Philips HD4428/00 Användarmanual

Kategori
Grillar
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

Introduktion
Käre kund, gratulerar till köpet av den nya Philips bordsgrillen. Med din nya grill med droppbricka
kan du tillaga alla sorters god mat nästan utan rök! Det är extra säkert att grilla med den här
apparaten tack vare säkerhetsskärmen och att den är lätt att använda på grund av den stora grillytan.
Allmän beskrivning (fig. 1)
A Termostat med nätsladd
B Temperaturkontroll med strömknapp och temperaturlampa
C Bas
D Droppbricka
E Löstagbar grillplatta
F Värmeisolerade handtag
G Säkerhetsskärm
H Termostatuttag
Viktigt
Läs bruksanvisningen och titta på bilderna innan du använder fritösen.
Kontrollera att nätspänningen som anges i botten av apparaten motsvarar den lokala
nätspänningen innan du kopplar in den.
Om nätsladden är skadad måste den bytas ut av Philips, en av Philips auktoriserad verkstad
eller liknande kvalificerade personer för att undvika faror.
Anslut inte termostaten till elnätet innan du har satt in den i apparaten.
Insidan av termostatuttaget måste vara helt torrt innan du sätter i termostaten.
Använd endast termostaten som medföljer apparaten.
Fritösen får endast anslutas till ett jordat vägguttag.
Låt inte nätsladden hänga ner över bordskanten eller arbetsytan på vilken apparaten står, och
håll nätsladden borta från varma ytor på apparaten.
Ställ apparaten på en platt, stabil yta med tillräckligt med fritt utrymme runt den.
Droppbrickan måste alltid vara på plats under matlagning.
Värm alltid upp plattan innan du lägger mat på den.
De tillgängliga ytorna kan bli varma när apparaten är igång.
Håll apparaten utom räckhåll för barn.
Lämna inte apparaten obevakad när den används.
Se upp för fett som stänker när du grillar fett kött eller korv.
Dra alltid ut stickproppen när du rostat klart.
Stäng alltid av apparaten och dra ut stickkontakten ur vägguttaget innan du avlägsnar
termostaten från termostatuttaget.
Rengör alltid apparaten efter användning.
Låt apparaten svalna helt innan du tar bort plattan, rengör den eller ställer undan den.
Sänk inte ner nätsladden med termostaten i vatten eller någon annan vätska.
Rör aldrig vid plattan med vassa eller avskrapande objekt, eftersom det skadar non-stick-
beläggningen.
Sätt tillbaka plattan ordentligt när du tagit bort den.
Apparaten är endast avsedd för inomhusbruk och bör inte användas utomhus.
Innan du använder den första gången
1 Avlägsna alla dekaler och torka av apparaten med en fuktad trasa.
2 Rengör apparaten och plattan noggrant (se kapitel 'Rengöring').
B
Det kan komma lite rök ur apparaten när du använder den första gången. Detta är normalt.
SVENSKA 43
Använda apparaten
1 Sätt droppbrickan i basen (fig. 2).
2 Fyll droppbrickan med så mycket vatten att det täcker botten (fig. 3).
- Vattnet på droppbrickan tar bort rök och obehaglig lukt eftersom det förhindrar att matpartiklar
blir brända.
- Du underlättar rengöringen om du klär droppbrickans kanter med aluminiumfolie innan du fyller
den med vatten.
- När du klär droppbrickans kanter får inte folien hänga ner över brickans sidor, eftersom det
förhindrar ordentlig luftcirkulation.
3 Sätt grillplattan i basen (fig. 4).
Grillplattan passar bara på ett sätt i basen.
4 Sätt säkerhetsskärmen på apparaten (fig. 5).
Skårorna i säkerhetsskärmen måste passa ihop ordentligt med tapparna på grillplattan.
Säkerhetsskärmen förhindrar att det stänker fett på ytor runtomkring (t.ex. en arbetsbänk).
5 Smörj grillplattan lätt med smör eller olja.
6 Sätt i termostaten i termostatuttaget på apparatens sida (fig. 6).
7 Vrid temperaturkontrollen till det läge som är lämpligt för ingredienserna som ska grillas (se
avsnitt 'Grilltider' i det här kapitlet).
Temperaturlampan tänds.
8 Lägg ingredienserna på grillplattan när temperaturlampan släcks.
Var försiktig: grillplattan är het!
B
Under grillningen tänds och släcks temperaturlampan med jämna mellanrum som en indikation på
att värmeelementet sätts igång och stängs av för att upprätthålla rätt temperatur.
9 Vänd på maten då och då med en stekspade eller tång av trä eller plast.
10 Ta bort maten när den är klar.
Använd en stekspade eller tång av trä eller plast för att ta bort maten från apparaten. Använd inte
köksredskap av metall som är vassa eller avskrapande.
11 Du får det bästa resultatet om du tar bort allt överflödigt fett från plattan med en bit
kökspapper innan du grillar nästa omgång med mat.
12 När du ska fortsätta att grilla lägger du nästa omgång med mat på grillplattan när
temperaturlampan släcks.
Grilltider
I tabellen i slutet av användarhandboken finner du olika slags mattyper som du kan tillaga på
bordsgrillen. Tabellen anger vilken temperatur du ska välja, hur länge maten ska grillas och vilken del
av grillplattan du ska använda: grilldelen eller värmeplattan. Den tid det tar att förvärma apparaten är
inte medräknat i grilltiderna i tabellen. Grilltiden och temperaturen beror på vilken typ av mat som
tillagas (t.ex. kött), köttets tjocklek och temperatur och, naturligtvis, din egen smak. Du kan också
läsa angivelserna på bordsgrillens bas.
Tips
Grilldelen på plattan är idealisk för att tillaga kött och fågel. Fett och saft droppar genom
grillen ner på droppbrickan, vilket garanterar en nästan rökfri grillning och hälsosam, lätt mat
(fig. 7).
SVENSKA44
45
Värmeplattan är idealisk för att tillaga fisk, ägg, skinka, musslor, tomater, lök osv. Den är
också mycket praktisk för värmehållning av mat (fig. 8).
Du kan också använda bordsgrillen som en termostatiskt kontrollerad värmeplatta som
automatiskt håller dina rätter vid önskad temperatur. Täck plattans grilldel med
aluminiumfolie med den glansiga sidan uppåt och ställ sedan in temperaturkontrollen på läge
2 eller 3.
Mört kött passar bäst att grilla.
Köttskivor såsom biff eller revbensspjäll blir mörare om du marinerar dem över natten.
Vänd maten då och då med en stekspade eller tång av trä eller plast så förblir den saftig inuti
och torkar inte ut. Använd inte metallverktyg som gafflar eller grilltänger eftersom de kan
skada non-stick-beläggningen på grillplattan.
Vänd inte maten som grillas för ofta. När bitarna är bruna på båda sidorna bör de grillas vid
en lägre temperatur så att de inte torkar ut, och tillagas mer jämnt.
Om du vill tina frusen mat ska du linda in den med aluminiumfolie och ställa in
temperaturkontrollen på läge 3 eller 4. Vänd maten då och då. Upptiningstiden beror på hur
mycket maten väger.
När du tillagar satay, kyckling, griskött eller kalvkött ska du först bryna köttet vid en hög
temperatur (läge 5). Vid behov kan du sedan ställa in temperaturkontrollen på ett läge lägre
och grilla maten tills den är klar.
När du tillagar satay eller kebab ska du blöta grillspett av bambu eller trä i vatten för att
förhindra att de blir brända under grillningen. Använd inte grillspett av metall.
Korvar spricker lätt när de grillas. Du kan undvika detta genom att sticka några hål i dem
med en gaffel.
Färskt kött ger bättre grillresultat än fruset eller tinat kött. Salta inte på köttet förrän du har
grillat det. Då förblir köttet saftigt. Du får bäst resultat om köttskivorna som du ska tillaga
inte är för tjocka (ungefär 1,5 cm).
Bordsgrillen lämpar sig inte för grillning av panerad mat.
Rengöring
Använd aldrig aggressiva rengöringsmedel och material eftersom det skadar plattans non-stick-
beläggning.
Sänk inte ner nätsladden med termostat i vatten eller annan vätska.
1 Ställ in temperaturkontrollen på läge 'av'.
2 Dra ut stickkontakten till apparaten och låt den svalna.
3 Avlägsna termostaten genom att dra ut den ur apparaten (fig. 9).
4 Avlägsna säkerhetsskärmen från grillplattan (fig. 10).
5 Lyft med hjälp av handtagen ut grillplattan ur basen. Grillplattan kan inte avlägsnas om
termostaten fortfarande sitter kvar i apparaten (fig. 11).
Avlägsna alltid överflödig olja från grillplattan med en bit kökspapper innan du tar ut den för att
rengöra den.
6 Lyft ut droppbrickan ur basen (fig. 12).
7 Rengör grillplattan, droppbrickan, säkerhetsskärmen och basen med en mjuk trasa eller
svamp i varmt vatten med lite diskmedel eller diska i diskmaskinen.
Matrester eller fett kan tas bort om du sänker ner grillplattan i varmt vatten med lite diskmedel i fem
minuter eller om du droppar lite citronjuice på grillplattan. Det får mat eller fett som hårdnat att
lossna.
8 Torka grillplattan, droppbrickan, säkerhetsskärmen och basen, och sätt samman dem igen.
SVENSKA
Insidan av termostatuttaget måste vara helt torrt innan du sätter i termostaten i det igen. När
du ska torka uttaget ska du torka av insidan med en mjuk trasa. Skaka vid behov först ut
överflödigt vatten.
9 Rengör termostatens utsida med en fuktad trasa.
Miljö
När apparatens livslängd är slut ska du inte slänga den med de vanliga hushållssoporna utan
lämna in den på en offentlig återvinningsstation. Om du gör det hjälper du till att skydda
miljön (fig. 13).
Garanti och service
Om du behöver information eller har något problem kan du söka upp Philips webbsida på adressen
www.philips.com eller kontakta Philips kundtjänst i ditt land (rätt telefonnummer finner du i
världsgarantibroschyren). Om det inte finns någon kundtjänst i ditt land ska du vända dig till din
lokala återförsäljare, eller kontakta serviceavdelningen på Philips Domestic Appliances and Personal
Care BV.
SVENSKA46
Bordsgrillen är inte lämpad för grillning av panerad mat.
Temperaturinställning
4-5
4-5
4
4-5
4-5
4-5
4-5
5
5
5
5
5
5
2-3
Grilltider (minuter)
5-7
3-4
4-6
6-8
8-10
6-8
8-10
Beroende på köttets tjocklek och
dina personliga preferenser.
4-5
4-5
4-5
8-10
8-10
3-4
Maträtt
Skivor av lax eller tonfisk
Stora räkor (gambas)
Fisk (små bitar)
Kalkon-/kycklingfilé
Korv
Hamburgare (frusen, färdiglagad)
Lammkotlett
Kött som det tar lite tid att grilla
(t.ex. biffar/kalvfilé)
Köttskivor
Grönsaker/frukt
Grönsaker/frukt täckt med ost
Mixed grill (små bitar)
Shashlik kebab/satay
Hålla maten varm
Upptining
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80

Philips HD4428/00 Användarmanual

Kategori
Grillar
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för