17
TYP AV MAT MÄNGD EFFEKT
NIVÅ
TID STÅTID TIPS
KYCKLING (hel) 1000 G
700 W
18 - 20 MIN. 5 - 10 MIN.
VÄND KYCKLINGEN efter halva
tillagningstiden. Kontrollera
att köttsaften är ofärgad när
tillagningen är klar.
KYCKLING
(filéer eller
delar)
500 G 8 - 10 MIN. 5 MIN.
KONTROLLERA att köttsaften är
ofärgad när tillagningen är klar.
BACON 150 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
LÄGG 2 ELLER 3 LAGER på
hushållspapper och täck med
hushållspapper.
GRÖNSAKER
(färska)
300 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
TILLAGA MED LOCK och tillsätt 2 tsk
salt.
GRÖNSAKER
(frysta)
250 G -
400 G
3 - 4 MIN.
5 - 6 MIN.
1 - 2 MIN.
TILLAGA MED LOCK
UGNSBAKAD
POTATIS
1 ST
4 ST
4 - 6 MIN.
12 - 15 MIN.
2 MIN.
5 MIN.
STICK HÅL MED EN GAFFEL. (1 st
= 250 g). Vänd efter halva
tillagningstiden.
KÖTTFÄRSLIMPA
600 -
700 G
600 W
12 - 14 MIN. 5 MIN.
FISK (hel) 600 G 8 - 9 MIN.
4 - 5 MIN.
GÖR SNITT I SKINNET och tillaga med
lock.
FISK (skivor
eller filéer)
400 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
PLACERA DE TUNNARE delarna mot
fatets mitt. Tillaga med lock.
MATLAGNINGSÖVERSIKT
JU MER MAT SOM SKA LAGAS desto längre tid tar det.
En tumregel är att dubbelt så mycket mat tar
nästan dubbelt så lång tid.
JU LÄGRE STARTTEMPERATUREN är desto längre kok-
tid krävs det. Mat som har rumstemper-
atur tillagas snabbare än mat som tas ut
direkt ur kylen.
OM FLERA LIKADANA MATVAROR, till ex-
empel potatisar, ska ugns-
bakas samtidigt ska de plac-
eras i ett ringmönster så att till-
agningen blir jämn.
ATT RÖRA I MATEN OCH VÄNDA DEN är metoder som
används både vid traditionell matlagning och
vid tillagning i mikrovågsugn. Avsikten är att
värmen snabbare ska spridas till rättens mitt
och att förhindra att ytterkanterna blir
överkokta.
NÄR DU TILLAGAR MAT MED OREGELBUNDEN
FORM ELLER TJOCKLEK bör du placera de
tunnare delarna mot fatets mitt där vär-
men är lägre.
MAT MED HÖG FETT- OCH SOCKERHALT tillagas
snabbare än mat som innehåller stora män-
gder vatten. Fett och socker når också högre
temperaturer än vatten.
LÅT ALLTID MATEN STÅ OCH VILA ett
litet tag efter tillagningen. Om
maten får stå ett tag för-
bättras alltid resultatet eft-
ersom värmen sprids och förde-
las jämnare.
VISSA MATVAROR HAR SKINN ELLER SKAL, t.ex. pota-
tis, äpplen och äggulor. Stick små hål
med en ga el eller tandpetare i så-
dana matvaror för att förhindra att
de spricker.
MINDRE STYCKEN MAT TILLAGAS SNABBARE än större
stycken och mat med regelbunden form tilla-
gas jämnare än mat med oregelbunden form.