SE
MAX 32
SNABBREFERENSGUIDE
TYP AV
MAT
MÄNGD EFFEKT
NIVÅ
UNGE
FÄRLIG
STÅTID TIPS
Portioner
på tallrik
300
G
450 G
700 W
(MAX)
3 - 5
MIN.
4 - 5
MIN.
1 - 2
MIN.
Täck tallriken
Ris
2
DL
6 DL
1 - 2 MIN.
3 - 4
MIN.
1
MIN.
2
MIN
Täck maträtten.
Köttbullar
250
G 2 MIN.1-2 MIN.
Tillaga utan lock
Drycker
2
DL 1 - 2 ½ MIN.1 MIN.
Ställ en metall-
sked i koppen för
att undvika att
det kokar över.
Soppa
(klar)
2½
DL 2 - 2 ½ MIN.1 MIN.
Värm utan lock
i en sopptallrik
eller skål.
Mjölk-
baserade
soppor
och såser
2 ½
DL 2 ½ - 3 MIN.1 MIN.
Fyll aldrig kärlen
med mer än 3/4.
Rör om under
uppvärmningen.
Varmkorv
1
ST
2 ST
600 W
½ - 1
MIN.
1 - 1 ½
MIN.
1
MIN.
Lasagne
500
G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
TYP AV
MAT
MÄNGD EFFEKT
NIVÅ
UNGE
FÄRLIG
STÅTID TIPS
Stek
800 -
1000
G
FÖR UP-
PTINING
20 - 22
MIN.
10 - 15
MIN.
Vänd efter halva till-
agningstiden.
Köttfärs
500
G
8 - 10
MIN.
5
MIN.
Vänd efter halva up-
ptiningstiden. Separera
upptinade delar
Kotlet-
ter, bi ar,
skivor
500
G
7 - 9
MIN.
5 - 10
MIN.
Vänd efter halva up-
ptiningstiden.
K
YCKLING
(hel)
1200
G 25 MIN.
10 - 15
MIN.
Vänd efter halva up-
ptiningstiden.
Kyckling
delar eller
léer
500
G
7 - 9
MIN.
5 - 10
MIN.
Vänd / separera efter
halva upptinings-
tiden. Täck vingspet-
sar och ben med folie
som skydd mot över-
hettning.
Fisk (Hel)
600
G
8 - 10
MIN.
5 - 10
MIN.
Vänd efter halva up-
ptiningstiden och täck
stjärten som skydd mot
överhettning.
Fisk (skivor
eller léer)
400
G
6 - 7
MIN.
5
MIN.
Vänd efter halva up-
ptiningstiden. Separera
upptinade delar
Brödlim-
por
500
G
4 - 6
MIN.
5
MIN.
Vänd efter halva up-
ptiningstiden.
Småfrans-
ka & bullar
4
ST (150 -
200
G)
1 ½ - 2
MIN.
2 - 3
MIN.
Placera dem i ringform.
Frukt &
Bär
200
G
2 - 3
MIN.
2 - 3
MIN.
Separera under upptin-
ing.
UPPVÄRMNINGSÖVERSIKT
PRECIS SOM VID TRADITIONELL MAT-
LAGNING ska maten som värms i en
mikrovågsugn alltid värmas tills
den är rykande het.
B
ÄST RESULTAT ERHÅLLS om de
tjockaste delarna placeras
mot fatets ytterkant och
de tunnaste delarna mot
fatets mitt.
L
ÄGG TUNNA KÖTTSKIVOR
OVANPÅ VARANDRA I EN HÖG
eller lägg dem så att de yttersta
delarna lappas över. Tjockare mat-
stycken, såsom köttfärslimpor och
korvar, ska placeras nära varandra.
N
ÄR DU VÄRMER GRYTOR ELLER SÅSER är
det lämpligt att röra en gång för
att värmen ska fördelas bättre.
O
M MATEN TÄCKS MED LOCK bibehålls
fukten inuti maten. Dessutom
blir det mindre matstänk och up-
pvärmningstiden förkortas.
N
ÄR DU VÄRMER FRYST PORTIONSMAT
bör du följa tillverkarens an-
visningar på förpackningen.
M
AT SOM MAN INTE KAN RÖRA I,
t.ex. gratänger värms bäst
på 400-600 W.
E
TT PAR MINUTERS STÅTID garanter-
ar att värmen sprids jämnt i hela
matvaran
.
UPPTININGSÖVERSIKT
FRYST MAT I PLASTPÅSAR, PLASTFO-
LIE ELLER PAPPERSFÖRPACKNINGAR kan
placeras direkt i ugnen under
förutsättning att förpackningen
inte har några delar i metall
(t.ex. förslutningar med
metalltråd).
F
ORMEN PÅ FÖRPACKNINGEN in-
verkar på upptiningstiden.
Mat i platta förpackningar
tinar fortare än omfångsrika och
massiva block.
S
EPARERA DELARNA när de börjar tina.
Enskilda skivor tinar snabbare.
S
KYDDA DE TUNNASTE DELARNA (T.EX.
KYCKLINGLÅR OCH KYCKLINGVINGAR) med
små bitar aluminiumfolie när de
börjar bli varma.
V
ÄND PÅ STORA MATSTYCKEN efter
halva upptiningstiden.
K
OKT MAT, STUVNINGAR OCH
KÖTTSÅSE R tinar bättre om du
rör i dem under upptiningen.
D
ET ÄR BÄTTRE att tinalite för
lite och låta upptiningen avslutas
under ståtiden.
S
TÅTIDEN EFTER UPPTININGENFÖRBÄTTRAR
alltid resultatet eftersom värmen
då sprids och fördelas jämnare i
hela livsmedlet.
TYP AV MAT MÄNGD INSTÄLLN
ING
TID TIPS
Ostsmörgåsar
3
ST
GRILLNING
4 - 5 MIN.
Lägg på bakgallret.
Pommes
duchesse
2
PORTIONER 6 - 8 MIN.
Ställ fatet på bakgallret.
Korv (100 g/
styck)
2 - 3
ST
10 - 12
MIN.
Ställ fatet på bakgall-
ret. Vänd efter halva till-
agningstiden.
Kycklingbitar 1000
G
700 W
(MAX)
DÄREFTER
GRILL
13 - 15
MIN.
8 - 9
MIN.
Lägg bitarna med
skinnsidan upp på ett
fat.
Potatis-
gratäng
4
PORTIONER
18 - 20
MIN.
5 - 6
MIN.
Ställ formen på glastall-
riken.
Lasagne
(fryst)
500
G
600 W
DÄREFTER
GRILL
18 - 20
MIN.
5 - 6
MIN.
Ställ formen på glastall-
riken.
Fiskgratäng
(fryst)
600
G
15 - 18
MIN.
5 - 7
MIN.
Ställ formen på glastall-
riken.
GRILLÖVERSIKT
GRILLFUNKTIONEN ÄR UTMÄRKT för
bryning av mat som har tillagats
med mikrovågor.
G
ALLRET kan användas när man vill
ha maten närmare grillelementet
så att den bryns snabbare.
P
LACERA “TUNNARE MAT” som toast
och korv på gallret och använd
enbart grillen för tillagningen.
M
AT MED STÖRRE TJOCKLEK, som
gratänger och kyckling: tillaga
först med mikrovågor och bryn
sedan under grillen för att ge
maten en vacker, gyllenbrun yta.
K
OKKÄRL OCH GRATÄNGER kan placeras
direkt på glasplattan.
S
E TILL ATT KÄRLEN du tänker
använda är värmetåli-
ga, ugnssäkra och släpper
igenom mikrovågorna innan du
använder grillen tillsammans med
mikrovågor.
A
NVÄND inte kärl eller redskap i plast
när du grillar. De skulle smälta. Trä
och papper är inte heller lämpliga
material.
461966204681