VOSS-ELECTROLUX IEL6000-RF Användarmanual

Typ
Användarmanual
IEL6000
Bruksanvisning Inbyggnadsugn
Tack för att du valt en kvalitetsprodukt från Electrolux.
För att säkerställa bästa prestanda hos produkten ber vi dig att noga läsa igenom
denna bruksanvisning. Du kan då navigera genom alla procedurer på ett effektivt
sätt. Spara bruksanvisningen på en säker plats så att du har den till hands om du
behöver studera något avsnitt igen. Se också till att bruksanvisningen medföljer
produkten om den lämnas över till en ny ägare.
Vi önskar dig lycka till och mycket nöje med din nya hushållsapparat.
INNEHÅLL
SÄKERHETSINFORMATION 2
Säkerhet för barn och handikappade 3
Allmän säkerhet 3
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER 3
Installation 3
Använd 4
Skötsel och rengöring 5
Inre belysning 5
Avfallshantering 6
PRODUKTBESKRIVNING 6
Ugnstillbehör 7
INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
7
Första rengöring 7
DAGLIG ANVÄNDNING 8
Aktivera och avaktivera ugnen 8
Ugnsfunktioner 8
ANVÄNDA TILLBEHÖREN 9
Sätta in ugnstillbehör 9
TILLVALSFUNKTIONER 9
Kylfläkt 9
Mekaniskt lucklås 9
RÅD OCH TIPS 10
Ugnsluckans insida 10
Bakning 10
Bakning på en nivå: 11
Bakning på flera nivåer 13
Tips för bakning 14
Stekning 15
Stekning med Varmluftsgrill 15
Min grill 16
Pizza/Paj 17
Upptining 18
Konservering - Undervärme 18
Torkning – Varmluftstillagning 19
UNDERHÅLL OCH RENGÖRING 20
Ugnsstege 20
Ugnsbelysning 21
Ugnstak 21
Luckans och glasets kanter 22
OM MASKINEN INTE FUNGERAR 23
MILJÖSKYDD 24
Med reservation för ändringar.
SÄKERHETSINFORMATION
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation och användning
av produkten. Tillverkaren kan inte hållas ansvarig för personskador el-
ler skador på egendom som orsakats av felaktig installation eller an-
vändning. Förvara alltid instruktionerna tillsammans med produkten
för framtida bruk.
2 Innehåll
Säkerhet för barn och handikappade
VARNING
Risk för kvävning, skador eller permanent invaliditet.
Den här produkten kan användas av barn från åtta års ålder och
personer med reducerad fysik, sensorisk eller mental förmåga, eller
som saknar erfarenhet och kunskap, såvida de inte har tillsyn av nå-
gon person som är ansvarig för deras säkerhet.
Låt inte barn leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn.
Håll barn och husdjur borta från produkten när den är igång eller
när den svalnar. Åtkomliga delar är mycket varma.
Om produkten har ett barnlås rekommenderar vi att du aktiverar
det.
Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av barn utan till-
syn.
Allmän säkerhet
Produkten blir varm inuti när den är igång. Vidrör inte värmeele-
menten som finns i produkten. Använd alltid handskar för att ta ut
eller sätta in tillbehör eller eldfasta formar.
Använd ej ångrengörare vid rengöring av produkten.
Koppla från strömtillförseln före underhåll.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt eller vassa me-
tallskrapor för att rengöra ugnsluckans glasskivor eftersom dessa
kan repa ytan, vilket i sin tur kan leda till att glaset spricker.
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den främre delen av
ugnsstegen och sedan den bakre delen fort från sidoväggarna. Sätt
i ugnsstegarna i omvänd ordning.
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
Installation
VARNING
Endast en behörig person får installera den här produkten.
Avlägsna all paketering.
Installera och använd inte produkten om den är skadad.
Säkerhetsföreskrifter
3
Följ de installationsinstruktioner som följer med produkten.
Produkten är tung, så var alltid försiktig när du flyttar den. Använd alltid skyddshandskar.
Dra aldrig produkten i handtaget.
Minsta avstånd till andra produkter ska beaktas.
Kontrollera att produkten har installerats under och bredvid stadiga skåp- eller bänk-
stommar.
Produktens sidor måste gränsa till produkter eller enheter med samma höjd.
Elektrisk anslutning
VARNING
Risk för brand och elektriska stötar.
Alla elektriska anslutningar ska göras av en behörig elektriker.
Produkten måste jordas.
Kontrollera att produktens märkdata överensstämmer med din strömkälla. I annat fall,
kontakta en elektriker.
Använd alltid ett korrekt installerat, stötsäkert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller förlängningssladdar.
Kontrollera så att du inte skadar stickkontakten och nätkabeln. Kontakta service eller en
elektriker för att ersätta en skadad nätkabel.
Låt inte nätkablar komma i kontakt med produktens lucka, speciellt inte när luckan är
het.
Stötskyddet för strömförande och isolerade delar måste fästas på ett sådant sätt att det
inte kan tas bort utan verktyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget först vid slutet av installationen. Kontrollera att stick-
kontakten är åtkomlig efter installationen.
Anslut inte stickkontakten om vägguttaget sitter löst.
Dra inte i nätkabeln för att koppla bort produkten från eluttaget. Ta alltid tag i stickkon-
takten.
Använd endast rätt isoleringsenheter: strömbrytare, säkringar (säkringar av skruvtyp tas
ur hållaren), jordfelsbrytare och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha en isolationsenhet så att du kan koppla från pro-
dukten från nätet vid alla poler. Kontaktöppningen på isolationsenheten måste vara
minst 3 mm bred.
Använd
VARNING
Risk för skador, brännskador eller elstötar eller explosion föreligger.
Använd denna produkt i en hushållsmiljö.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte är blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn under användning.
Stäng av produkten efter varje användningstillfälle.
Produkten blir varm inuti när den är igång. Vidrör inte värmeelementen som finns i pro-
dukten. Använd alltid handskar för att ta ut eller sätta in tillbehör eller eldfasta formar.
Var försiktig när du öppnar produktens lucka medan produkten är igång. Het luft kan
strömma ut.
4 Säkerhetsföreskrifter
Använd inte produkten med våta händer eller när den är i kontakt med vatten.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Använd inte produkten som arbets- eller avlastningsyta.
Produktens lucka ska alltid vara stängd när produkten är igång.
Öppna produktens lucka försiktigt. Användning av ingredienser som innehåller alkohol
kan producera en blandning av luft och alkohol.
Låt inte gnistor eller öppna lågor komma i kontakt med produkten när du öppnar luckan.
Placera inga lättantändliga produkter eller föremål som är fuktiga med lättantändliga
produkter i, nära eller på produkten.
VARNING
Risk för skador på produkten föreligger.
För att förhindra skada eller missfärgning på emaljen:
– Sätt inte eldfasta formar eller andra föremål direkt på produktens botten.
- Lägg inte aluminiumfolie direkt på produktens botten.
- Ställ inte hett vatten direkt i den heta produkten.
- Låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå kvar i produkten efter att tillagningen är klar.
- Var försiktig när du tar bort eller monterar tillbehör.
Missfärgning av emaljen påverkar inte produktens funktion. Det är ingen defekt enligt
garantin.
Använd en djup form för mjuka kakor. Fruktjuicer orsakar fläckar som kan vara perma-
nenta.
Skötsel och rengöring
VARNING
Det finns risk för personskador, brand eller skador på produkten.
Stäng av produkten och koppla bort den från eluttaget före underhåll.
Se till att produkten har svalnat. Det finns även risk för att glasen kan spricka.
Byt omedelbart ut luckans glaspaneler om de är skadade. Kontakta service.
Var försiktig när du tar bort luckan. Luckan är tung!
Rengör produkten regelbundet för att förhindra att ytmaterialet försämras.
Kvarblivet fett eller mat i produkten kan orsaka brand.
Rengör produkten med en fuktig, mjuk trasa. Använd bara neutrala rengöringsmedel. An-
vänd inte produkter med slipeffekt, skursvampar, lösningsmedel eller metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du följa säkerhetsanvisningarna på förpackningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen (om tillämpligt) med någon sorts rengöringsmedel.
Inre belysning
Typen av glödlampa eller halogenlampa som används för den här produkten är endast
avsedd för hushållsprodukter. Får ej användas för belysning i hus.
VARNING
Risk för elektrisk stöt.
Innan du byter lampan ska du koppla ur produkten från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma specifikationer.
Säkerhetsföreskrifter
5
Avfallshantering
VARNING
Risk för kvävning eller skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera den.
Ta bort lucklåset för att hindra att barn eller djur stängs in inuti produkten.
PRODUKTBESKRIVNING
532 4
1
12
6
7
8
9
10
11
5
4
3
2
1
1
Kontrollpanel
2
Vred för ugnsfunktioner
3
Kontrollampa/symbol för ström
4
Temperaturvred
5
Kontrollampa/symbol/indikator för temperatur
6
Värmeelement
7
Ugnslampa
8
Fläkt
9
Bakre väggvärmeelement
10
Undervärme
11
Ugnsstege, löstagbar
6 Produktbeskrivning
12
Falsnivåer
Ugnstillbehör
Galler
För kokkärl, bakformar och stekkärl.
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Form
För bakning och stekning eller som fettupp-
samlingsfat.
INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Första rengöring
Ta bort alla delar från produkten.
Rengör ugnen innan du använder den första gången.
Se kapitlet "Underhåll och rengöring".
Innan maskinen används första gången 7
DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
För att använda produkten, tryck på kontrollvredet. Vredet kommer ut.
Aktivera och avaktivera ugnen
1. Vrid kontrollvredet för ugnsfunktioner för att välja en ugnsfunktion.
2. Vrid temperaturvredet för att ställa in en temperatur.
3. För att stänga av produkten, vrid kontrollvreden för ugnsfunktioner och temperatur till
av-läget.
Vredets symbol, indikator eller kontrollampa (beror på modellen – se översikten av
produkten):
Indikatorn tänds när ugnen värms upp.
Kontrollampan tänds när produkten är igång.
Symbolen visar om kontrollvredet styr en av kokzonerna, ugnsfunktionerna eller tempe-
raturen.
Ugnsfunktioner
Ugnsfunktion Användning
Ugnsbelysning Använd den här funktionen för att lysa upp ugnsutrymmet.
Varmluft För ugnsbakning på max tre nivåer samtidigt. Sänk ugn-
stemperaturerna (20-40 °C) jämfört med över-/undervärme.
Även för att torka livsmedel.
Pizza/paj För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver mer inten-
siv bryning och som ska ha knaprig botten. Sänk ugnstem-
peraturerna (20-40 °C) jämfört med över-/undervärme.
Över-/undervärme För bakning och stekning på en ugnsnivå.
Undervärme För bakning av kakor med knapriga eller skorpartade bott-
nar.
Upptining För upptining av frysta livsmedel.
Min grill För grillning av tunna livsmedel i mindre mängd och för
rostning av bröd.
Max grill För grillning av plana livsmedel i stora mängder och för
rostning av bröd.
Varmluftsgrillning För stekning av större stycken kött eller fågel på en nivå.
Även för bryning av maträtter, t.ex. gratäng.
8 Daglig användning
ANVÄNDA TILLBEHÖREN
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Sätta in ugnstillbehör
Den djupa formen och gallret har sidokanter. Des-
sa kanter och formen på styrskenorna utgör tillbe-
hörens tippskydd.
Sätta in gallret och den djupa formen tillsam-
mans
Sätt gallret på långpannan. Skjut in den djupa
formen mellan styrskenorna på en av ugnens ni-
våer.
TILLVALSFUNKTIONER
Kylfläkt
När produkten är på aktiveras fläkten automatiskt för att hålla produktens ytor svala. Om
du stänger av ugnen fortsätter fläkten att gå tills ugnen har svalnat.
Mekaniskt lucklås
Det elektroniska lucklåset är inte aktivt när du köper produkten.
Använda tillbehören 9
Aktivera det elektroniska lucklåset: Dra
luckan framåt tills den låses på plats.
Avaktivera det elektroniska lucklåset:
Tryck tillbaka luckan in i panelen.
Öppna produktluckan:
1. Tryck och håll ned det elektroniska
lucklåset.
2. Öppna luckan.
Tryck inte på det elektroniska lucklåset när du stänger ugnsluckan.
När du stänger av produkten avaktiveras inte det mekaniska lucklåset.
RÅD OCH TIPS
Ugnsluckans insida
På vissa modeller hittar du på insidan av luckan:
nummer på ugnsnivåerna (vissa modeller)
information om tillagningsfunktioner, rekommenderade ugnsnivåer och temperaturer för
typiska maträtter (vissa modeller).
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabellerna är endast riktvärden. De beror på recep-
ten samt på ingrediensernas kvalitet och mängd.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/stekegenskaper än din gamla. Anpassa dina vanliga in-
ställningar (temperatur, koktider) och placeringen av plåtar och galler till värdena i tabel-
lerna.
Med längre bakningstider kan ugnen stängas av ca 10 minuter innan bakningstiden är
slut, för att använda restvärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar
igen återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen den första gången.
10 Råd och tips
Om du inte kan hitta inställningarna för ett speciellt recept, leta efter ett recept som är
nästan likadant.
Bakningstiden kan förlängas med 10–15 minuter om du bakar på mer än en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte alltid lika bruna. Om detta händer ska du inte ändra
temperaturinställningen. Skillnaden jämnar ut sig under bakningen.
Bakning på en nivå:
Bakverk i formar
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Kaka i ringform,
mjuk kaka
Varmluft 1 150 - 160 50 - 70
Sandkaka/frukt-
kaka
Varmluft 1 140 - 160 70 - 90
Fatless sponge
cake/lätt socker-
kaka utan fett
Varmluft 2 140 - 150 35 - 50
Fatless sponge
cake/lätt socker-
kaka utan fett
Över/Undervärme 2 160 35 - 50
Tårtbotten av
mördeg
Varmluft 2
170-180
1)
10 - 25
Tårtbotten av
sockerkaka
Varmluft 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie / äppel-
paj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt
placerade)
Varmluft 2 160 60 - 90
Apple pie / äppel-
paj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt
placerade)
Över/Undervärme 1 180 70 - 90
Cheesecake Över/Undervärme 1 170 - 190 60 - 90
1) Förvärm ugnen
Kakor / bakelser / bröd på bakplåtar
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Vetefläta/krans Över/Undervärme 3 170 - 190 30 - 40
Tyskt julbröd
Över/Undervärme 2
160 - 180
1)
50 - 70
Bröd (rågbröd):
1. Första delen
av grädd-
ningen.
2. Andra delen
av grädd-
ningen.
Över/Undervärme 1
1.
230
1)
2. 160 - 180
1. 20
2. 30 - 60
Råd och tips 11
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Petit-chouer/ba-
kelser
Över/Undervärme 3
190 - 210
1)
20 - 35
Rulltårta
Över/Undervärme 3
180 - 200
1)
10 - 20
Vetelängd med
strössel
Varmluft 3 150 - 160 20 - 40
Smörkakor/sock-
erkringlor
Över/Undervärme 3
190 - 210
1)
20 - 30
Fruktkaka (på
jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
Varmluft 3 150 35 - 55
Fruktkaka (på
jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
Över/Undervärme 3 170 35 - 55
Fruktkaka av mör-
deg
Varmluft 3 160 - 170 40 - 80
Jästkaka med
känslig fyllning
(t.ex. kvarg, gräd-
de, kräm)
Över/Undervärme 3
160 - 180
1)
40 - 80
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
Småkakor
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Mördegskakor Varmluft 3 150 - 160 10 - 20
Short bread/mör-
degskaka/mör-
degsremsor
Varmluft 3 140 20 - 35
Short bread/mör-
degskaka/mör-
degsremsor
Över/Undervärme 3
160
1)
20 - 30
Småkakor av
sockerkaksdeg
Varmluft 3 150 - 160 15 - 20
Bakverk med ägg-
vita, maränger
Varmluft 3 80 - 100 120 - 150
Mandelbiskvier Varmluft 3 100 - 120 30 - 50
Småkakor av jäst-
deg
Varmluft 3 150 - 160 20 - 40
Smördegskakor Varmluft 3
170 - 180
1)
20 - 30
Bullar Varmluft 3
160
1)
10 - 25
Bullar Över/Undervärme 3
190 - 210
1)
10 - 25
12 Råd och tips
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
Varmluft 3
150
1)
20 - 35
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
Över/Undervärme 3
170
1)
20 - 30
1) Förvärm ugnen
Bakning på flera nivåer
Kakor / bakelser / bröd på bakplåtar
Typ av bakverk
Varmluft
Temperatur i °C Tid i min.Ugnsnivå
2 nivåer 3 nivåer
Petit-chouer/ba-
kelser
1/4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Smuldegspaj 1/4 - 150 - 160 30 - 45
1) Förvärm ugnen.
Småkakor/small cakes/bakelser/bullar
Typ av bakverk
Varmluft
Temperatur i °C Tid i min.Ugnsnivå
2 nivåer 3 nivåer
Mördegskakor 1/4 1/3/5 150 - 160 20 - 40
Short bread/mör-
degskaka/mör-
degsremsor
1/4 1/3/5 140 25 - 50
Småkakor av
sockerkaksdeg
1/4 - 160 - 170 25 - 40
Bakverk med ägg-
vita, maränger
1/4 - 80 - 100 130 - 170
Mandelbiskvier 1/4 - 100 - 120 40 - 80
Småkakor av jäst-
deg
1/4 - 160 - 170 30 - 60
Smördegskakor 1/4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Bullar 1/4 - 180 30 - 55
Small cakes /
Muffins (20
stycken/plåt)
1/4 -
150
1)
25 - 40
1) Förvärm ugnen.
Råd och tips 13
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Kakan är inte tillräckligt gräd-
dad på undersidan.
Fel ugnsnivå. Placera kakan längre ner.
Kakan faller ihop (blir degig,
klumpig, vattenränder).
Ugnstemperaturen är för hög.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en något lägre ugn-
stemperatur.
Kakan faller ihop (blir degig,
klumpig, vattenränder).
För kort gräddningstid.
Förläng gräddningstiden.
Gräddningstider kan inte
förkortas med en högre tem-
peratur.
Kakan faller ihop (blir degig,
klumpig, vattenränder).
Det finns för mycket vätska i
degen.
Använd mindre vätska. Beakta
blandningstiderna, framför allt
vid användning av en köksma-
skin.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för låg.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en högre ugnstempe-
ratur.
Kakan är för torr. För lång gräddningstid.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en kortare gräddnings-
tid.
Kakan blir ojämnt brun.
Ugnstemperaturen är för hög
och gräddningstiden är för
kort.
Ställ in en lägre ugnstempera-
tur och en längre gräddnings-
tid.
Kakan blir ojämnt brun. Degen är ojämnt fördelad.
Fördela degen jämnt på bakplå-
ten.
Kakan blir inte klar med den in-
ställda tiden.
Ugnstemperaturen är för låg.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en något högre ugn-
stemperatur.
Puddingar och gratänger
Maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Makaronipudding
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 45 - 60
Lasagne
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 25 - 40
Grönsaksgratäng
1)
Varmluftsgrill-
ning eller Varm-
luft
1 160 - 170 15 - 30
Ostbaguetter
Varmluftsgrill-
ning eller Varm-
luft
1 160 - 170 15 - 30
Söta puddingar
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 40 - 60
14 Råd och tips
Maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Fiskpudding
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 30 - 60
Fyllda grönsaker
Varmluftsgrill-
ning eller Varm-
luft
1 160 - 170 30 - 60
1) Förvärm ugnen
Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i den djupa långpannan (i förekommande fall) eller på gall-
ret ovanför den djupa långpannan.
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Stekning med Varmluftsgrill
Nötkött
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid min.
Grytstek 1–1,5 kg
Över/Under-
värme
1 230 120 - 150
Rostbiff eller filé:
röd
per cm tjock-
lek
Varmluftsgrill 1
190 - 200
1)
5 - 6
Rostbiff eller filé:
rosa (medium)
per cm tjock-
lek
Varmluftsgrill 1
180 - 190
1)
6 - 8
Rostbiff eller filé:
genomstekt
per cm tjock-
lek
Varmluftsgrill 1
170 - 180
1)
8 - 10
1) Förvärm ugnen.
Fläsk
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid min.
Bog, hals, skink-
stek
1–1,5 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 90 - 120
Kotlett, revbens-
spjäll
1–1,5 kg Varmluftsgrill 1 170 - 180 60 - 90
Köttfärslimpa 750 g–1 kg Varmluftsgrill 1 160 - 170 50 - 60
Fläsklägg (färdig-
lagad)
750 g–1 kg Varmluftsgrill 1 150 - 170 90 - 120
Råd och tips 15
Kalv
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid min.
Kalvstek 1 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 90 - 120
Kalvlägg 1,5–2 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 120 - 150
Lamm
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid min.
Lammbog,
lammstek
1–1,5 kg Varmluftsgrill 1 150 - 170 100 - 120
Lammsadel 1–1,5 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 40 - 60
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid min.
Harsadel,
harbog
upp till 1 kg Över/Under-
värme
1
230
1)
30 - 40
Rådjurssadel,
hjortsadel
1,5–2 kg Över/Under-
värme
1 210 - 220 35 - 40
Rådjurs-/
hjortbog
1,5–2 kg Över/Under-
värme
1 180 - 200 60 - 90
1) Förvärm ugnen.
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid min.
Bitar av fågel 200–250 g var Varmluftsgrill 1 200 - 220 30 - 50
Halv kyckling 400–500 g var Varmluftsgrill 1 190 - 210 35 - 50
Kyckling, ung-
höna
1–1,5 kg Varmluftsgrill 1 190 - 210 50 - 70
Anka 1,5–2 kg Varmluftsgrill 1 180 - 200 80 - 100
Gås 3,5–5 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 120 - 180
Kalkon 2,5–3,5 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 120 - 150
Kalkon 4–6 kg Varmluftsgrill 1 140 - 160 150 - 240
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid min.
Hel fisk 1–1,5 kg Över/Under-
värme
1 210 - 220 40 - 60
Min grill
Grilla alltid med maximal temperaturinställning.
16 Råd och tips
Placera gallret på den ugnsnivå som rekommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten, som ska fånga upp fettet, på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Förvärm alltid den tomma ugnen med grillfunktionerna i 5 minuter.
FÖRSIKTIGHET
Grilla alltid med stängd ugnslucka.
Min grill
Maträtt Ugnsnivå Temperatur
Tid i min.
1:a sidan 2:a sidan
Rostbiff 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Oxfilé 3 230 20 - 30 20 - 30
Stek av gris 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Stek av kalv 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Stek av lamm 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Hel fisk (500 -
1 000 g)
3/4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Max grill
Maträtt Ugnsnivå
Tid i min.
1:a sidan 2:a sidan
Burgers/hamburgare 4 8 - 10 6 - 8
Fläskfilé 4 10 - 12 6 - 10
Korv 4 10 - 12 6 - 8
Nötbiffar, kalvbiffar 4 7 - 10 6 - 8
Toast /rostat bröd
1)
5 1 - 3 1 - 3
Varma smörgåsar 4 6 - 8 -
1) Förvärm ugnen
Pizza/Paj
Typ av bakverk Ugnsni Temperatur °C Tid min.
Pizza (tunn botten)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (med mycket fyll-
ning)
2 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 40 - 55
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Schweizisk ostpaj 1 170 - 190 45 - 55
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 60
Råd och tips 17
Typ av bakverk Ugnsni Temperatur °C Tid min.
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
2
230 - 250
1)
10 - 20
Smördegskakor
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (pizza-
liknande rätt från Als-
ace)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroger (rysk version av
calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
Upptining
Avlägsna matens förpackning. Lägg rätten på en tallrik.
Täck inte över med en tallrik eller skål. Det kan förlänga upptiningstiden.
Använd ugnens första hyllnivå. Den längst ned.
Maträtt
Upptiningstid i
min.
Efterupptiningstid i
min.
Kommentar
Kyckling, 1 000 g 100 - 140 20 - 30
Lägg kycklingen på ett upp
och nedvänt tefat på en stor
tallrik. Vänd efter halva tiden.
Kött, 1 000 g 100 - 140 20 - 30 Vänd efter halva tiden
Kött, 500 g 90 - 120 20 - 30 Vänd efter halva tiden
Forell, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Jordgubbar, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Smör, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Grädde, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Det går att vispa grädde även
om delar av den är något
frusen
Tårta, 1 400 g 60 60 -
Konservering - Undervärme
Att observera:
Använd enbart, på marknaden tillgängliga, konserveringsburkar av samma mått.
Använd inte glas med skruvlock och bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för ändamålet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på plåten.
Fyll burkarna till samma nivå och förslut med en klämma.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så att det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i de första burkarna börjar sjuda (efter ca 35 - 60 minuter för enlitersburkar),
stäng av ugnen eller sänk temperaturen till 100 °C (se tabell).
18 Råd och tips
Torkad frukt
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Jordgubbar, blåbär,
hallon, mogna krusbär
160 - 170 35 - 45 -
Stenfrukt
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Päron, kvitten, plom-
mon
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Grönsaker
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Karotter/Morötter
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 -
Blandade inlagda
grönsaker
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kålrabbi, ärtor, sparris 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Låt stå i frånslagen ugn
Torkning – Varmluftstillagning
Täck över ugnsgallren med bakpapper.
För bästa resultat: stäng av produkten när halva tiden tiden har gått. Öppna produktens
lucka och låt produkten svalna. Fortsätt sedan torkprocessen.
Grönsaker
Livsmedel som
ska torkas
Ugnsnivå
Temperatur i °C
Tid i timmar
(riktvärde)
1 nivå 2 nivåer
Bönor 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Pepparfrukter 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Soppgrönsaker 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Champinjoner 3 1/4 50 - 60 6 - 8
Örter 3 1/4 40 - 50 2 - 3
Frukt
Livsmedel som
ska torkas
Ugnsnivå
Temperatur i °C
Tid i timmar
(riktvärde)
1 nivå 2 nivåer
Plommon 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Aprikoser 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Äppelskivor 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Råd och tips 19
Livsmedel som
ska torkas
Ugnsnivå
Temperatur i °C
Tid i timmar
(riktvärde)
1 nivå 2 nivåer
Päron 3 1/4 60 - 70 6 - 9
Information om akrylamid
Viktigt Enligt de senaste vetenskapliga rönen kan akrylamid bildas om livsmedel bryns hårt
(speciellt om de innehåller stärkelse), vilket kan utgöra en hälsorisk. Vi rekommenderar
därför tillagning vid låga temperaturer och att inte bryna mat för hårt.
UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Anmärkningar om rengöring:
Torka av produktens framsida med en mjuk trasa och varmt vatten och diskmedel.
Använd ett rengöringsmedel avsett för rengöring av metallytor.
Rengör produkten efter varje användningstillfälle. På det viset kan du lättare få bort
smuts och den bränner inte fast.
Ta bort envis smuts med speciell ugnsrengöring.
Rengör alla tillbehör (med en mjuk trasa, varmt vatten och rengöringsmedel) varje gång
de har använts och låt dem torka.
Använd inte starka medel, föremål med skarpa kanter eller diskmaskin vid rengöring om
du har tillbehör i Super Clean. Det kan skada ytan.
Ugnsstege
Du kan ta bort ugnsstegarna för att rengöra sidoväggarna.
Borttagning av ugnsstegarna
1. Dra först ut stegarnas främre del från si-
doväggen.
20 Underhåll och rengöring
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

VOSS-ELECTROLUX IEL6000-RF Användarmanual

Typ
Användarmanual