Whirlpool AKP 739 IX Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide
SV13
DIN OCH ANDRAS SÄKERHET ÄR MYCKET VIKTIG
I bruksanvisningen och på apparaten finns viktiga säkerhetsvarningar som du alltid bör följa.
Alla säkerhetsvarningar ger specifika detaljer om den potentiella risk som föreligger och
indikerar hur du ska undvika personskada och annan skada samt elektriska stötar på grund av
felaktig användning av apparaten. Följ följande instruktioner noggrant:
- Apparaten ska alltid vara skild från elnätet innan installation av apparaten utförs.
- Installation och underhåll ska utföras av behörig fackman i enlighet med tillverkarens
anvisningar och i enlighet med lokala säkerhetsbestämmelser. Reparera eller byt inte ut
delar på apparaten om detta inte direkt rekommenderas i bruksanvisningen.
- Byte av elkabel måste utföras av en kvalificerad elektriker. Vänd dig till en auktoriserad
serviceverkstad.
- Enligt lag är det obligatoriskt att ansluta denna apparat till jord.
- Elsladden måste vara tillräckligt lång för att en apparat som är inbyggd i ett köksskåp ska
kunna anslutas till ett eluttag.
- För att installationen ska uppfylla gällande säkerhetskrav, krävs att en flerpolig
strömbrytare med minst 3 mm kontaktavstånd används.
- Använd inte adaptrar eller förlängningssladdar.
- Dra inte i elsladden för att skilja apparaten från elnätet.
- När installationen är klar ska det inte gå att komma åt de elektriska komponenterna.
- Vidrör aldrig apparaten med våta kroppsdelar och var inte barfota när du använder den.
- Apparaten är uteslutande avsedd att användas i hushållet för tillagning av livsmedel. Det
är inte tillåtet att använda apparaten för andra ändamål (t.ex.: värma upp rum).
Tillverkaren ansvarar inte för olämplig eller felaktig användning eller för felaktiga
inställningar av reglagen.
VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION
Detta är en säkerhetssymbol för fara som varnar för eventuella risker för användaren och andra i närheten.
Alla säkerhetsföreskrifter är markerade med denna symbol i kombination med följande:
FARA
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kommer att förorsaka svåra skador.
VARNING
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kan förorsaka svåra skador.
SV14
- Denna ugn får användas av barn från 8 års ålder och av personer med nedsatt fysisk,
sensorisk eller mental förmåga, eller bristande erfarenhet och kunskap, om de fått
handledning eller instruktioner om användning av ugnen på ett säkert sätt och förutsatt
att de förstår vilka faror det innebär. Låt inte barn leka med apparaten. Rengöring och
underhåll ska inte utföras av barn utan uppsikt.
- Apparatens tillgängliga delar kan bli mycket heta under användning. Barn måste hållas
under uppsikt så att de inte leker med apparaten.
- Under användning blir apparaten och dess åtkomliga delar heta. Det är viktigt att ingen
vidrör värmeelementen. Låt inte barn under 8 år uppehålla sig nära apparaten utan
uppsikt.
- Vidrör inte värmeelementen eller de inre panelerna under och efter användning av
apparaten eftersom det kan leda till brännskador. Undvik kontakt med trasor eller andra
brännbara material tills apparatens komponenter har svalnat.
- När tillagningen är klar, öppna luckan försiktigt för att gradvis släppa ut den varma luften
eller ångan, innan du öppnar helt. Med luckan stängd kommer varmluften ut från
öppningen som sitter över kontrollpanelen. Täpp aldrig till ventilationsöppningarna.
- Använd grytlappar för att ta ut kokkärl och tillbehör och vidrör aldrig värmeelementen
inuti apparaten.
- Lägg aldrig lättantändligt material inne i apparaten eller irheten av den. Om apparaten
skulle slås på av misstag kan materialet fatta eld.
- Värm eller tillaga inte livsmedel i stängda behållare i apparaten. Det tryck som utvecklas i
behållaren kan få den att explodera och skada apparaten.
- Använd inte kokkärl i syntetmaterial.
- Fett och oljor kan lätt fatta eld i ett överhettat tillstånd. Övervaka tillagningen när du lagar
mat med mycket fett och olja.
- Lämna aldrig apparaten utan uppsyn då du torkar mat.
- Om alkoholhaltiga drycker används vid matlagningen (t.ex. rom, konjak, vin), tänk på att
alkohol avdunstar vid höga temperaturer. Dessa alkoholångor kan fatta eld när de kommer
i kontakt med det elektriska värmeelementet.
- Använd inte ångrengöringsutrustning.
- Rör inte vid ugnen under pyrolysrengöringen. Se till barn vistas på avstånd från ugnen
under pyrolysrengöringen (endast ugnar med pyrolysfunktion).
- Använd endast en termometer som rekommenderas för den här ugnen.
SV15
- Använd inga starka, slipande rengöringsmedel eller vassa metallskrapor för att rengöra
ugnsluckans glas. De kan repa ytan, vilket kan leda till att glaset splittras.
- Kontrollera att apparaten är avstängd innan lampan byts för att inte riskera att utsätta dig
själv eller andra för elektriska stötar.
- Använd inte aluminiumfolie för att täcka över kokkärl (endast för ugnar med tillhörande
kokkärl).
- Använd skyddshandskar vid uppackning och installation.
Kassering av hushållsapparater
- Denna produkt är tillverkad av material som kan återanvändas eller återvinnas. Kassera den enligt lokala bestämmelser för avfallshantering. Innan du kasserar
apparaten, klipp av elsladden.
- För mer information om hantering, återvinning och återanvändning av elektriska hushållsapparater, var god kontakta de lokala myndigheterna, ortens
sophanteringstjänst eller butiken där produkten inhandlades.
SV16
När ugnen har packats upp, kontrollera att ugnen inte har skadats under transporten och att ugnsluckan stänger ordentligt. Om du inte är säker, kontakta kundservice
eller närmaste återförsäljare. För att undvika eventuella skador, rekommenderar vi att du inte tar ut ugnen från sitt emballage förrän du skall installera den.
ATT FÖRBEREDA INBYGGNADSUTRYMMET
De köksskåp som står intill ugnen måste vara värmetåliga (minst 90 °C).
Utför alla utskärningar på inbyggnadsmöbeln innan du för in ugnen, och avlägsna noggrant allt sågspån och damm.
Den undre delen av apparaten får inte vara åtkombar efter installation.
För att apparaten skall fungera korrekt får du inte blockera öppningen mellan arbetsbänken och den övre delen av ugnen.
ANSLUTNING TILL STRÖMFÖRANDE T
Försäkra dig om att den spänning som anges apparatens typskylt överensstämmer med nätspänningen. Typskylten sitter på framkanten av ugnen
(syns när luckan är öppen).
Eventuellt byte av strömkabel (av typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) skall endast utföras av kvalificerad elektriker. Vänd dig till auktoriserad serviceverkstad.
ALLMÄNNA RÅD
Före första användning:
- Ta bort pappskydd, plastfilmer och etiketter på tillbehören.
- Ta ut alla tillbehör ur ugnen. Ställ in värmen på 200 °C och låt ugnen vara på i cirka en timme så att lukt och ånga från isoleringsmaterial och skyddsfett
elimineras.
Under användning:
- Lägg aldrig något tungt föremål på ugnsluckan, eftersom detta kan skada den.
- Håll inte i dig i luckan eller häng saker på dess handtag.
- Täck inte ugnens botten med aluminiumfolie.
- Häll aldrig vatten direkt in i en het ugn: emaljen kan skadas.
- Dra inte pannor eller andra kokkärl över bottnen, för att inte skada emaljen.
- Försäkra dig om att elsladdar till andra hushållsapparater inte vidrör heta delar och att de inte kan fastna i ugnsluckan.
- Undvik att utsätta ugnen för ”väder och vind”.
Kassering av emballagematerialet
Emballagematerialet kan återvinnas till 100 %, vilket framgår av återvinningssymbolen ( ). De olika delarna av förpackningen får inte kasseras som vanligt avfall,
utan skall återvinnas enligt bestämmelserna från lokala myndigheter.
Kassering av apparaten
- Denna apparat är märkt enligt EG-direktiv 2002/96/EG beträffande elektriskt och elektroniskt avfall (Waste Electrical and Electronic Equipment, WEEE).
- Genom att säkerställa en korrekt kassering av denna produkt bidrar du till att förhindra potentiella negativa konsekvenser för vår miljö och vår hälsa, som annars
kan bli följden om produkten inte hanteras på rätt sätt.
- Symbolen på apparaten och på de dokument som medföljer apparaten visar att denna apparat inte får skrotas som hushållsavfall, utan skall lämnas in på
miljöstation för återvinning av elektroniska apparater WEEE.
Energibesparing
- Förvärm endast ugnen om detta skall ske enligt tillagningstabellen eller om ditt recept kräver det.
- Använd mörka eller svartlackerade ugnsformar och bakplåtar, eftersom dessa absorberar värme mycket bättre än andra matlagningskärl.
- Stäng av ugnen 10-15 minuter innan den inställda koktiden löper ut. Om en maträtt kräver långkok kommer den att fortsätta tillagas ändå.
- Denna ugn, vilken är avsedd att komma i kontakt med livsmedel, följer den europeiska förordningen ( ) n.1935/2004 och är designad, tillverkad och såld
enligt säkerhetskraven i Lågspänningsdirektiv 2006/95/EG (som ersätter 73/23/EG med ändringar) och skyddskraven i EMC-direktiv 2004/108/EG.
Ugnen fungerar inte:
Kontrollera att spänningen kommer fram till eluttaget som ugnen är ansluten till.
Stäng av och sätt på ugnen igen för att undersöka om problemet har löst sig.
Ugnsluckan är spärrad:
Stäng av och sätt på ugnen igen för att undersöka om problemet har löst sig.
VIKTIGT: Under självrengöring går det inte att öppna ugnsluckan. Vänta tills den automatiskt låses upp (se avsnittet ”Rengöringscykel på ugn med
pyrolysfunktion”).
INSTALLATION
MILJÖSKYDDSRÅD
FÖRSÄKRAN OM ÖVERENSSTÄMMELSE
FELSÖKNING
SV17
Programmeraren fungerar inte:
På displayen visas ” ” följt av ett nummer - kontakta närmaste Kundtjänst. Specificera i detta fall numret som följer bokstaven ””.
Innan du kontaktar Kundtjänst:
1. Försök att lösa problemet på egen hand enligt anvisningarna i punkterna i kapitel ”Felsökning.
2. Stäng av och sätt på ugnen igen för att se om problemet har löst sig.
Om problemet kvarstår efter dessa kontroller bör du kontakta närmaste Kundtjänst.
Lämna alltid följande uppgifter:
en kort beskrivning av felet,
exakt ugnstyp och ugnsmodell,
servicenumret (dvs numret som finns efter ordet Service på typskylten) som är placerat på höger innerkant i ugnsutrymmet (syns när ugnsluckan är öppen).
Servicenumret finns även i garantihäftet;
fullständig adress,
telefonnummer.
Vänd dig alltid till en auktoriserad serviceverkstad om det blir nödvändigt med reparation (som garanti för att originalreservdelar används och att reparationen
utförs på korrekt sätt).
Ugnens utsida
VIKTIGT: Använd inte frätande eller slipande rengöringsmedel. Om en produkt av denna typ av misstag skulle spillas på apparaten bör du
omedelbart torka bort den med en fuktig trasa.
Rengör ytorna med en fuktig trasa. Om de är mycket smutsiga kan du tillsätta ett par droppar flytande diskmedel till vattnet. Torka med en torr trasa.
Ugnens insida
VIKTIGT: Använd inte slipande svampar, stålull eller metallskrapor. De kan skada de emaljerade ytorna och luckans glas.
Efter varje användningstillfälle, låt ugnen svalna och rengör den helst medan den fortfarande är varm för att ta bort ansamlad smuts och fläckar som orsakats av
matrester (t.ex. mat med hög sockerhalt).
Använd produkter som är speciellt avsedda för rengöring av ugnar (se Tillverkarens indikationer).
Rengör luckans glas med ett specifikt flytande rengöringsmedel. Det går att ta av ugnsluckan för att underlätta rengöring av ugnen (se UNDERHÅLL).
Grillelementet överst i ugnen kan sänkas (endast på vissa modeller) för att du ska kunna rengöra innertaket på apparaten (se UNDERHÅLL).
OBSERVERA: Under lång tillagning av mat med hög vattenhalt (t.ex. pizza, grönsaker) kan kondens bildas på ugnens insida och runt tätningen. När
ugnen har svalnat, torka av insidan med en trasa eller en svamp.
Tillbehör:
Diska tillbehören med vanligt diskmedel direkt efter användningen, hantera dem med ugnsvantar om de fortfarande är varma.
Matrester kan lätt avlägsnas med en diskborste eller svamp.
Rengöring av den bakre panelen och de katalytiska sidopanelerna (beroende på modell):
VIKTIGT: använd aldrig slipande eller frätande rengöringsmedel, repande svampar, stålull eller ugnsrengöringsspray, eftersom dessa kan skada de
katalytiska panelernas förmåga till självrengöring.
Töm ugnen, sätt på den, ställ in den på varmluft 200 °C och låt den stå på i ungefär en timme
Sedan, när ugnen svalnat, använder du vid behov en fuktig trasa för att torka bort eventuella matrester.
KUNDTJÄNST
RENGÖRING
VARNING
- Använd inte ångrengöringsutrustning.
- Rengör ugnen endast när den är kall.
- Koppla loss ugnen från eluttaget före service.
SV18
ATT TA AV UGNSLUCKAN
Gör så här för att ta av luckan:
1. Öppna ugnsluckan helt.
2. Lyft de två spärrhakarna i gångjärnen och skjut dem framåt till anslaget (Bild 1).
3. Stäng luckan till spärren (A), lyft den (B) och vrid runt den (C) tills den lossnar (D) (Bild 2).
Gör så här för att sätta tillbaka ugnsluckan:
1. För in gångjärnen på sina platser.
2. Öppna ugnsluckan helt.
3. Skjut ned de två spärrhakarna.
4. Stäng luckan.
FLYTTA PÅ DET ÖVRE VÄRMEELEMENTET (ENDAST VISSA MODELLER)
1. Avlägsna tillbehörens guideskenor (Bild 3).
2. Dra ut elementet (Bild 4) en aning och sänk det (Bild 5).
3. För att sätta tillbaka elementet, lyft det, dra det en aning mot dig, och se till att det vilar i sina sidostöd.
UNDERHÅLL
VARNING
- Använd skyddshandskar.
- Utför följande ingrepp då apparaten har svalnat.
- Koppla loss ugnen från eluttaget före service.
Bild 1 Bild 2
Bild 3 Bild 4 Bild 5
SV19
BYTE AV LAMPA
För att byta den bakre ugnslampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet.
2. Skruva loss lampglaset (Bild 6), byt ut glödlampan (se notering för typ av lampa) och skruva tillbaka lampglaset (Bild 7).
3. Återanslut ugnen till elnätet.
OBS:
- Använd endast glödlampor 25-40 W/230 V, typ E-14, T300 °C, eller halogenlampor 20-40W/230 V typ G9, T300 °C (beroende på modell).
- Lampan i apparaten är särskilt konstruerad för elektriska apparater och lämpar sig inte för hushållsbelysning (EU-förordning nr 244/2009).
- Lamporna finns hos vår Kundtjänst.
VIKTIGT:
- Om du använder halogenlampor ska du inte hantera dem med bara händer, eftersom de kan förstöras av fingeravtryck.
- Sätt inte på ugnen förrän lampskyddet har satts på plats.
FÖR ELEKTRISK KOPPLING, SE KAPITLET OM INSTALLATION
1. Kontrollpanel
2. Övre ugnselement/grillelement
3. Kylsystem (på vissa modeller)
4. Typskylt (skall ej avlägsnas)
5. Lampor
6. Ventilationssystem för bakning (på vissa modeller)
7. Roterande grillspett (beroende på modell)
8. Nedre ugnselement (dolt)
9. Lucka
10. Hyllpositioner
11. Bakre vägg
OBSERVERA:
- Då tillagningen är klar och ugnen stängts av kan kylfläkten fortsätta fungera under en viss tidsrymd.
- Produktens utseende kan skilja sig något från bilden.
Bild 6 Bild 7
BRUKSANVISNING FÖR DENNA UGN
1
11
5
2
4
7
8
10
9
6
3
SV20
KOMPATIBLA TILLBEHÖR
(för tillbehören som medföljer ugnen, se det tekniska databladet)
Långpanna (Bild 1)
Långpannan är avsedd för att samla upp fett och matpartiklar när den placeras under gallerhyllan. Den kan också användas som plåt för att exempelvis tillaga kött,
kyckling och fisk, med eller utan grönsaker. Häll lite vatten i långpannan så blir det inte så mycket matos och fettstänk.
Bakplåt (Bild 2)
Kan användas för att baka småkakor, sockerkakor och pizza.
Galler (Bild 3)
För grillning av mat eller som stöd för bakplåtar, kakformar och andra kokkärl. Gallerhyllan kan placeras på alla nivåer. Gallerhyllankan föras in med de bågformade
sidorna vända uppåt eller nedåt.
Katalytiska sidopaneler (Bild 4)
De katalytiska panelerna har en porös beläggning som absorberar fettstänk. Vi rekommenderar att du utför en automatisk rengöringscykel när du har tillagat mat med
extra hög fetthalt (se RENGÖRING).
Roterande grillspett (Bild 5)
Använd grillspettet såsom visas i Bild9. Se även avsnittet ”Råd och förslag” för mer information.
Grillset (Bild 6)
Grillsetet består av ett galler (6a) och en emaljerad plåt (6b). Detta set måste placeras på gallerhyllan (3) och användas tillsammans med grillfunktionen.
Fettfilter (Bild 7)
Använd fettfiltret endast för tillagning av mat med extra hög fetthalt. Haka fast filtret på den bakre väggen i ugnsutrymmet, mitt emot fläkten. Filtret kan rengöras i
diskmaskin och kan användas med funktioner där fläkten används.
Utdragbara hyllplan (Bild 8)
De gör att gallerhyllor och långpannor kan dras ut halvvägs under tillagning. Lämpliga för alla tillbehör och kan rengöras i diskmaskin.
Bild 1 Bild 2 Bild 3 Bild 4
Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8
Bild 9
6a
6b
SV21
BESKRIVNING AV KONTROLLPANELEN
OBSERVERA:
- Produktens utseende kan skilja sig något från bilden.
1. Ratt för val av funktion
2. Programmerareratt för koktiden
3. Termostatratt
4. Termostatens kontrollampa - röd.
ANVÄNDNING AV UGNEN
Vrid funktionsväljaren till önskad funktion. Ugnsbelysningen tänds.
Vrid termostatratten medurs till önskad temperatur. Termostatens röda kontrollampa slocknar och tänds sedan när inställd temperatur har uppnåtts. Vrid tillbaka
vreden till ”0 när du är klar med matlagningen.
PROGRAMMERARE FÖR KOKTIDEN
Med hjälp av programmeraren går det att ställa in koktider mellan 1 och 120 minuter. För att ställa in tiden, när du valt kokfunktionen, vrid ratten
helt medsols och vrid sedan tillbaka den motsols till den önskade koktiden. När den inställda koktiden har gått ut stängs ugnen av och
programmeraren blir kvar i läge ”0”. När ugnen skall användas manuellt, dvs. utan inställning av koktid, måste programmeraren stå på
symbolen .
VIKTIGT: Ugnen slås inte på när programmeraren står på ”0”. För att sätta på ugnen ställ programmeraren på symbolen eller ställ in koktiden.
4
32
SV22
TABELL MED BESKRIVNING AV FUNKTIONER
FUNKTION BESKRIVNING
AV -
LAMPA För att tända ugnens innerbelysning.
ÖVER/UNDERVÄRME
Denna funktion kan användas för alla typer av tillagning på en enda fals. Använd den 2:a ugnsfalsen. Förvärm ugnen till önskad
temperatur. Termostatens lysdiod stängs av då ugnen är redo och maten kan placeras i ugnen.
ÖVER/UNDERV.&
FLÄKT
Använd denna funktion vid tillagning av kött och pajer med vätskefyllning (söta eller salta) på en enda fals eller pizza på en eller
två nivåer. Funktionen ger en jämn, knaprig bryning på botten och ovansidan. Byt plats på maträtterna efter halva
tillagningstiden vid tillagning på två nivåer för en jämnare kokresultat. Det är lämpligt att använda den 2:a ugnsfalsen för
tillagning på en enda fals. Annd den 1:a och 3:e ugnsfalsen för tillagning på två nivåer. Förvärm ugnen till önskad temperatur
och placera maten i ugnen när den önskade temperaturen har uppnåtts.
GRILL
För att grilla kött, grillspett och korv. För att gratinera grönsaker och rosta bröd. Placerar maten på den 4:e ugnsfalsen. Placera
en långpanna under gallret när du grillar kött för att fånga upp köttsaften. Placera den på den 3:e ugnsfalsen och fyll den med
en halvliter vatten. Förvärm ugnen i 3-5 minuter. Ugnsluckan ska vara stängd under tillagningen.
TURBOGRILL
För att grilla större köttbitar (lammstek, rostbiff, kyckling). Placera köttet på de mittersta falsarna. Placera en långpanna under
för att fånga upp köttsaften. Placera den på den 1:a eller 2:a ugnsfalsen och fyll den med en halvliter vatten. Vänd gärna köttet
under tillagningstiden för att få jämnare stekyta. Du behöver inte förvärma ugnen. Ugnsluckan ska vara stängd under
tillagningen. Med denna funktion kan du använda det roterande grillspettet, om du har detta tillbehör.
AVFROSTNING
För att påskynda upptining av livsmedel. Placera maten på den mittersta ugnsfalsen. Låt maten ligga kvar i förpackningen. Det
förhindrar att ytan blir torr.
TURBOFLÄKT
Används för en knaprig botten och en mjuk ovansida. Passar för tillagning av bakverk med flytande fyllning och utan
färdiglagad botten (t.ex. pajer, plommontårta, bakverk med ricotta samt pizza med mycket fyllning) på en enda fals. Placerar
maten på den 2:a ugnsfalsen. Förvärm ugnen innan du startar tillagningen.
Funktionen passar dessutom för fryst färdigmat (t.ex. pizza, pommes frites, strudel, lasagne). Följ anvisningarna på
matförpackningen.
EKO-VARMLUFT
Används när man vill laga flera olika maträtter som kräver samma temperatur (t.ex. fisk, grönsaker, bakverk) på två nivåer.
Funktionen gör det möjligt att tillaga maten utan risken att de drar åt sig lukt av varandra. Det är lämpligt att använda den 2:a
ugnsfalsen för tillagning på en enda fals. För tillagning på två ugnsfalsar rekommenderar vi att du använder den 1:a och den 3:e
falsen, efter att du förvärmt ugnen.
UNDERVÄRME
Använd denna funktion efter tillagning för att bryna rättens undersida. Du bör placera rätten på 1:a eller 2:a ugnsfalsen.
Denna funktion kan även användas för långsam tillagning, så som grönsaker och köttgrytor. Då bör du använda den 2:a
ugnsfalsen. Du behöver inte förvärma ugnen.
SV23
TILLAGNINGSTABELL
Recept Funktion Förvärmning Ugnsfals
(från botten)
Temperatur
(°C)
Tid
(min.)
Tillbehör
Sockerkakor
Ja 2 160-180 35-55 Tårtform på galler
Ja 1-3 150-170 30-90
Ugnsfals 3: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
Fyllda tårtor (cheesecake, strudel,
äppelpaj)
Ja 2 150-190 30-85
Långpanna/bakplåt eller
tårtform på galler
Ja 1-3 150-190 35-90
Ugnsfals 3: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
Småkakor
Ja 3 170-180 15-40 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 150-175 20-45
Ugnsfals 3: galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Petit-chouer
Ja 3 180 30-40 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 170-190 35-45
Ugnsfals 3: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Maränger
Ja 3 90 120-130 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 90 130-150
Ugnsfals 3: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Bröd/Pizza/Focaccia
Ja 2 190-250 15-50 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 190-250 25-50
Ugnsfals 3: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Fryst pizza
Ja 2 250 10-15
Ugnsfals 2: långpanna/bakplåt
eller galler
Ja 1-3 250 10-20
Ugnsfals 3: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Kött- och grönsakspajer (quiche
lorraine)
Ja 2 175-200 40-50 Tårtform på galler
Ja 1-3 175-190 50-65
Ugnsfals 3: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
Vol-au-vent/mördegsbakning
Ja 3 180-200 20-30 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 175-200 25-45
Ugnsfals 3: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Lasagne/Ugnsbakad pasta/
Cannelloni/Pudding
Ja 2 190-200 40-65
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Lamm/Kalv/Nöt/Fläsk 1 kg Ja 2 190-200 90-110
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Kyckling/kanin/anka 1 kg Ja 2 190-200 65-85
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Kalkon/gås 3 kg Ja 1 / 2 190-200 140-180
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
SV24
*Tillagningstiderna är ungefärliga. Maten kan tas ur ugnen vid olika tidpunkter beroende på hur du vill ha maten tillagad.
Tiderna som anges kan vara längre, beroende på den rätt som skall tillagas.
OBS: Tillagningssymbolerna kan variera en aning från de som visas på bilden.
OBS: Koktider och temperaturer gäller för cirka 4 portioner.
Ugnsbakad fisk/inbakad fisk (hel fisk
eller filé)
Ja 2 180-200 40-60
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Fyllda grönsaker (tomater, squash,
aubergine)
Ja 2 175-200 50-60 Ugnsfast form på galler
Rostat bröd Ja 4 200 2-5 Galler
Fiskfiléer/Stekar Ja 4 200 30-40
Ugnsfals 4: galler (vänd efter
halva tiden)
Ugnsfals 3: långpanna med
vatten
Korv/Grillspett/Revbensspjäll/
Hamburgare
Ja 4 200 30-50
Ugnsfals 4: galler (vänd efter
halva tiden)
Ugnsfals 3: långpanna med
vatten
Grillad kyckling 1-1,3 kg - 2 200 55-70
Ugnsfals 2: galler (vänd maten
efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Ugnsfals 1: långpanna med
vatten
Grillad kyckling 1-1,3 kg - 2 200 60-80
Ugnsfals 2: roterande grillspett
(finns på vissa modeller)
Ugnsfals 1: långpanna med
vatten
Rostbiff, blodig 1 kg - 2 200 35-50
Ugnsfast form på galler (vänd
maten efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Lammlägg/Fläsklägg - 2 200 60-90
Långpanna eller ugnsfast form
på galler (vänd maten efter 2/3
av tiden om nödvändigt)
Ugnsbakad potatis - 2 200 45-55
Långpanna/bakplåt (vänd
maten efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Gratinerade grönsaker - 2 200 20-30 Ugnsfast form på galler
Lasagne och kött Ja 1-3 200 50-100*
Ugnsfals 3: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: ugnsfast form eller
långpanna på galler
Kött och potatis Ja 1-3 200 45-100*
Ugnsfals 3: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: ugnsfast form eller
långpanna på galler
Fisk och grönsaker Ja 1-3 175 30-50*
Ugnsfals 3: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: ugnsfast form eller
långpanna på galler
Recept Funktion Förvärmning Ugnsfals
(från botten)
Temperatur
(°C)
Tid
(min.)
Tillbehör
SV25
Hur du ska läsa tillagningstabellen
Tabellen visar den bästa funktionen att använda för en specifik maträtt som ska tillagas på en eller flera ugnsfalsar samtidigt. Koktiderna startar från den stund du sätter
in maten i ugnen, förutom förvärmning (där sådan krävs). Temperaturer och tider är indikativa och beror på matens kvantitet och på vilka tillbehör som används.
Använd i början de lägsta värdena som rekommenderas, för att sedan – om tillagningen inte blir som du tänkt dig – övergå till de högre värdena. Vi rekommenderar
att du använder medföljande tillbehör, tårtformar och ugnsfasta formar i mörk metall om möjligt. Det går även att använda formar och tillbehör i pyrexglas eller
keramik, men koktiderna blir en aning längre. För bästa möjliga resultat, följ noggrant råden som finns i tillagningstabellen, speciellt vad gäller val av medföljande
tillbehör och på vilken ugnsfals de ska placeras.
Tillagning av olika sorters mat samtidigt
Med funktionen ”FORCED AIR” (varmluft) kan du samtidigt tillaga olika typer av mat som kräver samma tillagningstemperatur (t.ex. fisk och grönsaker) på olika
ugnsfalsar. Ta ut den maträtt som kräver kortare tillagningstid och låt tillagningen fortsätta för maträtter som kräver längre tid.
Bakverk
- Baka bakverk på funktionen över-/undervärme, och på en enda ugnsfals. Använd tårtformar i mörk metall och placera dem alltid på det medföljande gallret. För
tillagning på flera nivåer, välj funktionen varmluft och placera tårtformarna i sicksack på gallren, så att luftcirkulationen fungerar väl.
- För att se om ett bakverk är klart, för in en sticka i den högsta delen av kakan. Om stickan kommer ut och är torr är bakverket klart.
- Om du använder teflonformar skall du inte smörja kanterna eftersom bakverket eventuellt då inte reser sig jämnt på sidorna.
- Om bakverket ”punkteras” under bakningen, använd en lägre temperatur nästa gång, reducera vätskekvantiteten, och blanda smeten försiktigare.
- r rätter med fuktiga fyllningar (cheesecake eller fruktpajer), använd funktionen ”CONVECTION BAKE” (över-/undervärme och fläkt). Om bakverkets botten blir
för våt, byt till lägre ugnsfals och sprid brödsmulor eller smulade kakor på botten av formen innan du tillsätter smeten.
Kött
- Använd alla typer av formar eller pyrexformar som passar för storleken på det köttstycke som skall tillagas. När du steker kött är det bra om du häller lite buljong
i botten på kokkärlet och öser köttet under tillagningen för att ge det smak. Då steken är klar, låt den vila i ugnen under 10-15 minuter, eller slå in den i
aluminiumfolie.
- Då du ska grilla kött blir tillagningen mer jämn om du använder bitar som är lika tjocka. Köttbitar som är mycket tjocka kräver längre koktid. För att undvika att de
bränns vid på ytan, placera dem längre bort från grillen genom att placera gallret på en lägre ugnsfals. Vänd på köttet när 2/3 av tiden har gått.
Då du grillar rekommenderar vi att du placerar en långpanna med en halvliter vatten under gallret där köttet ligger för att fånga upp köttsaften. Fyll på om nödvändigt.
Roterande grillspett (finns på vissa modeller)
Används för att grilla större bitar kött och fågel. Sätt köttet på spettet och bind fast med matlagningssnöre om det är kyckling, och se till att det sitter fast ordentligt
innan du sätter spettets spets på plats i ugnens bakre panel och lägger spettet på stödet. För att undvika matos och för att fånga upp köttsaften, rekommenderar vi att
du placerar en långpanna med en halv liter vatten på den nedersta ugnsfalsen. Spettet har ett plastvred som ska tas bort innan du börjar tillagningen, och detta ska
användas igen vid tillagningens slut för att ta ut spettet utan att du bränner dig.
Pizza
Smörj plåtarna en aning för att få en knaprigare pizza även i botten. Sprid ut mozzarellaost över pizzan då den bakats 2/3 av tiden.
RÅD OCH FÖRSLAG
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13

Whirlpool AKP 739 IX Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide