I händelse av en oavsiktlig avfrostning,
t.ex. vid ett strömavbrott och avbrottet
varar längre än den tid som anges i den
tekniska informationen under
"Temperaturökningstid", måste den
tinade maten konsumeras snabbt eller
omedelbart tillagas och sedan frysas in
på nytt (när maten har kallnat).
Kalender för frysta livsmedel
Symbolerna visar olika typer av infrysta matvaror.
Siffrorna anger förvaringstiden i månader för de olika
typerna av infrysta matvaror. Huruvida den längsta eller
kortaste förvaringstiden för en viss matvara är giltig
beror på matvarans kvalitet och behandling före
infrysningen.
Tillverkning av isbitar
Denna produkt är utrustad med en eller flera brickor för
tillverkning av isbitar.
Använd inga metallinstrument för att
plocka ut brickorna ur frysen.
1. Fyll dessa brickor med vatten
2. Placera isbrickorna i frysfacket.
Upptining
Djupfryst och fryst mat kan, innan den används, tinas i
kylen eller vid rumstemperatur beroende på den tid som
står till förfogande för upptiningen.
Småbitar kan till och med tillagas direkt från frysen
medan de fortfarande är frysta. Tillagningen tar i detta
fall dock lite längre tid.
Råd och tips
Normala driftljud
Följande ljud är normala under drift:
• Ett gurglande och bubblande ljud hörs från slingorna
när köldmedlet pumpas runt.
• Ett surrande eller pulserande ljud hörs från
kompressorn när köldmedlet pumpas runt.
• Ett plötsligt knackande ljud från produktens insida
som orsakas av termisk dilatation (ett naturligt och
ofarligt fysiskt fenomen).
• Ett gurglande klickljud hörs från
temperaturregulatorn när kompressorn slås på eller
av.
Tips för energibesparing
• Öppna inte dörren för ofta och låt den inte stå öppen
längre tid än absolut nödvändigt.
Tips för infrysning
Här följer några värdefulla tips som hjälper dig att
använda infrysningsfunktionen på bästa sätt:
• den största mängd mat som kan frysas inom 24
timmar anges på typskylten.
• frysprocessen tar 24 timmar, inga andra livsmedel
får läggas i frysen under denna tid.
• frys endast in färska och rena matvaror av hög
kvalitet.
• dela upp maten i små portioner för en snabbare och
fullständig infrysning, därefter kan du plocka ut och
tina endast den mängd du behöver.
• slå in maten i aluminiumfolie, eller lägg den i
plastpåsar och se till att förpackningarna är lufttäta.
• låt inte färsk, ej infryst mat komma i kontakt med
redan infryst mat för att temperaturen inte skall öka i
den infrysta maten.
• magra matvaror håller sig bättre och längre än feta.
Salt minskar livslängden på matvaror.
• isglass kan, om den konsumeras direkt från
frysfacket, orsaka frysskador på huden.
• det är lämpligt att anteckna datumet för infrysning
på varje separat förpackning så att du kan hålla
reda på förvaringstiderna.
Tips för förvaring av fryst mat
Observera följande för att utnyttja produktens prestanda
på bästa sätt:
• Kontrollera att kommersiellt infrysta matvaror har
förvarats på rätt sätt av återförsäljaren.
• transportera frysta matvaror från affären till frysen
så snabbt som möjligt;
• öppna inte dörren för ofta och låt den inte stå öppen
längre tid än absolut nödvändigt.
• när fryst mat tinas upp försämras den snabbt och får
inte frysas in på nytt.
28