TYP AV
MAT
MÄNGD EFFEKT
NIVÅ
UNGE
FÄRLIG
STÅTID TIPS
Kyckling
(hel)
1000
G
700 W
(MAX)
18 - 20
MIN.
5 - 10
MIN.
Vänd kycklingen
efter halva tillagning-
stiden. Kontrollera
att köttsaften inte är
färgad när tillagnin-
gen är över.
Kyckling
( léer
eller
delar)
500
G 8 - 10 MIN. 5 MIN.
Kontrollera att kött-
saften inte är färgad
när tillagningen är
över.
Bacon
150
G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
Lägg dem på två eller
tre lager hushållspap-
per, ovanpå en tallrik,
och täck med ytterli-
gare hushållspapper.
Grönsak-
er (färska)
300
G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
Tillaga med lock och
tillsätt 2 tsk salt.
Grönsak-
er , frysta
250 -
400
G
3 - 4 MIN.
5 - 6 MIN.
1 - 2 MIN.
Tillaga med lock.
Potatis
med
SKAL
1 ST
4 ST
4 - 6 MIN.
12 - 15
MIN.
2 MIN.
5 MIN.
Stick hål med ga el.
(1 pcs = 250 g). Vänd
efter halva tillagning-
stiden.
Köttfärs-
limpa
600 -
700
G
600 W
12 - 14
MIN.
5 MIN.
Fisk (Hel)
600
G 8 - 9 MIN. 4 - 5 MIN.
Gör snitt i skinnet och
tillaga med lock.
Fisk
(skivor
eller
léer)
400
G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
Placera de tunnare
delar närmare tallrik-
ens mitt. Tillaga med
lock.
MATLAGNINGSÖVERSIKT
JU MER MAT SOM SKA LAGAS ju längre
tid tar det. En tumregel är att
dubbelt så mycket mat tar nästan
dubbelt så lång tid.
JU LÄGRE STARTTEMPERATUREN är ju
längre koktid krävs det. Mat
som har rumstempera-
tur tillagas snabbare än
mat som tas ut direkt från
kylen.
OM FLERA LIKADANA MATVA-
ROR, till exempel ugnsbakad
potatis, ska tillagas samtidigt ska
de placeras i ett ringmönster så
att de tillagas jämnt.
VISSA MATVAROR HAR SKINN ELLER SKAL,
t.ex. potatis, äpplen och äggulor.
Stick små hål med en ga el eller
tandpetare i sådana matvaror för
att förhindra att de spricker.
MINDRE STYCKEN MAT TILLAGAS SNAB-
BARE än större stycken och mat-
varor med regelbunden form till-
agas jämnare än matvaror med
oregelbunden form.
ATT RÖRA om i maten och vända
den är metoder som används
både vid traditionell matlagning
och vid tillagning i mikrovåg-
sugn. Avsikten är att värmen
snabbare ska spridas till
rättens mitt och att fö-
rhindra att ytterkanterna
blir överkokta.
NÄR DU TILLAGAR MAT MED
OREGELBUNDEN FORM ELLER
TJOCKLEK bör du placera de
tunnare delarna mot fatets mitt
där värmen är lägre.
MAT MED HÖG FETT- OCH SOCKERHALT
tillagas snabbare än mat som in-
nehåller stora mängder vatten.
Fett och socker når också högre
temperaturer än vatten.
LÅT ALLTID MATEN STÅ OCH VILA ett
litet tag efter tillagningen. Om
maten får stå ett tag förbättras
alltid resultatet eftersom värmen
sprids och fördelas jämnare.
SNABBREFERENSGUIDE
KONTROLLPANEL
AVBRYTA ELLER STOPPA TILLAGNINGEN
AVBRYT TILLAGNINGEN SÅ HÄR
Öppna ugnsluckan när du vill avbryta tillagningen för att
kontrollera, vända eller röra om i maten.
OM DU VILL FORTSÄTTA TILLAGNINGEN
Stäng luckan. Tillagningen fortsätter då från den punkt där programmet
avbröts.
OM DU VILL AVSLUTA TILLAGNINGEN
Plocka ur maten, vrid inställningsratten till noll och stäng luckan.
q
VÄLJ EFFEKT OCH FUNKTIONER
genom att vrida på funk-
tionsratten.
w
VRID INSTÄLLNINGSRATTEN me-
durs för att ställa in önskad
tillagningstid. Ugnen startar
automatiskt.
EFFEKT ANVÄNDNING:
MAX
(700 W)
UPPVÄRMNING AV DRYCKER, vatten, klara soppor, kaffe, te och
annan mat med hög vattenhalt. Om rätten innehåller ägg
eller grädde bör ett lägre e ektläge väljas.
600 W TILLAGNING AV sk, grönsaker, kött, etc.
400 W
FÖRSIKTIG TILLAGNING av t.ex. såser med hög proteinhalt, ost-
och äggrätter samt för att avsluta tillagningen av gryträtter.
Sjudning av stuvningar, smälta smör.
FÖR UPPTINING UPPTINING. Mjukgöring av smör och ost.
VARMHÅLLNING
F
ÖR ATT BIBEHÅLLA
maten varm när den är tillagad.
VÄLJA MIKROVÅGSEFFEKT