HUSQVARNA-ELECTROLUX QN4036X Användarmanual

Kategori
Mikrovågor
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

Microwave oven
Mikrovågsugn
Mikrobølgeovn
Mikroaaltouuni
Operating instructions
Bruksanvisning
Bruksanvisning
Käyttöohje
QN 4035 / QN4036
GB
S
N
FI
HQ-21+22D-EU cover 01/03/2006 14:49 Page A
28
Innehåll
Viktiga säkerhetsinstruktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .29 - 30
Ugn och tillbehör . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .31
Kontrollpanel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .32
Före användning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .33
Inställning av klockan . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .33
Vad är mikrovågor? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .34
Lämpliga eldfasta formar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .34
Tips och råd . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .35 - 37
Mikrovågsugnens effektnivå . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .38
Manuell användning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .38
Andra användbara funktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .39 - 40
Automatisk användning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .41
Tabeller för automatisk användning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .42 - 44
Recept för automatisk användning, AC-6 och AC-7 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .44 - 45
Tillagningstabeller . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. .46 - 47
Recept . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .47 - 50
Skötsel och rengöring . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .51
Vad gör jag om... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .51
Garanti och service . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .52
Specifikationer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .53
Viktig information . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .53
Installation . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .54 - 55
Symbolen på produkten eller emballaget anger att produkten inte får hanteras som hushållsavfall.
Den skall i stället lämnas in på uppsamlingsplats för återvinning av el- och elektronikkomponenter. Genom
att säkerställa att produkten hanteras på rätt sätt bidrar du till att förebygga eventuellt negativa miljö- och
hälsoeffekter som kan uppstå om produkten kasseras som vanligt avfall. För ytterligare upplysningar om
återvinning bör du kontakta lokala myndigheter eller sophämtningstjänst eller affären där du köpte varan.
2. HQ-21+22D-EU Swedish 01/03/2006 14:34 Page 28
29
S
Viktiga säkerhetsinstruktioner
VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER: LÄS DENNA TEXT NOGA OCH SPARA DEN FÖR FRAMTIDA BRUK
Att undvika risk för kroppsskada
VARNING:
Använd inte ugnen om den är skadad eller inte
fungerar som den ska. Kontrollera följande före
användning:
a) Dörren: Se till så att dörren stängs ordentligt och
kontrollera att den inte är feljusterad eller skev.
b) Gångjärnen och säkerhetslåsen: Kontrollera att de
inte är trasiga eller lösa.
c) Dörrtätningarna och tätningsytorna: Kontrollera
att de inte har skadats.
d) Inuti ugnsutrymmet eller på dörren: Kontrollera att
det inte finns några bucklor.
e) Strömsladden och kontakten: Kontrollera att de
inte är skadade.
Justera, reparera eller ändra aldrig ugnen själv. Det
är riskfyllt för alla som inte har lämplig utbildning
att utföra service eller reparation som innefattar
avlägsnande av höljet, vilket skyddar mot
exponering av mikrovågsstrålning.
Använd inte ugnen med dörren öppen och ändra inte
dörrlåset på något sätt.
Använd inte ugnen om det finns något föremål mellan
dörrtätningen och tätningsytorna.
Låt inte fett eller smuts samlas på dörrtätningar
och närliggande delar. Följ instruktionerna för
”Skötsel och rengöring” på sidan 51. Om ugnen
inte hålls ren kan ytan försämras på ett sätt som
kan påverka apparatens livslängd negativt, och
möjligtvis resultera i en farlig situation.
Individer med PACEMAKER bör rådfråga sin läkare eller
tillverkaren av pacemakern om säkerhetsföreskrifter
beträffande mikrovågsugnar.
Att undvika risk för elektriska stötar
Du får inte under några omständigheter ta bort det
yttre höljet.
Undvik att spilla eller stoppa in föremål i
dörrlåsöppningarna eller ventilationsöppningarna. I
händelse av spill, ska du stänga av och koppla ur ugnen
omedelbart och ringa Husqvarna-Electrolux Service.
Doppa inte strömsladden eller kontakten i vatten eller
någon annan vätska. Låt inte strömsladden löpa över
heta eller vassa ytor, som t.ex. området kring
varmluftsventilen på den bakre delen av ugnens
ovansida.
Försök inte att byta ut ugnslampan själv, och låt inte
heller någon som inte är auktoriserad av Husqvarna-
Electrolux Service göra det. Om ugnslampan går sönder,
ska du kontakta din återförsäljare eller Husqvarna-
Electrolux Service. Om strömsladden till denna apparat
skadas måste den bytas ut mot en specialsladd. Detta
utbyte måste göras av Husqvarna-Electrolux Service.
Tatt undvika brandrisk
Mikrovågsugnen bör inte lämnas utan uppsikt
under användning. För höga effektnivåer eller för
långa tillagningstider kan överhetta maten och
orsaka eldsvåda.
Det elektriska uttaget måste vara lätt åtkomligt så att
enheten lätt kan kopplas ur i en nödsituation.
Strömförsörjningen måste vara 230 V, 50 Hz, med minst
10 A säkring, eller minst 10 A distributionsrelä.
Vi rekommenderar att en separat strömkrets som enbart
hör till denna enhet används.
Ugnen bör inte förvaras eller användas utomhus.
ÖPPNA INTE DÖRREN om mat som värms upp
börjar ryka. Stäng av ugnen, dra ur sladden och
vänta tills maten har slutat att ryka. Om du
öppnar dörren medan maten ryker kan detta
orsaka eldsvåda.
Använd endast mikrovågssäkra behållare och kärl.
Se sidan 34.
Lämna inte ugnen utan uppsikt vid användning av
engångsplast, papper eller andra lättantändliga
matbehållare.
Rengör mikrovågsskyddet, ugnsutrymmet, den
roterande tallriken och tallriksstödet efter
användning. Dessa måste vara torra och fettfria.
Gammalt fett kan överhettas och börja ryka eller
fatta eld.
Placera inte lättantändliga material nära ugnen eller
ventilationsöppningarna.
Blockera inte ventilationsöppningarna. Ta bort alla
metallförslutningar, påsklämmor etc. från mat och
matförpackningar.
Svetsade metallytor kan orsaka eldsvåda. Använd inte
mikrovågsugnen för att värma upp olja till fritering.
Temperaturen kan inte kontrolleras och oljan kan fatta
eld.
Använd endast specialpopcorn för mikrovågsugnar, om
du vill poppa popcorn. Förvara inte mat eller andra
föremål inuti ugnen.
Kontrollera inställningarna när du har startat ugnen för
att säkerställa att ugnen fungerar som du önskar.
Se motsvarande tips i handboken.
2. HQ-21+22D-EU Swedish 01/03/2006 14:34 Page 29
30
Viktiga säkerhetsinstruktioner
Att undvika risk för explosion eller plötslig kokning:
VARNING: Vätskor och annan mat får inte värmas
upp i förslutna behållare eftersom de kan
explodera.
Använd aldrig förslutna behållare. Ta bort förslutningar
och lock före användning. Förslutna behållare kan
explodera på grund av ett uppbyggt tryck även efter
det att ugnen har stängts av. Var försiktig när du
värmer upp vätskor i mikrovågsugnen. Använd en
behållare med bred öppning så att bubblorna kan
komma ut.
Uppvärmning av drycker i mikrovågsugn kan medföra
försenad eruptiv kokning, och därför måste
försiktighet iakttas vid hantering av behållaren.
För att förhindra plötslig eruption av kokande vätska
och eventuell skållning:
1. Rör om vätskan före uppvärmning/återuppvärmning.
2. Det är lämpligt att sätta i en glasstav eller liknande
redskap i vätskan under återuppvärmning.
3. Låt vätskan stå i ugnen minst 20 sekunder i slutet på
koktiden för att förhindra fördröjd eruptiv kokning.
Koka inte ägg i sina skal. Hela hårdkokta ägg bör
inte värmas i mikrovågsugn då de kan explodera
även efter det att mikrovågsuppvärmningen är
klar. Stick hål i äggulan och vitan då du ska tillaga
eller värma upp ägg som inte är uppvispade eller
rörda, annars kan äggen explodera. Skala och
skiva hårdkokta ägg innan du värmer upp dem i
mikrovågsugnen.
Stick hål i skalet eller skinnet på potatis, korv och frukt
innan tillagning, annars kan de explodera.
Att undvika risk för brännskador
Använd grytlappar eller ugnsvantar när du tar ut mat
ur ugnen för att förhindra brännskador. Håll alltid
behållare som popcornpåsar, ugnspåsar etc. bortvända
från ansikte och händer när du öppnar dem, för att
undvika att ångan orsakar brännskador.
För att undvika brännskador bör du alltid testa
mattemperaturen och röra om maten före servering.
Var speciellt uppmärksam på temperaturen hos mat
och drycker som ges till småbarn eller äldre.
Behållarens temperatur ger ingen tillförlitlig indikation
om matens eller dryckens temperatur. Kontrollera alltid
matens temperatur.
Stå alltid en bit ifrån ugnsdörren när du öppnar den för
att undvika att brännas av ånga och värme. Skiva fyllda
bakade maträtter efter uppvärmning för att släppa ut
ånga och undvika brännskador.
Håll barn borta från dörren för att förhindra att de
bränner sig.
Att undvika att barn använder mikrovågsugnen felaktigt
VARNING: Låt endast barn använda ugnen utan
uppsikt om de har fått tillräckliga instruktioner, så
att barnet klarar av att använda ugnen på ett säkert
sätt och förstår riskerna med felaktig användning.
Luta dig inte emot eller gunga på ugnsdörren. Lek inte
med ugnen och använd den ej heller som en leksak. Barn
bör få lära sig alla viktiga säkerhetsinstruktioner: hur de
använder grytlappar, försiktigt tar av lock etc., samt att
vara speciellt uppmärksamma på förpackningar (t.ex.
självupphettande material) som är utformade för att göra
mat frasig, eftersom dessa kan vara extra varma.
Andra varningar
Ändra aldrig ugnen på något sätt. Denna ugn ska endast
användas för mattillagning i hemmet och får endast
användas för att tillaga mat.
Den är inte lämplig för kommersiell användning eller
laboratorieanvändning.
Att underlätta problemfri användning av din ugn
och undvika skador
Använd aldrig ugnen när den är tom. Om du använder
en brunfärgande form eller ett självupphettande
material bör du alltid placera en värmebeständig isolator,
som t.ex. en porslinstallrik, under formen eller materialet
för att undvika att skada den roterande tallriken vid
värmepåfrestningen.
Den uppvärmningstid som anges i instruktionerna för
formen får inte överskridas. Använd inte metallredskap,
eftersom de återkastar mikrovågor och kan orsaka elektrisk
smältning.
Ställ inte konservburkar i ugnen. Använd endast den
roterande tallrik och det tallriksstöd som är utformat för
denna ugn. Använd inte ugnen utan den roterande tallriken.
För att förhindra att den roterande tallriken går sönder:
(a) Låt den roterande tallriken svalna innan den görs ren
med vatten.
(b) Ställ inte het mat eller heta kärl på en kall roterande
tallrik.
(c) Ställ inte kall mat eller kalla kärl på en het roterande
tallrik.
Während das Gerät arbeitet, keine Ställ inte någonting på
det yttre höljet under användning.
OBS:
Kontakta en auktoriserad elektriker om du är osäker på hur
du bör ansluta din ugn.
Varken tillverkaren eller återförsäljaren påtar sig något
ansvar för skador på ugnen, eller personskador, som uppstår
till följd av försummelse att utföra en korrekt elektrisk
anslutning.
Vattenånga eller vattendroppar kan tillfälligtvis uppstå på
ugnsväggarna eller runt dörrtätningarna och tätningsytorna.
Detta är normalt och inget tecken på mikrovågsläckage eller
fel.
2. HQ-21+22D-EU Swedish 01/03/2006 14:34 Page 30
31
S
TILLBEHÖR:
Kontrollera att följande tillbehör finns med:
(15) Roterande tallrik (16) Tallriksstöd
(17) 4 Skruvar för fastsättning (visas ej).
Placera tallriksstödet i tätningen på botten av
ugnsutrymmet.
Placera sedan den roterande tallriken på
tallriksstödet.
För att undvika skador på den roterande tallriken,
bör du se till så att tallrikar eller behållare inte
kommer emot den roterande tallrikens kant när du
tar ut dem ur ugnen.
OBS: När du beställer tillbehör ber vi dig att uppge två
saker till din återförsäljare eller auktoriserade
Husqvarna-Electrolux Services reparatör: artikelns
namn, samt modellnamnet för din mikrovågsugn.
1 Framsida
2 Ugnslampa
3 Kontrollpanel
4 Knappen Dörröppning
5 Mikrovågsskydd
6 Ugnsutrymme
7 Tätning
8 Dörrtätning och tätningsytor
9 Fästpunkter (4 punkter)
10 Ventilationsöppningar
11 Yttre hölje
12 Bakre hölje
13 Klämma för elsladd
14 Elsladd
Ugn och tillbehör
10
11
14
12
13
15
16
1
2
3
56
78
9
4
2. HQ-21+22D-EU Swedish 01/03/2006 14:34 Page 31
32
Kontrollpanel
1 Digital display
2 Indikatorer
Aktuell indikator blinkar eller lyser ovanför varje
symbol enligt instruktionen. När en indikator blinkar,
ska du trycka på aktuell knapp (med samma symbol)
eller utföra den åtgärd som krävs.
Rör om
Vänd
Vikt
Mikrovågsugnens effektnivå
Tillagning pågår
3 Vredet TIMER/VIKT
4 Knappen MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ
5 Knappen AUTOMATISKA PROGRAMMEN
Tryck på denna knapp för att välja ett av de tolv
automatiska programmen.
6 Knappen START/QUICK
7 Knappen STOP
8 Knappen DÖRRÖPPNING
1
2
3
4
5
6
8
7
2. HQ-21+22D-EU Swedish 01/03/2006 14:34 Page 32
33
S
Före användning
Inställning av klockan
Sätt i ugnens kontakt i vägguttaget.
1. Ugnsdisplayen blinkar:
2. Tryck på STOP-knappen så visas:
Ställ in klockan genom att följa anvisningarna nedan.
Använda STOP-knappen
Använd STOP-knappen för att:
1. Radera ett fel under programmering.
2. Stoppa ugnen tillfälligt under tillagning.
3. Avbryta ett program under tillagning genom att
trycka på knappen två gånger.
Exempel: Att ställa in 24-timmarsklockan på 23:35.
Välj 24-
timmarsklockan
1. Välj klockfunktionen.
(12-timmarsklocka)
2. Ställ in timmarna. Vrid på
TIMER/VIKT-vredet tills rätt
timme visas (23).
Kontrollera displayen.
4. Ställ in minuterna. Vrid på
TIMER/VIKT-vredet tills rätt
antal minuter visas (35).
5. Tryck på knappen
MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ
för att starta klockan.
OBS:
1. Du kan vrida TIMER/VIKT-vredet medsols eller
motsols.
2. Tryck på STOP-knappen om du gör fel under
programmeringen.
3. Om strömmen till mikrovågsugnen bryts, kommer
displayen att blinkande visa när strömmen
kommit tillbaka. Om detta inträffar under tillagning
kommer programmet att raderas. Klockinställningen
raderas också.
4. När du vill återställa klockinställningen följer du
exemplet ovan igen.
Det finns två inställningslägen: 12-timmarsklocka och 24-timmarsklocka.
1. För att ställa in 12-timmarsklocka, ska du hålla ner knappen MIKROVÅGSUGNENS
EFFEKTNIVÅ i 3 sekunder. visas på displayen.
2. För att ställa in 24-timmarsklocka, ska du trycka på knappen MIKROVÅGSUGNENS
EFFEKTNIVÅ en gång till efter Steg 1 i exemplet ovan visas i displayen.
x1 och håll i 3
sekunder.
Följ exemplet nedan för att ställa in klockan.
3. Tryck på knappen
MIKROVÅGSUGNENS
EFFEKTNIVÅ för att växla
från timmar till minuter.
x1
x1 och håll i 3
sekunder.
x1 x1
x1
2. HQ-21+22D-EU Swedish 01/03/2006 14:35 Page 33
34
Vad är mikrovågor?
Lämpliga eldfasta formar
Mikrovågor skapas av en magnetron inuti mikrovågsugnen, och får de vattenmolekyler som finns inuti maten att
vibrera. Värme uppstår till följd av den friktion som skapas, och detta medför att maten tinas, värms upp eller tillagas.
Glas och keramiskt glas
Värmebeständiga glaskärl är mycket lämpliga.
Tillagningsprocessen kan iakttas från alla håll. De får
dock inte innehålla någon metall (t.ex. blykristall) eller
ha metallglasyr (t.ex. guldkant, koboltblå glasyr).
Keramik
I regel mycket lämpligt. Föremål av keramik måste vara
glaserade, eftersom fukt annars kan tränga in i
föremålen. Fukt medför att materialet hettas upp och
kan medföra att det spricker. Gör lämplighetstestet för
kärl om du inte är säker på om ditt kärl lämpar sig för
bruk i mikrovågsugn.
Porslin
Mycket lämpligt. Se till så att porslinet inte har någon
guld- eller silverglasyr och att det inte innehåller någon
metall.
Plast och pappersbehållare
Värmebeständiga plastbehållare som är lämpliga för
användning i mikrovågsugn kan användas för att tina,
värma och tillaga mat. Följ tillverkarens
rekommendationer. Värmebeständigt papper som är
avsett för bruk i mikrovågsugn är också lämpligt. Följ
tillverkarens rekommendationer.
Hushållspapper
Hushållspapper kan användas för att absorbera fukt
som uppstår vid korta uppvärmningsmetoder, för t.ex.
bröd eller panerade produkter. Lägg pappret mellan
maten och den roterande tallriken. Matens yta kommer
att förbli krispig och torr. Täck över fet mat med
hushållspapper för att fånga upp stänk.
Mikrovågsfolie
Det är mycket lämpligt att täcka över maten med
mikrovågsfolie, eller med värmetålig folie. Följ
tillverkarens rekommendationer.
Stekpåsar
Kan användas i mikrovågsugn. Metallförslutningar är inte
lämpliga eftersom stekpåsens folie kan smälta. Knyt ihop
stekpåsen med ett snöre och stick hål i den flera gånger
med en gaffel. Matfolie som ej tål värme rekommenderas
inte för användning i mikrovågsugn.
Form med bryningsfunktion
En speciell mikrovågsform som är gjord av keramiskt
glas med en metallbas, vilket gör det möjligt att få en
bryning av maten. När du använder den formen måste
du sätta en lämplig isolator, som t.ex. en porslinstallrik,
mellan den roterande tallriken och denna form.
Se till så att du exakt följer den uppvärmningstid som
ges i tillverkarens instruktioner. Överdriven
upphettning kan skada den roterande tallriken och
tallriksstödet, och kan även medföra att den
säkerhetsenhet som stänger av ugnen utlöses.
Metall
I allmänhet bör inte metall användas, eftersom
mikrovågor inte kan passera igenom metall och därför
inte kan nå maten. Det finns dock undantag: små
remsor av aluminiumfolie kan användas för att täcka
över vissa delar av maten, så att dessa inte tinas för fort
eller börjar koka (t.ex. kycklingvingar). Små steknålar av
metall och aluminiumbehållare (t.ex. till färdiglagade
maträtter) kan användas. De måste dock vara små i
förhållande till maten, t.ex. måste aluminiumbehållare
vara fyllda med mat till minst 2/3 eller 3/4.
Vi rekommenderar att du lägger över maten i en form
som är lämplig för användning i mikrovågsugn.
Vid användning av aluminiumbehållare eller andra
metallkärl måste det finnas ett mellanrum på ungefär 2
cm mellan behållaren/kärlet och ugnens innerväggar,
annars kan väggarna skadas.
inga redskap får ha någon metallbeläggning – eller
innehålla metalldelar i skruvar, band eller handtag.
Lämplighetstest för kärl
Om du inte är säker på om ditt kärl lämpar sig för bruk i
mikrovågsugn kan du utföra följande test: Ställ in
kärlet i ugnen. Ställ en glasbehållare fylld med 150 ml
vatten i eller bredvid kärlet. Slå på ugnen på 800 W
effekt i 1–2 minuter. Om kärlet förblir kallt eller bara är
ljummet är det lämpligt att använda. Utför inte detta
test med plastkärl. De kan smälta.
2. HQ-21+22D-EU Swedish 01/03/2006 14:35 Page 34
35
S
Tips och råd
Tidsinställningar
I allmänhet går det betydligt snabbare att tina, värma
och tillaga mat i en mikrovågsugn än i en vanlig ugn
eller på en spis. Av den anledningen bör du följa de
tidsrekommendationer som ges i denna bok. Det är bättre
att ställa in för kort tid än för lång. Provsmaka maten
efter att den har tillagats. Det är bättre att du får lägga
till lite tid vid tillagningen än att maten blir överkokt.
Starttemperaturer
Hur lång tid det tar att tina, värma och laga till maten
beror på matens starttemperatur. Djupfryst mat och
mat som förvaras i kylskåp kräver till exempel längre
tillagningstid än mat som har förvarats i
rumstemperatur.
Vid uppvärmning och tillagning förutsätts normala
förvaringstemperaturer (kylskåpstemperatur cirka 5 °C,
rumstemperatur cirka 20 °C). Vid upptining förväntas
den djupfrysta matens temperatur vara –18 °C.
Tillagningstider
De tider som ges i denna bok är riktlinjer, som kan
varieras beroende på matens starttemperatur, vikt och
beskaffenhet (innehåll av vatten och fett etc).
Salt, kryddor och örter
Mat som tillagas i mikrovågsugn behåller smaken i högre
grad än mat som tillagas med konventionella metoder. Av
denna anledning bör du använda salt mycket sparsamt och
helst bara tillsätta det efter tillagningen. Salt suger åt sig
vätska och torkar ut matens yttre skikt. Örter och kryddor
kan användas som vanligt.
Tillsats av vatten
Grönsaker och annan mat som innehåller mycket vatten kan
tillagas i sitt eget spad eller med tillsats av en liten mängd
vatten. På så vis bevaras många vitaminer och mineraler.
Fet mat
Kött som är marmorerat med fett eller med lager av
fett tillagas snabbare än magert kött. Du bör därför
täcka över dessa delar med lite aluminiumfolie och
placera maten med den feta sidan neråt.
Mat med skinn eller skal
Mat som korvar, kyckling, kycklinglår, bakad potatis,
tomater, äpplen, äggulor och liknande bör punkteras
eller hålas med en gaffel eller en liten trästicka. Detta
medför att den ånga som bildas kan upplösas utan att
skinnet eller skalet går sönder.
Små och stora mängder
Hur lång tid det tar att tina, värma upp eller tillaga mat är
helt beroende av hur stor mängd mat som du vill tillreda.
Detta innebär att små portioner tillagas snabbare än
större portioner. Tumregeln är:
DUBBEL MÄNGD = NÄSTAN DUBBELT SÅ LÅNG TID
HALV MÄNGD = HÄLFTEN SÅ LÅNG TID
Djupa och flata behållare
Även om båda behållarna rymmer lika mycket så blir
tillagningstiden längre när den djupare behållaren
används. Du bör därför välja en behållare som är så flat
som möjligt, och som ger en så stor yta som möjligt.
Använd endast djupa behållare för rätter som du
riskerar att överkoka, t ex nudlar, ris, mjölk etc.
Runda och ovala formar
Mat tillagas jämnare i en rund eller oval behållare än i
fyrkantiga eller rektangulära behållare, eftersom
mikrovågsenergin koncentreras till hörnen på kantiga
formar och den mat som finns där kan bli överkokt.
Övertäckning
Om maten täcks över bevaras dess fukt och
tillagningstiden förkortas. Använd ett lock, mikrovågsfolie
eller liknande. Mat som ska vara krispig, som exempelvis
stekar eller kycklingar, bör ej täckas över. I allmänhet kan
man säga att all mat som skulle ha täckts över i en vanlig
ugn även bör täckas över in en mikrovågsugn. Mat som
lämnas oövertäckt i en vanlig ugn kan även lämnas
oövertäckt i en mikrovågsugn.
Oregelbundet formade livsmedel
Placera den tjockare, mer kompakta änden av
livsmedlet så att den pekar utåt. Placera grönsaker
(t.ex. broccoli) med stjälkarna pekande utåt.
Omrörning
Du måste röra om i maten eftersom mikrovågorna värmer
de yttre områdena först. Genom att röra om i maten
balanseras temperaturen och maten värms upp jämnt.
Placering
Arrangera enskilda portioner (puddingformar, bägare
eller bakad potatis) i en cirkel på den roterande
tallriken. Lämna plats mellan portionerna så att
mikrovågsenergin kan tränga igenom från alla håll.
Vända
Medelstora föremål, som hamburgare eller biffar, bör
vändas en gång under tillagningen, för att
tillagningsprocessen ska kunna förkortas. Stora föremål,
som t.ex. stekar och kyckling, måste vändas eftersom de
tar emot mer mikrovågsenergi på den övre sidan och kan
torka ut om de inte vänds.
2. HQ-21+22D-EU Swedish 01/03/2006 14:35 Page 35
36
Tips och råd
Vilotid
En av de viktigaste reglerna att komma ihåg då man
tillagar mat i mikrovågsugn är att man bör följa de
rekommenderade vilotiderna. För i princip all mat som
tinas, värms upp eller tillagas i en mikrovågsugn, krävs
en viss vilotid. Under denna vilotid jämnas
temperaturen ut och fukten fördelas jämnt i maten.
Färgsättning
När tillagningen har pågått i mer än 15 minuter
framträder en brun yta, även om denna inte är jämförbar
med den djupa brunhet och krispighet som erhålls vid
traditionell tillagning. För att få en aptitretande brun
färg kan något av nedan förslag användas.
De flesta av dessa fungerar samtidigt som smaksättare.
I följande tabell får du några förslag på tillsatser som
du kan använda för färgsättning och även förslag på
vad du kan använda dem till.
FÄRGSÄTTNING
Smält smör och torkad paprika
Torkad paprika
Sojasås
Barbecue- och Worcestershiresås, sky
Smulat bacon eller torkad lök
Kakao, chokladflingor, brun glasyr, honung och
marmelad
Fågel
Ugnsbakade rätter,
”ostgratinerade smörgåsar”
Kött och fågel
Biffar, kotletter, små stekta
maträtter
Ugnsbakade rätter, rostade rätter,
soppor, grytor
Kakor och efterrätter
Täck fågeln med smör/paprika-
blandningen
Pudra över med paprika
Täck med såsen
Täck med såsen
Strö över bitar av bacon eller
torkad lök
Strö över bitar ovanpå kakor eller
efterrätter, eller använd som glasyr
MATRÄTT
METOD
Uppvärmning
Färdiga maträtter i aluminiumbehållare bör tas ur
aluminiumbehållaren och värmas på en tallrik eller i
en form.
Ta bort locken från förslutna behållare.
Mat bör täckas över med mikrovågsfolie, en tallrik
eller ett skydd (finns att köpa i affärer), så att ytan
inte torkar ut. Drycker behöver inte täckas över.
Sätt i en glassked i behållaren vid upphettning av
vätskor som t.ex. vatten, kaffe, te eller mjölk.
Om möjligt bör stora mängder röras om då och då,
så att temperaturen fördelas jämnt.
De tider som anges gäller för mat i en
rumstemperatur på 20 °C. Uppvärmningstiden för
mat som lagras i kylskåp bör ökas något.
Efter uppvärmning bör maten stå i 1–2 minuter, så
att temperaturen inuti maten kan fördelas jämnt
(vilotid).
De tider som ges är riktlinjer, som kan varieras
beroende på matens starttemperatur, vikt,
vatteninnehåll, fettinnehåll eller vilket resultat du
vill uppnå.
Upptining
Din mikrovågsugn är idealisk för upptining.
Upptiningstiderna är vanligtvis betydligt kortare än
med traditionella upptiningsmetoder. Här följer några
tips. Ta ut det frusna livsmedlet ur förpackningen och
lägg det på en tallrik för upptining.
Askar och behållare
Askar och behållare som är avsedda för mikrovågsugnar
är speciellt bra för upptining och uppvärmning av mat,
eftersom de kan tåla såväl frystemperaturer (ner till
cirka -40 °C) som hög värme (upp till cirka 220 °C). Du
kan därför använda samma behållare till att tina upp,
värma och t.o.m. tillaga maten utan att behöva flytta
den.
Övertäckning
Täck över tunna delar med smala remsor av
aluminiumfolie före upptining. Upptinade eller varma
delar bör på samma sätt täckas över med
aluminiumremsor under upptining. På så vis kan du
förhindra att tunna delar blir för varma, samtidigt som
tjockare delar fortfarande är frusna.
Korrekt inställning
Det är bättre att välja en inställning som är för låg i
stället för en som är för hög. Om du väljer en låg
inställning kan du försäkra dig om att maten tinar
jämnt. Om mikrovågsinställningen är för hög, kommer
matens yta redan att ha börjat koka då insidan
fortfarande är frusen.
2. HQ-21+22D-EU Swedish 01/03/2006 14:35 Page 36
37
S
Tips och råd
Vända/röra om
Så gott som all mat måste vändas eller röras om då och
då. Så snart som möjligt bör du sära på delar som har
fastnat tillsammans och placera om dem.
Små mängder
Tinar snabbare och jämnare än större mängder. Vi
rekommenderar att du fryser ner så små portioner som
möjligt. Genom att göra det kan du laga till hela
menyer snabbt och lätt.
Mat som kräver varsam hantering
Mat som tårtor, grädde, ost och bröd bör endast tinas
delvis och sedan tina klart i rumstemperatur. På så vis
undviker du att ytterområdena blir för varma medan
insidan fortfarande är frusen.
Vilotid
Detta är speciellt viktigt efter att du har tinat mat,
eftersom upptiningsprocessen fortsätter under denna
period. I upptiningstabellen hittar du vilotiderna för
olika livsmedel. Tjocka, kompakta livsmedel kräver
längre vilotid än tunnare livsmedel eller livsmedel som
är porösa. Om maten inte har tinat tillräckligt, kan du
fortsätta att tina den i mikrovågsugnen eller förlänga
vilotiden. När vilotiden är slut bör du förbruka maten så
snart som möjligt och undvika att frysa in den igen.
TILLAGA FÄRSKA GRÖNSAKER
När du köper grönsaker bör du försöka att se till, så
långt det är möjligt, att de är ungefär lika stora.
Detta är speciellt viktigt när du vill tillaga hela
grönsaker (t.ex. kokt potatis).
Skölj grönsakerna innan de tillagas. Rengör dem och
väg sedan upp önskad mängd i enlighet med
receptet och hacka dem.
Krydda grönsakerna som du brukar, men tillsätt
saltet efter tillagningen.
Tillsätt ungefär 5 msk vatten till 500 g grönsaker.
Grönsaker som är fiberrika kräver en aningen större
vattenmängd. Information om detta finns i tabellen.
Grönsaker tillagas vanligtvis i en form med lock. De
grönsaker som innehåller mycket vatten, som t.ex.
lök eller kokt potatis, kan kokas i mikrovågsfolie
utan tillsats av vatten.
När halva tillagningstiden har förflutit bör du vända
på eller röra om bland grönsakerna.
Efter tillagningen bör grönsakerna stå i cirka 2
minuter så att temperaturen fördelas jämnt (vilotid).
De tillagningstider som ges är riktlinjer och kan
variera beroende på vikt, starttemperatur och de
olika grönsakernas beskaffenhet. Ju färskare
grönsakerna är, desto kortare blir tillagningstiden.
TILLAGA KÖTT, FISK OCH FÅGEL
När du köper livsmedel bör du försöka att se till, så
långt det är möjligt, att de är av ungefär samma
storlek. På så vis kan du vara säker på att de tillagas
ordentligt.
Innan tillagning bör du skölja köttet, fisken eller
fågeln noga i kallt rinnande vatten och klappa dem
torra med hushållspapper. Fortsätt sedan som
vanligt.
Nötkött bör vara välhängt och ha lite brosk.
Även om delarna är ungefär lika stora kan
tillagningsresultatet variera. Detta beror bland annat
på vilken sorts livsmedel det är fråga om, variationer
i fett- och vatteninnehåll, samt temperaturen före
tillagning.
När maten har tillagats i 15 minuter får den en
naturlig brun färg, vilken kan förstärkas med hjälp
av en brunfärgare. Om du dessutom vill ha ytan
knaprig bör du antingen använda en brunfärgande
form eller bryna maten i en stekpanna och tillaga
den färdig i mikrovågsugnen. På så vis får du
samtidigt en brun bas som du kan använda till sås.
Vänd stora bitar av kött, fisk eller fågel efter halva
tillagningstiden så att de tillagas jämnt från alla
sidor.
Efter tillagningen bör du täcka över stekar med
aluminiumfolie och låt dem stå i ungefär 10 minuter
(vilotid). Under den här tidsperioden fortsätter
steken att tillagas och vätskan fördelas jämnt så att
det försvinner så lite köttsaft som möjligt när du
skär upp den.
UPPTINING OCH TILLAGNING
Djupfrysta rätter kan tinas och tillagas vid samma
tillfälle i din mikrovågsugn. Du hittar några exempel i
tabellen (se sidah 46). Lägg dock märke till att det är
allmänna råd som ges angående ”uppvärmning” och
”upptining” av mat. Se tillverkarens instruktioner på
förpackningen när du tillagar djupfrysta färdigrätter.
Där får du vanligtvis information om exakta
tillagningstider och råd om hur du ska tillaga maten.
2. HQ-21+22D-EU Swedish 01/03/2006 14:35 Page 37
38
Mikrovågsugnens effektnivå
Manuell användning
OBS:
1. När dörren öppnas under tillagningsprocessen, stannar tillagningstiden på den digitala displayen automatiskt.
Tillagningstiden börjar åter räknas ner när dörren stängs och knappen START/QUICK trycks in.
2. Om du vill ta reda på effektnivån under tillagningen trycker du på knappen MIKROVÅGSUGNENS
EFFEKTNIVÅ. Så länge som ditt finger vidrör knappen MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ kommer effektnivån
att visas.
3. Du kan vrida TIMER/VIKT-vredet medsols eller motsols. Om du vrider vredet motsols kommer tillagningstiden
att minska från 90 minuter.
Exempel: Anta att du vill värma upp soppa i 2 minuter och 30 sekunder med en mikrovågseffekt på 560 W.
1. Ange önskad tillagningstid genom
att vrida vredet TIMER/VIKT
medsols. (2 min. och 30 sek.)
2. Välj önskad effekt genom
att trycka på knappen
MIKROVÅGSUGNENS
EFFEKTNIVÅ två gånger.
3. Tryck på knappen
START/QUICK för att
påbörja tillagningen.
Din ugn kan programmeras upp till 90 minuter. (90:00)
Den inmatade enheten för tillagnings- eller
upptiningstid varierar från 10 sekunder till fem
minuter. Det beror på den totala tillagnings- eller
upptiningstidens längd, vilket visas i tabellen.
Tillagningstid Ökningsenhet
0-5 minuter 10 sekunder
5-10 minuter 30 sekunder
10-30 minuter 1 minut
30-90 minuter 5 minuter
Din ugn har 5 effektnivåer. Följ de råd du får i
receptavsnittet då du ska välja effektnivå för tillagning.
Allmänt sett gäller följande rekommendationer:
800 W används för snabb tillagning eller
återuppvärmning av t.ex. soppor, grytor, burkmat,
varma drycker, grönsaker, fisk etc.
560 W används för längre tillagning av kompakt mat
som t.ex. stekar, köttfärslimpa och portionsrätter, men
även för känsliga maträtter som t.ex. ostsås och
sockerkaka. Vid denna lägre inställning kokar inte såsen
över och maten kommer att tillagas jämnt utan att bli
överkokt på sidorna.
400 W för kompakt mat som behöver lång
tillagningstid när den tillagas på vanligt sätt, t.ex.
kötträtter. Vi rekommenderar att du använder denna
effektinställning för att säkerställa att köttet inte blir
segt.
240 W för upptining bör du välja denna
effektinställning för att säkerställa att maten tinas
jämnt. Denna inställning är också idealisk för att sjuda
ris, pasta, dumplings (klimpar) och till att koka
äggkräm.
80 W för försiktig upptining, av t.ex. gräddtårtor eller
bakverk.
W = Watt
Ställ in effekten genom att trycka på knappen MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ tills önskad nivå visas. Om du
trycker på knappen MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ en gång visas . Om du missar den nivå du vill ha
kan du fortsätta att trycka på knappen MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ tills du kommer tillbaka till den nivån.
Om du inte väljer någon nivå ställs 800 W in automatiskt.
Kontrollera displayen.
x2
x1
2. HQ-21+22D-EU Swedish 01/03/2006 14:35 Page 38
39
S
Andra användbara funktioner
1. FLERSTEGSTILLAGNING
Maximalt tre stegfrekvenser kan matas in, innehållande manuell koktid och läge.
Exempel:
För att tillaga: 5 minuter med effekt 800 W (steg 1)
16 minuter med effekt 240 W (steg 2)
STEG 1
1. Ange önskad tillagningstid
genom att vrida vredet
TIMER/VIKT.
2. Välj önskad effektnivå genom att trycka
på knappen MIKROVÅGSUGNENS
EFFEKTNIVÅ en gång.
STEG 2
3. Ange önskad tid genom att
vrida vredet TIMER/VIKT.
4. Välj önskad effektnivå genom
att trycka på knappen
MIKROVÅGSUGNENS
EFFEKTNIVÅ fyra gånger.
5. Tryck på knappen
START/QUICK en
gång för att påbörja
tillagningen.
(Ugnen börjar tillaga i 5 minuter med effekten 800 W och fortsätter sedan i 16 minuter med 240 W.)
x1
x4
x1
Kontrollera displayen.
2. HQ-21+22D-EU Swedish 01/03/2006 14:35 Page 39
40
Andra användbara funktioner
2.SNABBTILLLAGNING
Knappen START/QUICK ger dig möjlighet att använda följande två funktioner:
a. Direktstart
Tillagningen kan startas direkt på mikrovågseffekten 800 W i 30 sekunder genom att du trycker på knappen
START/QUICK.
OBS:
För att förhindra att barn felanvänder knappen START/QUICK, så kan den endast användas inom tre minuter
efter föregående användning, dvs. då dörren har stängts, då du har tryckt på STOP-knappen eller då tillagningen
har slutförts.
b. Utöka tillagningstiden
Du kan förlänga tillagningstiden vid manuell tillagning genom att förlänga koktiden med 30 sekunder i taget om
knappen trycks in medan ugnen är på.
3.ATT KONTROLLERA EFFEKTNIVÅN
Om du vill kontrollera mikrovågsugnens effektnivå under tillagning trycker du på knappen
MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ.
Så länge som ditt finger vidrör knappen MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ kommer effektnivån att visas.
Ugnen fortsätter att räkna ner även om displayen visar effektnivån.
Kontrollera displayen:
STÄLLA IN SÄKERHETSLÅSFUNKTIONEN
1. Håll STOP intryckt i 3 sekunder.
OBS! När säkerhetslåset är inställt går det inte att trycka på några knappar, utom STOP.
x1 i 3 sekunder
Displayen visar aktuellt
klockslag, om detta har
ställts in.
AVBRUTA SÄKERHETSLÅSFUNKTIONEN
1. Håll STOP intryckt i 3 sekunder
x1 i 3 sekunder
4.SÄKERHETSLÅSFUNKTIONEN
x1
2. HQ-21+22D-EU Swedish 01/03/2006 14:35 Page 40
41
S
Automatisk användning
Med den AUTOMATISK funktionen räknas rätt
tillagningssätt och tillagningstid ut automatiskt. Du kan
välja mellan sju AUTOTILLAGNINGS-menyer och fem
AUTOUPPTININGS-menyer. Detta behöver du veta när du
använder denna automatiska funktion:
1. Tryck på knappen AUTOMATISK PROGRAMMEN en
gång, så visas displayen på bilden. Du kan välja meny
genom att trycka ner AUTOMATISK PROGRAMMEN-
knappen tills numret för önskad meny visas. Se sidan
42 - 44 om ”Tabeller för AUTOMATISK användning”.
Tryck på AUTOMATISK PROGRAMMEN-knappen
minst åtta gånger för att välja en upptiningsmeny. Om
du trycker på knappen åtta gånger visas i
displayen. Menyn ändras automatiskt om du håller
AUTOMATISK PROGRAMMEN-knappen nertryckt.
2. Du kan ange matens vikt eller mängd genom att vrida
på vredet TIMER/VIKT tills önskad vikt visas.
Ange endast matens vikt. Räkna inte med behållarens
vikt.
Använd ett manuellt program om du ska tillaga mat
som väger mer eller mindre än de vikter som ges i
tillagningstabellerna. Följ tillagningstabellerna (se
sidan 46 - 47) för att få bäst resultat.
3. För att påbörja tillagningen trycker du på knappen
START/QUICK. När det är dags att utföra en åtgärd
(t.ex. vända på maten) stannar ugnen och en ljudsignal
hörs, samtidigt som återstående tillagningstid och en
indikator blinkar på displayen. Tryck på knappen
START/QUICK för att återuppta tillagningen.
START/QUICK -knapp.
TIMER/VIKT-vred
AUTOMATISK
PROGRAMMEN-knapp
Menynummer
1.
2.
3.
Den slutliga temperaturen varierar beroende på
matens starttemperatur. Kontrollera att maten är
rykande varm efter tillagningen. Vid behov kan du
förlänga tillagningstiden och ändra effektnivå.
Exempel:
Tillaga en gratäng som väger 1,0 kg med hjälp av AUTOTILLAGNINGSMENYN AC-7.
2. Ange vikten genom att vrida
vredet TIMER/VIKT medsols.
3. Tryck på START/QUICK-
knappen.
1. Välj den meny som ska användas
genom att trycka på
AUTOMATISK PROGRAMMEN-
knappen sju gånger.
Kontrollera displayen.
x1
x7
x1
2. HQ-21+22D-EU Swedish 01/03/2006 14:36 Page 41
42
Tabeller för automatisk användning
AUTOTILLAGNIN
GSNR
AC-1 Tillagning
Frysta grönsaker
som t.ex. brysselkål,
gröna bönor, ärtor,
blandade grönsaker
eller broccoli
AC-2 Tillagning
Färska grönsaker
AC-3 Tillagning
Frusna
färdigrätter
Omrörningsbara
rätter, som t.ex.
nudlar, spaghetti
med köttfärssås
eller kinamat.
AC-4 Tillagning
Frusna gratänger
som t.ex.
makaronipudding,
lasagne etc.
AC-5 Tillagning
Kokt potatis
Bakad potatis
VIKT
(ökningsenhet)/KÄRL
0,1 - 0,6 kg (100 g)
(starttemp. -18 °C)
Skål och lock
0,1 - 0,6 kg (100 g)
starttemp. 20 °C)
Skål och lock
0,3 - 1,0 kg* (100 g)
(starttemp. -18 °C)
Skål och loc* Om
tillverkaren uppmanar
dig att tillsätta vatten
bör du räkna ut den
totala vikten, inklusive
vattnet, för
programmet
0,2 - 0,6 kg (100 g)
(starttemp. -18 °C)
Flat, oval gratängform
och mikrovågsfolie,
eller originalbehållare
och mikrovågsfolie
0,1 - 0,8 kg (100 g)
(starttemp. 20 °C)
Skål och lock
TILLVÄGAGÅNGSSÄTT
Tillsätt 1 msk vatten per 100 g och salt efter smak.
(För svamp krävs inget extra vatten.)
Täck över med ett lock.
Rör om maten och täck över den igen när
ljudsignalen hörs
Låt stå i ungefär två minuter efter tillagningen.
OBS: Om frusna grönsaker har frusit ihop bör du
tillaga dem manuellt.
Skär dem i små delar, t.ex. strimlor, tärningar eller
skivor.
Tillsätt 1 msk vatten per 100 g och salt efter smak.
(För svamp krävs inget extra vatten.)
Täck över med ett lock.
Rör om maten och täck över den igen när
ljudsignalen hörs.
Låt maten stå i ungefär två minuter efter
tillagningen.
Lägg över maträtten i en lämplig mikrovågssäker
form.
Tillsätt vätska om tillverkaren rekommenderar det.
Täck över med ett lock.
Tillaga utan lock om tillverkaren rekommenderar
dig att göra det.
Rör om maten och täck över den igen när
ljudsignalen hörs.
Rör om och låt stå i ungefär två minuter efter
tillagningen.
Ta ur den frusna gratängen ur förpackningen. Om
behållaren inte är avsedd för bruk i mikrovågsugn,
lägger du över gratängen i en lämplig
mikrovågssäker form.
Täck över med mikrovågsfolie.
Om behållaren är avsedd för bruk i
mikrovågsugnar tar du bort det ursprungliga
pappersskyddet och täcker över med
mikrovågsfolie.
Låt stå i ungefär fem minuter efter tillagningen.
Kokt potatis: Skala potatisen och skär den i delar som
är ungefär lika stora.
Bakad potatis: Välj ut några potatisar av ungefär
samma storlek och skölj dem.
Lägg de potatisar som ska kokas eller bakas i en skål.
Tillsätt den mängd vatten som krävs (per 100 g),
cirka 2 msk och lite salt.
Täck över med ett lock
Rör om maten och täck över den igen när
ljudsignalen hörs.
Låt potatisarna stå i ungefär två minuter efter
tillagningen.
KNAPP
x1
x2
x3
x4
x5
2. HQ-21+22D-EU Swedish 01/03/2006 14:36 Page 42
43
S
Tabeller för automatisk användning
VIKT
(ökningsenhet)/KÄRL
0,2 - 0,8 kg (100 g)
(starttemp. -18 °C)
(Se anm. på sidan 44)
0,2 - 0,8 kg (100 g)
(starttemp. -18 °C)
(Se anm. på sidan 44)
0,9 - 1,5 kg (100 g)
(starttemp. -18 °C)
(Se anm. på sidan 44)
0,1 - 1,4 kg (100 g)
(starttemp. -18 °C)
Tallrik
TILLVÄGAGÅNGSSÄTT
Placera maten i en pajform mitt på den
roterande tallriken.
Vänd på maten, placera om den och dela på den
när ljudsignalen hörs. Täck över tunna delar och
varma fläckar med små bitar av aluminiumfolie.
Vira in maten i aluminiumfolie och låt vila i 10–15
minuter, efter upptining, tills den är helt upptinad.
Lägg köttfärsblocket i en pajform och sätt den
mitt på den roterande tallriken.
Vänd på maten när ljudsignalen hörs. Ta bort de
delar som tinat, om det går.
Täck över köttfärsen med aluminiumfolie efter
upptining och låt stå i 5–10 minuter tills den är
helt upptinad.
Lägg fågeln i en pajform och sätt den mitt på
den roterande tallriken.
Vänd på fågeln och täck över tunna delar och
varma områden med små bitar av aluminiumfolie
då ljudsignalen hörs.
Skölj fågeln i kallt vatten efter upptiningen,
täck över med aluminiumfolie och låt stå i 15-
30 minuter tills den är helt upptinad.
Gör slutligen ren fågeln under rinnande vatten.
Ta bort all förpackning från kakan.
Sätt kakan direkt på den roterande tallriken,
eller på en vanlig tallrik och ställ den mitt på
den roterande tallriken.
Skär kakan i ungefär lika stora delar efter
upptiningen, och lämna ett mellanrum mellan varje
bit. Låt stå i 10–30 minuter tills den är jämnt
upptinad.
AUTOUPPTINING
SNR
Ad-1 Upptining
Biffar och
kotletter
Ad-2 Upptining
Köttfärs
Ad-3 Upptining
Fågel
Ad-4 Upptining
Kaka
KNAPP
AUTOTILLAGNIN
GSNR
AC-6 Tillagning
Fiskfilé med sås
AC-7 Tillagning
Gratäng
VIKT
(ökningsenhet)/KÄRL
0,4 - 1,2 kg* (100 g)
(starttemp fisk 5 °C, sås
20 °C)
Gratängform med
mikrovågsfolie
0,5 - 1,5 kg* (100 g)
(starttemp. 20 °C)
Gratängform
TILLVÄGAGÅNGSSÄTT
Se recept på “Fiskfilé med sås” på sidan 44.
* Total vikt för alla ingredienser.
Se recept på “Gratäng” på sidan 45.
* Total vikt för alla ingredienser
KNAPP
x6
x7
x8
x9
x10
x11
2. HQ-21+22D-EU Swedish 01/03/2006 14:36 Page 43
44
OBS: Autoupptining
1. Biffar och kotletter bör frysas in i ett lager.
2. Köttfärs bör frysas in så platt som möjligt.
3. Täck över de tinade delarna med små remsor av aluminiumfolie efter vändningen.
4. Fågeln bör tillredas direkt efter upptiningen.
5. Gräddtårtor är väldigt känsliga för mikrovågor. Om grädden mjuknar snabbt får du bäst resultat om du tar ut
tårtan ur ugnen omedelbart, och låter den stå i rumstemperatur i 10–30 minuter.
VIKT
(ökningsenhet)/KÄRL
0,1 - 1,0 kg (100 g)
(starttemp. -18 °C)
Pajform
(Endast skivat bröd
rekommenderas för detta
program.)
TILLVÄGAGÅNGSSÄTT
Lägg brödet i en pajform och ställ den mitt på den
roterande tallriken. 1,0 kg kan fördelas direkt på den
roterande tallriken.
Vänd på brödet när ljudsignalen hörs, placera
om det och ta bort upptinade bitar.
Täck över brödet med aluminiumfolie efter
upptining och låt stå i 5–15 minuter tills det är
helt upptinat.
AUTOUPPTINING
SNR
Ad-5 Upptining
Bröd
KNAPP
Tabeller för automatisk användning
Recept för automatisk
användning AC-6 och AC-7
FISKFILÉ MED SÅS (AC-6)
Fiskfilé med pikant sås
Ingredienser
0,4 kg 0,8 kg 1,2 kg
140 g 280 g 420 g burktomater (avrunna)
40 g 80 g 120 g majs
4 g 8 g 12 g chilisås
12 g 24 g 36 g lök (finhackad)
1 tsk 1-2 tsk 2 tsk rödvinsvinäger, senap, timjan,
kajennpeppar
200 g 400 g 600 g fiskfilé
salt
Förberedelse
1. Blanda ingredienserna till såsen.
2. Lägg fiskfilén i en rund gratängform med de tunna
ändarna vända mot mitten och strö över salt.
3. Häll såsen över fiskfilén.
4. Täck över med mikrovågsfolie och tillaga med
AUTOTILLAGNING AC-6, ”Fiskfilé med sås”.
5. Låt rätten stå i ungefär två minuter efter
tillagningen.
FISKFILÉ MED SÅS (AC-6)
Fiskfilé med currysåse
Ingredienser
0,4 kg 0,8 kg 1,2 kg
200 g 400 g 600 g fiskfilé
salt
40 g 80 g 120 g banan (skivad)
160 g 320 g 480 g färdig currysås
Förberedelse
1. Lägg fiskfilén i en rund gratängform med de tunna
ändarna vända mot mitten och strö över salt.
2. Sprid ut bananen och currysåsen över fiskfilén.
3. Täck över med mikrovågsfolie och tillaga med
AUTOTILLAGNING AC-6, ”Fiskfilé med sås”.
4. Låt rätten stå i ungefär två minuter efter
tillagningen.
x12
2. HQ-21+22D-EU Swedish 01/03/2006 14:36 Page 44
45
S
Recept för automatisk
användning AC-6 och AC-7
GRATÄNG (AC-7)
Spenatgratäng
Ingredienser
0,5 kg 1,0 kg 1,5 kg
5 g 10 g 15 g smör eller margarin (till
smörjning av formen)
150 g 300 g 450 g bladspenat (tinad, avrunnen)
15 g 30 g 45 g lök (finhackad)
salt, peppar & muskot
150 g 300 g 450 g kokt potatis (skivad)
35 g 75 g 110 g kokt skinka (tärnad)
50 g 100 g 150 g crème fraîche
123ägg
40 g 75 g 115 g riven ost
paprikapulver
Förberedelse
1. Blanda bladspenaten med löken och krydda med
salt, peppar och muskot.
2. Smörj in gratängformen. Varva potatisskivor,
skinktärningar och spenat i formen. Det översta
lagret ska bestå av spenat.
3. Blanda äggen med crème fraîche, tillsätt salt och
peppar och häll blandningen över grönsakerna.
4. Täck över gratängen med den rivna osten, strö över
paprikapulver och tillaga med AUTOTILLAGNING
AC-7, ”Gratäng”.
5. Låt gratängen stå i 5–10 minuter efter tillagningen.
GRATÄNG (AC-7)
Gratäng med potatis och zucchini
Ingredienser
0,5 kg 1,0 kg 1,5 kg
200 g 400 g 600 g kokt potatis (skivad)
115 g 230 g 345 g zucchini (tunt skivad)
75 g 150 g 225 g crème fraîche
123ägg
1
/
2 1 2 vitlöksklyfta (pressad)
salt & peppar
40 g 80 g 120 g fetaost (tärnad)
10 g 20 g 30 g solroskärnor
paprikapulver
Förberedelse
1. Smörj en gratängform och varva lager med
potatisskivor och zucchini i formen.
2. Blanda äggen med crème fraîche, krydda med salt,
peppar och vitlök, och häll blandningen över
grönsakerna.
3. Smula sönder fetaosten och strö den över
gratängen.
4. Slutligen strör du solroskärnor och paprikapulver
över gratängen, och tillagar den med
AUTOTILLAGNING AC-7, ”Gratäng”.
5. Låt gratängen stå i 5–10 minuter efter tillagningen.
2. HQ-21+22D-EU Swedish 01/03/2006 14:36 Page 45
46
Tillagningstabeller
Mat/Dryck Mängd Effekt Tid Tips
-g/ml- -Inställning- -Min-
TABELL: VÄRMA MAT OCH DRYCK
*Kylskåpstemperatur
Kaffe, 1 kopp 150 800 W ca 1 Täck inte över
Mjölk, 1 kopp 150 800 W ca 1 Täck inte över
Vatten, 1 kopp 150 800 W 1
1
/2 -2 Täck inte över; ska koka
6 koppar 900 800 W 10-12 Täck inte över; ska koka
1 skål 1000 800 W 11
1
/2-13 Täck över; ska koka
Uppläggningsfat 400 800 W 3-6 Stänk lite vatten över såsen och täck över
(grönsaker, kött och garnering) Rör om efter halva uppvärmningstiden
Gryta / Soppa 200 800 W 1
1
/2-2
1
/2 Täck över; rör om efter uppvärmning
Grönsaker 200 800 W 2-2
1
/2 Tillsätt vatten vid behov, täck över
500 800 W 4-5 Rör om efter halva uppvärmningstiden
Kött, 1 skiva* 200 800 W 3-4 Bred över ett tunt lager sås; täck över
Fiskfilé* 200 800 W 2-3 Täck över
Kaka, 1 bit 100 400 W
1
/2
Placera på ett kakställ
Barnmat, 1 burk 190 400 W ca 1 Ta bort locket, rör noga och kontrollera
temperaturen efter uppvärmning.
Smälta smör eller margarin* 50 800 W
1
/2
Täck över
Smälta choklad 100 400 W 2-3 Rör om då och då
Mat Mängd Effekt Tillagningstid Tillsatt vatten Tips Vilotid
-g- -Inställning- -Min- -msk/ml- -Min-
TABELL: UPPTINING OCH TILLAGNING
Fiskfilé 300 800 W 10-12 - Täck över 1-2
Portionsrätt 400 800 W 9-11 - Täck över. Rör om efter halva tillagningstiden 2
Broccoli 300 800 W 7-9 3-5 msk Täck över. Rör om efter halva tillagningstiden 2
Ärtor 300 800 W 7-9 3-5 msk Täck över. Rör om efter halva tillagningstiden 2
Blandade grönsaker 500 800 W 11-13 3-5 msk Täck över. Rör om efter halva tillagningstiden 2
FÖRKORTNINGAR
msk = matsked
tsk = tesked
Kkp = kaffekopp
kg = kilogram
g = gram
l = liter
ml = milliliter
cm = centimeter
min = minuter
TABELL: UPPTINING
Mat Mängd Effekt Upptiningstid Tips Vilotid
-g- -Inställning- -Min- -Min-
Stekt kött (t.ex. fläsk 1500 80 W 58-64 Lägg på en upp och nervänd tallrik 30-90
lamm, kalv) 1000 80 W 42-48 vänd efter halva upptiningstiden 30-90
500 80 W 19-23 30-90
Gulash 500 240 W 8-12 Dela och rör om efter halva upptiningstiden 10-15
Korvar, 8 600 240 W 6-9 Lägg dem intill varandra 5-10
4 300 240 W 4-5 vänd efter halva upptiningstiden 5-10
Kycklingben 200 240 W 4-5 Vänd efter halva upptiningstiden 10-15
Fiskfilé 400 240 W 7-10 Vänd efter halva upptiningstiden 5-10
Rullar, 2 80 240 W ca 1 Tina endast delvis -
Kakor, per del 100-150 80 W 2-5 Placera på ett kakställ 5
Frukt som jordgubbar 250 240 W 4-5 Sprid ut dem i ett jämnt lager 5
hallon, körsbär och plommon Vänd efter halva tiden
Tiderna som anges i tabellen är enbart riktlinjer och kan variera beroende på starttemperaturen på det frusna livsmedlet, dess
sammansättning och dess vikt.
2. HQ-21+22D-EU Swedish 01/03/2006 14:36 Page 46
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112

HUSQVARNA-ELECTROLUX QN4036X Användarmanual

Kategori
Mikrovågor
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för