16 electrolux
All matlagning ska ske med
stängd ugnslucka.
Ugnen är utrustad med ett exklusivt
system som skapar en naturlig luftcirku-
lation och en konstant återcirkulation av
ånga. Detta system gör det möjligt att
ångkoka maten och hålla rätterna mjuka
inuti och knapriga utanpå. Dessutom
reduceras tillagningstiden och energi-
förbrukningen till ett minimum. Under til-
lagningen kan ånga bildas som ström-
mar ut när ugnsluckan öppnas. Detta är
helt normalt.
Obs! Håll dig på avstånd från ug-
nen när du öppnar ugnsluckan un-
der tillagning, eller när maten är klar,
så att du inte står i vägen för den
ånga eller värme som kan strömma
ut när luckan öppnas.
Traditionell ugn
Ställ funktionsvredet på önskad sym-
bol , och termostatvredet på önskad
temperatur. Om det krävs mer värme
från tak- eller bottenelementen kan
plåten flyttas upp eller ner, eller också
kan funktionsvredet ställas på (en-
dast undervärme).
Grillning
Vrid funktionsvredet till önskad
symbol ( eller ) och vrid
termostatvredet till önskad temperatur.
Med läge blir uppvärmningen av
maten jämnt fördelad.
Vid grillning av kött eller fisk, stänk
några droppar olja över bitarna och pla-
cera dem direkt på ugnsgallret. Rätt nivå
i ugnen beror på kött- eller fiskbitarnas
Använda ugnen
storlek. Kom ihåg att placera ugns-
pannan i den nedre falsen och med lite
vatten i. Detta för att motverka rök-
bildning och obehaglig lukt.
• ANVÄND ALLTID grytlappar när du
hanterar en varm ugn.
• Temperaturen inne i ugnen kan bli så
hög som 230°C. Använd alltid ugns-
fasta formar och fat i ugnen.
• Obs! - Placera aldrig några föremål
direkt på ugnsbotten och täck inte
ugnsbotten med aluminiumfolie un-
der matlagningen eftersom detta kan
skada ugnens emaljytor och maten
du tillagar.
Placera alltid kokkärl, ugnsformar
och aluminiumfolie på något av ug-
nens hyllplan.
• Tillredning med olja eller fett måste
ske under konstant övervakning ef-
tersom denna typ av mat kan fatta
eld vid alltför kraftig uppvärmning.
Av samma orsak måste du vara för-
siktig när du ska sätta in eller ta ut mat
ur ugnen så att olja och fett inte droppar
ner på ugnens botten. Om detta ändå
sker bör du rengöra ugnen noga för att
slippa obehaglig lukt eller rökutveckling.
När maten värms upp bildas ånga,
på samma sätt som när du kokar vatten.
När ångan kommer i kontakt med ugns-
glaset kondenseras den och bildar
droppar på glaset.
Detta är helt normalt, och innebär
inte att det är något fel på ugnen.
Vi rekommenderar att du torkar bort
eventuell kondens efter varje
användningstillfälle.