Placera de varor, som skall frysas in,
i den översta korgen, eftersom där är
kallast. Max.infrysningskapacitet/24
tim. är angivet på märkplåten. Frys
endast in varor av hög kvalitet, vilka
rengjorts noggrannt. Dela upp stora
stycken i mindre bitar för snabb
infrysning och snabbare upptining.
Packa varorna i folie eller plastpåsar
och se till att förpackningarna är väl
tillslutna. Ange infrysningsdatum
och märk varje enskild förpackning
eller anteckna varornas
infrysningsdatum på korgens
innehållskort.
Undvik att lägga färskvaror, som
skall frysas in, i direkt kontakt med
redan frysta varor, för att därmed
undvika att temperaturen stiger i de
djupfrysta varorna.
Viktigt
Förvara inte kolsyredrycker i
frysdelen, då dessa kan brista. Kom
ihåg att när de frusna varorna är
upptinade bör tillagning ske
omedelbart.
Förvaring av frysta
matvaror
För bästa möjliga resultat
rekommenderar vi att Ni
kontrollerar att de frusna varorna
förvarats på lämpligt sätt i
inköpsaffären. Se även till att de
frusna varorna transporteras från
affären till hemmet så fort som
möjligt, då en temperaturökning kan
medföra avkortad förvaringstid för
de frusna varorna. Förvara ej
varorna längre än vad som angivits
på paketen. Öppna inte dörren i
onödan.
I händelse av strömavbrott bör
dörren ej öppnas. Om strömavbrottet
är kortvarigt påverkas inte de frusna
varorna (en temperaturhöjning kan
förkorta lagringsperioden av frusna
varor). Vid långvarigt strömavbrott
bör den frusna maten konsumeras
inom en mycket kort tid.
Upptining
Djupfrysta matvaror kan tinas i
kyldelen eller i rumstemperatur,
beroende på när de skall användas.
Små stycken kan till och med
tillagas medan de fortfarande är
frysta, dock blir tillagningstiden
något längre.
Förvaring av färskvaror
För bästa möjliga resultat bör inte
varm mat eller dryck förvaras i
kylskåpet. Täck över eller slå in alla
matvaror, speciellt om de luktar
starkt. Täck inte hyllorna med
papper, kartong eller plast, då detta
hindrar luftcirkulationen. För att
använda kylskåpet på bästa möjliga
sätt rekommenderar vi: rått kött
(nötkött, fläskkött, lammkött och
viltkött): lägg in i plastpåsar och
placera köttet ovanpå grönsakslådan.
Kött kan förvaras på detta sätt
endast
1 eller 2 dagar. Frukt och grönsaker:
rengöres noga och förvaras i
grönsakslådan. Smör och ost: skall
förvaras i lufttäta behållare eller slås
in i folie eller plastpåsar, för
lufttäthet. Mjölk: skall förvaras i
tillslutna förpackningar i dörrens
fack avsett för flaskor.
22