Melissa ide line 743090 Användarmanual

Kategori
Fondues, finsmakare
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

INTRODUKTION
För att du ska få ut så mycket som möjligt
av din nya chokladsmältare, ber vi dig läsa
igenom denna bruksanvisning innan du
använder chokladsmältaren för första
gången. Vi rekommenderar även att du
sparar bruksanvisningen för framtida
behov, så att du längre fram kan friska upp
minnet beträffande apparatens funktioner.
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
Normal användning av chokladsmältaren
Felaktig användning av smältaren kan
leda till skador på personer eller på
apparaten.
Använd endast smältaren för dess
avsedda ändamål. Tillverkaren har inget
ansvar för skador som uppstår på
grund av felaktig användning eller
hantering (läs mer i Garantivillkor).
Smältaren får endast anslutas till 230 V,
50 Hz.
Chokladsmältaren och sladden får inte
nedsänkas i vatten eller annan vätska.
Hantera inte smältaren eller
stickproppen med våta händer.
Låt aldrig smältaren stå obevakad när
den är igång och håll barn under
uppsikt.
Undvik att vidröra smältarens
metalldelar eller den smälta chokladen
medan apparaten används, eftersom
dessa blir mycket varma.
Värm aldrig choklad direkt i
basenheten, utan använd alltid
smältgrytan.
Håll alltid basenheten och smältgrytan
rena, eftersom de kommer i kontakt
med mat.
Chokladsmältaren lämpar sig inte för
kommersiellt bruk eller bruk utomhus.
Placering av den elektriska
chokladsmältaren
Chokladsmältaren bör placeras långt in
på köksbänken.
Placera den alltid på säkert avstånd
från brännbara material, t.ex. gardiner,
dukar och liknande.
Täck inte över smältaren.
Sladd, stickpropp och eluttag
Låt aldrig sladden hänga över kanten
på köksbänken och se till att den inte
kommer i kontakt med varma föremål
eller öppen eld.
Kontrollera regelbundet att sladden inte
är skadad och använd inte smältaren i
så fall eller om smältaren tappats eller
skadats på något annat sätt.
Om smältaren, sladden eller
stickproppen är skadad, måste
smältaren undersökas och om
nödvändigt repareras av en
auktoriserad reparatör. I annat fall finns
risk för elektriska stötar. Försök aldrig
att reparera apparaten själv.
Dra ur stickproppen från vägguttaget
vid rengöring och när du inte använder
smältaren.
•Undvik att dra i sladden när
stickproppen skall dras ur vägguttaget.
Håll istället i stickproppen.
Se till att ingen riskerar att snubbla över
sladden eller en eventuell
förlängningssladd.
5
SE
ELE01210-1_IM_rev 28/12/04 12:33 Side 5
BESKRIVNING
1. Basenhet
2. Strömbrytare
3. Kontrollampa
4. Smältgryta
5. Formar
6. Kylgaller
7. Spatel
8. Metallgaffel
9. Spiralgaffel
10. Plastgafflar
11. Träspett
INNAN CHOKLADSMÄLTAREN
ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
Kontrollera att du har tagit bort allt
förpackningsmaterial från
chokladsmältaren, både inuti och utanpå.
ANVÄNDNING
Smälta choklad
Anslut apparaten och sätt på
strömmen.
Placera smältgrytan (4) i basenheten (1).
Ställ strömbrytaren (2) i läget II (ca 60
°C) för att värma upp chokladsmältaren.
Uppvärmningen tar ca 10 minuter.
Kontrollampan (3) tänds.
Lägg chokladen som ska smältas i
smältgrytan. Var försiktig så att du inte
bränner dig på chokladsmältarens
metalldelar. Chokladen smälter
snabbare om du bryter den i mindre
bitar.
•Rör då och då i chokladen under tiden
den smälter.
•Om du vill hålla chokladen varm efter
att den har smält (t.ex. för
chokladfondue), vrider du
strömbrytaren till läget I (ca 43 °C).
•Vrid strömbrytaren till läget 0 och
koppla ur stickproppen från
vägguttaget efter användning.
Kontrollampan släcks.
•Om den smälta chokladen inte ska
användas direkt, utan ska behandlas
ytterligare, bör du överföra den till en
annan behållare.
Smälta smör/kryddsmör
De fyrkantiga och cirkelformade formarna
är lämpliga för smör. Smöret ser mycket
läckert ut när det serveras på detta sätt.
Följ samma anvisningar som vid smältning
av choklad. När du har fyllt formarna med
smält smör placerar du dem försiktigt i
kylskåpet, där de får stå tills smöret har
svalnat helt. Smöret smälter fortare om du
skär det i små bitar innan du börjar smälta
det.
6
1.
2.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
3.
ELE01210-1_IM_rev 28/12/04 12:33 Side 6
Använda formarna
Formarna måste vara torra och rena
innan du häller i chokladen.
Smält chokladen i smältgrytan och häll
chokladmassan i formen, så exakt du
kan.
Jämna ut den med spateln (7) och ta
bort eventuell överflödig choklad.
Placera formen i kylskåpet tills
chokladen har stelnat helt. Tryck sedan
försiktigt ut chokladbitarna ur formen.
Tips!
Den elektriska chokladsmältaren kan
användas till flera olika saker. Prova dig
fram! Du kan exempelvis använda den
till chokladfondue eller något av
följande:
ochokladpraliner
o chokladdoppade frukter eller kakor
o chokladsås
o chokladpudding
Använd verktygen (8-11) för att doppa
frukt, kakor, marsipan m.m. i den
smälta chokladen.
Använd kylgallret (6) för att låta praliner
o.dyl. stelna och svalna innan du
placerar dem i askar.
•Varför inte experimentera med att
tillsätta hackade nötter eller mandlar,
kokos, kaffe, likör m.m. i chokladen.
Om chokladen är för lös p.g.a. att du
har tillsatt andra ingredienser kan du
prova att låta den svalna lite eller
tillsätta mer choklad.
Lägg märke till att vissa chokladsorter
smälter snabbare och är lösare än
andra.
RENGÖRING
•Dra ut stickproppen ur vägguttaget före
rengöring.
Rengör chokladsmältaren med en fuktig
trasa och, vid behov, lite diskmedel.
Smältgrytan, formarna och verktygen
kan rengöras med varmt vatten och
diskmedel. De kan inte diskas i
diskmaskin.
Använd inga vassa verktyg för att
rengöra basenheten, smältgrytan eller
formarna.
TIPS FÖR MILJÖN
När elektriska produkter inte längre
fungerar, ska de kasseras på ett sätt så att
de orsakar minsta möjliga belastning på
miljön, enligt de lokala
miljöbestämmelserna. Oftast kan du lämna
in sådana produkter till din lokala
återvinningsstation.
GARANTIVILLKOR
Garantin gäller inte:
om ovanstående instruktioner inte följs
•om apparaten har modifierats
•om apparaten har blivit felhanterad,
utsatts för vårdslös behandling eller fått
någon form av skada.
om fel kan ha uppstått till följd av fel på
nätspänningen
På grund av konstant utveckling av våra
produkter både på funktions- och
designsidan förbehåller vi oss rätten till
ändringar av våra produkter utan
föregående meddelande.
IMPORTÖR
Adexi Group
Vi ansvarar inte för eventuella tryckfel.
7
ELE01210-1_IM_rev 28/12/04 12:33 Side 7
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

Melissa ide line 743090 Användarmanual

Kategori
Fondues, finsmakare
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för