Tips för kylning av färska livsmedel
För att få bästa resultat:
• Förvara inte varm mat eller flyktiga vätskor i
kylskåpet.
• Täck över eller förpacka maten, särskilt om den har
en stark smak.
• placera mat så att luft kan cirkulera fritt omkring den
Tips för kylning
Praktiska råd:
• Kött (alla typer) : Lägg i plastpåsar och placera på
glashyllan ovanför grönsakslådan.
• Av säkerhetsskäl bör kött förvaras på detta sätt i
högst två dygn.
• Tillagad mat och kalla rätter: Dessa bör täckas över
och kan placeras på valfri hylla.
• Frukt och grönsaker: Skölj av och rengör noga och
lägg i den speciella grönsakslådan(-lådorna).
• Smör och ost: Dessa produkter bör läggas i
särskilda, lufttäta behållare eller förpackas i
aluminiumfolie eller plastpåsar för att få bort så
mycket luft som möjligt.
• Flaskor: dessa bör ha kapsyl och förvaras lämpligen
antingen i dörrens flaskhylla eller (extrautr.) i
flaskstället.
• Bananer, potatis, lök och vitlök som inte är
förpackade bör inte förvaras i kylskåpet.
Tips för infrysning
Här följer några värdefulla tips som hjälper dig att
använda infrysningsfunktionen på bästa sätt:
• den största mängd mat som kan frysas inom 24
timmar anges på typskylten
• Infrysningsprocessen tar 24 timmar. Ytterligare
livsmedel som skall frysas in bör inte läggas in
under denna period.
• frys endast in färska och rena matvaror av hög
kvalitet.
• dela upp maten i små portioner för en snabbare och
fullständig infrysning. Sedan kan du dessutom
plocka ut och tina endast den mängd du behöver.
• slå in maten i aluminiumfolie, eller lägg den i
plastpåsar och se till att förpackningarna är lufttäta;
• låt inte färsk, ej infryst mat komma i kontakt med
redan infryst mat för att temperaturen inte skall öka i
den infrysta maten.
• magra matvaror håller sig bättre och längre än feta.
Salt minskar livslängden på matvaror.
• isglass kan, om den konsumeras direkt från
frysfacket, orsaka frysskador på huden;
• det är lämpligt att anteckna datumet för infrysning
på varje separat förpackning så att du kan hålla
reda på förvaringstiderna.
Tips för förvaring av fryst mat
Observera följande för att utnyttja produktens prestanda
på bästa sätt:
• Kontrollera att kommersiellt infrysta matvaror har
förvarats på rätt sätt av återförsäljaren.
• transportera frysta matvaror från affären till frysen
så snabbt som möjligt;
• öppna inte dörren för ofta och låt den inte stå öppen
längre tid än absolut nödvändigt.
• när fryst mat tinas upp försämras den snabbt och får
inte frysas in på nytt.
• överskrid inte den förvaringsperiod som anges av
tillverkaren.
Skötsel och rengöring
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
Regelbunden rengöring
FÖRSIKTIGHET! Dra inte i, flytta inte
och undvik att skada rörledningarna och
kablarna inne i produkten.
FÖRSIKTIGHET! Var försiktig så att du
inte skadar kylsystemet.
FÖRSIKTIGHET! När du flyttar
produkten ska du lyfta upp den i
framkanten så att inte golvet repas.
Utrustningen måste rengöras med jämna mellanrum:
1. Rengör kylens/frysens insida och alla tillbehör med
ljummet vatten och en liten mängd neutral såpa.
2. Inspektera regelbundet dörrtätningarna och torka
dem rena från eventuell smuts.
3. Skölj av och torka noggrant.
4. Rengör kondensorn och kompressorn (om de går
att komma åt) på produktens baksida med en
borste.
Detta förbättrar produktens prestanda och bidrar till
en lägre energiförbrukning.
Avfrostning av kylskåpet
Frost avlägsnas automatiskt i kylutrymmet varje gång
kompressorn stannar under normal användning. Det
40