Zanussi ZRB634FW Användarmanual

Typ
Användarmanual
Käyttöohje
ZRB 634FW
Kombiskap
(kjøl/frys)
Jää-
pakastinkaappi
Bruksanvisning Bruksanvisning Bruksanvisning
Kombinerat
Kyl/frysskåp
Kombineret
Køle-/
fryseskab
SE
27
Innan installation och användning av skåpet läs noggrannt igenom bruksanvisningen. Den innehåller
säkerhetsåtgärder, tips, information och uppslag. Om kylskåpet används enligt instruktionerna kommer
det att fungera som det ska och vara till största belåtenhet.
Symbolerna nedan hjälper dig att lättare hitta information.
Säkerhetsåtgärder
Denna symbol upplyser dig om varningsord och information gällande ditt skåp.
Tips och användbar information.
Miljö-information.
Symbol för uppslag
Vid denna symbol hittar ni uppslag om förvaring av matvaror.
Symbolen på produkten eller emballaget anger att produkten inte får hanteras som hushållsavfall.
Den skall i stället lämnas in på uppsamlingsplats för återvinning av el- och elektronikkomponenter.
Genom att säkerställa att produkten hanteras på rätt sätt bidrar du till att förebygga eventuellt
negativa miljö- och hälsoeffekter som kan uppstå om produkten kasseras som vanligt avfall. För
ytterligare upplysningar om återvinning bör du kontakta lokala myndigheter eller
sophämtningstjänst eller affären där du köpte varan.
From the Electrolux Group. The world's No.1 choice.
Electrolux-koncernen är världens största tillverkare av hushållsmaskiner och utrustning för kök, rengöring samt
skogs- och trädgårdsskötsel. Mer än 55 miljoner produkter från Electrolux-koncernen (som kylskåp, spisar,
tvättmaskiner, dammsugare, motorsågar och gräsklippare) säljs varje år till ett värde av 120 miljarder kronor i
över 150 länder runt hela världen.
Innehållsförteckning
Viktig säkerhetsinformation ................................28
Allmänna säkerhetsåtgärder ..............................28
Åtgärder för barns säkerhet ................................28
Säkerhets åtgärder för installation ......................28
Säkerhetsföreskrifter för Isobutan ......................28
Instruktion för användaren..................................29
Allmän information ..............................................29
Beskrivning av skåpet, huvuddelar ....................29
Hantering av skåpet ............................................30
Att starta skåpet ...............................................30
Att kontrollera temperatur-inställning ...............30
Hur man använder kylskåpet ..........................30
Förvaring i kylskåpet ........................................30
Förvaringstid och matens temperatur .............30
Att använda frysen ..............................................30
Infrysning .........................................................30
Förvaring i frysen .............................................31
Tillverkning av istärningar ................................31
Användbara råd och tips .....................................31
Tips och uppslag .................................................31
Energiesparande .............................................31
Underhåll .............................................................31
Avfrostning .......................................................31
Regelbunden rengöring ...................................32
Om skåpet inte används ..................................32
Felsökning ...........................................................32
Byte av lampa ..................................................32
Om något ej fungerar .........................................33
Installations - instruktioner ................................34
Teknisk data.........................................................34
Att installera skåpet ............................................34
Transport och uppackning ...............................34
Rengöring ........................................................34
Ställ skåpet på plats ........................................34
Omhängning av dörr ........................................35
Elektrisk koppling .............................................36
Lagringstidstabell (1) ..........................................37
Lagringstidstabell (2) ..........................................38
SE
28
Allmänna säkerhetsåtgärder
Spara bruksanvisningen då den måste finnas
med om skåpet säljs eller överlåts till annan
person.
Skåpet är avsett för förvaring av matvaror för
normalt hushållsbruk enligt denna
bruksanvisning.
Endast specialiserade företag med
behörighet kan genomföra underhållsarbete,
reparation och byte av elsladden. Endast delar
tillhandahållna av dessa ska användas, annars
finns det risk för skador på person eller på
skåpet.
Skåpet är strömlöst endast om sladden är
urkopplad. Innan rengöring och service måste
kontakten vara urkopplad (Dra ej ut kontakten
med sladden) Om uttaget är svårt att nå, stäng
av skåpet genom att stänga av strömmen.
Elsladden får ej förlängas.
Kontrollera att sladd och stickkontakt inte
kommer i kläm bakom kyl/frysen.
-
en skadad sladd och kontakt kan överhettas
och orsaka brand.
Kontrollera att kyl/frysen eller något annat
inte står på sladden.
-
det kan orsaka kortslutning och risk för brand
Tag inte ur stickkontakten genom att dra i
sladden, speciellt om skåpet ska dras fram ur
en nisch.
-
skador på sladden kan orsaka elektrisk stöt,
kortslutning och risk för brand.
-
om elsladden är skadad måste den bytas ut av
en certifierad elektriker eller servicetekniker.
Anslut inte stickkontakten om vägguttaget
sitter löst.
-
Då finns risk för elektrisk stöt eller brand.
Använd ej skåpet utan lampskydd för inre
belysningen.
Under städning, tining och uttagning av djupfryst
mat eller islådan, låt inte vassa eller hårda
föremål komma i kontakt med kylsystemet då de
kan orsaka skada på skåpet.
Se till så att inte vätska kommer i kontakt med
termostat och belysningslåda.
Glass och is kan orsaka skador om de intas
direkt uttagna ur frysen.
Efter upptiningen kan inte varorna omfrysas utan
de måste förbrukas snarast.
Förvara konsumentförpackade frysvaror enligt
tillverkarens anvisningar.
Försök aldrig att påskynda upptiningsprocessen
med hjälp av elektriska apparater eller
kemikalier.
Ställ aldrig något varmt på plastdelarna.
Förvara aldrig explosiva gaser eller vätskor i kyl-
eller frysutrymme då de kan explodera.
Förvara inte kolsyrad dryck, dryck på flaska eller
frukt i glasburk i frysutrymmet.
Kontrollera och rengör utloppet för
avrinningsvatten. Om utloppet blir tilltäppt kan
avrinningsvattnet orsaka en kortare livslängd för
skåpet.
Åtgärder för barns säkerhet
Låt aldrig barn leka med skåpets emballage.
Plast kan orsaka kvävning.
Vuxna ska hantera skåpet. Låt ej barn leka med
det eller dess reglage.
Vid kassering av skåpet, stäng av skåpet och dra
ut stickkontakten, klipp av anslutningssladden
(så nära skåpet som möjligt) och avlägsna
dörren. Därigenom undviks att lekande barn kan
låsa in sig i skåpet (risk för kvävning) eller kan
råka ut för andra livsfarliga situiationer.
Denna apparat är inte avsedd att användas av
personer (inklusive barn) med nedsatt eller
begränsad fysisk, sensorisk eller mental
förmåga, eller av personer i avsaknad av
erforderliga kunskaper, såvida inte apparaten
brukas under ö
verinseende av en ansvarig vuxen person eller
efter instruktioner från densamma.
Barn bör alltid övervakas när de använder
apparaten, för att säkerställa att de inte leker
med den
Säkerhets åtgärder för
installation
Placera skåpet mot vägg för att förebygga risken
för beröring av varma delarna (kompressor,
kondensator) och därmed undviks eventuella
brännskador.
Vid flyttning av skåpet, se till att kontakten är
urtagen.
Vid placering av skåpet se till att inte den står på
sladden.
Se till att det finnas tillräckligt med luftcirkulation
runt om skåpet. Underlåtenhet kan leda till
överhettning. Följ installationsinstruktioner för
lämplig ventilation.
Säkerhetsföreskrifter för Isobutan
Köldmedlet i skåpet är isobutan (R600a)
Luftcirkulationen runt skåpet ska vara god och
luftkanalerna under och bakom ska vara fria och
oblockerade.
Låt inte vassa föremål komma i kontakt med
kylsystemet bakom och inuti skåpet. Punkteras
kylsystemet förstörs skåp och matvaror.
Använd inte andra mekaniska isskrapor eller
andra hjälpmedel för att påskynda avfrostningen
än vad tillverkaren rekommenderar.
Använd inga elektriska apparater i skåpet
förutom de som tillverkaren rekommenderar.
För din egen säkerhet och egendom se till
att bruksanvisningen alltid finns till hands.
Tillverkarna är ej ansvariga för skador som
åstadkommits genom försummelse.
Viktig säkerhetsinformation
SE
29
Allmän information
Skåpets officiella beteckning är kombinerad kyl/frys
med en kompressor och frys i dess nedre del.
Skåpet har två separata kylsystem och dörrar, vilket
betyder, att de två enheterna kan användas separat.
Enligt dess beskrivning är den avsedd att rymma en
bestämd mängd frysta och djupfrysta varor under en
begränsad tid, och även för framställning av is.
Skåpet uppfyller standardkraven mellan olika
temperaturnivåer enligt klimatklassifiering.
Bokstavssymbolen för klimatnivå finns angiven på
typskylt.
A -Kyl
B -Frys
1.Toppram med manöverpanel
2.Belysning
3.Glashyllor
4.Flaskhylla
5.Kylområde
6.Droppränna
7.Glashylla
8.Låda
9.Dataskylt
10. Ventilationsgaller
11.Förvaringsfackor med låda
12. Frysfack med låda
13. Justerbara fötter
14. Smörfack
15. Ägghållare
16. Dörrfack
17. Dörrtätningslist
18. Flaskhylla
19. Dörrhandtag
20. Islåda
21. Kondensor
22. Avrinningsslang
23. Distans
24. Droppskål
25. Kompressor
26. Hjul
Instruktion för användaren
Beskrivning av skåpet, huvuddelar
SE
30
Hantering av skåpet
Att starta skåpet
Sätt in tillbehören i kylskåpet och sätt in kontakten i
vägguttaget.
Termostatvredet, som finns i belysningen i kylskåpet,
kan man sätta på apparaten och även ställa in
önskad temperatur genom att vrida termostatvredet
medurs.
För att ställa in detta följ följande instruktioner.
Att kontrollera temperatur-inställning
Termostatregleringen avbryter och återstartar
skåpets gång automatiskt under längre eller kortare
tid beroende på inställningen för att hålla den
önskade temperaturen.
Ju närmare mot maximum, desto intensivare blir
kylningen. Om man vrider termostatvredet i
medelinstä
llning (mellan minimum och maximum) kan man nå -
18 ºC i frys och 5 ºC i kylområdet. En sådan
medelinställnig är lämplig för vardagsbruk.
Temperaturen i kylen påverkas inte bara av
termostatverdets position utan också av omgivande
temperatur, antal gånger dörren öppnas och
mängden av mat som har lagts in i frysen o s v.
Vid ökad belastning, i läge maximum - t.ex.
i värmebölja - kan kompressorn vara igång
oavbrutet. Detta skadar inte skåpet
Hur man använder kylskåpet
För att den kalla luften skall kunna cirkulera
fritt se till att inte täcka hyllorna med papper,
brickor osv.
Ställ inte in varm mat, utan vänta tills de
svalnat till rumstemperatur. På så sätt
undviker du onödig frostbildning.
Lukt och smak kan spridas mellan varorna
så täck över alla varor ordentligt eller slå in
de i plast eller aluminiumfolie innan de sätts in i
kylen. På så sätt behåller maten sin fuktighet och
exempelvis grönsaker blir inte uttorkade på bara
några dagar.
Förvaring i kylskåpet
Tänk på skissen i illustration vid placeringen av olika
matvaror.
1. Konditorivaror, färdiglagad mat, färskt kött,
kallskuret, dryck osv.
2. Mejeriprodukter, mat i karott
3. Frukt, grönsaker, sallad
4. Ost, smör Burkmat (öppnad)
5. Ägg
6. Yoghurt, gräddfil
7. Små flaskor, läskedryck
8. Stora flaskor
Förvaringstid och matens temperatur
Tabellerna i slutet av användarinstruktioner ger
information om lagringstid i frys och kylfacken.
Lagringstid kan ej beräknas exakt på förhand, det
beror på matens färskhet och behandling innan.
Därför räknas lagringstiden mer som informativ.
Om du inte vill använda djupfryst mat på en gång kan
du lagra den i 1 dygn i kylskåpet (tills den har tinat).
Om den har tinats ska den inte omfrysas utan
användas snarast.
Det går att bevara snabbinfryst mat på detta sätt
bara om den inte har tinats - även för en kort tid.
Att använda frysen
Infrysning
Kylskåpet är lämplig att frysa färsk mat in den mängd
angivet enligt dataskylten. Infrysning av varor görs
på följande vis efter lämpliga förberedelser.
Vrid termostatvredet i medelställning.
Sätt den tidigare frusna maten- eller en del utav den-
från den övre korgen i en korg/ar.
Sätt den färska maten i frysfacket, låt det finnas
tillräckligt med plats för luftcirkulation. Om det
tidigare fanns frusen mat i frysfacket sätt detta
längst bak i facket och se till att den färska maten
aldrig kommer i kontakt med den frusna. Kör skåpet
i detta läge i 24 timmar.
Ställ tillbaka termostatvredet efter 24 timmar till
önskad värde eller låt den stå i medelställning vilket
är justerat för vardagsbehov.
Att ställa termostatvredet högre (t.ex. i
maxställning) är inte att rekommendera.
Frystiden minskas, dock kylfackets normala
temperatur kan stiga under 0 ºC som kan leda till att
mat ock dryck som förvaras där fryser.
SE
31
Frys aldrig in mat i större mängd än
infrysningskapaciteten som finns angivet i
Teknisk data”, annars kan infrysningen
misslyckas och efter upptining kan olika skador
uppstå (förlorad smak, arom, förstörd mat o.s.v.).
Tillverka inte is samtidigt som du fryser in mat
då isframställningen drar ner på
infrysningskapaciteten.
Förvaring i frysen
Det är praktiskt att placera fryst mat i 1 eller 2 korg/ar
efter att infrysningen är färdig. Genom att göra detta
får du plats till att frysa in mer mat. Detta påverkar
inte redan fryst mat på ett negativt sätt.
Om större mängd mat behöver placeras kan man ta
bort korgarna förutom de nedersta så att maten kan
placeras direkt på frys ytan.
Glöm ej att följa föreskriven förvaringstid om
du köper redan fryst mat. Se instruktioner på
frysdörren för förvaring av „hemmafryst” mat.
Symbolerna står för olika sorters mat, siffror står för
max. antal månader maten kan förvaras.
Det är endast säkert att bevara snabbinfryst
mat på detta sätt om den inte har tinats- även
för en kort tid.
Om den har tinats ska den inte omfrysas utan
användas snarast.
Tillverkning av istärningar
Fyll den medföljande islådan med vatten och ställ in
den i frysfacket. Att blöta undersidan innan kan ge en
snabbare infrysningstid, samt vridning av
termostatvredet till maxläge. Glöm ej att ställa om
termostatvredet till lämpligt läge efteråt.
Färdigfrysta istärningar kan lättast tas ur islådan
under rinnande vatten och med ett lätt slag eller
vridning. Om islådan fryser fast i facket, undvik att
använda metall verktyg eller kniv för att ta loss den,
då kylsystemet kan skadas.
Användbara råd och tips
Lägg märke till de ställbara hyllorna, de ökar
färskmatsfackens användbarhet betydligt. Det är
möjligt att ordna om hyllorna när dörren står
öppen i 90° vinkel.
Efter att ha öppnat och stängt frysens dörr
kommer vakuumet att öka p.g.a. den låga
temperaturen. Vänta därför 2-3 minuter om du
vill öppna dörren igen, så att trycket hinner
stabiliseras.
Se till att kontrollera via termostatvredet att
temperaturen ej understiger -18 °C, då en lägre
temperatur kan förstöra frysta varor.
Kontrollera gärna dagligen att skåpet fungerar
ordentligt, så att eventuella fel upptäcks i god tid
för att undvika att mat förstörs.
Tips och uppslag
Detta kapitel innehåller praktiska tips och uppslag
om användning av skåpet för att uppnå maximalt
energibesparande, det finns också miljöinformation
om skåpet.
Energibesparande
Undvik att placera skåpet på en solig plats eller i
närheten av någonting som utstrålar värme.
Se till att kondensator och kompressor får
tillräckligt ventilation. Täck ej över
ventillationsvägen.
Slå in alla matvaror i täta förpackningar, folie, så
undviks onödig frostbildning.
Ha inte dörren öppen onödigt länge.
Varm mat ska ha rumstemperatur innan de ställs
in i kylen.
Håll kondensatorn ren.
Skrotning och återvinning
Kontakta Elkretsen AB eller återförsäljaren för att få
reda på var du kan lämna produkten för skrotning
och återvinning. Du kan också gå in på www.el-
kretsen.se för att ta reda på närmaste
inlämningsställe.
När det gäller kyl- och frysprodukter skall du kontakta
din kommun för att få reda var du kan lämna in
produkten för skrotning och återvinning.
Material som använts i skåpet markerademed
symbol är återvinningsbart.
Underhåll
Avfrostning
Läckage av fukt i kylutrymmen i form av frost och is
är normalt vid användning av skåpet.
Tjock frost och is har en isolerande effekt som kan
reducera avkylnings effektiviteten som uppenbarar
sig i stigande temperaturer i kylområden och högre
energiförbrukning.
Den här typen av skåp har automatisk avfrostning
utan extern påverkan. Termostatkontroll avbryter
kompressorns gång med regelbundna intervaller -
under tiden avbryts avkylningsprocessen och
kylfackets temperatur stiger över 0 ºC på grund av
temperatur belastningen och avfrostning påbörjas.
Om kylfackets temperatur uppnår +3 - +4 ºC grader
startas termostatens funktion om automatiskt.
Avrinningsvatten flödar ut genom avrinningsutloppet
till avdunstningsbrickan som sitter ovanpå
kompressorn och avdunstas beroende på värmen.
Kontrollera och rengör avrinningsrännan i
samband med avfrostning då och då i
förebyggande syfte mot tilltäppning i isolering.
Om denna blir tilltäppt kan det leda till kortare
livslängd av skåpet.
Rengör avrinningsrännan med den medföljande
skrapan som kan ses i figur. Skrapan kan förvaras i
rännan.
SE
32
Den vanligaste orsaken till tilltäppning i
avrinningsrännan är att man sätter in mat inslaget i
papper som då fryser fast på bakre plattan i
kylskåpets avkylningsfack. I försök att ta bort
papperet kan det gå av och orsaka tilltäppning i
utloppet. Var då försiktig och tänk på ovan nämnda
vid placering av omslagen mat i skåpet.
Vid ökad belastning på skåpet t.ex. vid
värmebölja kan kompressorn vara i drift
oavbrutet. Under tiden fungerar inte
automatiskavfrostning.
Det är inte onormalt med kvarstående is och
frostfläckar på bakre platta efter avfrostning.
Den här typen av skåp har automatisk avfrostning.
Regelbunden rengöring
Rengör gärna kylskåpet var 3:e - 4:e vecka.
Rengöringsmedel för hushåll eller tvål får ej
användas.
Efter att ha stängt av elen, rengör skåpet med
ljummet vatten.
Rengör dörrens magnetgummi med rent vatten. Efter
rengörning, sätt i stickkontakten i vägguttaget.
Damm och smuts som samlas bakom kylskåpet bör
avlägsnas och kondensatorn. Avdunstningsbrickan
ovanpå kompressorn bör också torkas av två gånger
om året.
Om skåpet inte används
Om skåpet inte ska användas under en längre tid följ
dessa råd:
Stäng av skåpet och dra ur stickkontakten ur
vägguttaget alt skruva ur säkringen.
Ta ut varorna ur skåpet.
Avfrosta och rengör som i tidigare anvisningar.
Lämna skåpet öppet för att undvika instängd luft.
Felsökning
Byte av lampa
Om lampan inte fungerar kan du byta ut den enligt
instruktionerna nedan:
Se till att strömmen till kylskåpet är avstängt.
Skruva loss skruven som håller fast lampans hölje
(1).Tryck in biten som finns på baksidan enligt
illustration (2). Ta därefter bort lampans hölje i pilens
riktning.(Glödlampans modell: T25 230-240 V, 15 W,
E14 gängor) Efter det att lampan är utbytt, sätt
tillbaka lampans hölje, tryck den på plats, skruva
tillbaka skruven och anslut strömmen till kylskåpet
igen. Kylskåpets gång påverkas inte ifall
belysningen inte fungerar.
SE
Det är för varmt i
kylskåpet.
Termostaten kan vara felaktigt inställd.
Om varor ej är svala nog eller
felplacerade.
Dörren sluter inte tätt eller stängs ej
ordentligt.
Ställ in termostaten i högre läge.
Placera varorna på ett lämpligare sätt.
Kontrollera att dörren stängs ordentligt och
att tätningslisten är hel och ren.
Det är för varmt i
frysen
Termostaten kan vara felaktigt inställd.
Dörren sluter inte tätt eller stängs ej
ordentligt.
För mycket mat har lagts in.
Varorna ligger för tätt.
Ställ in termostaten i högre läge.
Kontrollera att dörren stängs ordentligt och
att tätningslisten är hel och ren.
Vänta några timmar och kontrollera
temperaturen igen.
Placera varorna så att kall luft kan
cirkulera omkring dem.
Vatten rinner nerför
den bakre plattan i
kylskåpet.
Vatten rinner in i
utrymmet.
Vatten rinner ut på
Det är normalt. Under automatisk
avfrostning smälter frost bak i kylskåpet.
Utloppet i utrymmet kan vara tilltäppt.
Varor kanske hindrar vattnet från att rinna
ner i utloppet.
Avrinningsrännan leder inte till
avdunstnings brickan.
Rengör utloppet.
Omflytta varorna.
Led rännan rätt.
golvet.
Det bildas för mycket
frost och is.
Varorna är inte förpackade på rätt sätt.
Dörren är inte riktigt stängd eller sluter inte
tätt.
Termostaten kan vara felaktigt inställd.
Förpacka varorna bättre.
Kontrollera att dörren är riktigt stängd och
att tätningslisten är hel och ren.
Ställ in termostaten i ett högre läge.
indikationslampor.
Skåpet låter för mycket.
Skåpet står inte rätt.
Kontrollera om skåpet står stadigt (alla
fötter skall vara i golvet).
Kompressorn arbetar
oupphörligen.
Termostaten kan vara felaktigt inställd.
Dörren är inte riktigt stängd eller sluter inte
tätt.
För mycket mat har lagts in.
Alltför varm mat har lagts in.
Skåpet står på en alltför varm plats.
Ställ in termostaten i högre läge.
Kontrollera att dörren stängs ordentligt och
att tätningslisten är hel och ren.
Vänta några timmar och kontrollera
temperaturen igen.
Ställ inte in mat som är varmare än
rumstemperatur.
Sänk temperaturen i rummet.
Problem
Möjlig orsak Lösning
Skåpet fungerar inte
alls. Varken kylning
eller ljus eller
Kontakten är inte i. (forts.)
Säkringen är trasig.
Termostaten är inte på.
Det finns ingen ström i uttaget.
Anslut skåpet.
Byt säkring.
Starta skåpet enligt „Att starta skåpet”.
Ring en elektriker.
Om inte råden ger resultat, kontakta närmaste återförsäljare.
33
Om något ej fungerar
Under skåpets gång kan små men besvärliga
problem dyka upp, som ej behöver åtgärdas av en
tekniker. I nästa kapitel finns information om olika fel
för att undvika onödiga kostnader för reparation.
Fäst uppmärksamhet på att skåpet kan låta något
under gång (kompressor, och cirkulations ljud). Det
är inget fel, bara skåpets normala gång.
Fäst uppmärksamhet på att skåpet fungerar
med avbrott, så att när kompressorn stannar
betyder det inte att strömmen är bruten. Därför ska
du se till att dra ut stickkontakten ur vägguttaget
innan du rör skåpets elektriska delar.
SE
34
Att installera skåpet
Transport och uppackning
Leverera skåpet i originalförpackningen, det
ska stå lodrätt med hänsyn till
skyddsvarningar på emballaget.
Efter varje transport, låt skåpet stå ca. två timmar
innan det sätts igång.
Packa upp skåpet och kontrollera att det är felfritt och
utan skador. Eventuella skador ska omedelbart
anmälas till återförsäljaren. I detta fall ska
emballaget behållas.
Rengöring
Ta bort tejpen och andra delar inuti kylen som har
hållit fast de lösa delarna.
Tvätta sedan skåpet invändigt med ljummet vatten
och ett milt handdiskmedel. Använd en mjuk trasa.
Efter rengöring, torka skåpet inuti.
Att ställa skåpet på plats
Omgivande temperatur påverkar skåpets
energiförbrukning och funktion.
Vid placeringen, tänk på att det är praktiskt att
placera skåpet på en plats med omgivande
temperaturnivåer enligt klimatklassifieringen som
finns angiven i tabellen nedan och också återfinns på
typskylten i skåpet.
Om omgivande temperatur faller under det angivna
lägsta värde, kan temperaturen i kylfacket stiga över
fastställd temperatur.
Om omgivande temperatur överstiger den angivna
högsta värde visar detta sig i att kompressorns
arbetstid förlängs, sammanbrott i automatisk
avfrostning förekommer, temperaturen i kylfacket
höjs och att energikonsumtionen ökar.
I påsen med tillbehör hittar du distans som skall
monteras på apparatens övre hörn.
Lossa på skruvarna, sätt distansen under skruvarna
och fixera skruvarna.
Vid placering av skåpet, se till att det står vågrät.
Detta uppnås med 2 st. justerbara fötter som finns
Modell
Brutto kapacitet (l)
Netto kapacitet (l)
Bredd (mm)
Höjd (mm)
Djup (mm)
Energikonsumtion (kW/24 h)
(kW/år)
Energiklass, enligt EU standard
Frysningskapacitet (kg/24 h)
Nominell strömstyrka (A)
Ljudnivå Lc (dB)
Vikt (kg)
Antal kompressorer
ZRB 34NA ZRB 34NA8
Kylskåp: 226
Frys: 110
Kylskåp: 223
Frys: 92
595
1750
632
0,93
339
A
20
0,9
38
66
1
Installations - instruktioner
Teknisk data
Klimatklassificering Omgivande temperatur
SN +10 --- +32 °C
N +16 --- +32 °C
ST +18 --- +38 °C
SE
35
under skåpet längst fram.
Skåpet skall inte stå i direkt solljus eller i närheten av
spis eller element.
Om det är oundvikligt att placera kylskåpet vid spis
på grund av begränsade möbleringsmöjligheter, ta
då hänsyn till dessa minimumavstånd:
Om avståndet mellan skåpet och gas- eller elspis
är 3 cm eller mindre, se till att sätta en 0,5-1 cm
flamsäker platta mellan apparaterna.
Detta avstånd är 30 cm för olje- eller vedeldad
spis eftersom det utstrålar mer värme.
Kylskåpet är utformat att fungera enda in till väggen.
Behåll de minimala avstånd rekommenderade
i illustration vid placering av kylskåpet:
A. placering under ett väggskåp
B. fristående placering
Omhängning av dörr
Skulle skåpets placering eller hantering kräva det,
kan omhängning av dörren ändras från vänster till
höger.
Apparaten i handeln är försedd med dörröppning
från höger.
Följande steg skall följas med hjälp av förklaring och
illustration:
För nedanstående procedurer rekommenderar vi
att en person håller i skåpets dörrar i en säker
position.
Ta ut stickkontakten ur vägguttaget.
Öppna dörrarna och ta bort det dubbla
gångjärnet (a, b) genom att lossa skruvarna 2 st.
Ta bort det dubbla gångjärnet (a, b, c,) gradvis
från skåpet så att båda dörrarna lutas lite. Se till
att ta bort distansen i plast (b) som finns under
gångjärnet (bild 2.)
Ta av kyldörren genom att dra den lite nedåt.
Ta av frysdörren genom att dra den lite nedåt.
Ta loss pluggen i kyldörren och skruva sedan i
den på andra sidan.
Ta loss pluggen i frysdörren och skruva sedan i
den på andra sidan.
Skruva loss kyldörrens övre bärande skruv (d)
och skruva sedan i den på andra sidan. (bild 1.)
Ta loss pluggarna (u) i skåpets nedre del. (Bild
3.)
Skruva loss den nedre bärande skruven (e)
genom att lossa på skruvarna (s) och skruva
sedan i den på andra sidan. (bild 3.)
Skruva loss det nedre gångjärnets bärande
skruv (f) och plattorna (h) och passa den i nedre
gångjärnets andra borrhål.
36
Sätt tillbaka pluggarna (u) på den andra sidan.
Ta bort det dubbla gångjärnets (n, k,) vänstra
täckpluggar (3 st.) och sätt de på den andra
sidan. (bild 2.)
Passa det dubbla gångjärnet (m) i skåpets
vänstra bärande skruv. (bild 2.)
Passa frysdörren i den nedre (f) bärande
skruven (bild 3.)
Passa kyl dörren i den övre (d) bärande skruven,
och passa dörrarna lätt lutandes i (m) det dubbla
gängjärnets bärande skruv i dörren.
Fixera med öppna dörrar det dubbla gångjärnet
på vänster sida med 2 st. skruvar (c). Glöm ej
distansen i plast (b) som finns under gångjärnet.
Se till att dörrens kant är parallell med mantelns
kant.
Sätt tillbaka skåpet på dess plats, gör
inställningarna, och anslut ström.
Om du ej vill utföra procedurerna ovan, kontakta
närmaste behörig underhållstekniker. Tekniker utför
omhängning mot betalning enligt deras taxa.
SE
Elektrisk koppling
Detta kylskåp är utformat att fungera med
strömstyrka 230 V AC (~) 50 Hz matarströmkrets.
Stickkontakten måste sättas i ett jordat uttag. Om
sådan inte finns, rekommenderas att kontakta en
elektriker som kan åtgärda detta Uttaget skall
uppfylla standardkrav för närhet till kylskåp.
Detta skåp uppfyller med följande E.E.C-
direktiv:
- 73/23 EEC satta 73.02.19 (Lågspännings-direktiv)
och efterföljande modifikationer,
- 89/336 EEC satta 89.05.03 (Elektromagnetisk
Kompatibilitetsdirektiv) och efterföljande
modifikationer
- 96/57 EEC - 96/09/03
(energieffektivitetsdirektivet) och senare ändringar
av detta direktiv
SE
37
Mat Lagringstid i dagar Förpackningsmetod
1234567
Rått kött XXx x x plastfolie, luft-tätt
Kokt kött XXXx x x täckt skål
Stekt kött XXXx x täckt skål
Rå köttfärs X täckt skål
Stekt köttfärs XXx x täckt skål
Kallskuret XXx x plastfolie, cellofanpapper, fettåligt
papper
Färsk fisk X x x plastfolie, luft-tätt
Kokt fisk XXx x täckt skål
Stekt fisk XXx x x täckt skål
Burkfisk,öppnad X x x täckt skål
Färsk kyckling XXXx x x plastfolie, luft-tätt
Stekt kyckling XXXx x x täckt skål
Färsk höna XXx x x plastfolie, luft-tätt
Kokt höna XXx x x täckt skål
Färsk gås XXXx x x plastfolie, luft-tätt
Stekt gås XXXXx x x täckt skål
forts. från föregående sida... X
Smör, oöppnat XXXXXXXoriginalförpackning
Smör, öppnat XXx x x x x originalförpckning
Mjölk XXXx x originalförpackning
Grädde XXx x plastlåda
Gräddfil XXXXx x x plastlåda
Ost, hård XXXXXXXaluminiumfolie
Ost, mjuk XXXXx x x plastfolie
Ostmassa XXXXx x x plastfolie
Ägg XXXXXXX
Spenat, syra XXx x plastfolie
Gröna ärter& bönor XXXXx x x plastfolie
Svamp XXx x x plastfolie
Morötter,rötter XXXXXXXplastfolie
Paprika XXx x x plastfolie
Tomat XXXXXXXplastfolie
Kål XXXXXx x plastfolie
Snabbruttnande frukt
(jordgubbar, hallon etc.) XXXx x plastfolie
forts. från föregående sida...
Annan frukt XXXXx x x plastfolie
Konserverad frukt, öppnad XXXx x täckt skål
Gräddtårta etc. XXx x täckt skål
Notera:
X Vanlig förvaringstid
x Möjlig förvaringstid vid riktigt färska produkter
Lagringstidstabell (1)
Tid och metod för lagring av färskvaror i kylskåpet.
SE
Tillverkaren reserverar sig för ändringar av produkten.
38
Lagringstidstabell (2)
Lagringstid för djupfrysta och frysta varor.
Mat I kylutrymmet I **** frysfack
+2 – +7 °C -18 °C
Grönsaker:
gröna bönor,banan, blandade grönsaker, majs etc 1 dag 12 månader
Färdig-mat:
vegetariska rätter, köttrester etc. 1 dag 12 månader
Färdig-mat:
stekar, stuvning etc. 1 dag 6 månader
Mat från potatis och pasta:
potatismos, gnocchi, chips, kroppkaka mm 1 dag 12 månader
Soppor:
bönsoppa, köttbuljongsoppa mm, forts.från föregående sida.... 1 dag 6 månader
Frukt:
körsbär, krusbär, fruktkräm mm 1 dag 12 månader
Kött:
kyckling, anka, gås, 1 dag 5 månader
filé, tonfisk 1 dag 6 månader
Isglass, glass 1 dag 3 veckor
DK
49
Madvarer Opbevaringstid i dage Emballage
1234567
Råt kød XXx x x plastfolie, lufttæt
Kogt kød XXXx x x skål/fad med låg
Stegt kød XXXx x skål/fad med låg
Råt hakket kød X skål/fad med låg
Stegt hakket kød XXx x skål/fad med låg
Afskåret pålæg, wienerpølser XXx x plastfolie, cellofan,
smørrebrødspapir
Frisk fisk X x x plastfolie, lufttæt
Kogt fisk XXx x skål/fad med låg
Stegt fisk XXx x x skål/fad med låg
Fisk på dåse, åben X x x skål/fad med låg
Frisk kylling XXXx x x plastfolie, lufttæt
Stegt kylling XXXx x x skål/fad med låg
Frisk høne XXx x x plastfolie, lufttæt
Kogt høne XXx x x skål/fad med låg
Frisk and, gås XXXx x x plastfolie, lufttæt
Stegt and, gås XXXXx x x skål/fad med låg
Smør, uåbnet XXXXXXXoriginal emballage
Smør, åbnet XXx x x x x original emballage
Mælk i plasticemballage XXXx x original emballage
Fløde XXx x plasticboks
Cremefraiche XXXXx x x plasticboks
Ost (fast) XXXXXXXaluminiumfolie
Smøreost XXXXx x x plastfolie
Kvark XXXXx x x plastfolie
Æg XXXXXXX
Spinat XXx x plastfolie
Grønne ærter, bønner XXXXx x x plastfolie
Champignon XXx x x plastfolie
Gulerødder, rodfrugter XXXXXXXplastfolie
Peberfrugt XXx x x plastfolie
Tomat XXXXXXXplastfolie
Kål XXXXXx x plastfolie
Frugt, som hurtigt rådner
(jordbær, hindbær osv.) XXXx x plastfolie
Anden frugt XXXXx x x plastfolie
Frugt på dåse, åbnet XXXx x skål/fad med låg
Flødekager XXx x skål/fad med låg
Forklaringer:
X sædvanlig opbevaringstid
x mulig opbevaringstid (kun ved meget friske varer)
Opbevaringsoversigt, skema (1)
Opbevaringstid og emballage for friske madvarer i køleskabet
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

Zanussi ZRB634FW Användarmanual

Typ
Användarmanual