45
◗ Värmeplattan är idealisk för att tillaga fisk, ägg, skinka, musslor, tomater, lök osv. Den är
också mycket praktisk för värmehållning av mat (fig. 8).
◗ Du kan också använda bordsgrillen som en termostatiskt kontrollerad värmeplatta som
automatiskt håller dina rätter vid önskad temperatur. Täck plattans grilldel med
aluminiumfolie med den glansiga sidan uppåt och ställ sedan in temperaturkontrollen på läge
2 eller 3.
◗ Mört kött passar bäst att grilla.
◗ Köttskivor såsom biff eller revbensspjäll blir mörare om du marinerar dem över natten.
◗ Vänd maten då och då med en stekspade eller tång av trä eller plast så förblir den saftig inuti
och torkar inte ut. Använd inte metallverktyg som gafflar eller grilltänger eftersom de kan
skada non-stick-beläggningen på grillplattan.
◗ Vänd inte maten som grillas för ofta. När bitarna är bruna på båda sidorna bör de grillas vid
en lägre temperatur så att de inte torkar ut, och tillagas mer jämnt.
◗ Om du vill tina frusen mat ska du linda in den med aluminiumfolie och ställa in
temperaturkontrollen på läge 3 eller 4. Vänd maten då och då. Upptiningstiden beror på hur
mycket maten väger.
◗ När du tillagar satay, kyckling, griskött eller kalvkött ska du först bryna köttet vid en hög
temperatur (läge 5). Vid behov kan du sedan ställa in temperaturkontrollen på ett läge lägre
och grilla maten tills den är klar.
◗ När du tillagar satay eller kebab ska du blöta grillspett av bambu eller trä i vatten för att
förhindra att de blir brända under grillningen. Använd inte grillspett av metall.
◗ Korvar spricker lätt när de grillas. Du kan undvika detta genom att sticka några hål i dem
med en gaffel.
◗ Färskt kött ger bättre grillresultat än fruset eller tinat kött. Salta inte på köttet förrän du har
grillat det. Då förblir köttet saftigt. Du får bäst resultat om köttskivorna som du ska tillaga
inte är för tjocka (ungefär 1,5 cm).
Bordsgrillen lämpar sig inte för grillning av panerad mat.
Rengöring
Använd aldrig aggressiva rengöringsmedel och material eftersom det skadar plattans non-stick-
beläggning.
Sänk inte ner nätsladden med termostat i vatten eller annan vätska.
1 Ställ in temperaturkontrollen på läge 'av'.
2 Dra ut stickkontakten till apparaten och låt den svalna.
3 Avlägsna termostaten genom att dra ut den ur apparaten (fig. 9).
4 Avlägsna säkerhetsskärmen från grillplattan (fig. 10).
5 Lyft med hjälp av handtagen ut grillplattan ur basen. Grillplattan kan inte avlägsnas om
termostaten fortfarande sitter kvar i apparaten (fig. 11).
Avlägsna alltid överflödig olja från grillplattan med en bit kökspapper innan du tar ut den för att
rengöra den.
6 Lyft ut droppbrickan ur basen (fig. 12).
7 Rengör grillplattan, droppbrickan, säkerhetsskärmen och basen med en mjuk trasa eller
svamp i varmt vatten med lite diskmedel eller diska i diskmaskinen.
Matrester eller fett kan tas bort om du sänker ner grillplattan i varmt vatten med lite diskmedel i fem
minuter eller om du droppar lite citronjuice på grillplattan. Det får mat eller fett som hårdnat att
lossna.
8 Torka grillplattan, droppbrickan, säkerhetsskärmen och basen, och sätt samman dem igen.
SVENSKA