Ignis CVC 14 Användarguide

Typ
Användarguide
S
Svenska
15
Läs noga igenom bruksanvisningen innan
frysskåpet börjar användas!
Den innenhåller viktig information om installation, användning
och skötsel. Den är giltig för flera olika modeller och utföran-
den. Spara bruksanvisningen, den kan komma att behövas vid
senare tillfällen. Tillverkaren tar ej ansvar för eventuella skador
på sak, person eller djur om bruksanvisningen inte följts.
Förpackning:
Kasta inte förpackningen som sådan i soptunnan, utan sortera
materialet (t.ex. stål, papp, plast, styrox) enligt lokala anvisningar.
Överenstämmelsedeklaration
Denna produkt innehåller detaljer som avses komma i kontakt
med matvaror i enlighet med EG:s direktiv 89/109/CEE.
Obs!
Denna produkt innehäller inte CFC-föreningar (kylsystemet in-
nehäller R134a) eller HFC-föreningar (kylsystemet innehåller
R600a - Isobutan). Se apparatens värdeskylt för mer informa-
tion.
Köldemedlet Isobutan är en miljövånlig men lättantändlig na-
turgas. Det är därför viktigt att se till att kylsystemets rörslin-
gor inte skadas.
Installation
Skåpet får inte ställas så att luftcirkulationen på skåpets baksi-
da hindras, eller så att kylningen kan påverkas av värmen från
t ex värmeelement, spis, direkt solsken eller liknande. Plätsen
skall vara torr och ha god luftväxling.
Se till att ett fritt utrymme på minst 50 mm finns ovanför skå-
pet, (Fig. 2). Kontrollera att skäpet inte lutar. Om så behövs
kan höjden på de främre fötterna justeras, (Fig. 3).
Ventilationsgallret på skåpets översida får inte täckas över (Fig. 4).
Torka ur skåpet invändigt med en mjuk trasa eller ev svamp,
fuktad med något milt oparfymerat diskmedel. Sätt i hyllor
och korgar som visas i Fig. 1.
Beskrivning av frysskåpet (Fig. 1)
A. Manöverpanel
Modeller med utvändig termometer
1. Omkopplare för snabbinfrysning.
2. Temperaturinställning. Justeras med ett mynt.
3. Gul indikeringslampa för snabbinfrysning. Tänds när
omkopplaren 1 trycks in.
4. Utvändig termometer med en rad gröna lampor som visar
temperaturen i frysskåpet.
Vid normal användning lyser de tre vänstra lamporna och visar
att temperaturen är -18°C.
Den tredje och även den andra lampan kan slockna om dörren
står öppen en stund eller då man lägger i mat för infrysning.
Detta beror på värmen hos den nyinlagda maten och påverkar
inte övriga redan frysta varor.
5. Röd varningslampa för hög temperatur i frysskåpet. Den
blinkar:
- När frysen kopplas in för första gången.
- När frysen fylls med mat för infrysning.
- När temperaturen i frysen är för hög.
- När dörren lämnats öppen en längre stund.
Den slocknar:
- När temperaturen i frysen blivit normal.
Modeller utan utvändig termometer
6. Temperaturinställning. Justeras med ett mynt.
7. Röd varningslampa för hög temperatur i frysskåpet. Den
tänds:
- När frysen kopplas in för första gången.
- När frysen fylls med mat för infrysning.
- När temperaturen i frysen är för hög.
- När dörren lämnats öppen en längre stund.
Den slocknar:
- När temperaturen i frysen blivit normal.
8. Grön kontrollampa. Den tänds när frysskåpet kopplas in till
elnätet, om inte temperaturinställningen står i läge "".
9. Gul indikeringslampa för snabbinfrysning. Tänds när
omkopplaren 10 trycks in.
B. Fack för infrysning och förvaring.
C. Korgar för förvaring.
Vissa modellar är utrustade med frysblock. Flytta dem från den
nedre korgen till den övre och ställ dem intill varandra.
Elektrisk inkoppling
Låt skåpet stå en timme innan stickproppen sätts i.
Skåpet skall anslutas till et jordat vägguttag med 220-240 V
växelström. Skador som uppkommit genom felaktig installa-
tion täcks inte av garantin. Skarvsladdar och grenkontakter
bör om möjligt undvikas.
Igångssättning
Sätt i stickproppen i vägguttaget.
Den röda varningslampan 5 blinkar tills temperaturen i frysen
blivit tillräckligt låg för förvaring, då den slocknar och den vän-
stra gröna lampan i stället tänds. Efter en stund tänds också
nästa gröna lampa, och när den tredje tänds har temperaturen
nått den slutliga förvaringstemperaturen -18°C.
Hos modeller som inte har utvändig termometer tänds både
den gröna kontrollampen 8 och den röda varningslampan 7,
när frysskåpet kopplas in. Den röda varningslampan slocknar
när temperaturen i frysen sjunkit till normal förvaringstempe-
ratur, medan den gröna fortsätter att lysa och visar att frysen
är igång.
Temperaturinställning
Temperaturen i frysskåpet ställs in med termostatratten på
manöverpanelen (2 eller 6 i fig. 1, beroende på modell).
Vid en omgivningstemperatur av mellan +20° och +25° är det
vanligen lämpligt att ställa termostatratten på läge 3, som ger
-18° i frysen - den idealiska temperaturen för långtidsförvaring
med låg energiåtgång.
Om temperaturen är kallare eller varmare än -18° justerar man
termostatrattens inställning mot lägre resp. högre siffra.
Temperaturen i frysskåpet påverkas av skåpets uppställnings-
plats, av den omgivande luften och av hur ofta dörren öppnas.
Termostatinställningen kan behöva anpassas efter dessa
förhållanden.
För att stänga av frysskåpet ställer man termostatratten i läge
“.
Användning av frysskåpet
Fig. 7
Frysskåpet är avsett för infrysning av färsk och lagad
mat och för förvaring av djupfrysta varor. Man kan också frysa
istärningar i det.
Infrysning
Den största mängd matvaror, i kg, som kan frysas in under ett
dygn, framgår av märkskylten, fig. 5.
2
-
+
1
2
3
4
Svenska
S
16
Vid infrysning av större mängder bör man använda möjlighe-
ten till snabbinfrysning, omkopplare 1 resp 10 i fig. 1. Gul in-
dikeringslampa 3 resp 9 tänds. Snabbinfrysningen skall kop-
plas på ett dygn innan infrysningen skall göras, så att tempe-
raturen hinner sänkas till rätt nivå. Själva infrysningen tar se-
dan ytterligare ca ett dygn.
Snabbinfrysningen avslutas genom att man använder omkop-
plare 1 resp 10 igen, varvid den gula indikeringslampan slock-
nar. För små mängder mat behöver inte snabbinfrysningen
användas, och infrysningstiden är kortare.
Infrysningsfacket, som kan stängas med en lucka, finns högst
upp i frysen, fig. 1B.
Ställ aldrig in varm mat i frysen. Tinad eller delvis tinad mat
skall aldrig frysas om.
Slå in matvarorna i folie eller plast, eller lägg dem i passande
kärl. Märk varje förpackning med innehåll och infrysningsda-
tum.
Frysen klarar strömbortfall på 16-18 timmar utan att innehållet
tar någon skada. Man bör dock undvika att öppna dörren un-
der tiden.
I vissa skåpmodeller finns frysblock som kan förlänga förva-
ringstiden i infrysningsfacket vid strömbortfall upp till 25-28
timmar. Blocken skall ligga i kontakt med maten.
Anm: Genom att dörrtätningen är mycket effektiv sugs dörren
fast när man just stängt den. Vänta då ett par minuter så är
den lättare att öppna.
Frysning av istärningar
Fyll istärningsskålen till 3/4 med vatten och ställ in den i infrys-
ningsfacket.
Varning! Stoppa inte istärningar eller isglass i munnen när de
just tagits ur frysen, de kan orsaka kylskador. Förvara aldrig
vätskefyllda glaskärl i frysen.
Förvaring av djupfrysta varor
Det största utrymmet för förvaring av frysta varor får man ge-
nom att ta ur alla korgar utom den nedersta med tillhörande
skiva.
Markeringslinjen på skåpets insidor anger gränsen för hur
mycket man skall lägga i. Hos modeller med luckor bestäms
gränsen av dessa.
När man köper djupfrysta matvaror skall man se till att för-
packningen är hel. Om den buktar ut, är hopsjunken eller har
fuktfläckar på sig kan det betyda att den inte förvarats korrekt
och att innehållet inte längre är fräscht. Lägg in varorna i fry-
sen omedelbart vid hemkomsten. Förvara inte djupfryst mat
längre än vad som står på förpackningen.
Upptining
Några förslag:
Färska grönsaker: Tina inte. Lägg dem direkt i kokande vat-
ten och tillaga dem som vanligt.
Kött (stora bitar): Tina i kylskåpet utan att ta bort förpack-
ningen. Låt den före tillredningen tina ytterligare några timmar
i rumstemperatur, eller tina i mikrougn. (Följ tillverkarens in-
struktioner).
Kött (små bitar): Tina i rumstemperatur eller tillred direkt.
Fisk: Tina i kylskåpet utan att ta bort förpackningen eller till-
red direkt innan upptiningen är helt klar.
Färdiglagad mat: Värm direkt i ugn i förpackningen.
Frukt: Tina i kylskåpet.
Avfrostning av frysskåpet
Den mängd frost som bildas i frysen är beroende av hur ofta
frysskåpsdörren öppnas. I regel skall man frosta av frysen två
eller tre gånger per år, eller när frostlagret blivit 3 mm tjockt.
Ett dygn innan avfrostningen skall göras bör man koppla in
snabbinfrysningen (omkopplare 1 resp 10 i fig 1) så att varor-
na kyls ner ytterligare flera grader innan de tas ur frysen. Passa
gärna på att göra avfrostningen när det inte är så mycket i
frysen.
Gör sedan följande:
- Dra ur stickproppen eller ställ termostatratten (2 resp 6 i fig
1) i läge "
".
- Ta ur matvarorna, slå in dem i tidningspapper eller annat iso-
lerande material och lägg in dem i kylskåpet, eller skydda dem
på annat sätt från att värmas upp för mycket.
- Ta ur alla korgarna.
- Dra ut dräneringsröret och ställ en låg skål under, fig 11.
- Lämna dörren öppen.
- När isen börjat släppa kan man mycket försiktigt hjälpa till
med något redskap av plast eller trä.
Varning! Använd aldrig spetsiga eller vassa föremål! Skador
som då kan uppkomma täcks inte av garantin.
- Använd aldrig hett vatten, värmekamin, hårtork eller liknan-
de för att påskynda avfrostningen.
När avfrostningen är klar bör man rengöra frysen med något
milt oparfymerat diskmedel och sedan vara noga med att
torka torrt.
Skjut in dräneringsröret, sätt i korgarna och sätt i stickproppen
igen, eller vrid tillbaka termostatratten till den ursprungliga in-
ställningen, så att frysen startar igen.
Koppla in snabbinfrysningen. Efter ett par, tre timmar, när in-
dikeringslamporna visar att förvaringstemperaturen uppnåtts
(se "Igångsättning" ovan) lägger man tillbaka matvarorna. Låt
snabbinfrysningen vara inkopplad några timmar.
Tänk på att vissa varor, särskilt i små förpackningar, kan ha
fått försämrad lagringstid på grund av för mycket uppvärm-
ning under avfrostningen.
Skötsel och rengöring
Regelbunden och noggrann skötsel är en garant för lång och
problemfri funktion.
Rengör med jämna mellanrum frysskåpet invändigt med vat-
ten och något milt, oparfymerat diskmedel. Skölj och torka
noggrant torrt. Använd inte slipande medel eller tvättmedel.
Glöm inte dörrtätningen, det är viktigt att den sluter tätt.
Rengör skåpets utsida med en svamp eller allduk och hand-
varmt vatten.
Gör också ren kondensorn (den svarta plåten på skåpets baksi-
da) med dammsugare, fig 12, någon gång om året.
Då man är bortrest
Om man skall vara borta en längre tid bör man tömma frys-
skåpet på varor och stänga av det, lämpligen genom att dra ur
stickproppen.
Torka ur skåpet och lämna dörren öppen så att dålig lukt inte
uppstår.
Vid kortare bortovaro kan frysen vara igång som vanligt.
Anm: För mera tillfällig avstängning kan man, i stället för att
dra ur stickproppen, vrida termostatratten till läge "
".
Energispartips
Man kan spara energi på några enkla sätt:
- Kontrollera att dörrtätningen sluter tätt (dörren sugs fast en
stund sedan man stängt den).
- Se till att skåpet inte lutar och försvårar dörrstängningen.
- Frosta av innan islagret blivit för tjockt.
- Glöm inte att ibland göra ren kondensorn på skåpets baksi-
da.
- Öppna inte dörren i onödan. Lämna den inte öppen ens för
en kort stund.
- Ställ inte in lägre temperatur än vad som behövs, det kostar
energi. -18° är idealiskt.
- Se till att skåpet inte står så att det påverkas av någon vär-
mekälla i närheten.
Vid fel
Felaktig funktion hos frysen behöver inte alltid bero på någon
felaktighet hos skåpet, det kan finnas andra orsaker.
Lär igenom följande innan service tillkallas, det kan spara pen-
gar.
1. Den röda varingslampan lyser eller blinkar. Temperaturen
S
Svenska
17
i frysen är för hög. Kontrollera att:
- dörren är ordentligt stängd
- termostaten är rätt inställd
- att skåpet inte står för nära någon värmekälla
- kondensorn på baksidan är ren, fig 12
- omgivningstemperaturen är ovanligt låg (under +15°). Ställ
då om termosaten mot högre siffra
2. Kompressorn går hela tiden. Kontrollera att:
- snabbinfrysningen är frånkopplad
- omgivningstemperaturen inte är onormalt hög
- dörren inte öppnats mycket ofta eller att dörren inte är helt
stängd
3. Vibrationer, oljud. Kontrollera att:
- skåpet inte lutar
- skåpet inte står emot något intill, som kan orsaka vibrerande
ljud
- att kyl - och rörsystemen på baksidan inte går emot varandra
eller mot delar av skåpet
4. Skåpet fungerar inte alls. Signallamporna lyser inte.
Kontrollera att:
- stickproppen sitter i ordentligt
- det finns ström i vägguttaget (prova med t ex en bordslampa)
- det inte är strömavbrott eller fasfel
- inte proppen gått
- nätsladden inte är skadad
Ändring av dörrens upphängning
1) Ta bort det nedre gångjärnet.
2) Ta bort dörren.
3) Ta bort skruven.
4) Byt om placeringen av tappen.
5) Byt om placeringen av foten.
6) Ta bort handtaget.
7) Byt om placeringen av holken.
8) Sätt handtaget på plats.
9) Sätt pluggarna på plats.
10) Byt om placeringen av handtaget.
11) Sätt pluggarna i hålen.
12) Sätt dörren på plats.
13) Fäst det nedre gångjärnet.
Ändring av upphängningen av
frysfackets lucka
(Fig. A)
1) Öppna luckan och ta bort det nedre gångjärnet. Ta bort
luckan.
2) Ta bort den övre holken och flytta över den till hålet till vän-
ster.
3) Ta bort luckstoppet och fäst det på höger sida.
4) Vänd luckan 180° och sätt den på plats.
5) Fäst det andre gångjärnet.
6-7) Slut hålen med pluggarna i tillbehörspåsen.
Ändring av upphängningen av
frysfackets lucka
(Fig. B)
1) Ta bort luckstoppet till vänster (2 skruvar).
2) Ta bort gångjärnen till höger (4 skruvar) och ta bort luckan.
3) Fäst gångjärnen på vänster sida och sätt luckan på plats.
4) Fäst luckstoppet på höger sida.
5) Slut hålen med pluggarna i tillbehörspåsen.
Felanmälan
Om ovanstående åtgärder inte givit resultat måste man tillkalla
service. Vid felanmälen skall man tala om hur felet yttrar sig
och uppge typnummer och tillverkningsnummer på frysskåpet.
Service och försäljningsvillkor
I Sverige gäller Konsumentköp EH 91 samt EHL Trygghetsför-
säkring.
För att reklamation skall kunna beaktas skall apparaten vara
inköpt och repareras i Sverige.
Behöver Du kontakta vår Service, läs “Tryggt att Veta” med
telefonnummer til närmaste Asea Skandia kontor.
A
B
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3

Ignis CVC 14 Användarguide

Typ
Användarguide