5
Tips för att laga perfekt pasta
• En bra pastadeg är fast och seg
när man tar i den, men även
smidig. Den ska aldrig klibba fast
på fingrarna eller bli smulig och
falla sönder. Många faktorer såsom
fuktighet, vilken typ av mjöl som
används och äggens storlek kan
påverka degens konsistens.
Kontrollera att degen har rätt
konsistens genom att klämma ihop
en liten bit deg efter att ha blandat
den med vispen. Om degen håller
ihop utan att klibba på fingrarna
bör den vara bra. Du kan behöva
lägga till lite mjöl eller vatten för
att få rätt konsistens på degen.
•Pastaplattorna kan bli långa och
svåra att hantera. Dela därför de
kavlade pastaplattorna på hälften
eller i tredjedelar innan du skär
dem till bandpasta eller spaghetti.
• Degen kan behöva delas med
händerna när man skär vete- eller
spenatdeg med bandpasta- eller
spaghettiskäraren. De små bitarna av
vetekli och spenat är svåra att skära.
•Pasta kan endera torkas eller frysas
för senare tillagning. Du torkar den
genom att lägga pastasträngar i ett
lager på en handduk eller på en
torkhylla och låta den lufttorka helt
och hållet. Förvara den torkade
pastan i en lufttät behållare. Om du
vill frysa in pastan ska den lufttorka
i en timme innan du fryser in den in
i en lufttät behållare. Du behöver
inte skilja på pastasträngarna innan
du fryser in pastan, det räcker med
att strö över lite mjöl och forma
dem i ”knyten”.
Förslag på valsinställningar
Valsinställning Användning
1 eller 2 Knådning och blandning av deg
3 Tjocka äggnudlar
4 Äggnudlar
4 eller 5 Lasagne, bandpasta, spaghetti och ravioliplattor
.