Electrolux EKC6025 Användarmanual

Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

Bruksanvisning
SE
Spis
EKC 6025 - EKC 6025 X
2 electrolux
electrolux 3
Välkommen till Electrolux värld
Tack för att du har valt en förstklassig produkt från Electrolux, vilken vi hoppas
skall ge dig mycket nöje i framtiden.Electrolux ambition är att erbjuda ett brett
sortiment av produkter som kan göra livet enklare.Du hittar några exempel på
omslaget till denna bruksanvisning.Avsätt några minuter till att läsa denna
bruksanvisning så att du kan utnyttja fördelarna med din nya produkt.
Vi lovar att den kommer att vara överlägset användarvänlig.
Lycka till!
4 electrolux
Viktig säkerhetsinformation ................................................................................ 5
Vreden och kontrollamporna.............................................................................. 7
Glaskeramikhällen ............................................................................................. 7
Ugnen ............................................................................................................... 8
Före första användning: ................................................................................... 10
Så här använder du: ........................................................................................ 10
Korttidstimer & stektermometer ....................................................................... 13
Ugnen ............................................................................................................. 15
Använda ugnen ............................................................................................... 16
Stek-/bakningstabeller..................................................................................... 20
Så här sköter och rengör du: ........................................................................... 22
Råd och tips: Vid praktiska problem ................................................................ 27
Garanti/Kundtjänst .......................................................................................... 31
Europa-Garanti................................................................................................ 32
Till installatören
Råd och tips: Vid tekniska problem ................................................................. 28
Uppackning..................................................................................................... 29
Tekniska data .................................................................................................. 29
Installation ....................................................................................................... 30
Elektrisk anslutning.......................................................................................... 31
Användning av bruksanvisningen
Säkerhetsinformation
Beskrivning av arbete steg för steg
Råd och tips
Miljöinformation
!
Denna apparat uppfyller följande EU-direktiv: 73/23 – 90/683
(lågspänningsdirektiv) – 93/68 (generella direktiv) – 89/336 (direktiv
om elektromagnetisk kompatibilitet), gällande version
Till användaren
Innehåll
Följande symboler används i bruksanvisningen för att göra den mer överskådlig:
electrolux 5
Barn
Det bör finnas en arbetsyta på minst
40 cm på båda sidor om spisen. Alterna-
tivt kan spisen installeras med en vägg
eller ett högskåp på den ena sidan och en
avställningsyta på den andra.
Håll barn under uppsikt. Värmezoner,
ugn och kokkärl blir mycket varma under
matlagningen och förblir varma under en
tid. Beröring kan ge brännskador.
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av behö-
rig elektriker. Arbete utfört av lekman kan
skada spisen och kan leda till skada på
person och/eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som
du normalt inte kommer i kontakt med
kan vara vassa. Använd handskar när du
flyttar spisen.
Spisen är avsedd att placeras direkt
på golvet.
Om du avser att placera den på en
sockel - se till att den står stadigt och är
väl förankrad.
Användning
Denna produkt är inte avsedd att an-
vända av barn eller andra personer vars
fysiska, känslomässiga eller mentala sta-
tus eller brist på erfarenhet och kunskap
förhindrar dem från att använda
produkten säkert. Översikt eller
instruktion av en ansvarig person är
nödvändigt för att säkerställa säker
användning av produkten.
Använd aldrig en spräckt glaskeramik-
häll. Vätska kan vid överkok och/eller ren-
göring tränga ner till spänningsförande
delar. Om hällen skadats ska du bryta
strömmen till spisen och kontakta service
för reparation. Lägg aldrig aluminiumfolie,
plast eller liknande på glaskeramikhällen.
Om du råkar slå på en värmezon kommer
sådant material snabbt att börja brinna
eller smälta.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning
av fett, paraffin eller annat lättantändligt
utan tillsyn. Vid eventuell brand ska du
stänga av alla spisvred och fläkten. KVÄV
ELDEN MED ETT GRYTLOCK, använd
aldrig vatten.
Använd endast kärl som är avsedda
för glaskeramikhäll.
Ugnar blir mycket heta under använd-
ning och fortsätter att vara varma länge
efteråt. Var försiktig och se till att du inte
kommer åt värmeelementen inuti ugnen.
Obs! Håll dig på avstånd från ug-Obs! Håll dig på avstånd från ug-
Obs! Håll dig på avstånd från ug-Obs! Håll dig på avstånd från ug-
Obs! Håll dig på avstånd från ug-
nen när du öppnar ugnsluckan undernen när du öppnar ugnsluckan under
nen när du öppnar ugnsluckan undernen när du öppnar ugnsluckan under
nen när du öppnar ugnsluckan under
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya
spis på samma sätt som den gamla. Läs därför genom hela
instruktionsboken innan du börjar använda spisen. Lägg speciellt märke
till varningar som är märkta med . Om du använder och sköter din spis
på rätt sätt kommer du att ha lång glädje och nytta av den. Spisen är avsedd
för normal hushållsanvändning. Tänk på att spara bruksanvisningen, som
måste finnas om spisen säljs eller överlåts på annan person.
Viktig säkerhetsinformation
SVENSKA
6 electrolux
tillagning, eller när maten är klar, såtillagning, eller när maten är klar, så
tillagning, eller när maten är klar, såtillagning, eller när maten är klar, så
tillagning, eller när maten är klar, så
att du inte står i vägen för den ångaatt du inte står i vägen för den ånga
att du inte står i vägen för den ångaatt du inte står i vägen för den ånga
att du inte står i vägen för den ånga
eller värme som kan strömma ut näreller värme som kan strömma ut när
eller värme som kan strömma ut näreller värme som kan strömma ut när
eller värme som kan strömma ut när
luckan öppnas.luckan öppnas.
luckan öppnas.luckan öppnas.
luckan öppnas.
Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med
konvex botten – som buktar utåt – ger
dålig värmekontakt, och snurrar lätt runt
på den plana hällen. Kontrollera att spisen
är avstängd när den inte används. Alla
vred ska vara nollställda.
Rengöring
Håll glaskeramikhäll och ugn rena. Fett
och spill osar rejält vid uppvärmning och
medför i värsta fall risk för brand.
Var försiktig så att du inte skadar
ugnsluckans glas när du rengör luckan.
Små sprickor i kanterna kan leda till att
hela rutan spricker efter några
uppvärmningar.
Vid rengöring med sprayprodukter,
se till att inte spraya på elementen eller på
termostatsensorn.
Det är absolut förbjudet att rengöra
ugnen med hjälp av en högtryckstvätt.
Vid rengöring av luckans glas får
inga repande rengöringsmedel, svinto
eller den gröna Scotch-Brite användas
eftersom dessa kan ge repor i glaset.
Underhåll och service
Nollställ samtliga vred innan du byter
glödlampa.
Service och reparation bör utföras av
ett av leverantören godkänt företag. An-
vänd endast originalreservdelar.
Skrotning av produkten
När det är dags att skrota spisen bör
du se till att inga olyckor kan inträffa. Se
till att nätsladden är ordentligt skild från
strömförsörjningen (dra ut kontakten eller
få spisen avlägsnad från väggen på lämp-
ligt sätt) och kapa sedan ledningen så
nära spisens bakstycke som möjligt.
Kontakta kommunen för att ta reda på
var du kan lämna in spisen.
Symbolen på produkten eller
emballaget anger att produkten inte får
hanteras som hushållsavfall. Den skall i
stället lämnas in på uppsamlingsplats för
återvinning av el- och elektronik-
komponenter. Genom att säkerställa att
produkten hanteras på rätt sätt bidrar du
till att förebygga eventuellt negativa miljö-
och hälsoeffekter som kan uppstå om
produkten kasseras som vanligt avfall.
För ytterligare upplysningar om återvin-
ning bör du kontakta lokala myndigheter
eller sophämtningstjänst eller affären där
du köpte varan.
electrolux 7
Vreden och kontrollamporna
1. Vred till värmezonerna
2. Funktionsvred ugnen
3. Termostatvred ugnen
4. Kontrollampa spisen
5. Kontrollampa ugnen
6. Termostatvred ugnen
Glaskeramikhällen har fyra värme-
zoner. När du sätter på en zon lyser den
i olika långa perioder beroende på vil-
ket läge du valt på vredet. Även på den
högsta inställningen slocknar zonen ib-
land för att förhindra överhettning.
Glaskeramikhällen har fyra värme-
varnare. Lampan för en zon lyser om
zonen är varmare än 55°C, även om
den är avstängd.
Glaset i hällen är hårt, glatt, härdigt
mot värme, kyla och temperaturchock-
er, men är S– som allt glas – känsligt för
slag. Hällen kan spräckas av t.ex. en
kryddkvarn som ramlar ner. Stå inte på
glaskeramikhällen, den är inte gjord för
att tåla onormal belastning.
Värmevarnare
Glaskeramikhällen
1
2354
6
8 electrolux
Information om hur du kan använda
funktionerna hittar du i kapitlet ”Så här
använder du”.
Du kan välja mellan följande funktio-
ner:
Ugnsbelysning
Traditionell ugn
Undervärme
Mingrill
Maxgrill
Pizza
Varmluft
Upptining
Ugnen är emaljerad. Ugnsluckan be-
står av en inre och en yttre del. Den yttre
delen, ugnsluckan, kan du enkelt ta av
och rengöra (se kapitlet ”Så här sköter
och rengör du”).
Termostatvred
Med termostatvredet, som vrids
medurs, väljs en temperatur mellan
50°C och MAX (230°C).
Termostatlampa
När ugnstemperatur har valts, tänds
denna lampa och fortsätter att lysa tills
ugnen har uppnått vald temperatur. Där-
efter tänds och släcks lampan samtidigt
med termostaten som en indikation på
hur temperaturen hålls.
Ugnen
Termostatvred
Funktionsvred för ugnen
electrolux 9
Kontrollampa
Denna lampa börjar lysa när ett vär-
meelement tänds.
Säkerhetstermostat
Ugnen har en säkerhetstermostat
för säkerhetsavstängning. Om den van-
liga termostaten sviktar och ugnen
överhettas, avbryter säkerhetstermo-
staten strömförsörjningen till ugnen. Om
detta sker, kontakta omgående ditt lo-
kala servicecenter. Försök under inga
omständigheter reparera ugnen själv.
Förvaringslådan
Under ugnen finns en förvaringslåda
för spisens tillbehör. Du öppnar lådan
genom att ta tag mitt på handtaget och
lyfta en aning uppåt. Dra sedan ut lå-
dan.
Säkerhetsutrustningen
KASTRULLSKYDDET (extra tillbe-
hör) monteras för att göra det svårare
för barn att komma åt t.ex. en het kast-
rull.
LUCKSPÄRREN gör det svårare
för barn att öppna ugnsluckan.
Tryck spärren uppåt när du skall
öppna ugnsluckan.
10 electrolux
Glaskeramikhäll
Använd aldrig en spräckt glas-
keramikhäll. Vätska kan vid över-
kok och/eller rengöring tränga ner
till spänningsförande delar. Om
hällen skadats ska du bryta ström-
men till spisen och kontakta ser-
vice för reparation.
Lämna aldrig frityrkokning, smält-
ning av fett, paraffin eller annat
lättantändligt utan tillsyn. Vid even-
tuell brand ska du stänga av alla
spisvred och fläkten. KVÄV ELDEN
MED ETT GRYTLOCK, använd
aldrig vatten.
Så här använder du:
Före första användning:
Rengör tillbehören
Rengör plåtar mm i varmt vatten och
handdiskmedel. Skölj och torka torrt.
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt! Spisen
blir mycket varm.
Innan du använder ugnen för första
gången måste den brännas av.
1. Vrid funktionsvredet för ugnen till
och termostaten på maxvärme.
2. Vädra i köket. Stäng av ugnen när
de ”nya” lukterna är borta.
3. Tvätta av ugnen och luckans insida
med varmt vatten och
handdiskmedel. Torka torrt.
Du bör upprepa hela proceduren
med maxgrill och varmluft ,
men då i ungefär 5-10 minuter.
electrolux 11
Lägg aldrig aluminiumfolie, plast eller
liknande på glaskeramikhällen. Om du
råkar slå på en värmezon kommer så-
dant material snabbt att börja brinna el-
ler smälta.
Värmezonerna styrs med vred som
har fasta lägen från 0 till 3. 3 ger den
högsta värmen. Vreden kan vridas åt
bägge håll. När du slår på en värmezon
tänds den röda kontrollampan på spi-
sen. Se till att hällen och kärlets botten
är torr och ren när du sätter kärlet på en
värmezon. När du har satt kärlet på plats
kan du välja en lämplig inställning med
vredet. Vanligtvis kan du börja med att
ha vredet på högsta läget och sedan
fortsätta med lägre temperatur. Du kom-
mer snart att lära dig vilka inställningar
som passar bäst för olika kärl, mängder
och innehåll. Använd aldrig hällen som
avlastnings- eller förvaringsplats.
Förslag till lämpliga inställningar av
värmezonerna hittar du i nedanstående
tabell.
Avstängd 0
Mycket svag Sjuda grönsaker
Fisk i egen vätska
Svag 1 Småkoka potatis eller
soppa
Långsam Kok av stora mängder
mat, stuvning och soppa
Mellan 2 Långsam stekning,
redning
Hög Kraftig stekning av kött
eller fisk
Snabb 3 Snabbuppvärmning av
fett eller vatten
12 electrolux
Välja ett lämpligt kärl
En spis med glaskeramikhäll ställer
större krav på dina kärl än en spis med
plattor. Följande är värt att tänka på:
- Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med
konvex botten (som buktar utåt)
snurrar lätt på hällen och ger dålig
värmekontakt.
- Aluminium har god värmelednings-
förmåga, men kan lämna silver-
liknande fläckar på hällen. Du kan ta
bort fläckarna med rengöringsmed-
let som medföljde spisen.
- Kastruller och kannor i glas eller
emaljerade med grovt mönster sliter,
om de dras fram och tillbaka, mer på
hällen än vad kärl av andra material
gör.
När du ska köpa ny kastrull är det
lämpligt att välja en modell av rostfritt stål
som har sandwichbotten, dvs. en botten
med lager av olika metaller. För att spara
tid och därmed energi, bör kärlets kon-
taktyta vara:
minst lika stor som värmezonen. Om
bottnen är mindre än värmezonen
kommer eventuellt överkok snabbt
att brännas fast på hällen.
finmönstrad lätt konkav (inåtböjd) ef-
tersom den planas ut vid uppvärm-
ning.
electrolux 13
KORTTIDSTIMER
Användning, motsvarande “Ägg-
klocka”.
STEKTERMOMETER
För att ställa in en stektemperatur.
Allmänna anvisningar
KORTTIDSTIMERN aktiveras genom
att trycka en gång på någon av
och knapparna.
Därefter används och knapparna för
inställning av önskad tid.
Displayen blinkar i ca 5 sek. efter att
den önskade tiden ställs in. Den in-
ställda tiden börjar sedan räknas ned.
När tiden gått ut visas “00” och det
hörs en signal i 2 min.
Signalen stängs av genom att trycka
på någon av knapparna.
STEKTERMOMETERN aktiveras au-
tomatiskt när den ansluts till uttaget i
ugnen.
OBS! ENDAST EN FUNKTION
KAN ANVÄNDAS ÅT GÅNGEN
Använda korttidstimern
Korttidstimern (signalur) kan använ-
das även när spisen inte används. Det
går inte att använda korttidstimern sam-
tidigt som matlagningstermometern an-
vänds.
Ställ in önskad tid genom att trycka
på plus-/minusknapparna. Du kan ställa
in tiden till 1 minut till 99 minuter.
När den inställda tiden har löpt ut av-
ges en signal. Du stänger av signalen
genom att trycka på någon av knap-
parna.
Signalen upphör automatiskt efter
några minuter.
Korttidstimer & stektermometer
14 electrolux
Stektermometer
När den inställda stektemperaturen
nåtts ljuder en signal.
OBS! UGNEN STÄNGS INTE AV
AUTOMATISKT!
Det är lämpligt att använda stek-
termometern vid Över-/undervärme och
Varmluft.
Observera: Du får bara använda
den medsända termometern! Köp
en likadan om du måste byta den!
1. För helst in termometerns spets helt
och hållet i det som ska stekas el
grillas, så att spetsen befinner sig i
köttets centrum.
2. Stick in termometerns kontakt i utta-
get på ugnens sidovägg tills att det
tar emot.
3. Ställ in önskad ugnsfunktion och
temperatur.
En förinställd temperatur 60°C visas
i displayen.
Stektemperaturen kan ställas in från
30°C till 99°C.
4. Ställ in den önskade stek-
temperaturen med knapparna el-
ler .
Efter ca 5 sek. visas den aktuella
stektemperaturen i displayen.
Gör så här för att läsa av och even-
tuellt ändra stek-temperaturen:
- Den inställda stektemperaturen visas
genom att du trycker en gång på en
av knapparna eller .
- Genom att trycka flera gånger på
eller är det möjligt att ändra den
valda temperaturen i efterhand.
En signal hörs när den önskade stek-
temperaturen uppnåtts. Tryck på valfri
knapp för att stänga av signalen.
OBS! UGNEN STÄNGS INTE AV
AUTOMATISKT!
Varning! Stektermometern är
varm! Var försiktig när du hanterar
den!
5. Dra ut termometerns kontakt ur utta-
get och ta ut köttet ur ugnen med
stektermometern instucken.
6. Stäng av ugnsfunktionen och tempe-
raturen.
electrolux 15
Ugnen
Lägg aldrig aluminiumfolie, plåtar
eller formar direkt på ugnens bot-
ten. Hindras undervärmen kan
emaljen skadas på grund av över-
hettning.
Ugnen blir varm under användning,
håll barn under uppsikt.
Vid temperaturväxlingar och/eller
ojämn placering av t.ex. pizza på en plåt
finns det risk att den slår sig (blir skev).
Plåten återgår till sin ursprungliga form
när den kallnar.
Ugnen har följande funktioner:
Ugnsbelysning – ugnsbelysningen
tänds utan att en ugnsfunktion valts.
Traditionell ugn – tak- och
bottenelement inkopplade.
Undervärme – bottenelement
inkopplat.
Mingrill – Det inre elementet i taket
är inkopplat.
Maxgrill – Båda elementen i taket
är inkopplade.
Pizza – Pizzabakningsfunktionen är
en kombination av det nedre
värmeelementet, grillen och fläkten.
Varmluft – gör det möjligt att steka
eller steka och baka samtidigt på
olika nivåer i ugnen utan att smaken
påverkas. Kan även användas för
att tina frysta matvaror.
Upptining – denna funktion avser
tining av frysta varor.
För samtliga funktioner tänds den
gula kontrollampan när ugnen värms
upp, och lampan slocknar när inställd
temperatur uppnåtts (tänds och släcks
när termostaten slår till och från).
Placering i ugnen
Ugnen har 4 nivåer (se fig.).
33
33
3
22
22
2
11
11
1
44
44
4
16 electrolux
All matlagning ska ske med
stängd ugnslucka.
Ugnen är utrustad med ett exklusivt
system som skapar en naturlig luftcirku-
lation och en konstant återcirkulation av
ånga. Detta system gör det möjligt att
ångkoka maten och hålla rätterna mjuka
inuti och knapriga utanpå. Dessutom
reduceras tillagningstiden och energi-
förbrukningen till ett minimum. Under til-
lagningen kan ånga bildas som ström-
mar ut när ugnsluckan öppnas. Detta är
helt normalt.
Obs! Håll dig på avstånd från ug-
nen när du öppnar ugnsluckan un-
der tillagning, eller när maten är klar,
så att du inte står i vägen för den
ånga eller värme som kan strömma
ut när luckan öppnas.
Traditionell ugn
Ställ funktionsvredet på önskad sym-
bol , och termostatvredet på önskad
temperatur. Om det krävs mer värme
från tak- eller bottenelementen kan
plåten flyttas upp eller ner, eller också
kan funktionsvredet ställas på (en-
dast undervärme).
Grillning
Vrid funktionsvredet till önskad
symbol ( eller ) och vrid
termostatvredet till önskad temperatur.
Med läge blir uppvärmningen av
maten jämnt fördelad.
Vid grillning av kött eller fisk, stänk
några droppar olja över bitarna och pla-
cera dem direkt på ugnsgallret. Rätt nivå
i ugnen beror på kött- eller fiskbitarnas
Använda ugnen
storlek. Kom ihåg att placera ugns-
pannan i den nedre falsen och med lite
vatten i. Detta för att motverka rök-
bildning och obehaglig lukt.
ANVÄND ALLTID grytlappar när du
hanterar en varm ugn.
Temperaturen inne i ugnen kan bli så
hög som 230°C. Använd alltid ugns-
fasta formar och fat i ugnen.
Obs! - Placera aldrig några föremål
direkt på ugnsbotten och täck inte
ugnsbotten med aluminiumfolie un-
der matlagningen eftersom detta kan
skada ugnens emaljytor och maten
du tillagar.
Placera alltid kokkärl, ugnsformar
och aluminiumfolie på något av ug-
nens hyllplan.
Tillredning med olja eller fett måste
ske under konstant övervakning ef-
tersom denna typ av mat kan fatta
eld vid alltför kraftig uppvärmning.
Av samma orsak måste du vara för-
siktig när du ska sätta in eller ta ut mat
ur ugnen så att olja och fett inte droppar
ner på ugnens botten. Om detta ändå
sker bör du rengöra ugnen noga för att
slippa obehaglig lukt eller rökutveckling.
När maten värms upp bildas ånga,
på samma sätt som när du kokar vatten.
När ångan kommer i kontakt med ugns-
glaset kondenseras den och bildar
droppar på glaset.
Detta är helt normalt, och innebär
inte att det är något fel på ugnen.
Vi rekommenderar att du torkar bort
eventuell kondens efter varje
användningstillfälle.
electrolux 17
Pizza
Vrid reglaget till symbolen och
reglera termostaten till önskad tempera-
tur. Pizzabakningsfunktionen är en kom-
bination av det nedre värmeelementet,
grillen och fläkten. Denna funktion är
speciellt lämpad för att baka pizza och
focaccia. För att få bästa resultat rekom-
menderar vi att du placerar ugnsgallret
på första eller andra skenan från botten,
beroende på hur tjock den rätt är som
skall tillagas.
Varmluft
Ställ funktionsvredet på önskad sym-
bol , och termostatvredet på önskad
temperatur. Fläkten, som sitter baktill i
ugnsutrymmet, cirkulerar den upp-
värmda luften i ugnen.
Om du tänker laga mer än en rätt samti-
digt i varmluftsugnen ska du placera plå-
tarna på den första och den tredje falsen
nedifrån (se figuren).
Om du bara tillagar en rätt bör du an-
vända de nedre nivåerna eftersom det
ger bästa resultat.
Upptining
Ställ funktionsvredet på önskad sym-
bol , och termostatvredet på AV
(symbol: ). Ugnsfläkten körs utan upp-
värmning, och cirkulerar den rums-
tempererade luften innen i ugne. Detta
gör att maten tinar mycket snabbare.
4
3
2
1
Varmluft
FO 0351
18 electrolux
Råd och tips vid tillagning
av fisk och kött
Kött kan placeras antingen i en ugns-
fast form eller direkt på ugnsgallret. Om
du lägger köttet direkt på gallret måste
du komma ihåg att placera långpannan
i den nedersta falsen med lite vatten i.
Långpannan hindrar att fett droppar ner
på ugnens botten.Vitt kött, fågel och alla
typer av fisk tillagas i allmänhet i medel-
temperatur (mellan 150°C-175°C). Om
du vill ha en rostbiff (fransk) med röd el-
ler rosa snittyta är en lägre temperatur
(125°C) och längre stektid att rekom-
mendera.
Råd och tips vid bakning
Kakor bakas ofta i medeltemperatur
(150°C-200°C).
Förvärmning av ugnen (ca. 10 minu-
ter) rekommenderas vid bakning av ka-
kor. När du väl satt in kakorna/bullarna i
ugnen ska luckan hållas stängd under
hela tillagningstiden. Bakningen kan föl-
jas genom ugnsluckans glasruta.
Råd och tips vid grillning
När du grillar kött eller fisk ska gallret
smörjas med lite olja och sedan kan
maten placeras direkt på gallret.
Under grillningen kommer värmen
endast från det övre grillelementet. Där-
för behöver du tänka på att anpassa ni-
vån i ugnen efter köttets eller fiskens
tjocklek.
Kom ihåg att placera en långpanna i
den nedre falsen med lite vatten i.
electrolux 19
MATVAROR SOM SKAL STEKAS KÖTTETS
KÄRNTEMPERATUR
Nötkött
Rostbiff eller biff, blodig 50 – 55 °C
- röd 55 – 60 °C
- rosa 65 °C
Nötstek, rosa 65 °C
- genomstekt 70 – 75 °C
Helstekt entrecôte, rosa 65 OC
- genomstekt 70 – 75 °C
Fläskkött
Skinkstek 78 – 80 °C
Rimmad skinka, kassler 70 – 75 °C
Karré med ben 85 °C
Fläskfilé, rosa 70 °C
Revbensspjäll, genomstekt 80-85°C
Kalvkött
Kalvstek, rosa 70 °C
- genomstekt 75 °C
Lammkött
Lammstek, rosa 70 °C
- genomstekt 75 °C
Vilt
Sadel av ren, hjort, älg 65 – 75 °C
Stek av ren, hjort, älg 65 – 75 °C
Harlår, hel hare 70 –75 °C
Fågel
Hel kyckling 80 – 85 °C
Kalkon, hel eller halv 80 – 85 °C
Kyckling-/kalkonbröst 75 OC
And och gås 70 – 80 °C
Fisk
Hel vit fisk m ryggben, t.ex. torsk 65 °C
Hel röd fisk m ryggben, t.ex. lax 60 °C
Diverse
Köttfärslimpa 75 – 80 °C
Varmhållning av mat 60 °C
Tabell Stektermometer
20 electrolux
Stek-/bakningstabeller
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
Traditionell matlagning och tillagning med varmluft
Kakor
Tung sockerkaka 1 160 2 150 60 ~ 80 I kakform
Äpplekaka 1 180 2 (1 och 3)* 170 40 ~ 60 I form
Tårtbotten 2 175 2 (1 och 3)* 160 30 ~ 40
Fruktkaka 1 175 1 160 45 ~ 60 I kakform
Lätt sockerkaka 1 175 2 (1 och 3)* 160 35 ~ 45 I kakform
Mjuk pepperkaka 1 170 1 160 40 ~ 60 I kakform
Tunga muffins 2 175 2 (1 och 3)* 160 25 ~ 35 På bakplåt
Maränger 2 100 2 (1 och 3)* 100 90 ~ 120 På bakplåt
Lätta muffins 2 200 2 (1 och 3)* 190 15 ~ 25 På bakplåt
Bröd och pizza
1000 Tunga limpor 1 190 2 180 40 ~ 60 1-2 st
500 Formbröd 1 190 1 180 30 ~ 45 I form
250 Panpizza 1 210 2 (1 och 3)* 190 15 ~ 30 I långpanna
Portionsbröd 2 190 2 (1 och 3)* 180 12 ~ 20 bakplåt
Vetebullar 2 225 2 (1 och 3)* 190 9 ~ 15 På bakplåt
Maträtter
Potatisgratäng 2 200 2 (1 och 3)* 175 45 ~ 60 I ugnsfast form
Quiches 1 200 2 (1 och 3)* 180 35 ~ 45 I ugnsfast form
Lasagne 2 180 2 160 45 ~ 60 I ugnsfast form
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 I ugnsfast form
Kött
1200 Fläskstek 2 180 2 175 100 ~ 130 I form på galler
1000 Kalvstek 2 190 2 175 90 ~ 120 I form på galler
1500 Englisk rostbiff
lätt röd 2 210 2 200 50 ~ 60 I form på galler
rosa 2 210 2 200 60 ~ 70 I form på galler
genomstekt 2 210 2 200 70 ~ 80 I form på galler
1200 Lamm 2 190 2 175 110 ~ 130 Lår
1000 Kyckling 2 190 2 175 60 ~ 80 Hel
4000 Kalkon 2 180 2 160 210 ~ 240 Hel
1500 Anka 2 175 2 160 120 ~ 150 Hel
3000 Gås 2 175 2 160 150 ~ 200 Hel
1500 Hare 2 190 2 175 150 ~ 200 I delar
Köttfärslimpa 2 175 2 165 90 ~ 110 I form
Fisk
1200 Foreller, hel fisk 2 190 2 (1 och 3)* 175 30 ~ 40 3-4 fiskar
1500 Fiskfiléer, i skivor 2 190 2 (1 och 3)* 175 25 ~ 35 4-6 filéer
Tillag-
ningstid
minuter
temp. °C
Fals
4
3
2
1
Fals
Traditionell
tillagning
Varmluft
VIKT (GRAM)
TYP AV RÄTT
temp. °C
4
3
2
1
KOMMENTARER
OBSERVERA:
De angivna ugnstemperaturerna är endast rekommendationer. Det kan vara nödvändigt
att höja eller sänka denna temperatur för att erhålla ett önskvärt resultat.
(*) Om så önskas, kan mer än en rätt tillagas samtidigt. I dessa fall rekommenderar vi att
placera gallren i de falser som anges i parentes.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EKC6025 Användarmanual

Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för