRA
Så gott som all mat måste
vändas eller röras då och då. Så
snart som möjligt bör du sära på
delar som har fastnat tillsammans
och placera om dem.
SMÅ MÄNGDER...
Små mängder tinar snabbare och jämnare än
större mängder. Vi rekommenderar att du fryser
ner så små portioner som möjligt. Genom att göra
det kan du laga hela menyer snabbt och lätt.
MAT SOM KRÄVER VARSAM HANTERING
Mat som tårtor, grädde, ost och bröd bör endast
tinas delvis och sedan tina klart i rumstemperatur.
På så vis undviker du att ytterområden blir för
varma medan insidan fortfarande är fryst.
VILOTID
Detta är speciellt viktigt efter att ha tinat mat,
eftersom upptiningsprocessen fortsätter under
denna period. I upptiningstabellen hittar du
vilotiderna för olika livsmedel. Tjocka, kompakta
livsmedel kräver längre vilotid än tunnare livsmedel
eller livsmedel som är porösa. Om maten inte har
tinat tillräckligt, kan du fortsätta att tina den i
mikrovågsugnen eller förlänga vilotiden. När
vilotiden är slut bör du förbruka maten så snart
som möjligt och undvika att frysa in den igen.
Färdiga maträtter i aluminiumbehållare bör tas
ur aluminiumbehållaren och värmas på en tallrik
eller i en form.
Mat bör täckas över med mikrovågsfolie, en
tallrik eller en kåpa (finns att köpa i affärer), så
att ytan inte torkar ut. Drycker behöver inte
täckas.
Ta bort locken från förslutna behållare.
Sätt i en glasrörare i behållaren vid upphettning
av vätskor som t.ex. vatten, kaffe, te eller mjölk.
Om möjligt bör stora mängder röras om då och
då, så att temperaturen fördelas jämnt.
De tider som anges gäller för mat i en
rumstemperatur på 20 °C. Uppvärmningstiden
för mat som lagras i kylskåp bör ökas något.
Efter uppvärmning bör maten stå i 1–2 minuter,
så att temperaturen inuti maten kan fördelas
jämnt (vilotid).
Tiderna som anges är riktlinjer som kan varieras
efter inledande temperatur, vikt, vatteninnehåll,
fettinnehåll eller efter det resultat som du önskar
uppnå.
4. EX-72D-EU Swedish 18/06/2004 13:46 Page 163
TILLAGA FÄRSKA GRÖNSAKER
TILLAGA KÖTT, FISK & FÅGEL
UPPTINING OCH TILLAGNING
164
När du köper livsmedel bör du försöka se till, så
långt det är möjligt, att de är av ungefär samma
storlek. På så vis kan du vara säker på att de
tillagas ordentligt.
Före tillagning bör du skölja köttet, fisken eller
fågeln noga i kallt rinnande vatten och klappa
det torrt med hushållspapper. Fortsätt sedan
som vanligt.
Nötkött bör vara välhängt och ha så lite brosk
som möjligt.
Även om delarna är ungefär lika stora kan
tillagningsresultatet variera. Detta beror bland
annat på vilken sorts livsmedel det är fråga om,
variationer i fett- och vatteninnehåll, samt
temperaturen före tillagning.
Vänd stora bitar av kött, fisk eller fågel efter
halva tillagningstiden så att de tillagas jämnt
från alla sidor.
Efter tillagningen bör du täcka över stekar med
aluminiumfolie och låta dem stå i ungefär 10
minuter (vilotid). Under den här tiden fortsätter
steken att tillagas och vätskan fördelas jämnt så
att det försvinner så lite köttsaft som möjligt när
du skär upp den.
När du köper grönsaker bör du försöka se till,
så långt det är möjligt, att de är ungefär lika
stora. Detta är speciellt viktigt när du vill tillaga
hela grönsaker (t.ex. kokt potatis).
Skölj grönsakerna innan de tillagas. Rengör dem
och väg sedan upp önskad mängd i enlighet
med receptet och hacka dem.
Krydda grönsakerna som du brukar, men tillsätt
saltet efter tillagningen.
Tillsätt ungefär 5 msk vatten till 500 g grönsaker.
Grönsaker som är fiberrika kräver en aningen
större vattenmängd. Du hittar information om
detta i tabellen (se sedan 177).
Grönsaker tillagas vanligtvis i en form med lock.
De grönsaker som har högt vatteninnehåll, t.ex.
lök eller kokt potatis, kan kokas i mikrovågsfolie
utan tillsats av vatten.
När halva tillagningstiden har förflutit bör du
vända på eller röra om bland grönsakerna.
Efter tillagningen bör grönsakerna stå i cirka 2
minuter så att temperaturen fördelas jämnt
(vilotid).
De tillagningstider som ges är riktlinjer och kan
variera beroende på vikt, starttemperatur och
de olika grönsakernas beskaffenhet. Ju färskare
grönsakerna är, desto kortare blir
tillagningstiden.
Djupfrysta rätter kan tinas och tillagas vid samma
tillfälle i din mikrovågsugn.
Du hittar några exempel i tabellen. Lägg dock
märke till att det är allmänna råd som ges
angående ”uppvärmning” och ”upptining” av mat.
Se tillverkarens instruktioner på förpackningen när
du tillagar djupfrysta färdigrätter. Där får du
vanligtvis information om exakta tillagningstider
och råd om hur du ska tillaga maten.
4. EX-72D-EU Swedish 18/06/2004 13:46 Page 164
165
MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅER
SVENSKA
Ställa in mikrovågsugnens effektnivå:
Vrid på vredet TIMER/VIKT/EFFEKT medsols eller motsols för att välja tillagningstid.
Tryck en gång på knappen TILLAGNINGSSÄTT (endast mikrovågor).
Vrid på vredet för att ändra mikrovågsugnens effektnivå tills önskad nivå visas.
Tryck på START/+30-knappen.
OBS! Om du inte väljer någon effektnivå ställs 900 W in automatiskt.
Din ugn har fem effektnivåer. Följ de råd du får i
receptavsnittet då du ska välja effektnivå för
tillagning. Allmänt sett gäller följande
rekommendationer:
900 W används för snabb tillagning eller
uppvärmning av t.ex. soppor, grytor, burkmat,
varma drycker, grönsaker, fisk etc.
630 W används för längre tillagning av kompakt
mat som t.ex. stekar, köttfärslimpa och
portionsrätter, men även för känsliga maträtter som
t.ex. ostsås och sockerkaka. Vid denna lägre
inställning kokar inte såsen över och maten
kommer att tillagas jämnt utan att bli överkokt på
sidorna.
450 W för kompakt mat som behöver lång
tillagningstid när den tillagas på vanligt sätt, t.ex.
kötträtter. Vi rekommenderar att du använder
denna effektinställning för att säkerställa att köttet
inte blir segt.
270 W (upptiningsinställning) för upptining bör du
välja denna effektinställning för att säkerställa att
maten tinas jämnt. Denna inställning är också
idealisk för att sjuda ris, pasta, dumplingar och att
koka äggkräm.
90 W för försiktig upptining, av t.ex. gräddtårtor
eller bakverk.
W = WATT
4. EX-72D-EU Swedish 18/06/2004 13:46 Page 165
166
TILLAGNING I MIKROVÅGSUGN
Exempel:
Anta att du vill värma upp soppa i 2 minuter och 30 sekunder på en mikrovågseffekt av 630 W
Din ugn kan programmeras upp till 90 minuter.
(90.00) Den inmatade enheten för tillagnings- eller
upptiningstid varierar från 10 sekunder till 5 minuter.
Det beror på den totala tillagnings- eller
upptiningstidens längd som visas i tabellen.
Tillagningstid Ökningsenhet
0-5 minuter 10 ssekunder
5-10 minuter 30 sekunder
10-30 minuter 1 minut
30-90 minuter 5 minuter
OBS!
1. När dörren öppnas under tillagningsprocessen, stannar tillagningstiden på den digitala displayen automatiskt.
Tillagningstiden börjar räknas ner igen när dörren stängs och knappen START/+30 trycks in.
2. Om du vill ta reda på effektnivån under tillagningen trycker du på knappen TILLAGNINGSSÄTT.
Så länge som ditt finger vidrör knappen TILLAGNINGSSÄTT kommer effektnivån att visas.
3. Du kan rotera TIMER/VIKT/EFFEKT-vredet medsols eller motsols.
Om du vrider vredet motsols kommer tillagningstiden att minska från 90 minuter.
Kontrollera displayen.
1. Ange önskad
tillagningstid genom
att vrida vredet
TIMER/VIKT/
EFFEKT medsols.
2. Tryck en gång på
knappen
TILLAGNINGSSÄTT
(endast mikrovågor)
för att välja önskat
tillagningsläge.
3. Välj önskad effekt
genom att vrida vredet
TIMER/VIKT/EFFEKT
medsols.
4. Tryck på knappen
START/+30 en
gång för att
påbörja
tillagningen.
x1
x1
4. EX-72D-EU Swedish 18/06/2004 13:46 Page 166
167
MATLAGNING MED GRILL & DUBBELGRILL
SVENSKA
Denna mikrovågsugn har två tillagningslägen för GRILL. 1. Endast grill. 2. Dubbelgrill (grill med
mikrovågor).
1. TILLAGNING ENDAST MED GRILL
Detta läge kan användas för att grilla/brunfärg mat.
Exempel: Rosta bröd på 4 minuter.
OBS!
1. Det höga eller låga stället rekommenderas för grillning.
2. Du kan märka av rök eller att det luktar bränt när du använder grillen för första gången. Detta är
normalt, och är inte ett tecken på att det är något fel på ugnen.
Undvik detta problem genom att använda grillen utan mat under 20 minuter vid det första
användningstillfället.
Detta läge använder en kombination av grilleffekt och mikrovågseffekt (90 W till 630 W).
Mikrovågseffekten är förinställd till 270 W.
Exempel:
Tillaga kebab (recept på sidan 185) under 7 minuter på DUBBELGRILL (450 W).
2. MATLAGNING MED DUBBELGRILL
Kontrollera displayen.
Kontrollera displayen.
1.Ange önskad
tillagningstid genom att
vrida vredet
TIMER/VIKT/EFFEKT.
2. Välj önskat
tillagningsläge genom att
trycka tre gånger på
TILLAGNINGSSÄTT
(dubbelgrill).
3. Vrid på
TIMER/VIKT/EFFEKT-
vredet tills önskad
effektnivå för
mikrovågsugnen visas.
4. Tryck på knappen
START/+30 en
gång för att
påbörja
tillagningen.
1. Ange önskad tillagningstid
genom att vrida vredet
TIMER/VIKT/EFFEKT.
2. Välj önskat tillagningsläge
genom att trycka två
gånger på
TILLAGNINGSSÄTT.
Endast grill).
3. Tryck på knappen
START/+30 en gång
för att påbörja
tillagningen.
x1
x1
x3
x1
4. EX-72D-EU Swedish 18/06/2004 13:46 Page 167
168
ANDRA ANVÄNDBARA FUNKTIONER
Kontrollera displayen.
1. FLERSEKVENSTILLAGNING
En sekvens om tre steg (max) kan programmeras med olika kombinationer av MIKROVÅGOR, GRILL
och DUBBELGRILL.
Exempel:
För att tillaga: 2 minuter och 30 sekunder på effekt 630 W (Steg 1)
5 minuter med bara Grill (Steg 2)
STEG 1
(Ugnen börjar tillaga i 2 minuter med effekten 630 W och fortsätter sedan i 5 minuter med endast Grill.)
Exempel: För att tillaga Zucchini- och nudelgratäng (på sidan 187).
1. 18 minuter på 900 W.
2. 7 minuter Dubbelgrill på 630 W.
OBS! Om du ställer in något program efter att ha ställt in läget GRILL, ska du hoppa över steg 3 och 4.
Om du trycker på TILLAGNINGSSÄTT upprepade gånger efter att ha ställ in GRILL-läget,
kommer GRILL-läget att ändras till DUBBELGRILL automatiskt.
1. Ange önskad
tillagningstid genom att
vrida vredet
TIMER/VIKT/EFFEKT.
2. Tryck en gång på knappen
TILLAGNINGSSÄTT
(endast mikrovågor) för att
välja önskat tillagningsläge.
3. Ange önskad
effektnivå genom
att vrida vredet
TIMER/VIKT/
EFFEKT.
4. Tryck på knappen
TILLAGNINGSSÄTT
innan du programmerar
in Steg 2.
STEG 2
1. Ange önskad tid genom
att vrida vredet
TIMER/VIKT/EFFEKT.
2. Välj önskat tillagningsläge
genom att trycka två gånger
TILLAGNINGSSÄTT
(endast grill).
3. Tryck på knappen START/+30
en gång för att påbörja
tillagningen.
x1
x1 x1
x2
4. EX-72D-EU Swedish 18/06/2004 13:46 Page 168
169
ANDRA ANVÄNDBARA FUNKTIONER
SVENSKA
STÄLLA IN SÄKERHETSLÅSFUNKTIONEN
1. Håll STOP intryckt i 3 sekunder.
OBS! När säkerhetslåset är inställt går det inte att trycka på några knappar, utom STOP.
AVBRUTA SÄKERHETSLÅSFUNKTIONEN
1. Håll STOP intryckt i 3 sekunder.
Kontrollera displayen.
Displayen visar aktuellt
klockslag, om detta har ställts in.
4. SÄKERHETSLÅSFUNKTIONEN
x1
och håll i 3 sekunder.
x1 och håll i 3 sekunder.
2. FUNKTIONEN "LÄGG TILL 30 SEKUNDER"
Knappen START/+30 gör det möjligt för dig att använda följande två funktioner:
a. Direktstart
Tillagningen kan startas direkt på mikrovågseffekten 900 W i 30 sekunder genom att du trycker på knappen
START/+30.
OBS!
För att undvika att barn felanvänder knappen START/+30 kan den endast användas inom 3 minuter efter
föregående användning, dvs. efter att man har stängt dörren, tryckt på STOP-knappen eller avslutat
tillagning.
b. Utöka tillagningstiden
Du kan förlänga tillagningstiden vid manuell tillagning genom att förlänga koktiden med 30 sekunder i taget
om knappen trycks in medan ugnen är på.
3. ATT KONTROLLERA EFFEKTNIVÅN
Om du vill kontrollera mikrovågsugnens effektnivå under tillagning trycker du på knappen
TILLAGNINGSSÄTT.
Så länge som ditt finger vidrör knappen TILLAGNINGSSÄTT kommer effektnivån att visas.
Ugnen fortsätter att räkna ner även om displayen visar effektnivån.
x1
4. EX-72D-EU Swedish 18/06/2004 13:46 Page 169
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53

Electrolux EMS2685X Användarmanual

Typ
Användarmanual