Råd och tips
Tips för energibesparing
• Frys: Produktens interna konfiguration är det som
säkerställer en effektiv energianvändning.
• Kylskåp: Den mest effektiva energianvändningen
säkerställs i konfigurationen med lådorna i
produktens nedre del och med hyllorna fördelade
jämnt. Hur hyllorna är placerade i dörren påverkar
inte energiförbrukningen.
• Öppna inte dörren för ofta och låt den inte stå öppen
längre tid än nödvändigt.
• Frys: Ju kallare temperaturinställning, desto högre
energiåtgång.
• Kylskåp: Ställ inte in för hög temperatur för att spara
energi om det inte behövs för matens egenskaper.
• Om rumstemperatuen är hög och
temperaturreglaget är inställt på en låg temperatur
samtidigt som produkten är full med matvaror, kan
kompressorn behöva arbeta kontinuerligt vilket
medför att frost eller is bildas på avdunstaren. I så
fall ska temperaturreglaget ställas in på en högre
temperatur för att den automatiska avfrostningen
ska starta och för att på så sätt spara energi.
• Säkerställ god ventilation. Täck inte över
ventilationsgaller eller hål.
Tips för infrysning
• Aktivera FastFreeze-funktionen minst 24 timmar
innan du lägger in mat i frysen.
• Innan mat läggs in i frysen ska den packas in och
förslutas i: aluminiumfolie, plastfolie eller påsar,
lufttäta behållare med lock.
• Dela upp maten i mindre portioner för effektivare
infrysning och upptining.
• Det är bra att sätta etiketter och datum på all fryst
mat. Detta hjälper till att identifiera maten och veta
när den bör ätas.
• Maten ska vara färsk när den fryses in för att bevara
den goda kvaliteten. Särskilt frukt och grönsaker ska
frysas efter skörd för att alla näringsämnen ska
bevaras.
• Frys inte in flaskor eller burkar med vätska, särskilt
inte de som innehåller kolsyra - de kan explodera i
frysen.
• Ställ inte in varm mat i frysfacket. Låt varm mat
svalna till rumstemperatur innan de läggs in i frysen.
• Undvik att lägga in färsk icke fryst mat bredvid redan
fryst mat, eftersom den frysta maten då kan tina
upp. Lägg in färsk icke fryst mat i den del av frysen
där det inte finns någon fryst mat.
• Ät inte isbitar eller isglass direkt efter du har tagit ut
dem ur frysen. Det finns risk för frostskador.
• Frys inte om mat som har tinat. Om maten har tinat,
tillaga den, låt den svalna och frys därefter in den.
Tips för förvaring av fryst mat
• Inställningen på medeltemperatur garanterar god
konservering av färsk mat.
Högre temperaturinställning i produkten kan leda till
kortare hållbarhet.
• Hela frysfacket är lämpligt för förvaring av frysta
livsmedelsprodukter.
• Se till att det finns tillräckligt med utrymme runt
maten så att luft kan cirkulera fritt.
• För korrekt förvaring, se etiketten på
livsmedelsförpackningar där livsmedlets hållbarhet
finns.
• Det är viktigt att förpacka maten på ett sådant sätt
att vatten, fukt eller kondens inte kan komma in.
Shoppingtips
När du har handlat mat:
• Se till att förpackningen är hel - annars kan maten
bli dålig. Om förpackningen har svällt eller är våt,
kanske det inte har förvarats under optimala
förhållanden och upptining kan ha börjat.
• För att undvika att fryst mat börjar tina ska du köpa
frysta varor precis innan du lämnar
livsmedelsbutiken och transportera dem i en termisk
och isolerad kylväska.
• Lägg omedelbart in den frysta maten i frysen när du
har kommit tillbaka från butiken.
• Om maten har tinat helt eller bara lite, får den inte
frysas om igen. Ät den så snart som möjligt.
• Respektera sista förbrukningsdag och
förvaringsinformationen på förpackningen.
Hållbarhet för frysfacket
Typ av mat Hållbarhet (månader)
Bröd 3
Frukt (ej citrus) 6 - 12
41