10
Användning av de utdragbara
skenorna ska underlätta vid mat-
lagningen. När man t ex skall ösa en
stek eller röra i pommes frites drar
man enkelt ut långpannan på
skenorna.
Skenorna ska vara i inskjutet läge
då ugnsluckan stängs.
Användning av galler, långpanna
och plåtar
Det är viktigt att ugnsgallret, bak-
plåten och långpannan ligger fixerad
mellan stoppen i framkant och bak-
kant på skenorna för att förhindra att
de faller av skenorna. Placera bak-
plåten/långpannan/gallret i bakkant
och fixera mot framkanten. Styrpin-
nen hamnar i en skåra under bak-
plåtskanten/långpannekanten vilket
gör att plåten/långpannan hålls på
plats.Skenorna ska vara i inskjutet
läge när gallret/plåten/pannan läggs
på. För bästa stabilitet på bakplåten
se till att den fasade kanten är inåt i
ugnen. Dra försiktigt i tillbehören
under användandet så att inte plåtar/
pannor/gallret eller formar ramlar av
från skenorna. Max last 20kg.
Användning av ugnsgaller
Vid användning av gallret används
inte styrpinnen. Ugnsgallret har en
markering på ovansidan. Den mark-
eringen ska vara i framkant (mot
ugnsluckan) vid användning. Var
noga med att det som placeras på
gallret placeras bakom markeringen.
Annars är det risk för att det inte blir
genomstekt i framkant. Gallret kan
placeras i långpannan. Max last för
gallret är 10kg.
OBS! Se till så att styrpinnen häk-
tar i under bakplåtskanten/lång-
pannan och att bakplåten/
långpannan vilar på skenan,
annars kan den falla av från skenan
i utdraget läge.Vid utdraget läge
när man avlägsnar bakplåten/lång-
pannan måste skenorna skjutas
tillbaka för att ugnsluckan ska
kunna stängas. Använd grytlappar
eftersom skenorna är varma.
Användning av pizzastenen
Vid gräddning av pizza, tunna bröd-
kakor, hönökakor och pitabröd, som
kräver extra undervärme samt kort
gräddningstid, är pizzastenen lämplig.
Stenens porösa ytskikt tar åt sig fukt
från t ex brödet vilket ger en torr och
spröd undersida. Använd inte olja
eller annat fett på pizzastenen.
Pizzastenen kan användas i en
ugnstemperatur mellan 200-250
o
C.