AEG 42106VVWN Användarmanual

Typ
Användarmanual
SV
Spis
42106VV-WN
INNEHÅLL
1. SÄKERHETSINFORMATION.......................................................................................... 3
2. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER...........................................................................................4
3. PRODUKTBESKRIVNING................................................................................................7
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN....................................................8
5. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING................................................................................... 9
6. HÄLL - RÅD OCH TIPS....................................................................................................9
7. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING................................................................... 10
8. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING .................................................................................11
9. UGN - KLOCKFUNKTIONER........................................................................................13
10. UGN – RÅD OCH TIPS............................................................................................... 14
11. UGN – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING................................................................. 25
12. FELSÖKNING..............................................................................................................28
13. INSTALLATION........................................................................................................... 29
14. ENERGIEFFEKTIVITET................................................................................................30
FÖR PERFEKT RESULTAT
Tack för att du valt denna produkt från AEG. Vi har skapat den så att du ska kunna få
felfritt resultat i många år, med innovativa tekniker som gör livet enklare – funktioner
som du inte skulle hitta hos vanliga produkter. Varsågod att ägna några minuter åt
att läsa detta för att få ut så mycket som möjligt av produkten.
Besök vår webbplats för att:
Få tips om användning, broschyrer, felsökare, serviceinformation:
www.aeg.com
Registrera din produkt för bättre service:
www.registeraeg.com
Köp tillbehör, förbrukningsvaror och originalreservdelar till din produkt:
www.aeg.com/shop
KUNDTJÄNST OCH SERVICE
Vi rekommenderar att originalreservdelar används.
Ha följande uppgifter tillhands när du kontaktar serviceavdelningen. Modell, PNC,
serienummer.
Informationen finns på typskylten.
Varningar/viktig säkerhetsinformation
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar.
www.aeg.com
2
1. SÄKERHETSINFORMATION
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation
och användning av produkten. Tillverkaren kan inte
hållas ansvarig för personskador eller skador på
egendom som orsakats av felaktig installation eller
användning. Förvara alltid instruktionerna tillsammans
med produkten för framtida bruk.
1.1 Säkerhet för barn och handikappade
VARNING!
Risk för kvävning, skador eller permanent
invaliditet.
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder
och uppåt, och av personer med nedsatt fysisk,
sensorisk eller mental förmåga, samt personer med
bristande erfarenhet och kunskap, om de övervakas
eller instrueras beträffande hur produkten används på
ett säkert sätt och förstår de risker som är förknippade
med användningen.
Låt inte barn leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn.
Håll barn och husdjur borta från produkten när den är
igång eller när den svalnar. Åtkomliga delar är mycket
varma.
Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av
barn utan tillsyn.
1.2
Allmän säkerhet
Endast en behörig person får installera den här
produkten och byta kabel.
Använd inte produkten med en extern timer eller ett
separat fjärrkontrollsystem.
Oövervakad matlagning på en häll med fett eller olja
kan vara farligt och kan leda till brand.
Försök aldrig att släcka en eld med vatten, men stäng
av produkten och täck över flamman, t.ex. med ett
lock eller brandfilt.
SVENSKA
3
Förvara inte saker på kokytorna.
Använd inte ångrengörare vid rengöring av
produkten.
Metallföremål som knivar, gafflar, skedar och lock bör
inte placeras på hällens yta eftersom de blir varma.
Om glaskeramikytan / glasytan är sprucken, stäng av
produkten för att undvika risken för elektriska stötar.
Produkten blir varm inuti när den är igång. Vidrör inte
värmeelementen som finns i produkten. Använd alltid
handskar för att ta ut eller sätta in tillbehör eller
eldfasta formar.
Koppla från strömtillförseln före underhåll.
Kontrollera att produkten är avstängd innan du byter
lampa för att undvika risken för elstötar.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt
eller vassa metallskrapor för att rengöra ugnsluckans
glasskivor eftersom dessa kan repa ytan, vilket i sin tur
kan leda till att glaset spricker.
Om nätsladden är skadad måste den bytas av
tillverkaren, tillverkarens auktoriserade
servicerepresentant eller personer med motsvarande
utbildning, för att undvika fara.
Använd endast den matlagningstermometer som
rekommenderas för den här produkten.
Var försiktig när du rör vid förvaringslådan. Den kan bli
mycket het.
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den
främre delen av ugnsstegen och sedan den bakre
delen från sidoväggarna. Sätt i ugnsstegarna i omvänd
ordning.
2.
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
2.1 Installation
VARNING!
Endast en behörig person
får installera den här
produkten.
Avlägsna allt förpackningsmaterial
Installera eller använd inte en skadad
produkt.
Följ de installationsinstruktioner som
följer med produkten.
Produkten är tung, så var alltid
försiktig när du flyttar den. Använd
alltid skyddshandskar.
Dra aldrig produkten i handtaget.
www.aeg.com4
Köksskåpet och inbyggnaden måste
ha passande mått.
Minsta avstånd till andra produkter
ska beaktas.
Kontrollera att produkten har
installerats under och bredvid stadiga
skåp- eller bänkstommar.
Delar av produkten är strömförande.
Stäng produkten med skåpluckan för
att undvika att vidröra farliga delar.
Produktens sidor måste gränsa till
produkter eller enheter med samma
höjd.
Placera inte produkten på en sockel.
Installera inte produkten nära en dörr
eller under ett fönster. Detta
förhindrar att heta kokkärl faller ned
från produkten när dörren eller
fönstret är öppet.
Se till att montera ett
stabiliseringsmedel för att förhindra
att produkten tippar. Se kapitlet
Montering.
2.2 Elektrisk anslutning
VARNING!
Risk för brand och elektriska
stötar.
Alla elektriska anslutningar ska göras
av en behörig elektriker.
Produkten måste jordas.
Kontrollera att produktens märkdata
överensstämmer med din strömkälla. I
annat fall, kontakta en elektriker.
Använd alltid ett korrekt installerat,
stötsäkert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller
förlängningssladdar.
Låt inte nätkablar komma i kontakt
med eller komma nära produktens
lucka, speciellt inte när luckan är het.
Stötskyddet för strömförande och
isolerade delar måste fästas på ett
sådant sätt att det inte kan tas bort
utan verktyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget
endast i slutet av installationen.
Kontrollera att stickkontakten är
åtkomlig efter installationen.
Anslut inte stickkontakten om
vägguttaget sitter löst.
Dra inte i nätkabeln för att koppla
bort produkten från eluttaget. Ta
alltid tag i stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter:
strömbrytare, säkringar (säkringar av
skruvtyp tas ur hållaren),
jordfelsbrytare och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha
en isolationsenhet så att du kan
koppla från produkten från nätet vid
alla poler. Kontaktöppningen på
isolationsenheten måste vara minst 3
mm bred.
Stäng produktens lucka helt innan du
ansluter kontakten till eluttaget.
2.3 Använd
VARNING!
Risk för skador och
brännskador.
Risk för elektrisk stöt.
Använd uteslutande denna produkt
för hushållsbruk.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte
är blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn
under användning.
Stäng av produkten efter varje
användningstillfälle.
Var försiktig när du öppnar
produktens lucka medan produkten är
igång. Het luft kan strömma ut.
Använd inte produkten med våta
händer eller när den är i kontakt med
vatten.
Använd inte produkten som arbets-
eller avlastningsyta.
VARNING!
Risk för brand och explosion
Fetter och olja kan frigöra
lättantändliga ångor när de värms
upp. Håll flammor eller uppvärmda
föremål borta från fetter och oljor när
du lagar mat med dem.
Ångorna som frigörs i mycket het olja
kan orsaka spontan förbränning.
Använd olja, som kan innehålla
matrester, kan orsaka brand vi lägre
temperatur än olja som används för
första gången.
Placera inga lättantändliga produkter
eller föremål som är fuktiga med
lättantändliga produkter i, nära eller
på produkten.
SVENSKA
5
Låt inte gnistor eller öppna lågor
komma i kontakt med produkten när
du öppnar luckan.
Öppna produktens lucka försiktigt.
Användning av ingredienser som
innehåller alkohol kan producera en
blandning av luft och alkohol.
VARNING!
Risk för skador på produkten
föreligger.
För att förhindra skada eller
missfärgning på emaljen:
sätt inte eldfasta formar eller
andra föremål direkt på
produktens botten.
ställ inte hett vatten direkt i den
heta produkten.
låt inte fuktiga kärl eller matvaror
stå kvar i produkten efter att
tillagningen är klar.
var försiktig när du tar bort eller
monterar tillbehör.
Missfärgning av emaljen påverkar inte
produktens funktion. Det är ingen
defekt enligt garantin.
Använd en djup form för mjuka kakor.
Fruktjuicer orsakar fläckar som kan
vara permanenta.
Placera inga heta kokkärl på
kontrollpanelen.
Låt inte kokkärl torrkoka.
Var försiktig så att inte föremål eller
kokkärl faller på produkten. Ytan kan
skadas.
Aktivera inte kokzonerna med tomma
kokkärl eller utan kokkärl.
Lägg inte aluminiumfolie på
produkten eller direkt på produktens
botten.
Kokkärl av gjutjärn, aluminium eller
med skadad botten kan orsaka repor.
Lyft alltid upp dessa föremål när du
måste flytta dem på kokhällen.
Denna produkt är endast avsedd för
matlagning. Den får inte användas för
några andra ändamål, t.ex. för
rumsuppvärmning.
2.4 Skötsel och rengöring
VARNING!
Det finns risk för
personskador, brand eller
skador på produkten.
Stäng av produkten före underhåll.
Koppla bort produkten från eluttaget.
Se till att produkten har svalnat. Det
finns även risk för att glaspanelerna
kan spricka.
Byt omedelbart ut luckans
glaspaneler om de är skadade.
Kontakta närmaste auktoriserade
servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan.
Luckan är tung!
Rengör produkten regelbundet för att
förhindra att ytmaterialet försämras.
Kvarblivet fett eller mat i ugnen kan
orsaka brand.
Rengör ugnen med en fuktig, mjuk
trasa. Använd bara neutrala
rengöringsmedel. Använd inte
produkter med slipeffekt,
skursvampar, lösningsmedel eller
metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du
följa säkerhetsanvisningarna på
förpackningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen
(om tillämpligt) med någon sorts
rengöringsmedel.
2.5 Inre belysning
Typen av glödlampa eller
halogenlampa som används för den
här produkten är endast avsedd för
hushållsprodukter. Får ej användas för
belysning i hus.
VARNING!
Risk för elektrisk stöt.
Innan du byter lampan ska du koppla
ur produkten från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma
specifikationer.
2.6 Avfallshantering
VARNING!
Risk för kvävning eller
skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera den.
Ta bort lucklåset för att hindra att
barn eller djur stängs in inuti
produkten.
www.aeg.com
6
2.7 Underhåll
Kontakta en auktoriserad
serviceverkstad för reparation av
produkten.
Använd endast originaldelar.
3. PRODUKTBESKRIVNING
3.1 Allmän översikt
5
4
3
2
1
8
7
11
12
1
6
2
10
3
4 5
9
1
Kontrollampa/symbol/indikator för
ström
2
Vred för ugnsfunktionerna
3
Elektronisk programmeringsenhet
4
Temperaturvred
5
Temperaturlampa / symbol /
indikator
6
Vred för spisen
7
Uttag för matlagningstermometern
8
Värmeelement
9
Ugnslampa
10
Ugnsstegar, löstagbara
11
Fläkt
12
Ugnsnivåer
3.2 Beskrivning av hällen
180 mm
145 mm
120/180 mm
140/210 mm
1 3
46
2
5
1
Kokzon 1200 W
2
Ångutlopp - antal och position beror
på modell
3
Kokzon 1800 W
4
Kokzon 900/1800 W
5
Restvärmeindikering
6
Kokzon 1000/2200 W
3.3 Tillbehör
Trådhylla
Till kokkärl, bakformar och stekkärl.
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Grill- / stekpanna
För bakning och stekning eller som
fettuppsamlingsfat.
Matlagningstermometer
För att mäta hur väl maten är tillagad.
Förvaringslåda
Förvaringslådan finns under
ugnsutrymmet.
SVENSKA 7
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
4.1 Första rengöring
Ta ut alla tillbehör och flyttbara
ugnsstegar ur produkten.
Se avsnittet "Underhåll och
rengöring".
Rengör produkten innan du använder
den första gången.
Sätt tillbaka tillbehören och de flyttbara
ugnsstegarna på sin ursprungliga plats.
4.2 Ställa klockan
När produkten har anslutits till elnätet
eller efter ett strömavbrott, blinkar
klockans kontrollampa automatiskt.
Starta med steg 2.
När timerfunktionen är aktiv
kan du inte ändra den
aktuella tiden.
1. Ändra tiden genom att trycka på
och samtidigt tills tidsindikatorn
blinkar.
2. Välj tid med eller .
Efter cirka 5 sekunder slutar
blinkningarna och klockan visar den
inställda tiden.
4.3 Förvärmning
Sätt den tomma produkten på
förvärmning för att bränna bort fett.
1. Välj funktionen
och maximal
temperatur.
2. Låt produkten stå på i en timme.
3. Välj funktionen och maximal
temperatur.
4. Låt produkten vara igång i 15
minuter.
5. Välj funktionen och maximal
temperatur.
6. Låt produkten vara igång i 15
minuter.
Tillbehören kan bli varmare än normalt.
Produkten kan avge lukt och rök. Det är
helt normalt. Se till att ventilationen är
tillräcklig i rummet.
4.4 Öppna och stänga luckan
med det mekaniska lucklåset
Det mekaniska lucklåset är som standard
aktiverat.
För att öppna luckan förs låset åt höger.
Stäng luckan utan att trycka in lucklåset.
4.5 Avaktivera det mekaniska
lucklåset
1. Tryck på lucktätningen B på varje
sida. Tätningen släpper.
1
2
B
2. Dra upp lucktätningen och ta bort
den.
3. Lossa spaken 1, flytta den åt höger 2
och sätt tillbaka den.
1
2
4. Håll i lucktätningen B i varje sida och
sätt den på luckans innerkant. Sätt
lucktätningen i luckans övre kant.
www.aeg.com
8
B
Avaktivera det mekaniska lucklåset
Gör enligt ovanstående anvisningar igen
och flytta tillbaka lucklåset till vänster.
Avstängning av produkten
inaktiverar inte det
mekaniska lucklåset.
5. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
5.1 Värmeläge
Symbol-
er
Funktion
Avstängt läge
Dubbel kokzon
1 - 9 Värmeinställningar
Utnyttja restvärmen för att
minska energiförbrukningen.
Stäng av kokzonen ca 5-10
minuter innan tillagningen är
klar.
Vrid vredet till önskat värmeläge.
När tillagningen är klar, vrid vredet till av-
position.
5.2 Aktivera och inaktivera de
yttre ringarna
Du kan justera den yta som du tillagar på
efter storleken på kokkärlet.
Aktivera den yttre ringen: vrid vredet
medurs genom ett ljusmotstånd för att
. Vrid sedan vredet moturs till rätt
värmeläge.
Inaktivera den yttre ringen: vrid vredet
till avstängt läge. Indikeringen slocknar.
5.3 Restvärmeindikator
VARNING!
Risk för brännskador från
restvärme.
6. HÄLL - RÅD OCH TIPS
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
6.1 Kokkärl
Kokkärlens botten skall vara
så tjock och så plan som
möjligt.
Kokkärl av emaljerat stål
med aluminium- eller
kopparbotten kan orsaka
färgskiftning på
glaskeramiken.
6.2 Exempel på olika typer av
tillagning
Uppgifterna i tabellen är
endast avsedda som
vägledning.
SVENSKA 9
Värmeläge Använd för: Tid
(min)
Tips
1 Varmhållning av tillagad mat. efter
behov
Lägg ett lock på ett kokkärl.
1 - 2 Hollandaisesås, smältning av:
smör, choklad, gelatin.
5 - 25 Rör om med jämna mellan-
rum.
1 - 2 Stanning: fluffiga omeletter,
äggstanning.
10 - 40 Tillaga med lock.
2 - 3 Småkoka ris och mjölkrätter,
värma färdiglagade rätter.
25 - 50 Minst dubbelt så mycket vät-
ska som ris, rör om mjölkba-
serade rätter under tillagnin-
gen.
3 - 4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött. 20 - 45 Tillsätt några matskedar vät-
ska.
4 - 5 Kokning av potatis. 20 - 60 Använd max. ¼ liter vatten till
750 g potatis.
4 - 5 Tillaga större mängder mat,
stuvningar och soppor.
60 - 150 Upp till 3 l vätska plus ingre-
dienser.
6 - 7 Lätt stekning: schnitzel, cordon
bleu, kotletter, kroketter, korv,
lever, ägg, pannkakor, munkar.
efter
behov
Vänd efter halva tiden.
7 - 8 Kraftig stekning, potatiskroket-
ter, njurstek, fransyska.
5 - 15 Vänd efter halva tiden.
9 Koka vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek), fritera pommes
frites.
7. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
7.1 Allmän information
Rengör hällen efter varje
användningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckor på ytan har
ingen inverkan på hur hällen fungerar.
Använd ett särskilt rengöringsmedel
för hällens yta.
Använd en speciell skrapa för glaset.
7.2 Rengöring av hällen
Ta omedelbart bort: smält plast,
plastfolie och mat med socker. I annat
fall kan denna typ av smuts skada
hällen. Sätt specialskrapan snett mot
glasytan och för bladet över ytan.
Ta bort när hällen svalnat
tillräckligt: kalkringar, vattenringar,
fettstänk, glänsande metalliska
missfärgningar. Rengör hällen med en
fuktig duk och lite rengöringsmedel.
Efter rengöring, torka hällen med en
mjuk duk.
www.aeg.com10
8. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
8.1 Aktivera och inaktivera
ugnen
Det beror på modellen om
produkten har
vredsymboler,
kontrollampor eller
lampor:
Kontrollampan tänds när
ugnen värms upp.
Lampan tänds när
produkten är igång.
Symbolen visar om
kontrollvredet styr en av
kokzonerna,
ugnsfunktionerna eller
temperaturen.
1. Vrid vredet för ugnsfunktionerna för
att välja en ugnsfunktion.
2. Vrid temperaturvredet för att välja
temperatur.
3. Inaktivera ugnen genom att vrida
vreden för ugnsfunktionerna och
temperatur till avstängt läge.
8.2 Ugnsfunktioner
Symbol Ugnsfunktion Tillämpning
Avstängt läge Produkten är avstängd.
Varmluft För att baka på upp till två hyllpositioner samtidigt
och för att torka mat.Ställ in temperaturen på 20 -
40 °C lägre än för Över/Undervärme.
Över/Undervärme Baka och steka mat på en ugnsnivå.
Pizza/paj För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver
mer intensiv bryning och som ska ha knaprig bot-
ten. Ställ in temperaturen på 20–40 °C lägre än för
Över/Undervärme.
Varmluftsgrillning Steka större köttstycken eller fågel med ben på 1
ugnsnivå. Även för att göra gratänger och bryna.
Max Grill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder och
för rostning av bröd.
Torkning För torkning av skivad frukt (t.ex. äpple, plommon,
persikor) och grönsaker (t.ex. tomater, zucchini,
svamp).
SVENSKA 11
Symbol Ugnsfunktion Tillämpning
Tina För att tina frysta livsmedel.
Ugnslampa För att aktivera lampan utan en tillagningsfunktion.
Knapplås För att låsa ugns- och hällfunktioner.
8.3 Kylfläkt
När produkten är på, aktiveras fläkten
automatiskt för att hålla ugnsytorna svala.
Om du stänger av ugnen fortsätter
fläkten att gå tills ugnen har svalnat.
8.4 Låsa ugnen och hällen
Vredet för ugnsfunktionerna har ett
inbyggt funktionslås.
Funktionslåset inaktiverar
inte strömförsörjningen till
spisen.
Vrid vredet till symbolen .
Vredet hoppar ut cirka 2 mm.
Låsa upp ugnen och hällen: Tryck på
vredet och vrid det till önskat läge.
8.5 Använda
matlagningstermometern
Matlagningstermometern mäter
innertemperaturen när köttbitar tillagas.
Två temperaturer måste ställas in:
Ugnstemperaturen. Se tabellen för
stekning.
Innertemperaturen. Se tabellen för
matlagningstemperaturen.
FÖRSIKTIGHET!
Använd endast
matlagningstermometern
som medföljer produkten
eller originalreservdelar.
1. Sätt in spetsen på
matlagningstermometern i mitten av
köttet.
2. Sätt in kontakten till
matlagningstermometern i uttaget
på produktens framsida.
Kontrollampan för
matlagningstermometern
blinkar.
3.
Tryck på - eller -knappen för att
ställa in innertemperaturen.
Du kan ställa in temperaturen mellan
30 °C och 99 °C. Se värdena i
tabellen.
4. Välj ugnsfunktion och
ugnstemperatur.
5. Tryck på en knapp för att stänga av
signalen.
En ljudsignal hörs i två minuter när
köttet uppnått den inställda
innertemperaturen.
6. Avaktivera produkten.
7. Ta bort matlagningstermometerns
kontakt ur uttaget. Ta ut köttet ur
produkten.
Om köttet har stekts som du önskar,
utför ovanstående på nytt och ställ in en
högre innertemperatur.
www.aeg.com
12
VARNING!
Var försiktig när du tar bort
matlagningstermometerns
spets och kontakt.
Matlagningstermometern är
varm. Det finns risk för att du
bränner dig.
8.6 Sätta in ugnstillbehören
Långpanna:
För in långpannan mellan skenorna på
ugnsstegen.
Galler och djup panna tillsammans:
Tryck på den djupa pannan mellan
skenorna på hyllstöden och ugnsgallret
på skenorna ovan.
Alla tillbehör har små
fördjupningar längst upp
på höger och vänster sida
för att öka säkerheten.
Fördjupningarna ger
också ett tippskydd.
Den höga kanten runt
stegen är en enhet som
förhindrar att husgeråden
halkar ur.
9. UGN - KLOCKFUNKTIONER
9.1 Display
A B C D
A) Kontrollampa för signalur
B) Tidvisning
C) Kontrollampa för klocka
D) Kontrollampa för
matlagningstermometer
9.2 Knappar
Knapp Funktion Beskrivning
MINUS Gör så här för att ställa in tiden.
PLUS Gör så här för att ställa in tiden.
9.3 Ställa in Signalur
Använd den här funktionen för att ställa
in en tid för nedräkning. Max-tiden är 2
timmar och 30 minuter. Denna funktion
påverkar inte ugnens funktioner i övrigt.
Tryck på eller flera gånger för att
ställa in önskad tid.
SVENSKA 13
Signaluret startar automatiskt efter fem
sekunder.
När den inställda tiden har gått avges en
ljudsignal. Tryck på valfri knapp för att
stänga av signalen.
10. UGN – RÅD OCH TIPS
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
Temperaturerna och
gräddningstiderna i
tabellerna är endast
riktvärden. De beror på
recepten samt på
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
10.1 Gräddning
Din ugn kan ha andra bak-/
stekegenskaper än din gamla.
Anpassa dina vanliga inställningar
(temperatur, koktider) och
placeringen av plåtar och galler till
värdena i tabellerna.
Tillverkaren rekommenderar att du
använder den lägre temperaturen
första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna
för ett speciellt recept, leta efter ett
recept som är nästan likadant.
Du kan förlänga gräddningstiden med
10–15 minuter om du bakar på mer än
en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte
alltid lika bruna. Om detta händer ska
du inte ändra
temperaturinställningen. Skillnaden
jämnar ut sig under bakningen.
För att utnyttja eftervärmen kan du,
vid längre gräddningstider, stänga av
ugnen cirka 10 minuter innan
baktiden gått ut.
När du tillagar frysta livsmedel kan
plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna
kallnar igen återtar de sin normala form.
10.2 Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte tillräck-
ligt gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre ugns-
nivå.
Kakan faller ihop och blir de-
gig, klumpig eller får vat-
tenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en något lägre
ugnstemperatur.
Kakan faller ihop och blir de-
gig, klumpig eller får vat-
tenränder.
För kort gräddningstid. Förläng gräddningstiden.
Du kan inte minska grädd-
ningstiden genom att höja
temperaturen.
Kakan faller ihop och blir de-
gig, klumpig eller får vat-
tenränder.
Det finns för mycket vätska i
degen.
Använd mindre vätska. Var
försiktig med blandningsti-
derna, framför allt vid an-
vändning av en köksmaskin.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för låg. Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en högre ugn-
stemperatur.
www.aeg.com14
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är för torr. För lång gräddningstid. Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en kortare grädd-
ningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden är
för kort.
Ställ in en lägre ugnstemper-
atur och en längre grädd-
ningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Degen är ojämnt fördelad. Fördela degen jämnt på
bakplåten.
Kakan blir inte klar med den
inställda tiden.
Ugnstemperaturen är för låg. Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en något högre
ugnstemperatur.
10.3 Baka i varmluft
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Franskbullar 175 - 185 15 - 20 2 + 4
Grahamsbullar 165 - 180 20 - 30 2 + 4
Fyllda smörgåsar 170 - 180 15 - 20 2 + 4
Formbröd 170 - 190 30 - 40 1 + 4
Salta kringlor 160 - 170 15 - 20 2 + 4
Vitt bröd / runt bröd 170 - 180 35 - 45 2 + 4
Fullkornsbröd 160 - 170 35 - 45 2 + 4
Rågbröd, blandning 250 - 2 + 4
- bakning 160 - 170 60 - 70 2 + 4
Baguetter 180 - 200 20 - 30 2 + 4
Pannkakor 150 - 160 50 - 60 3
Fruktkakor 140 - 150 70 - 80 3
Muffins 160 - 170 15 - 25 2 + 4
Rulltårta 190 - 210 6 - 15 3
Bullar 185 - 195 8 - 15 2 + 4
Lång limpa 170 - 180 25 - 35 2 + 4
Pepparkakor 160 - 170 8 - 15 2 + 4
Kaka i form 150 - 160 30 - 40 2 + 4
SVENSKA 15
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Sockerkakor/Madeirakakor 150 - 160 50 - 60 2
Maränger 100 90 - 120 2 + 4
Marängbottnar 100 90 - 120 2 + 4
Småkakor 150 - 160 10 - 20 2 + 4
Petit-choux 155 - 165 30 - 40 2 + 4
Frukttårtor, mördegskakor 150 - 160 förbakning, bott-
nar 10-15
2 + 4
Frukttårtor, mördegskakor 150 - 160 dekorering 35-45 2 + 4
Frukttårtor, smuldeg 170 - 180 30 - 40 2 + 4
10.4 Över/undervärme
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Franskbullar 200 - 225 8 - 12 3 - 4
Grahamsbullar 190 - 200 20 - 25 3 - 4
Fyllda smörgåsar 200 - 225 10 - 12 3 - 4
Ciabattabullar 210 - 230 10 - 20 3 - 4
Foccacia 220 - 230 15 - 20 3 - 4
Pitabröd 250 5 - 15 3 - 4
Salta kringlor 180 - 200 12 - 15 3 - 4
Vitt bröd 190 - 210 25 - 40 1 - 2
Ciabatta 210 - 220 15 - 25 1 - 2
Fullkornsbröd 180 - 200 35 - 45 1 - 2
Rågbröd, blandning 275 - 1
- bakning 190 55 - 65 1
Baguetter 220 - 230 15 - 30 3 - 4
Pannkakor 170 - 180 50 - 60 2 - 3
Kaka i form 170 - 180 35 - 45 3 - 4
Sockerkakor/Madeirakakor 170 - 180 40 - 50 1 - 2
Smörgåstårta, bullar 200 - 225 8 - 12 3 - 4
Maränger 100 90 - 120 3 - 4
www.aeg.com16
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Marängbottnar 100 90 - 120 3 - 4
Småkakor 160 - 180 6 - 15 3 - 4
Petit-choux 170 - 190 30 - 45 3 - 4
Rulltårta 190 - 210 10 - 12 3 - 4
Frukttårtor, mördegskakor 175 - 200 förbakning, bul-
lar 10-15
3 - 4
Frukttårtor, mördegskakor 175 dekorering
35-45
3 - 4
Frukttårtor, smuldeg 190 - 200 25 - 35 3 - 4
Mjuk marsipankaka 210 - 230 10 - 12 2
10.5 Pizza-tabell
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Ciabattabullar 200 - 220 10 - 20 2 - 3
Foccacia 220 - 230 10 - 20 2 - 3
Ciabatta 190 - 200 15 - 25 2 - 3
Frukttårtor, mördegskakor 170 - 180 35 - 45 2 - 3
Frukttårtor, smuldeg 175 - 200 25 - 35 2 - 3
Pizza, hemlagad (tjock - med mycket
fyllning)
180 - 200 25 - 35 1 - 2
Pizza, hemlagad (tunn botten)
200 - 230
1)
15 - 20 1 - 2
Fryst pizza 200 15 - 20 1 - 2
Tårtor, hembakade - förbakning, bul-
lar
215 - 225 35 - 45 3 - 4
Tårtor, hembakade - dekorering 215 - 225 35 - 45 3 - 4
Tårtor, frusna 200 15 - 25 3 - 4
1)
Förvärm ugnen.
10.6 Tillaga i varmluft
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Fisk, kokning 150 - 160
-
1)
2 + 4
Fisk, stekning 165 - 175
-
1)
2 + 4
SVENSKA 17
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Köttfärslimpa 165 - 175 60 - 70 2 + 4
Danska köttbullar 165 - 175 35 - 45 2 + 4
Leverpâté 165 - 175 65 - 75 2 + 4
Potatisgratäng 175 55 - 65 2 + 4
Lasagne, hemlagad 175 60 - 70 2 + 4
Lasagne, frusen 175
30 - 45
2)
2 + 4
Pastagratäng 165 - 175 40 - 50 2 + 4
Pizza, hembakad 180 - 200 20 - 35 3
Fryst pizza 180 - 200
15 - 25
2)
2 + 4
Pommes frites, frusna 180 - 200
30 - 45
2)
2 + 4
Tårtor, hembakade - förbakning, bul-
lar
165 - 175 15 - 20 2 + 4
Tårtor, hembakade - dekorering 165 - 175 30 - 40 2 + 4
Tårtor, frusna 175
25 - 35
2)
2 + 4
1)
När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när köttet är
vitt. Kontrollera genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är fisken klar.
2)
Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på förpack-
ningen. Om den angivna tiden är 30 min blir tillagningstiden ungefär 30 + 10 = 40 min.
10.7 Över/Undervärme
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Fisk, kokning 160 - 170
-
1)
2 - 3
Fisk, stekning 180 - 200
-
1)
2 - 3
Köttfärslimpa 175 - 200 45 - 60 2 - 3
Danska köttbullar 175 - 200 30 - 45 3 - 4
Leverpâté 180 - 200 50 - 60 2 - 3
Gratänger 180 - 200 50 - 60 2 - 3
Potatisgratäng 200 55 - 65 3 - 4
Lasagne, hemlagad 200 50 - 60 2 - 3
Lasagne, frusen 175 - 200
30 - 45
2)
3 - 4
Pastagratäng 180 - 200 30 - 40 2 - 3
www.aeg.com18
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Pizza, hembakad 220 - 230 15 - 25 2 - 3
Fryst pizza 220 - 230
15 - 25
2)
2 - 3
Pommes frites, frusna 225 - 250
20 - 30
2)
3 - 4
Tårtor, hembakade - förbakning, bul-
lar
190 - 210 15 - 25 3 - 4
Tårtor, hembakade - dekorering 190 - 210 20 - 30 3 - 4
Tårtor, frusna 200 - 225
20 - 30
2)
3 - 4
1)
När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när köttet är
vitt. Kontrollera genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är fisken klar.
2)
Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på förpack-
ningen. Om den angivna tiden är 30 min blir tillagningstiden ungefär 30 + 10 = 40 min.
10.8 Stekning
Använd värmebeständiga ugnsformar
(se tillverkarens bruksanvisning).
Du kan steka stora stekar direkt i den
djupa långpannan (i förekommande
fall) eller på gallret ovanför den djupa
långpannan.
Stek magert kött i stekgrytan med
lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en
stekyta kan stekas i en stekgryta utan
lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk
som steks i produkten väger minst 1
kg.
För att förhindra att köttsaft som
tränger ut bränner fast kan du tillsätta
lite vätska i långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3
av stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras
egen saft flera gånger under
stekningen. Därigenom blir resultatet
bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före
stektidens slut och utnyttja
eftervärmen.
10.9 Steka i varmluft
Nötkött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Engelsk rostbiff
1)
125 80 - 120 2 - 3
Rumpstek - bryning 200 totalt 10 2 - 3
Rumpstek - stekning 150 50 - 60 2 - 3
Engelsk rostbiff 160 90 - 120 1 - 2
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
SVENSKA 19
Kalv
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Oxfilé
1)
160 60 - 70 2 - 3
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Lamm
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Lägg/bog/sadel 160 80 - 100 2
Fläsk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Fläskstek
1)
175 60 - 70 2 - 3
Fläskkotlett
1)
175 60 2 - 3
Fläskkarré 160 90 - 120 2 - 3
Skinka 150 60 - 100 1 - 2
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Fågel
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Kyckling, i bitar 180 55 - 65 2 - 3
Anka
1)
150 55 - 65 2 - 3
Anka lågtemperaturtillagad
1)
130 totalt ca 5 timmar 2 - 3
Stekt kalkon, fylld 150 50 - 60 1 - 2
Kalkonbröst 175 70 - 80 2 - 3
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
10.10 Stekning med Över/Undervärme
Nötkött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Engelsk rostbiff
1)
125 80 - 120 2 - 3
Rumpstek - bryning 225 totalt 10 2 - 3
Rumpstek - stekning 160 50 - 60 2 - 3
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

AEG 42106VVWN Användarmanual

Typ
Användarmanual