Electrolux EOB171 Användarmanual

Typ
Användarmanual
1
EOB 171
944129121
SE
325 88-0700 Rev. 3-947
2
Bästa Kund,
Det är viktigt att du lär känna ugnens funktioner och finesser. Läs därför noga
denna bruksanvisning, och var särskilt uppmärksam på de avsnitt som är
markerade med . Detta är varningstexter för undvikande av skador på person
eller egendom.
Spara bruksanvisningen. Den är bra att ha vid tveksamhet och måsta alltid följa
med ugnen vid ev ägarbyte.
Bruksanvisningens första del innehåller en allmän beskrivning av din nya
produkt. Därefter följer en kort introduktion om vad du skall göra innan du
använder ugnen första gången. Avsnittet “Så använder du” beskriver hur ugnen
används. Avsnittet “Skötsel och rengöring av” ger upplysningar om både daglig
och mer grundlig rengöring av ugnen och dess utrustning. Skulle problem uppstå
vid användning av ugnen kan du slå upp under avsnittet “Om ugnen inte
fungerar”, där det finns anvisningar om hur du själv kan åtgärda
en del praktiska
och tekniska problem.
3
Innehållsförteckning Sida
Till användaren
Säkerhetsinformation .................................................................................. 5
Beskrivning av produkten ......................................................................... 7
Ugnen ................................................................................................... 8
Tillbehör ................................................................................................ 8
Före första användning av ugnen .............................................................. 9
Rengör ugn och utrustning ................................................................... 9
Värm upp ugnen ................................................................................... 9
Så här använder du .................................................................................... 10
Ugnen ................................................................................................. 10
Tabell för bakning ............................................................................... 13
Tabell för matlagning .......................................................................... 14
Tabell för stekning .............................................................................. 15
Tabell för grillning ............................................................................... 16
Råd och tips vid användning av ugnen ................................................ 17
Skötsel och rengöring ............................................................................... 18
Emaljerade ytor .................................................................................. 18
Ugnen ................................................................................................. 18
Kontrollampor ..................................................................................... 22
Om ugnen inte fungerar ............................................................................ 29
Praktiska råd....................................................................................... 29
Tekniska råd ....................................................................................... 31
Service och reservdelar ...................................................................... 32
Konsumentköp EHL ........................................................................... 32
Konsumentkontakt .............................................................................. 32
4
Innehållsförteckning Sida nr.
Till installatören
Uppackning ................................................................................................. 23
Tekniska data ............................................................................................. 24
Installation .................................................................................................. 25
Montering i skåp ................................................................................. 26
Eletrisk anslutning ............................................................................... 28
5
Säkerhetsinformation
Ugnen får endast användas i enskilt
hushåll och för normal hushålls-
användning. Används den för andra
ändamål gäller inte Konsumentköp
EHL.
Installation
* Ur elsäkerhetssynpunkt bör ugnen
byggas in i anpassat inbyggnads-
skåp.
* Ingrepp i ugnen skall utföras av
behörig fackman. Arbete utfört av
lekman kan försämra ugnen samt
leda till skada på person och/eller
egendom.
* Kontrollera att ugnens elsladd inte
kommer i kläm vid installationen av
ugnen.
* Skruva fast ugnen i inbyggnads-
skåpet för att undvika att den tippar
vid onormal belastning.
Barn
* Låt inte småbarn leka med eller röra
reglage och lucka.
* Håll ugnen under uppsikt då den
värms upp före första användning.
Det finns risk för brännskador.
* Se till att barn inte finns i närheten
när du öppnar ugnsluckan. Varm
luft strömmar ut. Ugnen och luckans
insida är mycket varm och
kan vid beröring ge brännskador.
Användning
* Före första användning skall
ugnen värmas upp. Vädra köket.
Var försiktig! Ugnen blir mycket
varm.
* Lägg inte aluminiumfolie på
ugnens botten. Hindras under-
värmen kan emaljen skadas på
grund av överhettning.
* Använd endast kärl av material
som är avsett för tillagning i ugn.
Kontrollera kärltillverkarens
anvisningar.
* Använd alltid väl isolerande
grytvantar och ta ett stadigt tag i
det som skall tas ut ur ugnen.
* Kontrollera att ugnen är avstängd
när den inte används. Samtliga
vred skall vara nollställda.
* Kontrollera att inte sladden till en i
närheten ansluten elektrisk apparat
kläms i en varm ugnslucka.
6
Rengöring
* Se till att ugnen svalnat av innan
rengöring sker.
* Håll alltid ugnen ren. Fett och spill
osar rejält vid uppvärmning och
medför i värsta fall risk för brand.
* Det är absolut förbjudet att rengöra
ugnen med hjälp av en ång-eller
högtryckstvätt.
Underhåll och service
* Dra ut stickkontakt eller skruva ur
säkringar före byte av trasig lampa.
* Service och ev reparationer bör
utföras av ett av leverantören god-
känt serviceföretag. Använd endast
original reservdelar.
Skrotning
* Förhindra olyckor med den skrotade
ugnen; Lossa sladden från vägg-
uttaget och kapa den så nära ugnens
bakstycke som möjligt. Kontakta din
kommun för information om var du
kan lämna in din ugn.
7
Beskrivning av produkten
Ugnen
Panelen
Panel
Ventilations-
öppningar
Ugnslucka
Kontrollampa Vredet
8
Ugnen
Upplysning om hur ugnen används
finns i avsnittet Så använder du.
Det är möjligt att välja mellan följande
funktioner:
- tillagning med över/undervärme
- tillagning med grill
Ugnsluckan har 3 skikt glas för att ge
lägre yttertemperatur. Ugnsluckan kan
tas isär för rengöring.
Ugnens sidor, tak och bakvägg har
gjorda av katalytisk emalj, med en viss
självrengörande effekt. Ugnens botten
har en slät och rengöringsvänlig emalj.
Ugnens uppvärmningstid är:
Över/undervärme: ca 15 min från kall
ugn till 200˚C.
Tillbehör
2 emaljerade bakplåtar
1 ugnspanna
1 galler
9
Före första användning av ugnen
Rengör ugn och utrustning
Bakplåtar, ugnspanna och galler
diskas i varmt vatten och ugns-
utrymmet handdiskmedel. Torka av
med en urvriden trasa.
Värm upp ugnen
Håll barnen under uppsikt,
ugnen blir mycket varm.
1. Sätt ugnen på över/undervärme,
200˚C.
2. Ugnsluckan skall vara stängd.
3. Låt ugnen stå på under ca 1
timme.
Se till att ha bra ventilation
genom att slå på köksfläkten
eller öppna ett fönster.
4. Låt därefter ugnsluckan stå
öppen ca 2 timmar och fortsätt
att ventilera i köket.
5. Torka ugn, lucka och stegar
med varmt vatten och handdisk-
medel.
Den första tiden ugnen används kan
det fortfarande förekomma lukt.
Det innebär dock ingen hälsofara.
Upprepa ev processen.
10
Så här använder du:
Ugnen
Lägg aldrig aluminiumfolie, en plåt
eller ugnspannan direkt på ugnens
botten. Emaljen kan skadas på grund
av överupphettning.
Ugnen blir varm under
användning, håll uppsikt över
barnen.
Varje gång du använder ugnen skall
ugnsvredet ställas in.
Vredet har följande inställningar:
“0” Ugnen är avstängd.
"L" Belysning
50-275˚C Temperaturinställning. Den
röda kontrollampan lyser
när ugnen sätts på, och
slocknar när inställd
temperatur har uppnåtts.
"G" Grill
“R” Rengöringsprogram.
11
Över/undervärme
Tak- och bottenelement är inkopplade.
Kan i princip användas vid all
matlagning och baking. Resultatet kan
påverkas av inställd temperatur,
formars material och färg. Vid
gräddning i ljusa aluminiumformar får
undersidan bättre färg om formen
placeras på en plåt istället för på
gallret.
Grillning
Grilla med stängd ugnslucka och
ha alltid ugnen under uppsikt vid
grillning.
Storleken, marmoreringen (insprängt
fett), formen mängden och
temperaturen på det du skall grilla
inverkar på tiden och resultatet.
Grillresultatet blir bäst om det som
skall grillas inte tas direkt från
kylskåpet. Torka av och lägg det på
ugnsgallret. Placera alltid en folieklädd
långpanna under gallret, på fals 1 eller
2 för att samla upp fettstänk mm.
Grillolja och/eller grillkryddor ger
bättre färg, men ökar risken för bränd
yta.
Börja grilla efter 5 minuters upp-
värmning. Elementet/en skall vara
helt röda. Passa noga och vänd minst
en gång. En gör lång grilltid ger torr,
tråkig och i värsta fall bränd mat.
12
Bakning/matlagning
Vid temperaturskillnader och/eller
ojämn placering på plåtarna kan dessa
slå sig. Detta gäller särskilt vid
tillagning av frusen pizza, pommes
frites etc.
Stick i mjuka kakor ca 5 min
före full tid, då har du möjlighet
att förkorta/förlänga baktiden.
Resultatet kan påverkas av
receptet, formens material, färg,
form och storlek.
Vid tillagning i ljusa metallformar
skall formen placeras på en bakplåt.
Vid tillagning i mörka metallformar
skall formen placeras på gallret, och
temperaturen sänkas med 10˚C
13
200
225
190-200
175-200
200-225
210-225
190-200
200
225
175-190
150-175
175-200
100
175
3
3
1
1
2-3
3
2
3
3
1-2
1
3
3
3
12-15
8-12
35-40
50-60
10-15
8-10
18-25
12-15
5-8
35-45
50-60
10-15
50-60
5-8
Matbröd
Mörka portionsbröd
Ljusa portionsbröd
Lätta limpor, formbrød
Tunga limpor,
Hålkakor, tekakar
Vetbröd
Bullar
Längder, kransar
Mjuka kakor
Muffins
Rulltårta
Mjuk kaka med lite
fett**
Mjuk kaka med
mycket fett**
Småkakor
Mördegskakor
Maränger
Pepparkakor
Tabell för bakning
Bakning Över/undervärme
Då du använder långpannen, bör denna placeras på den högre rekommenderade
falsen, eftersom den är djupare än en bakplåt.
**Används mörk bakform, placera formen alltid på galler och fals 2.
Välj temp. 160-180˚C
˚C
Minut
14
** När man steker eller kokar fisk i ugnen är tillagningstiden
beroende på fiskens tjocklek. Ju tjockare fisk, desto längre
tillagningstid. Fisken är färdig när fiskköttet är vitt och
ogenomskinligt. Stick med en gaffel vid ryggbenet.
Släpper köttet lätt är fisken färdig. Tabellen är vägledande.
1-2
1-2
3-4
2-3
2-3
3-4
3-4
3-4
3-4
170-180
190-210
190-210
190-210
190-210
210-235
210-235
200-225
200-225
**
**
50-65
55-65
55-65
30-40
35-45
50-60
65-70
Matlagning
Fisk, kokning
Fisk, stekning
Köttfärslimpa
Gratäng
Leverpastej
Pizza
Pajer
Lasagne
Potatisgratäng
Tabell för matlagning
˚C
Minut
15
Tabell för stekning
Över/under
varme
125
125
125
170
170
175
170
170
170
200
160
200
Använd en ugnsfast form, som passar till stroleken på köttet eller fisken, så
slipper du vidbränd sky.
Använd stektermometer när du steker kött, så får du alltid den geomstekning
du önskar. Se till att spetsen på stektermometern ligger mit i köttstycket, inte
mitt i fett eller mot ben.
Stekning
Rosftbiff
Nötstek, rosa
Nötstek, genomstekt
Skinkstek
Karré med ben
Revbenspjäll, tjocka
Rimmad skinka i folie
Lamm/kalvstek, rosa
Lamm/kalvstek,
genomstekt
Kyckling, delad
Kalkon, helstekt, färserad
Kalkonbröst
2
2
2
1-2
1-2
2
2
2
1-2
3
1-2
3
˚C
˚C
70-85
85-100
100-110
90-105
105
90
60-70
90
105
45
50
60
55-60
65
70-75
80
85
-
73-75
70
75
-
-
62
Min
Min
Ugnen
Ugnen
16
Inställningsschema för grillning
3-4
3-4
2-3
2-3
3-4
2-3
3
3-4
250
250
250
250
250
250
250
250
2:a sidan
4-6
5-6
6-8
15-20
1-2
15-20
5
1-2
Minut
Minut
Grillning
Fläskkotlett
Lammkotlett
T-benstek
(2-4 cm)
Kyckling, delad
Grillkorv
Revben
(förkokta 20 min)
Fisk
(Skivor av torsk el lax)
Rostat bröd
1:a sidan
7-9
7-10
7-10
20-25
3-4
15-20
10
2-3
Man får mer skonsam grillning genom att placera maten en fals längre
ner i ugnen. Grilltiden blir lite längre.
Minut
Minut
17
Råd och tips
Allmänt om bakning
Tänk på att kontrollera gräddnings-
tiden när du börjar använda en ny ugn.
I många äldre recept finns ofta angivet
en något hög ugnstemperatur.
I dagens moderna ugnar sker grädd-
ningen vid lägre temperatur. Sänk
därför temperaturen om gräddnings-
tiden är för kort. En för hög temperatur
ger ett ojämnare resultat.
Allmänt om bakplåtar och
långpanna
Dessa kan slå sig om de utsätts för
stora temperaturvaxlingar och/eller
ojämn placering av bakverk. Oftast
försvinner skevheten när plåten
svalnat.
* Placera inte en het plåt/lång-
panne på exempelvis en kall
diskbänk
* Häll inte t ex kall pannkakssmet i en
het långpanna.
* Det är bättre att grädda t ex två
limpor på en plåt, än en stor mitt på
plåten.
* En djupfryst pizza, direkt från
frysen, innebär stora spänningar i
plåten och därmed risk för skevhet.
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och
praktiskt. Välj en ugnssäker form med
låg kant där köttstycket precis får
plats, så undviker du att skyn torkar in
och bränner fast. Vid ugnsbakning av
julskinka bildas det i regel mycket
spad. Använd en stekpåse, klipp då
hål i ett hörn på påsen innan den
sätts in i ugnen. Du minskar då
risken att bränna dig på het ånga
när påsen skall öppnas.
18
Skötsel och rengöring
Emaljerade ytor
Den dagliga rengöringen gör du
med en kraftigt urvriden trasa. Vid
starkare nedsmutsning använder du
en plastsvamp och handdiskmedel.
Använd aldrig metallsvamp, skur-
pulver eller andra slipande ren-
göringsmedel.
Ugnsutrymmet
Vid rengöring av ugnen är det en
fördel att ta bort ugnsluckan och
ugnsstegarna.
Håll barn borta från ugnen
under rengöringsprogram-
met, eftersom ugnens
front blir varmare än vid
normal användning.
Slät emalj
Ugnens botten har en blank och slät
emalj. Torka ur ugnen efter an-
vändning medans den fortfarande
är varm med fuktig trasa och hand-
diskmedel.
19
Vid kraftig nedsmutsning gör
följande:
1. Lossa spill eller överkok med hjälp
at t ex en stekspade av plast eller
trä.
2. Stryk ut såpa, gärna flytande, med
en svamp.
3. Stäng ugnsluckan. Sätt ugnen på
100˚C i ca. 10 minuter.
4. Tvätta ur ugnen, när den svalnat,
med rent vatten, Eventuellt kan du
behöva gnida försiktigt med en vit
skursvamp. Torka torrt.
Katalysemalj
I övriga delen av ugnen finns
katalysemalj som har en självgörande
effekt som underlättar rengöring.
Smuts och fett bränns delvis bort vid
temperaturer över 200˚C.
Efter tillagning vid lägre temperaturer
och med mycket fettstänk skall ugnens
rengöringsprogram användas.
Gör så här:
1. Vrid ugnsvredet till läge "R".
2. Låt ugnen vara inkopplad på detta
program i 1½-2 timmar.
Viktigt! Innan rengöringsprogrammet
används måste överkok, spill av fett
och socker samt kraftigt fettstänk som
täppt till katalysemaljens porer först
avlägsnas.
Gör så här:
1. Avlägsna så mycket som möjligt av
besvärliga fläckar genom att skrapa
med ett träredskap.
2. Dränk in emaljen med en kraftig
lösning av handdiskmedel och hett
vatten. Använd en svamp eller
nylonborste. Gnugga ordentligt.
3. Låt lösningen sitta i under 1 timme.
4. Starta därefter rengöringspro-
grammet.
Efter rengöringsprogrammet kan det
finnas förkolnat damm i ugnen.
Avlägsna detta genom att tvätta ur
ugnen, när den svalnat, med rent vatten
och urvriden trasa.
Använd aldrig ugnsrengörings-
medel eller vassa föremål på
katalysemaljen. Ytan kan skadas.
Ugnsluckan
Rengör emaljen med en ren trasa,
varmt vatten och diskmedel.
20
Avtagning av luckans glas
Hantera glasen varsamt. Glasen
är härdade, men tål inte stötar
och slag samt repande rengör-
ingsmedel.
Sådan påverkan kan medföra att
glasen sprängs genast eller på en
senare tidpunkt.
Luckans invändiga glas
1. Tryck glaset in mot luckan.
2. Vrid de två mässingsskruvarna med
ett mynt till dess att skruvarnas raka
kant går fri från glaset.
3. Vippa ut glaset upptill till dess att
du kan fatta tag i sidorna.
Luckans mellersta glas
1. Ta tag i fjädrarna på varje sida om
glaset.
2. Dra glaset ur den översta klämman.
Luckans utvändiga glas
1. Ta tag i luckans ram och pressa
försiktigt glaset ur ramen.
Rengöring av luckans glas
Rengör glasen med en våt trasa och
handdiskmedel. Torka efteråt. Putsa
eventuellt glasen med ett fönsterputs-
medel.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33

Electrolux EOB171 Användarmanual

Typ
Användarmanual