SV 18
Steka kött
Använd emaljerade kärl, kärl av härdat glas eller
lera, eller gjutjärnskärl eller -plåt. Plåtar av rostfritt
stål är inte lämpliga, eftersom de reflekterar värmen
kraftigt.
Tillsätt tillräckligt med vätska under
tillagningsprocessen för att förhindra att köttet
bränns. Vänd på köttet under stekning. Steken blir
saftigare om du täcker över den.
Baka bakverk
Förvärmning rekommenderas.
Kex och kakor kan ugnsbakas i grunda bakplåtar på
flera nivåer samtidigt (2:a och 3:e).
Observera att bakningstiden kan variera även om
bakplåtarna som används är likadana. Kexen i den
övre bakplåten kan bli färdiga tidigare än de i den
nedre.
Placera alltid bakplåtarna på gallret. Om du
använder den medföljande bakplåten, ta bort gallret.
För jämn bryning, se till att kexen har samma
tjocklek.
För inte in den djupa bakplåten i den
första skenan.
NEDRE VÄRMARE OCH FLÄKT
Detta system används för att grädda lågjästa
bakverk och konservera frukt och grönsaker.
Använd den andra skenan nerifrån och en ganska
grund bakplåt för att låta varmluften cirkulera över
rättens övre del.
Konservering
Förbered maten som ska konserveras och burkarna
på sedvanligt sätt. Använd burkar med gummiring
och glaslock. Använd inte burkar med gängade lock
eller metallock/formar. Se till att burkarna har
samma storlek, fylls på med samma innehåll och att
de är väl tillslutna.
Häll 1 liter varmt vatten i långpannan (ca 70°C) och
placera 6 1-liters burkar i pannan. Placera pannan i
ugnen på den andra skenan.
Övervaka maten under konserveringen och tillaga
tills vätskan i burkarna börjar sjuda – när bubblor
syns i den första burken.
ÖVRE OCH NEDRE VÄRMARE MED
FLÄKT
Den lämpar sig för alla typer av bakverk, för
upptining av fryst mat samt för att torka frukt och
grönsaker. Innan du sätter maten i den förvärmda
ugnen, vänta på att lampan ska slockna första
gången. För bästa resultat, använd bara en nivå.
Ugnen ska förvärmas. Använd den andra eller fjärde
nivån, nerifrån räknat.
UPPTINING
I detta läge cirkulerar luften utan att några värmare
är igång.
Mat som lämpar sig för upptining är bland annat
bakverk med tjock kräm eller smörbaserad fyllning,
kakor och bakverk, bröd och rullar och djupfryst
frukt.
GENTLEBAKE
Denna funktion ger en skonsam, långsam och jämn
stekning som gör att maten behåller sin mjukhet och
saftighet. Den är lämplig för att rosta kött, tillaga fisk,
och baka på en nivå.
VÄRMNING AV TALLRIKAR
Använd denna funktion för att värma upp tallrikar,
koppar etc. innan du serverar maten i dem för att
hålla maten varm längre.
AQUA CLEAN
Endast den nedre värmaren utstrålar värme. Använd
denna funktion för att avlägsna fläckar och matrester
från ugnen. Programmet tar 30 minuter.
RENGÖRING & UNDERHÅLL
Koppla bort apparaten från elnätet och
vänta tills apparaten har svalnat.
Barn ska inte rengöra apparaten eller utföra
underhållsåtgärder utan översyn av en vuxen.
Rostfri stålplåt på apparatens framsida
(beroende på modell)
Rengör denna yta endast med ett milt
rengöringsmedel (såplödder) och en mjuk svamp
som inte repar beläggningen. Använd inte
rengöringsmedel med slipverkan eller
rengöringsmedel som innehåller lösningsmedel, då
de kan skada kåpans beläggning.
Lackerade ytor och plastdelar
(beroende på modell)
Rengör inte vreden och knapparna, luckhandtag,
dekaler och märk/-typskyltar med slipande
rengöringsmedel eller slipande rengöringsmaterial,
alkoholbaserade rengöringsmedel eller med alkohol.
Avlägsna omedelbart fläckar med en mjuk, icke-
slipande trasa och lite vatten för att undvika att ytan
skadas.
Du kan även använda rengöringsmedel och
rengöringsmaterial avsedda för sådana ytor enligt
tillverkarnas instruktioner.
Emaljytor (ugn, spishäll)
Använd en fuktig svamp med rengöringsmedel. Feta
fläckar kan tas bort med varmt vatten och ett särskilt