Zanussi ZOB668N Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

Kalusteen sisään
asennettava uuni
Inbyggnadsugn
ZBM 763
ZOB 666
ZOB 892
Bruksanvisning
Käyttöohjeet
2
Innehåll
Svenska 3
När ugnen har installerats 4
Beskrivning av apparaten 5
Elektrisk ugn 6
Klockautomatik 8
Råd och tips om ugnens användning 11
Tillagningstabeller 14
Rengöring och underhåll 16
Felsökning 18
Service och reservdelar 19
Tekniska data 20
Anvisningar till installatören 21
Inbyggnad 22
Suomi 23
Uunin käyttöönotto 24
Laitteen kuvaus 25
Sähköuuni 26
Elektroniikkakello 28
Uunin käyttöön liittyviä vinkkejä
ja neuvoja 31
Kypsennystaulukot 34
Puhdistus ja huolto 36
Häiriötilanteet 38
Huolto ja varaosat 39
Tekniset tiedot 40
Asennusohjeet 41
Uunin asentaminen kalusteen sisälle 42
Sisällysluettelo
3
Svenska
Varningar om inbyggda ugnar
Det är mycket viktigt att bruksanvisningen hålls tillgänglig tillsammans med apparaten för
framtida referens. Om apparaten säljs eller överlåts till en annan ägare, eller om du flyttar
och låter apparaten vara kvar, se till att bruksanvisningen medföljer apparaten så att den
nya ägaren kan studera hur apparaten fungerar och ta del av relevanta varningar. Dessa
varningar är till för allas säkerhet. Du måste läsa dem noggrant innan du installerar eller
använder apparaten.
Installation
z Allt installationsarbete måste utföras av
en behörig elektriker eller annan
kompetent person.
z Installationen och de initiala justeringarna
av din ugn MÅSTE utföras av behörig
personal enligt gällande bestämmelser.
Specifika installationsanvisningar för
installatören ges i denna bruksanvisning.
Under användningen
z Denna apparat är konstruerad enbart för
tillagning av mat och får inte användas för
några andra ändamål.
z Håll dig på avstånd från ugnen när du
öppnar ugnsluckan under tillagning, eller
när maten är klar, så att du inte står i
vägen för den ånga eller värme som kan
strömma ut när du öppnar luckan.
z Det är farligt att ändra specifikationerna
eller att modifiera produkten på något sätt.
z Ugnar blir mycket heta under användning
och fortsätter att vara varma länge efteråt.
Var försiktig och se till att du inte kommer
åt värmeelementen inuti ugnen.
z Var noga med att alltid ställa alla reglage i
“från”-läge när ugnen inte skall användas.
z Av hygieniska skäl och säkerhetsskäl är
det viktigt att denna apparat alltid hålls ren.
Ansamling av fett och matrester kan
orsaka brandtillbud.
z Klä aldrig någon del av ugnen med
aluminiumfolie.
z Insatser (i förekomande fall) skall inte
rengöras med något annat än tvållösning.
z Använd aldrig ånga eller ånggenererande
maskiner för att rengöra ugnen.
z Innan du utför någon form av rengöring
eller underhåll på ugnen, stäng alltid av
ugnen, koppla bort den från elnätet och
vänta tills den kallnat.
z Var noga med att sätta in hyllorna på rätt
sätt.
z Denna ugn (även om den kopplas till en
elektrisk spishäll) är tillverkad för att ans-
lutas till en 1-fasig nätspänningsmatning
på 230 V med neutral ledare.
Barnsäkerhet
z Denna ugn är avsedd att användas av
vuxna personer. Låt inte barn leka med
ugnen eller dess reglage.
z Barn måste alltid bevakas så att de inte
kommer åt ugnens heta ytor eller kommer
för nära ugnen när den används, eller
innan den har kallnat efter användning.
z Under tillagning och grillning blir
ugnsluckan och närliggande ytor mycket
heta. Var noga med att hålla dina barn på
säkert avstånd från ugnen när den
används. När du ansluter andra apparater
till ett eluttag nära ugnen, se noga till att
kablarna inte kommer i kontakt med
ugnens heta ytor eller fastnar i ugnsluckan.
TILLVERKARE:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS
ITALY S.p.A.
Viale Bologna, 298
47100 FORLÌ (Italien)
4
Vägledning till användning
av bruksanvisningen
Säkerhetsanvisningar
Anvisningar om hur en procedur
skall utföras steg för steg
Råd och tips
)
Ugnen fungerar endast när tiden
på dagen har ställts in (se detta
avsnitt under ‘Klockautomatik’).
När ugnen har installerats:
a) Ställ in termostaten på “MAX”.
b) Ställ in funktionsväljaren på konventionell
matlagning( ).
c) Låt ugnen vara på utan mat i cirka 45 mi-
nuter.
d) Öppna ett fönster för att ventilera.
Det kan hända att du känner en obehaglig
lukt från ugnen medan värmningen pågår.
Detta är helt normalt och orsakas av rester
från tillverkningen.
Upprepa ovanstående procedur för tillagnings-
funktionerna med grill respektive fläkt.
När du är klar med ovanstående, låt ugnen
kallna och rengör sedan ugnsutrymmet med
en mjuk trasa indränkt med varm tvållösning.
När ugnen har installerats
)
För att öppna ugnsluckan, ta alltid
tag i mitten av handtaget.
Teknisk hjälp
z Service på denna ugn får endast utföras
av en auktoriserad serviceverkstad.
Endast originalreservdelar får användas
för reparationer.
z Du får inte under några omständigheter
försöka reparera ugnen på egen hand.
Reparationer som utförs av personer utan
erfarenhet och utbildning kan orsaka
personskador och allvarliga felfunktioner.
Kontakta vår lokala serviceavdelning.
Begär alltid att originalreservdelar skall
användas för reparationer.
Innan du använder ugnen för
matlagning, diska ugnens tillbehör
noggrant.
5
Beskrivning av apparaten
1. Kontrollpanel
3. Funktionsväljare
2. Termostat
4. Övergripande kontrollampa
5. Kontrollampa för termostaten
6. Klockautomatik
7. Grill
8. Ugnslampa
9. Hål för roterande grillspett
10.Typskylt
ZOB 666
1
32 645
8
4
23
1
5
7
10
6
ZBM 763
ZOB 892
1
32 6 4
5
9
6
Elektrisk ugn
Intryckbara reglage
Vissa modeller är försedda med intryckbara
reglage (se fig. 1). Dessa reglage kan
tryckas in helt i kontrollpanelen så att de
inte sticker ut när ugnen inte används.
Funktionsväljare och
termostat
Med funktionsväljaren ställer du in önskad
tillagningsfunktion och med termostaten, se
fig. 2, ställer du in önskad temperatur.
Fig. 1
Fig. 2
Mod. ZOB 666
0 FRÅN-läge
Ugnslampa - Denna belysning av ugnsutrymmet kan tändas när som
helst.
Konventionell tillagning - Värmen kommer från både det övre och det
undre elementet, vilket ger en jämn uppvärmning i ugnen.
Övre värmeelement - Värmen kommer endast från det övre
värmeelementet.
Undre värmeelement - Värmen kommer endast från det undre
värmeelementet.
- Endast inre grillelement - Kan användas för att grilla små matmängder.
- Roterande grillspett - Grillspettet kan användas för att grilla t.ex. kött
och kebab och även små köttstycken.
- Dubbel grill - Värmen kommer från hela grillelementet.
- - Tillagning med fläkt - Med denna funktion kan du rosta eller rosta och
baka samtidigt på valfria hyllnivåer utan att aromerna blandas.
Upptining - Denna inställning använder du för att tina upp fryst mat.
7
Termostatens kontrollampa
Denna kontrollampa släcks när ugnen
uppnår den inställda temperaturen och
tänds sedan varje gång termostaten
aktiveras för att stabilisera temperaturen.
Övergripande kontrollampa
Denna kontrollampa är tänd när ett eller flera
värmeelement är påslagna.
Säkerhetstermostat
För att undvika överhettning på grund av
felaktig användning av ugnen, eller en defekt
komponent, är ugnen utrustad med en
säkerhetstermostat som vid behov kopplar
bort strömmen. Ugnen återställs
automatiskt när temperaturen har sjunkit till
normala värden. Om termostaten utlöses
p.g.a. att du använt ugnen på ett felaktigt
sätt behöver du bara vänta en stund tills
ugnen har kallnat. Sedan kan du använda
ugnen igen. Om däremot termostaten
utlöses p.g.a en defekt komponent skall du
kontakta vår serviceavdelning.
8
Klockautomatik
4
5
1
23
6
7
8
1. Tryckknapp för att välja funktion
2. Knapp för att minska inställda värden
3. Knapp för att öka inställda värden “
4. Display
5. Kontrollampa för “Tillagningstid”
6. Kontrollampa för “Sluttid”
7. Kontrollampa för “Äggklocka”
8. Kontrollampa för “Klocka”
Ugnen fungerar endast när klockan har ställts.
Den fungerar även utan att något program har
ställts in.
Ställa klockan
När nätspänningen kopplas på, och efter ett strömavbrott,
blinkar klockans kontrollampa på displayen.
För att ställa klockan:
1. Tryck på knappen “ ” eller “ ” för att ställa in rätt
klockslag.
2. När denna inställning är klar, vänta 5 sekunder varpå
klockans kontrollampa släcks och den inställda
tiden visas på displayen. Du kan nu använda ugnen.
För att ändra klockans inställning:
1. Tryck på knappen flera gånger för att välja klockfunk-
tionen. Klockans kontrollampa börjar då att blinka. Ställ
sedan klockan enligt ovanstående beskrivning.
Klockan kan endast ändras när ingen automatisk funk-
tion (Tillagningstid eller Sluttid ) är inställd.
Funktionen “Tillagningstid”
Med denna funktion kan du programmera en tillagnings-
tid så att ugnen stängs av automatiskt när tillagningen är
klar. Placera maten i ugnen, välj en tillagningsfunktion
med ugnens funktionsväljare och ställ in tillagningstem-
peraturen. Tryck på knappen flera gånger för att välja
funktionen “Tillagningstid”. Motsvarande
9
kontrollampa börjar då att blinka. Gör sedan på
följande sätt:
För att ställa in tillagningstiden:
1. Tryck på knappen “ ” eller “ ”.
2. När inställningen är klar, vänta 5 sekunder varpå
kontrollampan för “Tillagningstid” tänds och displayen
återgår till att visa tiden på dagen.
3. När tillagningen är klar stängs ugnen av automatiskt.
Du hör då en ljudsignal och samtidigt börjar
kontrollampan att blinka. Vrid funktionsväljaren och
termostaten till respektive nolläge.
För att stänga av ljudsignalen trycker du på vilken knapp
som helst. Obs! När du utför denna åtgärd kommer
ugnen att aktiveras igen. Det är därför viktigt att du vrider
funktionsväljaren och termostaten till nolläget.
För att avbryta den inställda tillagningstiden:
1. Tryck på knappen flera gånger för att välja funktionen
“Tillagningstid”. Motsvarande kontrollampa börjar
då att blinka och på displayen visas den återstående
tillagningstiden.
2. Tryck på knappen “ ” tills displayen visar “0:00”. Efter
5 sekunder släcks lampan och displayen återgår till att
visa tiden på dagen.
Funktionen “Sluttid”
Med denna funktion kan du ställa in en tid då ugnen skall
stängas av automatiskt. Placera maten i ugnen, välj en
tillagningsfunktion med ugnens funktionsväljare och ställ
in tillagningstemperaturen. Tryck på knappen flera
gånger för att välja “Sluttid”-funktionen. Motsvarande
kontrollampa börjar då att blinka. Gör sedan på följande
sätt:
För att ställa in sluttiden:
1. Tryck på knappen “ ” eller “ ”.
2. När inställningen är klar, vänta 5 sekunder varpå
kontrollampan för “Sluttid” tänds och displayen
återgår till att visa tiden på dagen.
3. När tillagningen är klar stängs ugnen av automatiskt.
Du hör då en ljudsignal och samtidigt börjar
kontrollampan att blinka. Vrid funktionsväljaren och
termostaten till respektive nolläge.
För att stänga av ljudsignalen trycker du på vilken knapp
som helst. Obs! När du utför denna åtgärd kommer
ugnen att aktiveras igen. Det är därför viktigt att du vrider
funktionsväljaren och termostaten till nolläget.
10
För att avbryta den inställda sluttiden:
1. Tryck på knappen flera gånger för att välja “Sluttid”-
funktionen. Motsvarande kontrollampa börjar då att
blinka och på displayen visas den programmerade sluttiden.
2. Tryck på knappen “ ” tills displayen visar tiden på dagen.
Du hör då en ljudsignal och kontrollampan släcks.
“Tillagningstid” och “Sluttid” i
kombination
Med funktionerna för “Tillagningstid” och “Sluttid” kan du
programmera en fördröjd tillagning så att ugnen automatiskt
sätts på och stängs av vid ett senare tillfälle.
1. Ställ in en tillagningstid med funktionen “Tillagningstid”
enligt tidigare beskrivning. Tryck sedan på knappen
varpå displayen visar den programmerade inställningen.
2. Ställ in en sluttid med funktionen “Sluttid” enligt tidigare
beskrivning.
Motsvarande kontrollampor tänds och displayen visar tiden
på dagen. Ugnen kommer nu sättas på och stängas av
automatiskt enligt dina programmerade inställningar.
Funktionen “Äggklocka”
Äggklockan avger en ljudsignal när den inställda tiden löper
ut, men UGNEN ÄR FORTFARANDE PÅ om den används.
För att ställa äggklockan:
1. Tryck på knappen flera gånger för att välja funktionen
“Äggklocka”. Motsvarande kontrollampa börjar då att
blinka.
2. Tryck sedan på knappen “ ” eller “ ” (max. tid: 2 timmar
och 30 minuter).
3. När inställningen är klar, vänta 5 sekunder varpå
äggklockans kontrollampa tänds.
4. När den inställda tiden löper ut hör du en ljudsignal och
kontrollampan börjar att blinka. För att stänga av
ljudsignalen trycker du på vilken knapp som helst.
För att avbryta den inställda äggklockan:
1. Tryck på knappen flera gånger för att välja funktionen
“Äggklocka”. Motsvarande kontrollampa börjar då att
blinka och på displayen visas den återstående tiden.
2. Tryck på knappen “ ” tills displayen visar “0:00”. Efter 5
sekunder släcks lampan och displayen återgår till att visa
tiden på dagen.
11
Råd och tips om ugnens användning
Ha alltid ugnsluckan stängd när
ugnen används för matlagning.
Ugnen är utrustad med ett exklusivt system
som skapar en naturlig luftcirkulation och
en konstant återcirkulation av ånga.
Detta system gör det möjligt att ångkoka
maten och hålla rätterna mjuka inuti och
knapriga utanpå. Dessutom reduceras
tillagningstiden och energiförbrukningen till
ett minimum. Under tillagningen kan ånga
bildas som strömmar ut när ugnsluckan
öppnas. Detta är helt normalt.
Obs! Håll dig på avstånd från ugnen när
du öppnar ugnsluckan under tillagning,
eller när maten är klar, så att du inte
står i vägen för den ånga eller värme
som kan strömma ut när luckan öppnas.
Konventionell matlagning
Eftersom värmen kommer från både det övre
och det undre elementet är det lämpligast
att använda de mittre hyllnivåerna.
Om tillagningen kräver mer värme på
ovansidan eller på undersidan väljer du nivå
med hänsyn till detta.
Tillagning med fläkt
Maten tillagas genom att förvärmd luft blåses
runt inne i ugnen i en jämn ström via en
fläkt som sitter i ugnens bakre vägg.
Värmen når härigenom snabbt och jämnt
alla delar av ugnsutrymmet, vilket gör att
du samtidigt kan tillaga olika- typer av mat
som placeras på olika hyllnivåer (se fig. 4).
Tillagning med fläkt säkerställer en snabb
eliminering av fukt och den torrare miljö som
härigenom skapas inne i ugnen bidrar till
att förhindra att olika aromer och smaker
blandas med varandra.
Möjligheten att laga mat på flera hyllnivåer
innebär att du kan tillaga flera olika- rätter
samtidigt och upp till tre plåtar med kex/
skorpor och minipizza, att ätas direkt eller
för att frysas in.
Naturligtvis kan ugnen användas för
tillagning på bara en hyllnivå. I så fall bör du
använda någon av de nedre nivåerna så att
du enklare kan hålla ett öga på hur
tillagningen fortskrider.
Ugnen är också mycket lämplig för
sterilisering av konserver, tillagning av frukt
i sirap och för att torka svamp eller frukt.
Stänga av displayen
1. Håll två eller tre tryckknappar på
programmeringsenheten intryckta i 5
sekunder. Därefter stängs displayen av.
2. För att aktivera displayen igen trycker
du på vilken knapp som helst.
Displayen kan endast stängas av när
inga andra funktioner är inställda.
12
Tillagning med fläkt
Fig. 3
Grillning
När du grillar kött eller fisk, sprid lite olja
på maten och placera alltid maten på
ugnsgallret. Nivån i ugnen beror på matens
tjocklek.
Placera alltid långpannan, med lite vatten
i, på den lägsta nivån för att undvika
rökbildning och obehagliga lukter.
Några tips
Baka kakor
Kakor kräver en måttlig temperatur (normalt
mellan 150 och 200 °C). Dessutom måste
ugnen förvärmas i cirka 10 minuter.
Ugnsluckan bör inte öppnas förrän
åtminstone tre fjärdedelar av den inställda
tillagningstiden har gått.
Normal mördeg bör tillagas i en form under
två tredjedelar av den totala tiden och sedan
garneras efter behov innan tillagningen
avslutas.
Den återstående tillagningstiden beror
naturligtvis på hur du garnerar (sylt, frukt,
etc). Se till att degen eller kakmixen har
rätt konsistens eftersom en alltför fuktig mix
förlänger tillagningstiden i onödan. Rådegen
eller mixen skall därför vara ganska svår
att lossa från skeden eller spateln.
Om tre plåtar skall fyllas med kakor och
mördegstårtor samtidigt är det lämpligt att
sätta in en extra plåt mellan de två undre
plåtarna (se fig. 3).
Tillagning av kött och fisk
Kött som tillagas i ugnen bör väga minst
ett kilo för att inte torka ut för mycket un-der
tillagningen. Mycket magert rött kött som
skall lättstekas, dvs. välstekt på utsidan
men mycket saftig (blodig) inuti, kräver en
hög tillagningstemperatur (200 - 220 °C).
Vitt kött, fågel och fisk kräver däremot en
låg tillagningstemperatur (150 - 175 °C).
Såsingredienserna skall placeras meddet-
samma på plåten endast om tillagningsti-
den är kort.
Vid längre tillagningstider bör ingredienserna
tillsättas under den sista halvtimmen. Ett
enkelt sätt att kontrollera om köttet är färdigt
är att trycka på köttet med en sked. Om
köttet inte ger efter under detta tryck är
köttet färdigt att vändas. För rostbiff och
köttskivor, som inuti skall ha en rödaktig
färg, måste tillagningstiden vara kort.
Köttet kan tillagas på en bakplåt eller direkt
på gallret då måste givetvis en långpanna
placeras undertill för att samla upp saften.
Om du tillagar mycket fet mat, placera
köttet direkt på gallret och gallret ovanför
långpannan för att inte smutsa ned ugnen.
När köttet är klart, låt det ligga i åtminstone
15 minuter innan du skär upp det så att inte
köttsaften sipprar ut.
För att undvika att det bildas för mycket
rök i ugnen under rostning är det lämpligt
att hälla lite vatten i långpannan och — för
att förebygga ångbildning — tillsätta lite mer
under tillagningen om vattnet torkar upp för
mycket.
Före servering kan de olika rätterna hållas
varma i ugnen med den lägsta temperaturen
inställd.
13
Obs! - Placera aldrig några föremål
direkt på ugnsbotten och täck inte
ugnsbotten med aluminiumfolie
under matlagningen eftersom detta
kan skada ugnens emaljytor och
maten du tillagar.
Placera alltid kokkärl, ugnsformar
och aluminiumfolie på något av
ugnens hyllplan.
Tillagningstider
Tillagningstiden varierar beroende på typen
av mat, dess konsistens och dess volym.
Vi rekommenderar att du är särskilt upp-
märksam under dina första matlagningsex-
periment med ugnen eftersom du här får
värdefull erfarenhet av vilka resultat ugnen
ger vid olika inställningar och maträtter.
Denna erfarenhet kan du sedan också an-
vända för att justera de värden och inställ-
ningar som rekommenderas i tabellerna.
Tillagning med grillspett
Placera spettstödet på den
andra nivån räknat från ugnens botten
(se fig. 4).
— Stick hål på matstycket och sätt fast
det ordentligt på spettet.
Sätt fast spettets spets i motordrivningen
baktill i ugnen och lägg spettets främre
ände i spåret på stödet.
Ta loss spetthandtaget.
Vrid ugnens funktionsväljare till symbolen
- .
Låt ugnsluckan vara stängd.
Fig. 4
14
Tillagningstabeller
4
3
2
1
4
3
2
1
KAKOR
Vispad deg 2 170 2 (1 och 3)* 160 45 ~ 60 I kakform
Mördeg 2 170 2 (1 och 3)* 160 20 ~ 30 I kakform
Ostkaka på kärnmjölk 1 160 2 150 60 ~ 80 I kakform
Äppelkaka 1 180 2 (1 och 3)* 170 40 ~ 60 I kakform
Strudel 2 175 2 150 60 ~ 80
Mördegsform med sylt
2 175 2 (1 och 3)* 160 30 ~ 40
Fruktkaka 1 175 1 160 45 ~ 60 I brödform
Lätt sockerkaka 1 175 2 (1 och 3)* 160 30 ~ 40 I kakform
Julkaka 1 170 1 160 40 ~ 60 I kakform
Russinkaka 1 170 1 160 50 ~ 60 I brödform
Småkakor 2 175 2 (1 och 3)* 160 25 ~ 35 På bakplåt
Kex/skorpor 2 160 2 (1 och 3)* 150 20 ~ 30 På bakplåt
Maränger 2 100 2 (1 och 3)* 100 90 ~ 120 bakplåt
Bullar 2 190 2 (1 och 3)* 180 12 ~ 20 På bakplåt
Petit-chou 2 200 2 (1 och 3)* 190 15 ~ 25 bakplåt
BRÖD OCH PIZZA
1000 Vitt bröd 1 190 2 180 40 ~ 60 1-2 stycken
500 Rågbröd 1 190 1 180 30 ~ 45 I brödform
500 Småfranska 2 200 2 (1 och 3)* 175 20 ~ 35 6-8 stycken
250 Pizza 1 210 2 (1 och 3)* 190 15 ~ 30 bakplåt
SUFFLÉER
Pastasufflé 2 200 2 (1 och 3)* 175 40 ~ 50 I form
Grönsakssufflé 2 200 2 (1 och 3)* 175 45 ~ 60 I form
Quiche 1 200 2 (1 och 3)* 180 35 ~ 45 I form
Lasagne 2 180 2 160 45 ~ 60 I form
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 I form
KÖTT
1000 Nötkött 2 190 2 175 50 ~ 70 På galler
1200 Griskött 2 180 2 175 100 ~ 130 galler
1000 Kalvkött 2 190 2 175 90 ~ 120 galler
1500 Engelsk rostbiff
1500 lättstekt 2 210 2 200 50 ~ 60 galler
1500 medium 2 210 2 200 60 ~ 70 På galler
1500 välstekt 2 210 2 200 70 ~ 80 galler
2000 Grisbog 2 180 2 170 120 ~ 150 Med svål
1200 Grislägg 2 180 2 160 100 ~ 120 2 delar
1200 Lamm 2 190 2 175 110 ~ 130 Lår
1000 Kyckling 2 190 2 175 60 ~ 80 Hel
4000 Kalkon 2 180 2 160 210 ~ 240 Hel
1500 Anka 2 175 2 160 120 ~ 150 Hel
3000 Gås 2 175 2 160 150 ~ 200 Hel
1200 Kanin 2 190 2 175 60 ~ 80 Skuren i bitar
1500 Hare 2 190 2 175 150 ~ 200 Skuren i bitar
800 Fasan 2 190 2 175 90 ~ 120 Hel
Köttfärslimpa 2 180 2 160 40 ~ 60 I brödform
FISK
1200 Forell/havsruda 2 190 2 (1 och 3)* 175 30 ~ 40 3-4 fiskar
1500 Tonfisk/lax 2 190 2 (1 och 3)* 175 25 ~ 35 4-6 filéer
Traditionell
matlagning
Vikt (g)
TYP AV MAT
Nivå
Ugnsfläkt
ANMÄRKNING
Tillag-
ningstid
(minuter)
Temp.
°C
Nivå
Temp.
°C
Traditionell matlagning och tillagning med fläkt - -
(*) Om du behöver tillaga mer än en maträtt samtidigt rekommenderar vi att du placerar rätterna på de nivåer
som anges inom parentes.
15
Köttskivor 4 800 3 max 12 ~ 15 12 ~ 14
Biffstek 4 600 3 max 10 ~ 12 6 ~ 8
Korv 8 3 max 12 ~ 15 10 ~ 12
Fläskkotletter 4 600 3 max 12 ~ 16 12 ~ 14
Kyckling (halvor) 2 1000 3 max 30 ~ 35 25 ~ 30
Kebab 4 3 max 10 ~ 15 10 ~ 12
Kyckling (bröst) 4 400 3 max 12 ~ 15 12 ~ 14
Hamburgare 6 600 3 max 10 ~ 15 8 ~ 10
Fisk (filéer) 4 400 3 max 12 ~ 14 10 ~ 12
Smörgåsar 4-6 3 max 5 ~ 7
Rostad bröd 4-6 3 max 2~4 2 ~ 3
Grillning - -
Över-
sida
°C
Temp.
Delar Vikt
Mängd
Tillagningstid
(minuter)
Under-
sida
Grillning
TYP AV MAT
Nivå
4
3
2
1
Grillspett -
TYP AV MAT Vikt Nivå Temp. °C minuter
(gram)
Kyckling 1000 3 200 50/60
Stek 800 3 200 50/60
De angivna ugnstemperaturerna är endast rekommendationer. Det kan vara nödvändigt att
höja eller sänka denna temperatur för att erhålla ett önskvärt resultat.
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
16
Stäng alltid av ugnen och låt den
kallna innan du utför någon form
av rengöring. Använd aldrig ånga
eller ånggenererande maskiner för
att rengöra ugnen.
Viktigt! Innan du rengör ugnen eller
utför annat underhåll på den, var
noga med att koppla loss den från
eluttaget.
Rengör inte ugnen förrän den har kallnat.
Rengör ugnens emaljytor med ljummet vatten
och ett milt rengöringsmedel. Använd inga
produkter med slipeffekt, såsom stålull, syror,
etc, eftersom dessa skadar ugnens ytor. Skölj
delar av rostfritt stål med vatten efter användning
och torka dem med en mjuk trasa eller
sämskskinn.
För envisa fläckar kan du använda ett vanligt
rengöringsmedel utan slipeffekt eller någon
produkt som är speciellt avsedd för rostfritt stål.
Ett annat alternativ är att applicera en droppe
het ättika. Använd bara hett vatten för att rengöra
ugnsluckan om den är försedd med en
skyddande glasskiva. Var noga med att inte
använda grova trasor eller produkter som
innehåller slipmedel.
Heta fruktsafter (från t.ex. citroner, stuvade
katrinplommon och liknande) lämnar fläckar
på ugnens emaljytor som är svåra att få bort.
Vid rengöringen kan emaljens ytglans försäm-
ras, men ugnens funktion påverkas inte.
Rengör ugnen noggrant efter användning. Då
är det enklare att få bort matrester- och andra
partiklar så att dessa inte bränner fast nästa
gång du använder ugnen.
Ugnsmodeller i rostfritt stål eller
aluminium:
Vi rekommenderar att endast en våt svamp
används för rengöringen av ugnsluckan. Torka
sedan ugnsluckan torr med en mjuk trasa.
Använd aldrig stålull, syror eller frätande
Rengöring och underhåll
Fig. 5
FO 0452
produkter för rengöringen. De kan skada
ugnens ytor. Följ samma regler när du rengör
ugnens kontrollpanel.
Rengöring av ugnsluckan
För att rengöra ugnsluckan ordentligt kan du
ta av den från ugnen på följande sätt:
- Öppna ugnsluckan helt. Lyft upp de små
spakarna som sitter på de två gångjärnen
och vrid spakarna mot insidan (se fig. 5).
- Stäng sakta ugnsluckan tills den kommer
i kontakt med de två spakarna.
- Tryck sedan luckan mot ugnen och ta av
luckan genom att dra den utåt.
- Lägg luckan på ett plant underlag.
När du har rengjort luckan sätter du tillbaka
den genom att utföra ovanstående procedur i
omvänd ordning. När de två små spakarna åter
har placerats på gångjärnen har ugnsluckan
monterats korrekt.
17
Fig. 6
Fig. 7
Byte av ugnslampan
Koppla loss ugnen från eluttaget. Tryck in
och skruva loss glaskåpan (se fig. 6). Skruva
loss den gamla lampan och sätt i en ny,
värmebeständig lampa (300 °C) med följande
märkdata: Nätspänning: 230 V (50 Hz),
Effekt: 25 W, Sockel: E 14. Anslut ugnen till
eluttaget.
Grillelement med gångjärn
Vissa modeller är utrustade med ett
grillelement som kan vinklas för att underlätta
rengöringen av ugnsutrymmets tak.
Innan du fortsätter, koppla loss
ugnen från eluttaget och vänta
tills ugnen kallnat.
z Lossa de två skruvarna som håller
grillelementet på plats (se fig. 7). Använd
en skruvmejsel när du gör detta första
gången.
z För sedan elementet försiktigt nedåt så
att du kommer åt ugnstaket.
z Rengör ugnstaket med ett lämpligt
rengöringsmedel och torka torrt innan du
sätter tillbaka grillelementet.
z För upp elementet försiktigt och skruva
fast det med de två skruvarna.
Dra åt skuvarna ordentligt så att
inte grillelementet kan falla ned
under användning.
18
Om ugnen inte fungerar som den ska, kontrollera följande innan du kontaktar Electrolux
lokala kundtjänst.
Felsökning
LÖSNING
Kontrollera att ugnen är inställd för manuell
drift och att både en tillagningsfunktion och
en temperatur har valts,
eller
Kontrollera att ugnens ledningsdragning är
korrekt utförd och att nätspänningen är
påslagen.
Ställ in termostaten på en temperatur,
eller
Ställ in funktionsväljaren på en tillagnings-
funktion.
Ställ in funktionsväljaren på en tillagnings-
funktion,
eller
Köp en ny lampa hos vår lokala kundtjänst
och sätt i den i ugnen enligt instruktionerna
i denna bruksanvisning.
Studera innehållet i denna bruksanvisning,
särskilt avsnittet “Råd och tips om ugnens
användning”.
Låt inte kokkärlen stå kvar i ugnen mer än
15-20 minuter efter att tillagningen har
avslutats.
SYMPTOM
Ugnen startar inte.
Kontrollampan för ugnstemperaturen
tänds inte.
Ugnslampan tänds inte.
Tillagningen går för fort eller för
långsamt.
Ånga och kondens avsätts på maten
och i ugnsutrymmet.
19
Om ugnen fortfarande inte fungerar på
korrekt sätt efter att du gjort alla kontroller
som beskrivits i föregående kapitel,
kontakta Electrolux lokala kundtjänst och
uppge vilken typ av felfunktion som inträffat
samt apparatens modellbeteckning (Mod.),
produktnummer (Prod. nr) och serienummer
(Ser. nr.) som anges på typskylten.
Typskylten är placerad på ugnens
framsida, på ugnsutrymmets vänstra kant.
Originalreservdelar som godkänts av pro-
dukttillverkaren och som är försedda med
denna symbol kan endast köpas hos vår
kundtjänst och i
auktoriserade
reservdelsaffä-
rer.
Service och reservdelar
20
Tekniska data
Denna apparat uppfyller kraven enligt
följande EG-direktiv:
- 73/23 - 90/683 (Lågspänningsdirektiv),
- 89/336 (Direktiv om elektromagnetisk
kompatibilitet),
- 93/68 (Allmänna direktiv)
och påföljande ändringar.
Inbyggnadsmått
Höjd 593 mm
Bredd 560 mm
Djup 550 mm
Mått ugnsutrymme
Höjd 335 mm
Bredd 395 mm
Djup 400 mm
Kapacitet 53 l
Termostatreglering: från 50 till 230 °C
Märkdata värmeelement
Undre värmeelement 1000 W
Övre värmeelement 800 W
Total effekt (övre + undre) 1800 W
Grillelement enkelt 1650 W
dubbelt 2450 W
Värmeelement ugnsfläkt 2000 W
Ugnslampa 25 W
Konvektionsfläkt 30 W
Motor för roterande grillspett 4 kW
Max. märkeffekt 2500 W
Nätspänning (50 Hz) 230 V
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22

Zanussi ZOB668N Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för