AEG 40016VL-WN Användarmanual

Typ
Användarmanual
SV Bruksanvisning
Spis
40016VL-WN
INNEHÅLL
1. SÄKERHETSINFORMATION.......................................................................................2
2. SÄKERHETSINSTRUKTIONER....................................................................................5
3. PRODUKTBESKRIVNING............................................................................................ 8
4. FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNING..................................................................................8
5. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING..............................................................................10
6. HÄLL - RÅD OCH TIPS.............................................................................................. 10
7. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING............................................................... 11
8. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING ............................................................................. 11
9. UGN – RÅD OCH TIPS.............................................................................................. 13
10. UGN – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING..............................................................24
11. FELSÖKNING.......................................................................................................... 27
12. INSTALLATION........................................................................................................28
13. ENERGIEFFEKTIVITET............................................................................................ 28
FÖR PERFEKT RESULTAT
Tack för att du valt denna produkt från AEG. Vi har skapat den så att du ska kunna
få felfritt resultat i många år, med innovativa tekniker som gör livet enklare –
funktioner som du inte skulle hitta hos vanliga produkter. Varsågod att ägna
några minuter åt att läsa detta för att få ut så mycket som möjligt av produkten.
Besök vår webbplats för att:
Få användningsråd, broschyrer, felsökningshjälp och serviceinformation:
www.aeg.com/webselfservice
Registrera din produkt för bättre service:
www.registeraeg.com
Köpa tillbehör, förbrukningsvaror och originalreservdelar till din produkt:
www.aeg.com/shop
KUNDTJÄNST OCH SERVICE
Vi rekommenderar att originalreservdelar används.
Ha följande uppgifter till hands när du kontaktar serviceavdelningen: Modell,
PNC, serienummer.
Informationen står på typskylten.
Varnings-/viktig säkerhetsinformation
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar.
1.
SÄKERHETSINFORMATION
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation
och användning av produkten. Tillverkaren är inte
www.aeg.com
2
ansvarig för eventuella personskador eller andra skador
som uppkommit som ett resultat av felaktig installation
eller användning. Förvara alltid bruksanvisningen på en
säker och tillgänglig plats för framtida bruk.
1.1 Säkerhet för barn och handikappade
VARNING!
Risk för kvävning, skador eller permanent
invaliditet.
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder
och uppåt, och av personer med nedsatt fysisk,
sensorisk eller mental förmåga, samt personer med
bristande erfarenhet och kunskap, om de övervakas
eller instrueras beträffande hur produkten används på
ett säkert sätt och förstår de risker som är förknippade
med användningen.
Låt inte barn leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn
och kassera det på lämpligt sätt.
Barn och husdjur ska hållas borta från produkten när
den är igång eller när den svalnar. Åtkomliga delar är
mycket varma.
Barn får inte utföra städning och underhåll av
apparaten utan uppsikt.
1.2
Allmän säkerhet
Endast behöriga personer får installera den här
produkten och byta kabel.
Produkten är avsedd att användas på en höjd på upp
till 2000 meter över havet.
Produkten är inte avsedd att användas på fartyg, båtar
eller dylikt.
För att undvika överhettning får produkten inte
installeras bakom en dekorativ lucka.
Placera inte produkten på en sockel.
Använd inte produkten med en extern timer eller ett
separat fjärrkontrollsystem.
SVENSKA
3
VARNING: Oövervakad matlagning på en häll med
fett eller olja kan vara farligt och kan leda till brand.
Försök ALDRIG att släcka en eld med vatten, utan
stäng av produkten och täck över flamman, t.ex. med
ett lock eller brandfilt.
FÖRSIKTIGHET: Tillagningsprocessen måste
övervakas. En kort tillagningsprocess måste ständigt
övervakas.
VARNING: Brandfara: Förvara inte saker på kokytorna.
Använd inte ångrengörare vid rengöring av
produkten.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt
eller vassa metallskrapor för att rengöra glasluckan
eller hällens gångjärnsförsedda lock eftersom dessa
kan repa ytan, vilket i sin tur kan leda till att glaset
spricker.
Metallföremål som knivar, gafflar, skedar och lock bör
inte placeras på hällens yta eftersom de blir varma.
Om glaskeramikytan/glasytan är sprucken, stäng av
produkten för att undvika risken för elektriska stötar.
VARNING: Produkten och åtkomliga delar blir mycket
varma under användning. Var försiktig så att du
undviker att vidröra värmeelementen. Barn under 8 år
ska inte vistas i närheten utan ständig uppsikt.
Använd alltid ugnsvantar för att ta ut eller sätta in
tillbehör eller eldfasta formar.
Koppla från strömtillförseln före underhåll.
Kontrollera att produkten är avstängd innan du byter
lampa för att undvika risken för elstötar.
Om nätsladden är skadad måste den bytas av
tillverkaren, tillverkarens auktoriserade servicecenter
eller personer med motsvarande utbildning, för att
undvika elektrisk fara.
Var försiktig när du rör vid förvaringslådan. Den kan bli
mycket het.
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den
främre delen av ugnsstegen och sedan den bakre
www.aeg.com
4
delen från sidoväggarna. Sätt i ugnsstegarna i omvänd
ordning.
VARNING: Använd endast hällskydd som designats av
tillverkaren av apparaten eller som anges av
tillverkaren i bruksanvisningen som lämplig, eller
hällskydd som medföljer. Olyckor kan inträffa om fel
skydd används.
2. SÄKERHETSINSTRUKTIONER
2.1 Installation
VARNING!
Endast en behörig person
får installera den här
produkten.
Avlägsna allt förpackningsmaterial.
Installera eller använd inte en skadad
produkt.
Följ installationsinstruktionerna som
följer med produkten.
Var alltid försiktig när produkten rör
sig eftersom den är tung. Använd
alltid skyddshandskar och täckta skor.
Dra aldrig produkten i handtaget.
Köksskåpet och inbyggnaden måste
ha passande mått.
Minsta avstånd till andra produkter
ska beaktas.
Kontrollera att produkten har
installerats under och bredvid stadiga
skåp- eller bänkstommar.
Delar av produkten är strömförande.
Stäng produkten med skåpluckan för
att undvika att vidröra farliga delar.
Produktens sidor måste gränsa till
produkter eller enheter med samma
höjd.
Installera inte produkten nära en dörr
eller under ett fönster. Detta
förhindrar att heta kokkärl faller ned
från produkten när dörren eller
fönstret är öppet.
Se till att montera ett stöd för att
förhindra att produkten tippar. Se
kapitlet Montering.
2.2 Elektrisk anslutning
VARNING!
Risk för brand och elektriska
stötar.
Alla elektriska anslutningar ska göras
av en behörig elektriker.
Produkten måste jordas.
Se till att de parametrarna på
märkskylten överensstämmer med
elnätets elektricitet.
Använd alltid ett korrekt installerat,
stötsäkert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller
förlängningssladdar.
Låt inte nätkablar komma i kontakt
med eller komma nära produktens
lucka, speciellt inte när luckan är het.
Stötskyddet för strömförande och
isolerade delar måste fästas på ett
sådant sätt att det inte kan tas bort
utan verktyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget
först vid slutet av installationen.
Kontrollera att stickkontakten är
åtkomlig efter installationen.
Anslut inte stickkontakten om
vägguttaget sitter löst.
Dra inte i anslutningssladden för att
koppla bort produkten från eluttaget.
Ta alltid tag i stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter:
strömbrytare, säkringar (säkringar av
skruvtyp tas ur hållaren),
jordfelsbrytare och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha
en isolationsenhet så att du kan
koppla från produkten från nätet vid
alla poler. Kontaktöppningen på
isolationsenheten måste vara minst 3
mm bred.
SVENSKA
5
Stäng produktens lucka helt innan du
ansluter kontakten till eluttaget.
2.3 Använd
VARNING!
Risk för skador och
brännskador.
Risk för elektrisk stöt.
Denna produkt är endast avsedd för
hushållsbruk.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte
är blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn
under användning.
Stäng av produkten efter varje
användningstillfälle.
Var försiktig när du öppnar
produktens lucka medan produkten är
igång. Het luft kan strömma ut.
Använd inte produkten med våta
händer eller när den är i kontakt med
vatten.
Använd inte produkten som arbets-
eller avlastningsyta.
VARNING!
Risk för brand och explosion
Fetter och olja kan frigöra
lättantändliga ångor när de värms
upp. Håll flammor eller uppvärmda
föremål borta från fetter och oljor när
du lagar mat med dem.
Ångorna som frigörs i mycket het olja
kan orsaka självantändning.
Redan använd olja, som kan innehålla
matrester, kan orsaka brand vi lägre
temperatur än olja som används för
första gången.
Placera inga lättantändliga produkter
eller föremål som är fuktiga med
lättantändliga produkter i, nära eller
på tvättmaskinen.
Låt inte gnistor eller öppna lågor
komma i kontakt med produkten när
du öppnar luckan.
Öppna produktens lucka försiktigt.
Användning av ingredienser som
innehåller alkohol kan producera en
blandning av luft och alkohol.
VARNING!
Risk för skador på produkten
föreligger.
För att förhindra skada eller
missfärgning på emaljen:
sätt inte eldfasta formar eller
andra föremål direkt på
produktens botten.
ställ inte hett vatten direkt i den
heta produkten.
låt inte fuktiga kärl eller matvaror
stå kvar i produkten efter att
tillagningen är klar.
var försiktig när du tar bort eller
monterar tillbehör.
Missfärgning av emaljen eller den
rostfria ytan påverkar inte produktens
funktion.
Använd en djup form för mjuka kakor.
Fruktjuicer orsakar fläckar som kan
vara permanenta.
Placera inga heta kokkärl på
kontrollpanelen.
Låt inte kokkärl torrkoka.
Var försiktig så att inte föremål eller
kokkärl faller på produkten. Ytan kan
skadas.
Aktivera inte kokzonerna med tomma
kokkärl eller utan kokkärl.
Lägg inte aluminiumfolie på
produkten eller direkt på produktens
botten.
Kokkärl av gjutjärn, aluminium eller
med skadad botten kan orsaka repor.
Lyft alltid upp dessa föremål när du
måste flytta dem på kokhällen.
Denna produkt är endast avsedd för
matlagning. Den får inte användas för
några andra ändamål, t.ex. för
rumsuppvärmning.
2.4 Skötsel och rengöring
VARNING!
Det finns risk för
personskador, brand eller
skador på produkten.
Stäng av produkten före underhåll.
Koppla bort produkten från eluttaget.
Se till att produkten har svalnat. Det
finns även risk för att glaspanelerna
kan spricka.
www.aeg.com
6
Byt omedelbart ut luckans
glaspaneler om de är skadade.
Kontakta auktoriserat servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan.
Luckan är tung!
Kvarblivet fett eller mat i produkten
kan orsaka brand.
Rengör produkten regelbundet för att
förhindra att ytmaterialet försämras.
Ugnsutrymmet och luckan måste
torkas av efter varje
användningstillfälle. Ånga som bildas
vid användningen av ugnen
kondenseras på innerväggarna och
kan orsaka korrosion. För att minska
kondensen kan man låta produkten
vara igång i 10 minuter före tillagning.
Rengör produkten med en fuktig,
mjuk trasa. Använd bara neutrala
rengöringsmedel. Använd inte
produkter med slipeffekt,
skursvampar, lösningsmedel eller
metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du
följa säkerhetsanvisningarna på
förpackningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen
(om tillämpligt) med något slag av
rengöringsmedel.
2.5 Inre belysning
Typen av glödlampa eller
halogenlampa som används för den
här produkten är endast avsedd för
hushållsprodukter. Får ej användas
som husbelysning.
VARNING!
Risk för elektrisk stöt.
Innan du byter lampan ska du koppla
ur produkten från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma
specifikationer.
2.6 Kassering
VARNING!
Risk för kvävning eller
skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av elkabeln nära produkten och
kassera den.
Ta bort luckspärren för att förhindra
att barn eller husdjur blir instängda i
maskinen.
2.7 Underhåll
Kontakta en auktoriserad
serviceverkstad för reparation av
produkten.
Använd endast originaldelar.
SVENSKA
7
3. PRODUKTBESKRIVNING
3.1 Allmän översikt
1 2 3
5
6
8
4
7
9
5
4
3
2
1
1
Vred för ugnsfunktionerna
2
Temperaturvred
3
Temperaturindikator/symbol
4
Vred för spisen
5
Värmeelement
6
Ugnslampa
7
Ugnsstege, löstagbar
8
Fläkt
9
Ugnsnivåer
3.2 Beskrivning av hällen
180 mm145 mm
145 mm210 mm
1
3
456
2
1
Kokzon 1200 W
2
Ångutlopp - antal och position beror
på modell
3
Kokzon 1 800 W
4
Kokzon 1200 W
5
Restvärmeindikering
6
Kokzon 2300 W
3.3 Tillbehör
Galler
För kokkärl, bakformar och stekkärl.
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som
fettuppsamlingsfat.
Förvaringslåda
Förvaringslådan finns under
ugnsutrymmet.
4. FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
www.aeg.com8
4.1 Första rengöring
Ta ut alla tillbehör och flyttbara
ugnsstegar ur produkten.
Se avsnittet "Underhåll och
rengöring".
Rengör produkten och tillbehören innan
du använder den första gången.
Sätt tillbaka tillbehören och de flyttbara
ugnsstegarna på sin ursprungliga plats.
4.2 Infällbara vred
För att använda produkten, tryck på
kontrollvredet. Vredet kommer ut.
4.3 Förvärmning
Sätt den tomma ugnen på förvärmning
för att bränna bort fett.
1. Välj funktionen och maximal
temperatur.
2. Låt ugnen stå på i en timme.
3. Välj funktionen och ställ in
maximal temperatur.
4. Låt ugnen vara igång i 15 minuter.
5. Välj funktionen och ställ in
maximal temperatur.
6. Låt ugnen vara igång i 15 minuter.
Tillbehören kan bli varmare än normalt.
Ugnen kan avge lukt och rök. Det är helt
normalt. Se till att ventilationen är
tillräcklig i rummet.
4.4 Öppna och stänga luckan
med det mekaniska lucklåset
Det mekaniska lucklåset är som standard
aktiverat.
För att öppna luckan förs låset åt höger.
Stäng luckan utan att trycka in lucklåset.
4.5 Avaktivera det mekaniska
lucklåset
1. Tryck på lucktätningen B på varje
sida. Tätningen släpper.
1
2
B
2. Dra upp lucktätningen och ta bort
den.
3. Lossa spaken 1, flytta den åt höger 2
och sätt tillbaka den.
1
2
4. Håll i lucktätningen B i varje sida och
sätt den på luckans innerkant. Sätt
lucktätningen i luckans övre kant.
B
Avaktivera det mekaniska lucklåset
Gör enligt ovanstående anvisningar igen
och flytta tillbaka lucklåset till vänster.
Avstängning av produkten
inaktiverar inte det
mekaniska lucklåset.
SVENSKA 9
5. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
5.1 Värmeläge
Symbo-
ler
Funktion
Avstängt läge
Varmhållning
1 - 9 Värmeinställningar
Utnyttja restvärmen för att
minska energiförbrukningen.
Stäng av kokzonen ca 5-10
minuter innan tillagningen är
klar.
Vrid vredet till önskat värmeläge.
När tillagningen är klar, vrid vredet till av-
position.
5.2 Restvärmeindikering
VARNING!
Risk för brännskador från
restvärme.
Kontrollampan tänds när en kokzon är
varm.
6. HÄLL - RÅD OCH TIPS
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
6.1 Kokkärl
Kokkärlens botten skall vara
så tjock och så plan som
möjligt.
Kokkärl av emaljerat stål
med aluminium- eller
kopparbotten kan orsaka
färgskiftning på
glaskeramiken.
6.2 Exempel på olika typer av
tillagning
Uppgifterna i tabellen är
endast avsedda som
vägledning.
Värmeläge Använd för: Tid
(min)
Tips
- 1
Varmhållning av tillagad mat. efter
behov
Lägg ett lock på ett kokkärl.
1 - 2 Hollandaisesås, smältning av:
smör, choklad, gelatin.
5 - 25 Rör om med jämna mellan-
rum.
1 - 2 Stanning: fluffiga omeletter,
äggstanning.
10 - 40 Tillaga med lock.
www.aeg.com10
Värmeläge Använd för: Tid
(min)
Tips
2 - 3 Småkoka ris och mjölkrätter,
värma färdiglagade rätter.
25 - 50 Minst dubbelt så mycket väts-
ka som ris, rör om mjölkbase-
rade rätter under tillagningen.
3 - 4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött. 20 - 45 Tillsätt några matskedar väts-
ka.
4 - 5 Kokning av potatis. 20 - 60 Använd max. ¼ liter vatten till
750 g potatis.
4 - 5 Tillaga större mängder mat,
stuvningar och soppor.
60 - 150 Upp till 3 l vätska plus ingredi-
enser.
6 - 7 Lätt stekning: schnitzel, cordon
bleu, kotletter, kroketter, korv,
lever, ägg, pannkakor, munkar.
efter
behov
Vänd efter halva tiden.
7 - 8 Kraftig stekning, potatiskroket-
ter, njurstek, fransyska.
5 - 15 Vänd efter halva tiden.
9 Koka vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek), fritera pommes fri-
tes.
7. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
7.1 Allmän information
Rengör hällen efter varje
användningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckar på ytan har
ingen inverkan på hur hällen fungerar.
Använd ett särskilt rengöringsmedel
för hällens yta.
Använd en speciell skrapa för glaset.
VARNING!
Förvara rakbladsskrapan
utom räckhåll för barn.
Använd rakbladsskrapan
med försiktighet, rakbladet
är mycket vasst.
7.2 Rengöring av hällen
Ta omedelbart bort: smält plast,
plastfolie, socker och mat med socker.
I annat fall kan denna typ av smuts
skada hällen. Var försiktig och undvik
brännskador. Sätt specialskrapan
snett mot glasytan och för bladet över
ytan.
Ta bort när hällen svalnat
tillräckligt: kalkringar, vattenringar,
fettstänk, glänsande metalliska
missfärgningar. Rengör hällen med en
fuktig duk och icke slipande
rengöringsmedel. Efter rengöring,
torka hällen med en mjuk duk.
Ta bort missfärgning på blank
metall: använd en lösning av vatten
och vinäger och rengör glasytan med
en fuktad trasa.
8. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
SVENSKA 11
8.1 Ugnsfunktioner
Symbol Ugnsfunktion Tillämpning
Avstängt läge Produkten är avstängd.
Varmluft För att baka på upp till två hyllpositioner samtidigt
och för att torka mat.Ställ in temperaturen 20-40 °C
lägre än för under-/övervärme.
Över/Undervärme För bakning och stekning på en ugnsnivå.
Pizza/paj För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver
mer intensiv bryning och som ska ha knaprig bot-
ten. Ställ in temperaturen 20-40 °C lägre än för
över-/undervärme.
Varmluftsgrillning För stekning på en ugnsnivå av större stycken kött
eller fågel med ben. Även för att göra gratänger
och bryna.
Max Grill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder och
för rostning av bröd.
Torkning För torkning av skivad frukt (t.ex. äpple, plommon,
persikor) och grönsaker (t.ex. tomater, zucchini,
svamp).
Tina Den här funktionen kan användas för att tina frysta
livsmedel, som grönsaker och frukt. Upptiningsti-
den beror på mängden och storleken på det frysta
livsmedlet.
Ugnslampa För att sätta på lampan utan att använda en tillag-
ningsfunktion.
www.aeg.com12
8.2 Aktivera och inaktivera
ugnen
Det beror på modellen om
produkten har
vredsymboler,
kontrollampor eller
lampor:
Kontrollampan tänds när
ugnen värms upp.
Lampan tänds när
produkten är igång.
Symbolen visar om
kontrollvredet styr en av
kokzonerna,
ugnsfunktionerna eller
temperaturen.
1. Vrid vredet för ugnsfunktionerna för
att välja en ugnsfunktion.
2. Vrid temperaturvredet för att välja
temperatur.
3. Inaktivera ugnen genom att vrida
vreden för ugnsfunktionerna och
temperatur till avstängt läge.
8.3 Kylfläkt
När produkten är på, aktiveras fläkten
automatiskt för att hålla ugnsytorna svala.
Om du stänger av ugnen fortsätter
fläkten att gå tills ugnen har svalnat.
8.4 Sätta in ugnstillbehören
Långpanna:
För in långpannan mellan skenorna på
ugnsstegen.
Galler och långpanna tillsammans:
För in långpannan mellan skenorna på
hyllstöden och ugnsgallret på skenorna
ovan.
Alla tillbehör har små
fördjupningar längst upp
på höger och vänster sida
för att öka säkerheten.
Fördjupningarna ger
också ett tippskydd.
Den höga kanten runt
stegen förhindrar att
husgeråden halkar ur.
9. UGN – RÅD OCH TIPS
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
Temperaturerna och
gräddningstiderna i
tabellerna är endast
riktvärden. De beror på
recepten samt på
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
Förvärm alltid en tom ugn
vid den temperatur som
maten ska tillagas i 20
minuter innan du börjar
tillagningen.
SVENSKA 13
9.1 Bakning
Din ugn kan ha andra bak-/
stekegenskaper än din gamla ugn.
Anpassa dina vanliga inställningar
som temperatur, koktid och
hyllposition till värdena i tabellerna.
Använd den lägre temperaturen
första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna
för ett visst recept kanske du kan
använda inställningarna för ett
liknande recept.
Du kan förlänga gräddningstiden med
10–15 minuter om du bakar på mer än
en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte
alltid lika bruna. Om detta händer ska
du inte ändra
temperaturinställningen. Skillnaden
jämnar ut sig under bakningen.
Plåtarna i ugnen kan vrida sig under
bakning. När plåtarna kallnar igen
återtar de sin normala form.
9.2 Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte tillräck-
ligt gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre ugns-
nivå.
Kakan faller ihop och blir de-
gig, klumpig eller får vatten-
ränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en något lägre
ugnstemperatur.
Kakan faller ihop och blir de-
gig, klumpig eller får vatten-
ränder.
För kort gräddningstid. Förläng gräddningstiden.
Du kan inte minska grädd-
ningstiden genom att höja
temperaturen.
Kakan faller ihop och blir de-
gig, klumpig eller får vatten-
ränder.
Det finns för mycket vätska i
degen.
Använd mindre vätska. Var
försiktig med blandningsti-
derna, framför allt vid an-
vändning av en köksmaskin.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för låg. Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en högre ugn-
stemperatur.
Kakan är för torr. För lång gräddningstid. Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en kortare grädd-
ningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden är
för kort.
Ställ in en lägre ugnstempe-
ratur och en längre grädd-
ningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Degen är ojämnt fördelad. Fördela degen jämnt på
bakplåten.
Kakan blir inte klar med den
inställda tiden.
Ugnstemperaturen är för låg. Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en något högre
ugnstemperatur.
www.aeg.com14
9.3 Baka i varmluft
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Franskbullar 175 - 185 15 - 20 2 + 4
Grahamsbullar 165 - 180 20 - 30 2 + 4
Fyllda smörgåsar 170 - 180 15 - 20 2 + 4
Formbröd 170 - 190 30 - 40 1 + 4
Salta kringlor 160 - 170 15 - 20 2 + 4
Vitt bröd / runt bröd 170 - 180 35 - 45 2 + 4
Fullkornsbröd 160 - 170 35 - 45 2 + 4
Rågbröd, blandning 250 - 2 + 4
- bakning 160 - 170 60 - 70 2 + 4
Baguetter 180 - 200 20 - 30 2 + 4
Pannkakor 150 - 160 50 - 60 3
Fruktkakor 140 - 150 70 - 80 3
Muffins 160 - 170 15 - 25 2 + 4
Rulltårta 190 - 210 6 - 15 3
Bullar 185 - 195 8 - 15 2 + 4
Lång limpa 170 - 180 25 - 35 2 + 4
Pepparkakor 160 - 170 8 - 15 2 + 4
Kaka i form 150 - 160 30 - 40 2 + 4
Sockerkakor/Madeirakakor 150 - 160 50 - 60 2
Maränger 100 90 - 120 2 + 4
Marängbottnar 100 90 - 120 2 + 4
Småkakor 150 - 160 10 - 20 2 + 4
Petit-choux 155 - 165 30 - 40 2 + 4
Frukttårtor, mördegskakor 150 - 160 förbakning, bott-
nar 10-15
2 + 4
Frukttårtor, mördegskakor 150 - 160 dekorering 35-45 2 + 4
Frukttårtor, smuldeg 170 - 180 30 - 40 2 + 4
SVENSKA 15
9.4 Över/undervärme
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Franskbullar 200 - 225 8 - 12 3 - 4
Grahamsbullar 190 - 200 20 - 25 3 - 4
Fyllda smörgåsar 200 - 225 10 - 12 3 - 4
Ciabattabullar 210 - 230 10 - 20 3 - 4
Foccacia 220 - 230 15 - 20 3 - 4
Pitabröd 250 5 - 15 3 - 4
Salta kringlor 180 - 200 12 - 15 3 - 4
Vitt bröd 190 - 210 25 - 40 1 - 2
Ciabatta 210 - 220 15 - 25 1 - 2
Fullkornsbröd 180 - 200 35 - 45 1 - 2
Rågbröd, blandning 275 - 1
- bakning 190 55 - 65 1
Baguetter 220 - 230 15 - 30 3 - 4
Pannkakor 170 - 180 50 - 60 2 - 3
Kaka i form 170 - 180 35 - 45 3 - 4
Sockerkakor/Madeirakakor 170 - 180 40 - 50 1 - 2
Smörgåstårta, bullar 200 - 225 8 - 12 3 - 4
Maränger 100 90 - 120 3 - 4
Marängbottnar 100 90 - 120 3 - 4
Småkakor 160 - 180 6 - 15 3 - 4
Petit-choux 170 - 190 30 - 45 3 - 4
Rulltårta 190 - 210 10 - 12 3 - 4
Frukttårtor, mördegskakor 175 - 200 förbakning, bul-
lar 10-15
3 - 4
Frukttårtor, mördegskakor 175 dekorering
35-45
3 - 4
Frukttårtor, smuldeg 190 - 200 25 - 35 3 - 4
Mjuk marsipankaka 210 - 230 10 - 12 2
www.aeg.com16
9.5 Pizza-tabell
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Ciabattabullar 200 - 220 10 - 20 2 - 3
Foccacia 220 - 230 10 - 20 2 - 3
Ciabatta 190 - 200 15 - 25 2 - 3
Frukttårtor, mördegskakor 170 - 180 35 - 45 2 - 3
Frukttårtor, smuldeg 175 - 200 25 - 35 2 - 3
Pizza, hemlagad (tjock - med mycket
fyllning)
180 - 200 25 - 35 1 - 2
Pizza, hemlagad (tunn botten)
200 - 230
1)
15 - 20 1 - 2
Fryst pizza 200 15 - 20 1 - 2
Tårtor, hembakade - förbakning, bul-
lar
175 - 200 35 - 45 3 - 4
Tårtor, hembakade - dekorering 175 - 200 35 - 45 3 - 4
Tårtor, frusna 200 15 - 25 3 - 4
1)
Förvärm ugnen.
9.6 Tillaga i varmluft
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Fisk, kokning 150 - 160
-
1)
2 + 4
Fisk, stekning 165 - 175
-
1)
2 + 4
Köttfärslimpa 165 - 175 60 - 70 2 + 4
Danska köttbullar 165 - 175 35 - 45 2 + 4
Leverpâté 165 - 175 65 - 75 2 + 4
Potatisgratäng 175 55 - 65 2 + 4
Lasagne, hemlagad 175 60 - 70 2 + 4
Lasagne, frusen 175
30 - 45
2)
2 + 4
Pastagratäng 165 - 175 40 - 50 2 + 4
Pizza, hembakad 180 - 200 20 - 35 3
Fryst pizza 180 - 200
15 - 25
2)
2 + 4
Pommes frites, frusna 180 - 200
30 - 45
2)
2 + 4
SVENSKA 17
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Tårtor, hembakade - förbakning, bul-
lar
165 - 175 15 - 20 2 + 4
Tårtor, hembakade - dekorering 165 - 175 30 - 40 2 + 4
Tårtor, frusna 175
25 - 35
2)
2 + 4
1)
När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när köttet är
vitt. Kontrollera genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är fisken klar.
2)
Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på förpack-
ningen. Om den angivna tiden är 30 min blir tillagningstiden ungefär 30 + 10 = 40 min.
9.7 Över/Undervärme
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Fisk, kokning 160 - 170
-
1)
2 - 3
Fisk, stekning 180 - 200
-
1)
2 - 3
Köttfärslimpa 175 - 200 45 - 60 2 - 3
Danska köttbullar 175 - 200 30 - 45 3 - 4
Leverpâté 180 - 200 50 - 60 2 - 3
Gratänger 180 - 200 50 - 60 2 - 3
Potatisgratäng 200 55 - 65 3 - 4
Lasagne, hemlagad 200 50 - 60 2 - 3
Lasagne, frusen 175 - 200
30 - 45
2)
3 - 4
Pastagratäng 180 - 200 30 - 40 2 - 3
Pizza, hembakad 220 - 230 15 - 25 2 - 3
Fryst pizza 220 - 230
15 - 25
2)
2 - 3
Pommes frites, frusna 225 - 250
20 - 30
2)
3 - 4
Tårtor, hembakade - förbakning, bul-
lar
190 - 210 15 - 25 3 - 4
Tårtor, hembakade - dekorering 190 - 210 20 - 30 3 - 4
Tårtor, frusna 200 - 225
20 - 30
2)
3 - 4
1)
När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när köttet är
vitt. Kontrollera genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är fisken klar.
2)
Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på förpack-
ningen. Om den angivna tiden är 30 min blir tillagningstiden ungefär 30 + 10 = 40 min.
www.aeg.com18
9.8 Stekning
Använd värmebeständiga kärl under
ugnsbakning. Se tillverkarens
anvisningar.
Du kan steka stora stekar direkt i den
djupa långpannan eller på gallret
ovanför den djupa långpannan.
Häll lite vätska i långpannan för att
förhindra att köttsaft bränner fast på
ytan.
Alla typer av kött som ska ha en
stekyta kan stekas i en stekgryta utan
lock.
Vänd steken vid behov efter 1/2 - 2/3
av stektiden.
För att köttet ska bli saftigare:
stek magert kött i stekgrytan med
lock eller i en stekpåse.
stek kött och fisk i bitar som väger
minst 1kg.
ös stora stekar och fågel med
deras egen saft flera gånger
under stekningen.
9.9 Steka i varmluft
Nötkött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Engelsk rostbiff
1)
125 80 - 120 2 - 3
Rumpstek - bryning 200 totalt 10 2 - 3
Rumpstek - stekning 150 50 - 60 2 - 3
Engelsk rostbiff 160 90 - 120 1 - 2
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Oxfilé
1)
160 60 - 70 2 - 3
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Lamm
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Lägg/bog/sadel 160 80 - 100 2
Fläsk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Fläskstek
1)
175 60 - 70 2 - 3
Fläskkotlett
1)
175 60 2 - 3
Fläskkarré 160 90 - 120 2 - 3
SVENSKA 19
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Skinka 150 60 - 100 1 - 2
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Fågel
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Kyckling, i bitar 180 55 - 65 2 - 3
Anka
1)
150 55 - 65 2 - 3
Anka lågtemperaturtillagad
1)
130 totalt ca 5 timmar 2 - 3
Stekt kalkon, fylld 150 50 - 60 1 - 2
Kalkonbröst 175 70 - 80 2 - 3
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
9.10 Stekning med Över/Undervärme
Nötkött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Engelsk rostbiff
1)
125 80 - 120 2 - 3
Rumpstek - bryning 225 totalt 10 2 - 3
Rumpstek - stekning 160 50 - 60 2 - 3
Engelsk rostbiff 180 90 - 120 1 - 3
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Oxfilé
1)
180 60 - 70 2 - 3
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Lamm
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Lägg/bog/revben 180 80 - 100 2
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

AEG 40016VL-WN Användarmanual

Typ
Användarmanual