Förvaring av livsmedel i kylskåpet
Korrekt användning av apparaten, väl förpackade
livsmedel, korrekt temperatur och hygieniska
riktlinjer förbättrar kvaliteten på förvarade livsmedel.
Följ alltid det bäst-före-datum som anges på
förpackningen.
Livsmedel som ska förvaras i kylskåpet ska placeras
i tillslutna behållare eller förpackas på annat lämpligt
sätt för att undvika att de avger lukter och fukt.
Förvara inte antändliga, fl yktiga eller explosiva
substanser i kylskåpet.
Flaskor med hög alkoholhalt ska förvaras upprätt och
väl förslutna.
Vissa organiska lösningar, t.ex. fl yktiga oljor i citron-
eller apelsinskal, syror i smör osv., kan orsaka skada
vid långvarig kontakt med plastytor och kan på lång
sikt påskynda plastmaterialets åldrande.
En obehaglig lukt i skåpet är ett tecken på ett det
är något fel på livsmedlen eller på att du behöver
rengöra skåpet (se Rengöring och underhåll).
Om du tänker åka bort en längre tid, var noga med att
plocka ut känslig mat ur kylskåpet innan du åker iväg.
Utrustningen beror på vald modell.
• Du kan placera hyllorna som du vill på skenorna inuti
kylskåpet. De är skyddade mot utdragning. Du tar ut en hylla
genom att lyfta upp den en aning framtill, luta den efter behov
och dra ut den. Känsliga livsmedel ska förvaras längst bak i
kylskåpet där det är som kallast.
• Facket/lådan nertill i kylskåpet, under glashyllan, är till för att
förvara frukt och grönsaker. Den behåller rätt fuktnivå och
förhindrar att livsmedlen torkar ut. Livsmedel måste förpackas
på lämpligt sätt för att förhindra att de avger eller tar emot
lukter och fukt.
• Insidan av kylskåpsdörren är försedd med hyllor och fack
där du kan förvara ost, smör, ägg, yoghurt och andra mindre
förpackningar, tuber, små burkar osv. Livsmedel måste
förpackas på lämpligt sätt för att förhindra att de avger eller tar
emot lukter och fukt.
Viktiga varningar för
förvaring av livsmedel
Kylskåpets inre
utrustning
23