72
KORT OM LAGRING AV VINER
Förvaring av viner
Som bekant säger man att viner vinner på att lagras:
Om vita viner förvaras på en lämplig plats kan de
lagras i cirka två år räknat från skördedatum, men de
vinner oftast på att drickas inom ett år. Lätta, röda
viner kan lagras i upp till två år. Vissa kraftiga, fylliga
röda viner kan lagras i tio år och russinviner (passiti)
ända upp till tjugo år.
Nyinköpta vinflaskor bör så snart som möjligt läggas
in i vinkällarskåpet eller på en annan lämplig plats.
Tre faktorer, närmare bestämt ljuset, luftfuktigheten
och omgivningstemperaturen, spelar en avgörande
roll under hela vinframställningsprocessen, både
under odlingen av druvorna och fram tills druvorna
mognar, skördas och omvandlas till vin. För att vinet
skall nå full mognad och för att dess smak och arom
komma till sin fulla rätt måste det lagras på
exemplariskt sätt och även i detta sammanhang
samverkar dessa tre faktorer.
Lagringsplats
Det är inte många människor som har tillgång till en
riktig vinkällare. Och det är först på senare tid som
teknologin har lyckats ta fram en värdig
ställföreträdare för den klassiska vinkällaren.
Vinkylen (Wine cellar) som du har köpt är en apparat
som tagits fram särskilt för att viner skall kunna lagras
på korrekt sätt. Vinkällarskåpet är inte avsett för
förvaring av frukt, grönsaker eller burkar, utan
endast för vinflaskor. Så även om du inte har en egen
vinkällare kan du tack vare detta skåp lagra alla typer
av vin på korrekt sätt.
Lagringssätt
En gyllene regel vid lagring av vinflaskor är att
flaskorna skall förvaras liggande så att vinet väter
korken inifrån och håller den fuktig. Många
människor tror att detta ger vinerna en bismak av
kork. I själva verket är det inte så, utan korken hålls
elastisk när den är i kontakt med vinet, vilket
säkerställer korkens funktionalitet.
En annan sak som är mycket viktigt vid lagring av
viner är att det är ordning och reda bland flaskorna:
Naturligtvis kan du ordna vinerna efter eget tycke
och smak, men det bästa är att sortera dem efter
ursprungsplats, vintyp, produktionsområde,
producent och årgång. Använd gärna
katalogiseringsetiketterna som medföljer vinkylen.
Det är viktigt att det är lätt att hämta fram en viss
flaska ur skåpet när den skall användas. Då behöver
du inte flytta flaskorna mer än nödvändigt. Onödig
hantering av flaskorna kan precis som vibrationer få
bottensatsen i vinet att komma upp till ytan, vilket
ger vinet ett oestetiskt utseende under kortare eller
längre tid. Flytta därför dina flaskor så lite som
möjligt och låt vinerna "vila". Undvik dessutom att
placera flaskorna så att de har kontakt med den
bakre väggen i skåpet. Om flaskorna vidrör den
bakre väggen fungerar inte avfrostningen på korrekt
sätt och dessutom kan flaskornas etiketter bli
förstörda av vattendropparna som avsätts på väggen
under avfrostningen.
Hyllorna där flaskorna skall läggas är tillverkade av
trä, ett material som absorberar vibrationer på
effektivt sätt, och de är dessutom utformade så att
flaskorna hålls på avstånd från väggarna som överför
värme och kyla.
Det är också viktigt att vinflaskorna förvaras på
avstånd ifrån ämnen och platser med stark lukt.
Starka lukter överförs nämligen lätt till vinet. För att
förhindra detta är vinkällarskåpet som du har
förvärvat försett med ett absorberande filter med
aktivt kol som eliminerar partiklarna som finns i
luften.
Temperatur och fuktighet
Temperaturen är en kritisk och viktig faktor under
vinets hela livscykel. Temperaturen är avgörande för
vinets utveckling när det tappats upp på flaska för att
mogna. Viner mår som allra bäst när temperaturen
hålls på konstant nivå mellan 8 och 12 °C. Det är
mycket viktigt att snabba och stora
temperaturvariationer undviks. För höga
temperaturer får vätskor att utvidgas och accelererar
vinets mognadsprocess, medan för låga
temperaturer (under 4 - 5 °C) kan leda till
tartratfällningar (vinsyra), vilket ger vinet ett
ofördelaktigt utseende. I extrema fall, om
temperaturen sjunker under 0 °C, fryser vinet, vilket
kan få korken att explodera.
Även fuktigheten spelar en viktig roll för lagringen: en
alltför torr omgivning får korken att krympa, medan
en alltför fuktig omgivning är gynnsam för utveckling
av mögel och skadliga mikroorganismer. Den
relativa fuktigheten bör vara mellan 50% och 70%.
Korken
Korken är en mycket betydelsefull komponent i
vinflaskan: Korkens kvalitet är mycket viktig för att
vinet skall kunna mogna på korrekt sätt. Om korken
i flaskan som vi köper är i perfekt skick eller inte
beror uteslutande på de standarder för användning
och lagring som vinproducenten eller buteljören
tillämpar.
3sv33004a.fm Page 72 Tuesday, August 24, 2004 4:03 PM