AEG BEK23006YM Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
USER
MANUAL
SV Bruksanvisning
Inbyggnadsugn
BEK23006YM
INNEHÅLL
1. SÄKERHETSINFORMATION.......................................................................................2
2. SÄKERHETSINSTRUKTIONER....................................................................................4
3. PRODUKTBESKRIVNING............................................................................................ 6
4. FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNING..................................................................................7
5. DAGLIG ANVÄNDNING.............................................................................................7
6. ANVÄNDNING AV TILLBEHÖR................................................................................. 8
7. TILLVALSFUNKTIONER...............................................................................................9
8. TRICKS OCH TIPS........................................................................................................9
9. SKÖTSEL OCH RENGÖRING...................................................................................21
10. FELSÖKNING.......................................................................................................... 23
11. ENERGIEFFEKTIVITET............................................................................................ 24
FÖR PERFEKT RESULTAT
Tack för att du valt denna produkt från AEG. Vi har skapat den så att du ska kunna
få felfritt resultat i många år, med innovativa tekniker som gör livet enklare –
funktioner som du inte skulle hitta hos vanliga produkter. Varsågod att ägna
några minuter åt att läsa detta för att få ut så mycket som möjligt av produkten.
Besök vår webbplats för att:
Få användningsråd, broschyrer, felsökningshjälp och serviceinformation:
www.aeg.com/webselfservice
Registrera din produkt för bättre service:
www.registeraeg.com
Köpa tillbehör, förbrukningsvaror och originalreservdelar till din produkt:
www.aeg.com/shop
KUNDTJÄNST OCH SERVICE
Vi rekommenderar att originalreservdelar används.
Ha följande uppgifter till hands när du kontaktar serviceavdelningen: Modell,
PNC, serienummer.
Informationen står på typskylten.
Varnings-/viktig säkerhetsinformation
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar.
1.
SÄKERHETSINFORMATION
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation
och användning av produkten. Tillverkaren är inte
ansvarig för eventuella personskador eller andra skador
som uppkommit som ett resultat av felaktig installation
www.aeg.com
2
eller användning. Förvara alltid bruksanvisningen på en
säker och tillgänglig plats för framtida bruk.
1.1 Säkerhet för barn och handikappade
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder
och uppåt, och av personer med nedsatt fysisk,
sensorisk eller mental förmåga, samt personer med
bristande erfarenhet och kunskap, om de övervakas
eller instrueras beträffande hur produkten används på
ett säkert sätt och förstår de risker som är förknippade
med användningen.
Barn mellan 3 och 8 år eller personer med mycket
omfattande och komplexa funktionshinder ska inte
vara i närheten av produkten om de inte är under
uppsikt.
Barn under 3 år ska inte vistas i närheten utan ständig
uppsikt.
Låt inte barnen leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn
och kassera det på lämpligt sätt.
Barn och husdjur ska hållas borta från produkten när
den är igång eller när den svalnar. Åtkomliga delar är
mycket varma.
Om apparaten har ett barnlås, måste detta aktiveras.
Barn får inte utföra städning och underhåll av
apparaten utan uppsikt.
1.2
Allmän säkerhet
Endast behöriga personer får installera den här
produkten och byta kabel.
VARNING: Produkten och åtkomliga delar blir mycket
varma under användning. Var försiktig så att du
undviker att vidröra värmeelementen.
Använd alltid ugnsvantar för att ta ut eller sätta in
tillbehör eller eldfasta formar.
Innan du utför något underhåll ska du koppla ur
produkten från nätuttaget.
SVENSKA
3
Kontrollera att produkten är avstängd innan du byter
lampa för att undvika risken för elstötar.
Använd inte ångrengörare vid rengöring av
produkten.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt
eller vassa metallskrapor för att rengöra ugnsluckans
glasskivor eftersom dessa kan repa ytan, vilket i sin tur
kan leda till att glaset spricker.
Om nätsladden är skadad måste den bytas av
tillverkaren, tillverkarens auktoriserade servicecenter
eller personer med motsvarande utbildning, för att
undvika elektrisk fara.
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den
främre delen av ugnsstegen och sedan den bakre
delen från sidoväggarna. Sätt tillbaka ugnsstegarna i
omvänd ordning.
2. SÄKERHETSINSTRUKTIONER
2.1 Installation
VARNING!
Endast en behörig person
får installera den här
produkten.
Avlägsna allt förpackningsmaterial.
Installera eller använd inte en skadad
produkt.
Följ installationsinstruktionerna som
följer med produkten.
Var alltid försiktig när produkten rör
sig eftersom den är tung. Använd
alltid skyddshandskar och täckta skor.
Dra aldrig produkten i handtaget.
Minsta avstånd till andra produkter
ska beaktas.
Installera produkten på en säker och
lämplig plats som uppfyller
installationskraven.
Produkten är utrustad med ett
elektriskt kylsystem. Det måste
användas tillsammans med det
elektriska nätuttaget.
2.2 Elektrisk anslutning
VARNING!
Risk för brand och elektriska
stötar.
Alla elektriska anslutningar ska göras
av en behörig elektriker.
Produkten måste jordas.
Se till att de parametrarna på
märkskylten överensstämmer med
elnätets elektricitet.
Använd alltid ett korrekt installerat,
stötsäkert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller
förlängningssladdar.
Kontrollera så att du inte skadar
stickkontakten och nätkabeln. Om
produktens nätkabel behöver bytas
måste det göras av vårt auktoriserade
servicecenter.
Låt inte nätkablar komma i kontakt
med eller komma nära produktens
lucka, speciellt inte när luckan är het.
Stötskyddet för strömförande och
isolerade delar måste fästas på ett
sådant sätt att det inte kan tas bort
utan verktyg.
www.aeg.com
4
Anslut stickkontakten till eluttaget
först vid slutet av installationen.
Kontrollera att stickkontakten är
åtkomlig efter installationen.
Anslut inte stickkontakten om
vägguttaget sitter löst.
Dra inte i anslutningssladden för att
koppla bort produkten från eluttaget.
Ta alltid tag i stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter:
strömbrytare, säkringar (säkringar av
skruvtyp tas ur hållaren),
jordfelsbrytare och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha
en isolationsenhet så att du kan
koppla från produkten från nätet vid
alla poler. Kontaktöppningen på
isolationsenheten måste vara minst 3
mm bred.
Denna produkt uppfyller kraven enligt
EU:s direktiv.
2.3 Användning
VARNING!
Risk för skador, brännskador,
elstötar eller explosion
föreligger.
Denna produkt är endast avsedd för
hushållsbruk.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte
är blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn
under användning.
Stäng av produkten efter varje
användningstillfälle.
Var försiktig när du öppnar
produktens lucka medan produkten är
igång. Het luft kan strömma ut.
Använd inte produkten med våta
händer eller när den är i kontakt med
vatten.
Tyng inte ner luckan när den är
öppen.
Använd inte produkten som arbets-
eller avlastningsyta.
Öppna produktens lucka försiktigt.
Användning av ingredienser som
innehåller alkohol kan producera en
blandning av luft och alkohol.
Låt inte gnistor eller öppna lågor
komma i kontakt med produkten när
du öppnar luckan.
Placera inga lättantändliga produkter
eller föremål som är fuktiga med
lättantändliga produkter i, nära eller
på produkten.
VARNING!
Risk för skador på produkten
föreligger.
För att förhindra skada eller
missfärgning på emaljen:
sätt inte eldfasta formar eller
andra föremål direkt på
produktens botten.
lägg inte aluminiumfolie direkt på
ugnsbotten.
ställ inte hett vatten direkt i den
heta produkten.
låt inte fuktiga kärl eller matvaror
stå kvar i produkten efter att
tillagningen är klar.
var försiktig när du tar bort eller
monterar tillbehör.
Missfärgning av emaljen eller den
rostfria ytan påverkar inte produktens
funktion.
Använd en djup form för mjuka kakor.
Fruktjuicer orsakar fläckar som kan
vara permanenta.
Denna produkt är endast avsedd för
matlagning. Den får inte användas för
några andra ändamål, t.ex. för
rumsuppvärmning.
Ha alltid ugnsluckan stängd under
matlagningen.
Om apparaten installeras i till
exempel ett skåp, se till att
skåpsdörren aldrig är stängd när
apparaten är i drift. Värme och fukt
kan byggas upp bakom en stängd
dörr/lucka och orsaka efterföljande
skador på apparaten, bostaden eller
golvet. Stäng inte luckan förrän
apparaten har svalnat helt efter
användning.
2.4 Underhåll och rengöring
VARNING!
Det finns risk för
personskador, brand eller
skador på produkten.
Stäng av produkten och koppla bort
den från eluttaget före underhåll.
SVENSKA
5
Se till att produkten har svalnat. Det
finns även risk för att glaspanelerna
kan spricka.
Byt omedelbart ut luckans
glaspaneler om de är skadade.
Kontakta auktoriserat servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan.
Luckan är tung!
Rengör produkten regelbundet för att
förhindra att ytmaterialet försämras.
Rengör produkten med en fuktig,
mjuk trasa. Använd bara neutrala
rengöringsmedel. Använd inte
produkter med slipeffekt,
skursvampar, lösningsmedel eller
metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du
följa säkerhetsanvisningarna på
förpackningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen
(om tillämpligt) med något slag av
rengöringsmedel.
2.5 Lampa inuti produkten
VARNING!
Risk för elektrisk stöt!
Typen av glödlampa eller
halogenlampa som används för den
här produkten är endast avsedd för
hushållsprodukter. Får ej användas
som husbelysning.
Innan du byter lampan ska du koppla
ur produkten från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma
specifikationer.
2.6 Underhåll
Kontakta en auktoriserad
serviceverkstad för reparation av
produkten.
Använd endast originaldelar.
2.7 Kassering
VARNING!
Risk för kvävning eller
skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av elkabeln nära produkten och
kassera den.
Ta bort luckspärren för att förhindra
att barn eller husdjur blir instängda i
maskinen.
3. PRODUKTBESKRIVNING
3.1 Allmän översikt
3 52 41
10
6
7
8
5
4
3
2
1
9
1
Kontrollpanel
2
Vred för ugnsfunktionerna
3
Strömlampa/symbol
4
Kontrollvred (för temperaturen)
5
Temperaturindikator/symbol
6
Värmeelement
7
Lampa
8
Fläkt
9
Ugnsstege, löstagbar
10
Ugnsnivåer
www.aeg.com6
3.2 Tillbehör
Galler
För kokkärl, bakformar och stekkärl.
Ugnspanna
För kakor och småkakor. För bakning och
stekning eller som fettuppsamlingsfat.
4. FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
4.1 Första rengöring
Ta ut alla tillbehör och flyttbara
ugnsstegar ur ugnen.
Se avsnittet "Underhåll och
rengöring".
Rengör ugnen och tillbehören innan du
använder den första gången.
Sätt tillbaka tillbehören och de flyttbara
ugnsstegarna på sin ursprungliga plats.
5. DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
5.1 Uppvärmningsfunktioner
Ugnsfunktion Program
Avstängt läge
Ugnen är avstängd.
Belysning
För att tända lampan
utan att använda en till-
agningsfunktion.
Varmluft
För att baka på upp till
tre hyllpositioner samti-
digt och för att torka mat.
Ställ in på 20 - 40 °C lägre
än för Över-undervärme.
Pizza/Paj
För att tillaga pizza. För
att bryna ordentligt och
få en knaprig botten.
Ugnsfunktion Program
Över-under-
värme (Över-/
Undervärme)
För bakning och stekning
på en ugnsnivå.
Undervärme
För bakning av kakor
med knaprig botten och
för att torka mat.
Upptining
För att tina mat (grönsa-
ker och frukt). Uppti-
ningstiden beror på
mängden och storleken
på det frysta livsmedlet.
SVENSKA 7
Ugnsfunktion Program
Baka med
ånga
Denna funktionen är för
att spara energi under
tillagningen. För matlag-
ningsinstruktioner, se ka-
pitlet "Råd och Tips"
Baka med ånga. Ugns-
dörren ska stängas under
tillagningen så att funk-
tionen inte avbryts och
att ugnen fungerar med
högsta möjliga energief-
fektivitet. När du använ-
der den här funktionen
kan temperaturen i ug-
nen skilja sig från inställd
temperatur. Värmeeffek-
ten kan vara reducerad.
För allmänna energibe-
sparingsrekommendatio-
ner hänvisas till kapitel
"Energieffektivitet",
Energibesparing.Denna
funktion användes för att
följa energieffektivitets-
klassen enligt EN
60350-1.
Ugnsfunktion Program
Min Grill
För att grilla tunna matva-
ror och rosta bröd.
Varmluftsgrill-
ning
För stekning på en ugns-
nivå av större stycken kött
eller fågel med ben. För
att bryna och göra gra-
tänger.
Lampan kan släckas
automatiskt vid en
temperatur under 60 °C med
vissa ugnsfunktioner.
5.2 Ställa in en värmefunktion
1. Vrid vredet för värmefunktioner för
att välja en värmefunktion.
2. Vrid på kontrollvredet för att välja
temperatur.
Lampan tänds när ugnen är igång.
3. Vrid vredet för värmefunktioner till
Off-läge (Av) för att stänga av ugnen.
6. ANVÄNDNING AV TILLBEHÖR
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
6.1 Sätta in tillbehör
Galler:
För in gallret mellan skenorna på
ugnsstegen .
Djup form:
Skjut in djupa formen mellan stegparet
på ugnsnivån.
Galler och djup form tillsammans:
Tryck in djupa formen mellan skenorna
på hyllstöden och ugnsgallret på
skenorna ovan.
www.aeg.com
8
Liten inbuktning upptill ökar
säkerheten. Fördjupningarna
ger också ett tippskydd. Den
höga kanten runt hyllan
förhindrar kokkärlen från att
glida ner.
7. TILLVALSFUNKTIONER
7.1 Kylfläkt
När ugnen är på, slås fläkten på
automatiskt för att hålla ugnens ytor
svala. Om du stänger av ugnen fortsätter
fläkten att gå tills ugnen svalnat.
8. TRICKS OCH TIPS
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
Temperaturerna och
gräddningstiderna i
tabellerna är endast
riktvärden. De beror på
recepten samt på
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
8.1
Tillagningsrekommendationer
Din ugn kan ha andra bak-/
stekegenskaper än din gamla ugn.
Tabellen nedan ger standardinställningar
för temperatur, tillagningstid och
hyllnivå.
Om du inte kan hitta inställningarna för
ett visst recept kanske du kan använda
inställningarna för ett liknande recept.
8.2 Gräddning
Använd den lägre temperaturen
första gången.
Du kan förlänga gräddningstiden med
10–15 minuter om du bakar på mer än
en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir inte alltid
lika bruna. Du behöver inte ändra
ugnstemperaturen om de blir olika
bruna. Detta jämnar ut sig under
bakningen.
Plåtarna i ugnen kan vrida sig under
bakning. När plåtarna kallnar igen
återtar de sin normala form.
8.3 Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte
tillräckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre ugnsnivå.
SVENSKA 9
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan faller ihop och
blir degig, klumpig eller
får vattenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en något lägre ugnstem-
peratur.
För kort gräddningstid. Förläng gräddningstiden. Du kan
inte minska gräddningstiden ge-
nom att höja temperaturen.
Det finns för mycket vätska i
degen.
Använd mindre vätska. Var försik-
tig med blandningstiderna, fram-
för allt vid användning av en köks-
maskin.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en högre ugnstempera-
tur.
För lång gräddningstid. Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en kortare gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden är
för kort.
Ställ in en lägre ugnstemperatur
och en längre gräddningstid.
Degen är ojämnt fördelad. Fördela degen jämnt på bakplå-
ten.
Kakan blir inte klar med
den inställda tiden.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en något högre ugnstem-
peratur.
8.4 Bakning på en nivå:
Bakverk i formar
Livsmedel Funktion Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Tysk ringkaka/
franskt brio-
chebröd
Varmluft 150 - 160 50 - 70 1
Madeirakaka/
fruktkaka
Varmluft 140 - 160 70 - 90 1
Tårtbotten av
mördeg
Varmluft
170 - 180
1)
10 - 25 2
Tårtbotten av
sockerkaka
Varmluft 150 - 170 20 - 25 2
Cheesecake Över-/Undervär-
me
170 - 190 60 - 90 1
1)
Förvärm ugnen.
www.aeg.com10
Bakverk på plåtar
Livsmedel Funktion Temperatur
(°C)
Tid
(min)
Ugnsnivå
Vetefläta/krans Över-/Undervärme 170 - 190 30 - 40 3
Julkakor Över-/Undervärme
160 - 180
1)
50 - 70 2
Bröd (rågbröd):
1. Första delen av grädd-
ningen.
2. Andra delen av grädd-
ningen.
Över-/Undervärme
1. 230
1)
2. 160 - 180
1. 20
2. 30 -
60
1
Petit-chouer/bakelser Över-/Undervärme
190 - 210
1)
20 - 35 3
Rulltårta Över-/Undervärme
180 - 200
1)
10 - 20 3
Vetelängd med strössel Varmluft 150 - 160 20 - 40 3
Smörkakor/sockerkringlor Över-/Undervärme
190 - 210
1)
20 - 30 3
Fruktkaka (på jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
Varmluft 150 35 - 55 3
Fruktkaka (på jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
Över-/Undervärme 170 35 - 55 3
Fruktkaka av mördeg Varmluft 160 - 170 40 - 80 3
Jästkaka med känslig fyllning
(t.ex. kvarg, grädde, kräm)
Över-/Undervärme
160 - 180
1)
40 - 80 3
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd en långpanna.
Småkakor
Livsmedel Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Mördegskakor,
kex
Varmluft 150 - 160 10 - 20 3
Småkakor av
sockerkaksdeg
Varmluft 150 - 160 15 - 20 3
Bakverk med
äggvita/maräng-
er
Varmluft 80 - 100 120 - 150 3
Mandelbiskvier Varmluft 100 - 120 30 - 50 3
Småkakor av
jästdeg
Varmluft 150 - 160 20 - 40 3
SVENSKA 11
Livsmedel Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Smördegskakor Varmluft
170 - 180
1)
20 - 30 3
Bullar Varmluft
160
1)
10 - 25 3
Bullar Över-/Undervär-
me
190 - 210
1)
10 - 25 3
1)
Förvärm ugnen.
8.5 Puddingar och gratänger
Livsmedel Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Makaronipudd-
ing
Över-/Undervär-
me
180 - 200 45 - 60 1
Lasagne Över-/Undervär-
me
180 - 200 25 - 40 1
Grönsaksgra-
täng
1)
Varmluftsgrati-
nering
160 - 170 15 - 30 1
Ostbaguetter Varmluft 160 - 170 15 - 30 1
Söta puddingar Över-/Undervär-
me
180 - 200 40 - 60 1
Fiskpudding Över-/Undervär-
me
180 - 200 30 - 60 1
Fyllda grönsaker Varmluft 160 - 170 30 - 60 1
1)
Förvärm ugnen.
8.6 Baka med ånga
För bästa resultat ska du
följa förslagen som listas i
tabellen nedan.
Livsmedel Tillbehör Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Tid (min)
Bullar, 16 styck-
en
långpanna eller djup form 190 3 45 - 55
Fryst pizza, 0,35
kg
galler 190 2 45 - 50
Rulltårta långpanna eller djup form 180 2 45 - 55
www.aeg.com12
Livsmedel Tillbehör Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Tid (min)
Brownie långpanna eller djup form 180 2 55 - 60
Sockerkaksbot-
ten
flan-form på galler 180 2 40 - 50
Pocherad fisk,
0,3 kg
långpanna eller djup form 180 3 25 - 35
Hel fisk, 0,2 kg långpanna eller djup form 180 3 25 - 35
Fiskfilé, 0,3 kg pizzaform på galler 180 3 40 - 50
Kokt kött, 0,25
kg
långpanna eller djup form 190 3 40 - 50
Shashlik, 0,5 kg långpanna eller djup form 190 3 35 - 45
Cookies, 16
stycken
långpanna eller djup form 160 2 40 - 50
Macaroons, 24
stycken
långpanna eller djup form 150 2 35 - 45
Muffins, 12
stycken
långpanna eller djup form 160 2 35 - 45
Paj, 20 stycken långpanna eller djup form 170 2 35 - 45
Kakor, 20 styck-
en
långpanna eller djup form 150 2 40 - 45
Tartletter, 8
stycken
långpanna eller djup form 170 2 35 - 45
Kokta grönsa-
ker, 0,4 kg
långpanna eller djup form 180 3 45 - 55
Vegetarisk ome-
lett
pizzaform på galler 190 3 40 - 50
8.7 Bakning på flera nivåer
Använd funktionen:Varmluft.
Bakverk på plåtar
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
2 positioner 3 positioner
Petit-chouer/
bakelser
160 - 180
1)
25 - 45 1 / 4 -
Smuldegspaj 150 - 160 30 - 45 1 / 4 -
1)
Förvärm ugnen.
SVENSKA 13
Småkakor/bakelser/bullar
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
2 positioner 3 positioner
Mördegskakor,
kex
150 - 160 20 - 40 1 / 4 1 / 3 / 5
Småkakor av
sockerkakssmet
160 - 170 25 - 40 1 / 4 -
Bakverk med
äggvita, ma-
ränger
80 - 100 130 - 170 1 / 4 -
Mandelbiskvier 100 - 120 40 - 80 1 / 4 -
Småkakor av
jästdeg
160 - 170 30 - 60 1 / 4 -
Smördegskakor
170 - 180
1)
30 - 50 1 / 4 -
Bullar 180 20 - 30 1 / 4 -
1)
Förvärm ugnen.
8.8 Pizza/Paj
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Pizza (tunn botten)
200 - 230
1)2)
15 - 20 2
Pizza (med mycket
fyllning)
180 - 200 20 - 30 2
Pajer 180 - 200 40 - 55 1
Ugnsbakad spenat 160 - 180 45 - 60 1
Quiche Lorraine 170 - 190 45 - 55 1
Schweizisk bakelse 170 - 190 45 - 55 1
Cheesecake 140 - 160 60 - 90 1
Äppelkaka, täckt 150 - 170 50 - 60 1
Grönsakspaj 160 - 180 50 - 60 1
Osyrat bröd
230 - 250
1)
10 - 20 2
Smördegskakor
160 - 180
1)
45 - 55 2
Flammekuchen (piz-
zaliknande rätt från
Alsace)
230 - 250
1)
12 - 20 2
www.aeg.com14
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Piroger
180 - 200
1)
15 - 25 2
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd en långpanna.
8.9 Stekning
Använd värmebeständiga ugnsformar.
Tillaga stora stekar eller kyckling direkt
på plåten eller på gallret med en plåt
under.
Häll lite vatten i plåten för att förhindra
att juicen eller fettet bränner fast.
Kött som sprakar mycket kan tillagas i en
ugnsform utan lock.
Vänd steken efter 1/2 - 2/3 av stektiden.
För att köttet ska bli saftigare:
stek magert kött i stekgrytan med lock
eller i en stekpåse.
stek kött och fisk i stora bitar som
väger minst 1kg.
ös stora stekar och fågel med deras
egen saft flera gånger under
stekningen.
8.10 Stektabeller
Nötkött
Livsmedel Mängd Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Grytstek 1 - 1,5 kg Över-/
Undervärme
230 120 - 150 1
Engelsk rostbiff
eller filé: röd
per cm höjd Varmlufts-
grillning
190 - 200
1)
5 - 6 1
Engelsk rostbiff
eller filé: rosa
per cm höjd Varmlufts-
grillning
180 - 190
1)
6 - 8 1
Engelsk rostbiff
eller filé: väls-
tekt
per cm höjd Varmlufts-
grillning
170 - 180
1)
8 - 10 1
1)
Förvärm ugnen.
Fläsk
Livsmedel Vikt (kg) Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Bog/hals/skink-
stek
1 - 1.5 Varmlufts-
grillning
160 - 180 90 - 120 1
Kotlett/revben-
sspjäll
1 - 1.5 Varmlufts-
grillning
170 - 180 60 - 90 1
Köttfärslimpa 0.75 - 1 Varmlufts-
grillning
160 - 170 50 - 60 1
Fläsklägg (lagad
i förväg)
0.75 - 1 Varmlufts-
grillning
150 - 170 90 - 120 1
SVENSKA 15
Kalv
Livsmedel Vikt (kg) Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Kalvstek 1 Varmlufts-
grillning
160 - 180 90 - 120 1
Kalvlägg 1.5 - 2 Varmlufts-
grillning
160 - 180 120 - 150 1
Lamm
Livsmedel Vikt (kg) Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Lammstek
med ben/
lammstek
1 - 1.5 Varmlufts-
grillning
150 - 170 100 - 120 1
Lammsadel 1 - 1.5 Varmlufts-
grillning
160 - 180 40 - 60 1
Vilt
Livsmedel Vikt (kg) Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Harsadel/
harstek med
ben
upp till 1 Över-/Under-
värme
230
1)
30 - 40 1
Rådjurssadel,
hjortsadel
1.5 - 2 Över-/Under-
värme
210 - 220 35 - 40 1
Bog 1.5 - 2 Över-/Under-
värme
180 - 200 60 - 90 1
1)
Förvärm ugnen.
Fågel
Livsmedel Vikt (kg) Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Bitar av fågel 0,2 - 0,25 var Varmlufts-
grillning
200 - 220 30 - 50 1
Halv kyckling 0,4 - 0,5 var Varmlufts-
grillning
190 - 210 35 - 50 1
Kyckling,
unghöna
1 - 1.5 Varmlufts-
grillning
190 - 210 50 - 70 1
Anka 1.5 - 2 Varmlufts-
grillning
180 - 200 80 - 100 1
Gås 3.5 - 5 Varmlufts-
grillning
160 - 180 120 - 180 1
www.aeg.com16
Livsmedel Vikt (kg) Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Kalkon 2.5 - 3.5 Varmlufts-
grillning
160 - 180 120 - 150 1
Kalkon 4 - 6 Varmlufts-
grillning
140 - 160 150 - 240 1
Fisk (ångkokning)
Livsmedel Vikt (kg) Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Hel fisk 1 - 1.5 Över-/Under-
värme
210 - 220 40 - 60 1
8.11 Min Grill
Grilla alltid med maximal
temperaturinställning.
Placera gallret på den ugnsnivå som
rekommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga
upp fettet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller
fisk.
Förvärm alltid den tomma ugnen med
grillfunktionerna i 5 minuter.
FÖRSIKTIGHET!
Grilla alltid med stängd
ugnslucka.
Min Grill
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
1:a sidan 2:a sidan
Engelsk rostbiff 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Oxfilé 230 20 - 30 20 - 30 3
Stek av gris 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Stek av kalv 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Stek av lamm 210 - 230 25 - 35 20 - 25 3
Hel fisk, 500 -
1 000 g
210 - 230 15 - 30 15 - 30 3 / 4
8.12 Fryst Mat
Använd funktionen Varmluft.
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Fryst pizza 200 - 220 15 - 25 2
Fryst panpizza 190 - 210 20 - 25 2
SVENSKA 17
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Kyld pizza 210 - 230 13 - 25 2
Fryst portionspizza 180 - 200 15 - 30 2
Pommes Frites, tunn 200 - 220 20 - 30 3
Pommes Frites, tjock 200 - 220 25 - 35 3
Croquetter 220 - 230 20 - 35 3
Riven Potatisgräng 210 - 230 20 - 30 3
Lasagne/Cannelloni,
kyld
170 - 190 35 - 45 2
Fryst lasagne/cannel-
loni
160 - 180 40 - 60 2
Ugnsgratinerad ost 170 - 190 20 - 30 3
Kycklingvingar 190 - 210 20 - 30 2
8.13 Upptining
Ta bort förpackningen från maten och
lägg den sedan på en tallrik.
Använd den första ugnsnivån nerifrån.
Täck inte över maten med en skål
eller tallrik eftersom det kan förlänga
upptiningstiden.
Om du lagar större portioner ska en
tom tallrik placeras upp och ner på
botten av ugnen. Placera maten i en
djup tallrik eller form och ställ den
ovanpå tillriken inne i ugnen. Ta bort
hyllstöden om det behövs.
Livsme-
del
Vikt (kg) Upptinings-
tid (min)
Efteruppti-
ningstid
(min)
Kommentar
Kyckling 1 100 - 140 20 - 30 Lägg kycklingen på ett upp- och
nervänt tefat på en stor tallrik.
Vänd efter halva tiden.
Kött 1 100 - 140 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Forell 0.15 25 - 35 10 - 15 -
Jordgub-
bar
0.3 30 - 40 10 - 20 -
Smör 0.25 30 - 40 10 - 15 -
Grädde 2 x 0,2 80 - 100 10 - 15 Vispa grädden medan den fortfa-
rande är något frusen.
Tårta 1.4 60 60 -
www.aeg.com18
8.14 Konservering -
Undervärme
Använd enbart, på marknaden
tillgängliga, konserveringsburkar av
samma mått.
Använd inte glas med skruvlock och
bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för
ändamålet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på
plåten.
Fyll upp burkarna med lika mycket i
varje och förslut med ett klämlock.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så
att det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i burkarna börjar sjuda
(efter ca 35 - 60 minuter med
enlitersburkarna) stänger du av ugnen
eller sänker temperaturen till 100 °C
(se tabellen).
Torkad frukt
Livsmedel Temperatur (°C) Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillagnings-
tid på 100 °C (min.)
Jordgubbar/blåbär/
hallon/mogna krus-
bär
160 - 170 35 - 45 -
Stenfrukt
Livsmedel Temperatur (°C) Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillagnings-
tid på 100 °C (min.)
Päron/kvitten/plom-
mon
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Grönsaker
Livsmedel Temperatur (°C) Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillagnings-
tid på 100 °C (min.)
Morötter
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 -
Blandade inlagda
grönsaker
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kålrabbi/ärtor/sparris 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Låt stå i ugnen efter att den har stängts av.
8.15 Torkning - Varmluft
Täck smorda plåtar med bakplåtspapper.
För bättre resultat, stanna ugnen efter
halva torktiden, öppna luckan och låt det
svalna över natten för att fullfölja
torkningen.
Grönsaker
För en plåt, använd tredje hyllpositionen.
För två plåtar, använd den första och den fjärde hyllpositionen.
SVENSKA 19
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (t)
Bönor 60 - 70 6 - 8
Pepparfrukter 60 - 70 5 - 6
Soppgrönsaker 60 - 70 5 - 6
Champinjoner 50 - 60 6 - 8
Örter 40 - 50 2 - 3
Frukt
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (t) Ugnsnivå
1 position 2 positioner
Plommon 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Aprikoser 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Äppelskivor 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Päron 60 - 70 6 - 9 3 1 / 4
8.16 Information till
provanstalter
Tester enligt EN 60350-1:2013 och IEC
60350-1:2011.
Bakning på en nivå. Bakverk i formar
Livsmedel Funktion Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Lätt sockerkaka utan
fett
Varmluft 140 - 150 35 - 50 2
Lätt sockerkaka utan
fett
Över-/Undervärme 160 35 - 50 2
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
Varmluft 160 60 - 90 2
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
Över-/Undervärme 180 70 - 90 1
Bakning på en nivå. Småkakor
Använd den tredje hyllnivån.
Livsmedel Funktion Temperatur (°C) Tid (min)
Mördegskaka/mördegs-
remsor
Varmluft 140 25 - 40
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG BEK23006YM Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual