6
Placering av hyllor i dörren
Hyllorna i dörren kan justeras i höjdled. På så sätt kan
man förvara matvaror i olika storlekar här.
Hyllorna justeras enligt nedan:
1. Dra försiktigt hyllan i pilens riktning tills den släpper.
2. Placera därefter hyllan i önskat läge.
RÅD
Råd för kylning av livsmedel
Det är viktigt att luften i kylskåpet är kall, men även att
den är mycket torr. Var därför noga med att förpacka
kylvarorna innan de läggs in i kylskåpet.
Här nedan några praktiska råd:
Kokt mat, charkvaror etc.: skall förvaras övertäckta.
De kan placeras på vilket galler som helst.
Kött, fisk: Packa in färst kött i plastfolie och placera
det på glasskivan.
På så sätt kan ni förvara köttet i högst 1-2 dagar.
Frukt och grönsaker
: efter rengöring och tvättning
förvaras de i grönsakslådan.
Smör och ost: förvaras i särskilda askar eller i
aluminium- eller plastfolie/plastpåsar så att de inte
kommer i kontakt med luften.
Mjölk: i väl tillslutna förpackningar förvaras den på
hyllorna på dörrens insida.
Råd för infrysning av livsmedel
Du får det bästa utbytet av frysen, om du följer dessa
råd!
■ Den största mängden matvaror som kan frysas
ned på 24 timmar framgår av typskylten. Den
mängden bör inte överskridas.
■ Nedfrysningsprocessen varar i 24 timmar. Under
denna tid bör man inte lägga in fler färska matvaror
i skåpet.
■ Du bör endast frysa ned färska och väl rengjorda
matvaror av god kvalitet.
■ Matvarorna bör frysas ned i små portioner, dels för
att de fryses ned snabbare, dels för att man vid en
senare tidpunkt bättre kan välja den mängd som
man skall använda och tina upp den snabbare.
■ Matvarorna ska slås in lufttätt i aluminiumfolie eller
fryspåsar, innan de läggs in i skåpet.
■ Färska matvaror bör inte läggas så att de berör
frysta matvaror, eftersom det medför en
temperaturhöjning i de djupfrysta matvarorna.
■ Magra matvaror har längre hållbarhetstid än feta
matvaror, och även salt förkortar hållbarhetstiden.
■ Glass och liknande bör inte användas direkt från
frysen, eftersom det kan förorsaka köldsår på
huden.
■ Nedfrysningsdatum bör skrivas på de enskilda
matvarornas emballage, så att förvaringstiden kan
kontrolleras.
■ Kolsyrade drycker och liknande skall inte
läggas in i frysen, eftersom flaskan (eller annan
typ av behållare) kan spricka.
Råd för upptining av livsmedel
Råd vid inköp och lagring av djupfrysta produkter:
■ Kontrollera att frysta matvaror har förvarats på rätt
sätt i din livsmedelsbutik.
■ se till att frysta matvaror transporteras från butiken
och hem till din frys så fort som möjligt
■ undvika att öppna dörren till frysen ofta och inte
lämna dörren öppen längre än nödvändigt.
■ inte frysa in tinade matvaror på nytt. Kvaliteten
försämras snabbt efter upptining.
■ inte överskrida det bäst -före datum som angivits på
förpackningen av livsmedelstillverkaren.