Infrysning av livsmedel
Det fyrstjärniga facket är speciellt avsett för
infrysning av färska livsmedel och för förvaring av
glass och djupfryst mat.
Vid infrysning av livsmedel behöver man inte ändra
termostatens inställning. Normalläget kan behållas.
Om man önskar snabbfrya måste dock
termostatvredet ställas på maxläget.
Om temperaturen i kylfacket skulle sjunka under 0°C
måste termostatvredet ställas på en lägre siffra för
att man ska få mindre kyla.
Matvaror till infrysning skall läggas i översta
snabbinfrysningsfacket.
Den maximala kvantitet matvaror, som kan frysas in
under 24 timmar, finns angiven på märkskylten som
sitter längst ner till vänster.
Några tips för att uppnå bästa möjliga resultat av
frysen:
■ Frys endast in varor av prima kvalitet, färska och
rengjorda. Dela upp matvarorna i mindre stycken
för att få en snabb infrysning och för att möjliggöra
upptining av endast önskad kvantitet. Tänk på, att
varor som är upptinade snabbt försämras i kvalitet.
Tänk även på, att magert kött håller sig längre än
fett kött samt att salt förkortar förvaringstiden.
■ Förpacka maten i aluminiumfolie eller plast och se
till att förpackningen blir lufttät. Detta gör, att maten
bevarar färg och smak och även näringsvärdet.
■ Öppna ej frysen under infrysningen och lägg ej
heller in ytterligare varor.
■ Undvik att lägga färska varor intill redan frysta
varor för att på så sätt undvika att temperaturen
stiger hos de redan frysta varorna.
■ Förvara inte kolsyredrycker i frysen då dessa kan
explodera.
■ Ställ aldrig in varma drycker eller varm mat i
frysen. Fyll ej heller täckta förvaringskärl till
brädden.
■ Det är tillrådligt att skriva infrysningsdatum på
förpackningen eller på etiketter.
■ Man kan då ha bättre kontroll över förvaringstiden.
Om maten tinas oavsiktligt t ex på grund av längre
strömavbrott, måste maten användas inom en kort
period eller beredas genom kokning/stekning och
därefter åter frysas. Om strömavbrotter är kortvarigt
(6-8 timmar) och frysen är välfylld, påverkas ej de
frysta varorna.
På frysdörrens insida finns tecknade bilder av
matvaror och djur med upplysning om maximal
förvaringstid (i månader) från infrysningstidpunkten.
Förvaring av industriellt djupfrysta
matvaror
För att få bästa möjliga resultat av Er frys bör Ni -
förutom att följa instruktionerna för infrysning av
matvaror - vara uppmärksam på vid förvaring av
industriellt djupfrysta matvaror att:
■ varan har förvarats korrekt av detaljhandlaren
■ varan fortast möjligt läggs in frysen efter att den
köpts Ni inte förvarar matvarorna längre än som
angivits på paketen.
■ Dessutom bör Ni - om frysen inte varit igång på en
tid - låta den köra i minst 2 timmar med
termostaten på kallaste inställningen. Därefter
skruvas termostaten tillbaka till
normalinställningen.
■ Undvik att öppna dörren för ofta, och när Ni öppnar
den, låt den bara vara öppen så länge som det är
absolut nödvändigt.
■ Varning angående glass: glass, som äts direkt från
frysen kan resultera i brännskador, orsakade av
den alltför låga temperaturen.
■ Vid strömavbrott får dörren inte öppnas. Om
strömavbrottet är kortvarigt och frysen välfylld,
påverkas ej de frysta varorna. I motsatt fall bör de
användas fortast möjligt.
Upptining
Djupfrysta eller frysta matvaror kan tinas i kylen eller
i rumstemperatur, beroende på när de skall
användas.
Små stycken - som t ex hamburgare, kotletter, chips
och fiskpinnar- kan till och med tillagas medan de
fortfarande är frysta.
Tillberedningstiden är naturligtvis då något längre än
vid tinade matvaror.
Låda för iskuber
I kylskåp som är försett med frysfack ( )
medföljer en låda för iskuber.
Fyll lådan med dricksvatten och ställ in den i
frysfacket.
Använd aldrig verktyg av metall för att lossa lådor
som frusit fast inuti frysfacket.
6