Förvara den färska maten jämnt fördelad
i det första och andra facket eller lådan
uppifrån.
Den största mängd mat som kan frysas
in utan att lägga till mer mat inom 24
timmar anges på typskylten (en etikett
som finns på insidan av produkten).
När infrysningen är klar återgår
produkten automatiskt till föregående
temperaturinställning (se "FastFreeze-
funktion").
I detta tillstånd kan
temperaturen i kylskåpet
förändras något.
5.6 Förvaring av fryst mat
Vid första uppstart eller efter ett uppehåll
i avstängt läge, låt produkten stå på i
minst tre timmar med FastFreeze-
funktionen på innan du lägger in några
matvaror.
Fryslådorna gör att du snabbt och enkelt
kan hitta det matpaket du söker. Om
stora mängder mat skall förvaras, plocka
ur alla lådor utom den nedre lådan.
Denna måste vara på plats för att
säkerställa god luftcirkulation.
Maten får inte placeras närmare än 15
mm från dörren.
FÖRSIKTIGHET!
I händelse av en oavsiktlig
avfrostning, t.ex. vid ett
strömavbrott och avbrottet
varar längre än den tid som
anges på typskylten under
"Temperaturökningstid",
måste den tinade maten
konsumeras snabbt eller
omedelbart tillagas och
sedan frysas in på nytt (när
maten har kallnat).
5.7 Upptining
Djupfryst eller fryst mat kan, innan den
konsumeras, tinas i kylen eller i en
plastpåse under kallt vatten.
Detta beror på den tillgängliga tiden och
vilken typ av mat. Små bitar kan tillagas
om de är frysta.
6. RÅD OCH TIPS
6.1 Tips för energibesparing
• Frys: Produktens interna konfiguration
är det som säkerställer en effektiv
energianvändning.
• Kylskåp: Den mest effektiva
energianvändningen säkerställs i
konfigurationen med lådorna i
produktens nedre del och med
hyllorna fördelade jämnt. Hur hyllorna
är placerade i dörren påverkar inte
energiförbrukningen.
• Öppna inte dörren för ofta och låt den
inte stå öppen längre tid än
nödvändigt.
• Frys: Ju kallare temperaturinställning,
desto högre energiåtgång.
• Kylskåp: Ställ inte in för hög
temperatur för att spara energi om det
inte behövs för matens egenskaper.
• Om rumstemperatuen är hög och
temperaturreglaget är inställt på en
låg temperatur samtidigt som
produkten är full med matvaror, kan
kompressorn behöva arbeta
kontinuerligt vilket medför att frost
eller is bildas på avdunstaren. I så fall
ska temperaturreglaget ställas in på
en högre temperatur för att den
automatiska avfrostningen ska starta
och för att på så sätt spara energi.
• Säkerställ god ventilation. Täck inte
över ventilationsgaller eller hål.
• Se till att livsmedelsprodukter inuti
produkten tillåter att luften kan
cirkulera genom särskilda hål i bakre
delen av produkten.
6.2 Tips för infrysning
• Aktivera FastFreeze-funktionen minst
24 timmar innan du lägger in mat i
frysen.
• Innan mat läggs in i frysen ska den
packas in och förslutas i:
aluminiumfolie, plastfolie eller påsar,
lufttäta behållare med lock.
• Dela upp maten i mindre portioner för
effektivare infrysning och upptining.
• Det är bra att sätta etiketter och
datum på all fryst mat. Detta hjälper
SVENSKA 65