72
KORT OM LAGRING AV VINER
Förvaring av viner
Som bekant säger man att viner vinner på att lagras: Om
vita viner förvaras på en lämplig plats kan de lagras i cirka
två år räknat från skördedatum, men de vinner oftast på
att drickas inom ett år. Lätta, röda viner kan lagras i upp
till två år. Vissa kraftiga, fylliga röda viner kan lagras i tio
år och russinviner (passiti) ända upp till tjugo år.
Nyinköpta vinflaskor bör så snart som möjligt läggas in i
vinkylen eller på en annan lämplig plats.
Tre faktorer, närmare bestämt ljuset, luftfuktigheten
och omgivningstemperaturen, spelar en avgörande roll
under hela vinframställningsprocessen, både under
odlingen av druvorna och fram tills druvorna mognar,
skördas och omvandlas till vin. För att vinet skall nå full
mognad och för att dess smak och arom komma till sin
fulla rätt måste det lagras på exemplariskt sätt och även
i detta sammanhang samverkar dessa tre faktorer.
Lagringsplats
Det är inte många människor som har tillgång till en
riktig vinkällare. Och det är först på senare tid som
teknologin har lyckats ta fram en värdig
ställföreträdare för den klassiska vinkällaren. Vinkylen
(Wine cellar) som du har köpt är en apparat som tagits
fram särskilt för att viner skall kunna lagras på korrekt
sätt. Vinkylen är inte avsedd för förvaring av frukt,
grönsaker eller burkar, utan endast för vinflaskor. Så
även om du inte har en egen vinkällare kan du tack
vare detta skåp lagra alla typer av vin på korrekt sätt.
Lagringssätt
En gyllene regel vid lagring av vinflaskor är att flaskorna
skall förvaras liggande så att vinet väter korken inifrån
och håller den fuktig. Många människor tror att detta
ger vinerna en bismak av kork. I själva verket är det
inte så, utan korken hålls elastisk när den är i kontakt
med vinet, vilket säkerställer korkens funktionalitet.
En annan sak som är mycket viktigt vid lagring av viner är
att det är ordning och reda bland flaskorna: Naturligtvis
kan du ordna vinerna efter eget tycke och smak, men
det bästa är att sortera dem efter ursprungsplats, vintyp,
produktionsområde, producent och årgång. Använd
gärna katalogiseringsetiketterna som medföljer skåpet.
Det är viktigt att det är lätt att hämta fram en viss flaska
ur skåpet när den skall användas. Då behöver du inte
flytta flaskorna mer än nödvändigt. Onödig hantering av
flaskorna kan precis som vibrationer få bottensatsen i
vinet att komma upp till ytan, vilket ger vinet ett
oestetiskt utseende under kortare eller längre tid. Flytta
därför dina flaskor så lite som möjligt och låt vinerna
“vila”. Undvik dessutom att placera flaskorna så att de
har kontakt med den bakre väggen i skåpet. Om
flaskorna vidrör den bakre väggen fungerar inte
avfrostningen på korrekt sätt och dessutom kan
flaskornas etiketter bli förstörda av vattendropparna
som avsätts på väggen under avfrostningen.
Hyllorna där flaskorna skall läggas är tillverkade av trä,
ett material som absorberar vibrationer på effektivt sätt,
och de är dessutom utformade så att flaskorna hålls på
avstånd från väggarna som överför värme och kyla.
Det är också viktigt att vinflaskorna förvaras på
avstånd ifrån ämnen och platser med stark lukt.
Starka lukter överförs nämligen lätt till vinet. För att
förhindra detta är vinkylen som du har förvärvat
försedd med ett absorberande filter med aktivt kol
som eliminerar partiklarna som finns i luften.
Temperatur och fuktighet
Temperaturen är en kritisk och viktig faktor under
vinets hela livscykel. Temperaturen är avgörande för
vinets utveckling när det tappats upp på flaska för att
mogna. Viner mår som allra bäst när temperaturen
hålls på konstant nivå mellan 8 och 12°C. Det är
mycket viktigt att snabba och stora
temperaturvariationer undviks. För höga
temperaturer får vätskor att utvidgas och accelererar
vinets mognadsprocess, medan för låga temperaturer
(under 4 - 5°C) kan leda till tartratfällningar (vinsyra),
vilket ger vinet ett ofördelaktigt utseende. I extrema
fall, om temperaturen sjunker under 0°C, fryser vinet,
vilket kan få korken att explodera.
Även fuktigheten spelar en viktig roll för lagringen: en
alltför torr omgivning får korken att krympa, medan
en alltför fuktig omgivning är gynnsam för utveckling av
mögel och skadliga mikroorganismer. Den relativa
fuktigheten bör vara mellan 50% och 70%.
Korken
Korken är en mycket betydelsefull komponent i
vinflaskan: Korkens kvalitet är mycket viktig för att
vinet skall kunna mogna på korrekt sätt. Om korken
i flaskan som vi köper är i perfekt skick eller inte
beror uteslutande på de standarder för användning
och lagring som vinproducenten eller buteljören
tillämpar.
31102002S.fm Page 72 Thursday, August 18, 2005 2:13 PM