Zanussi ZM266STX Användarmanual

Typ
Användarmanual
40
INNEHÅLL
Viktiga säkerhetsinstruktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .41–42
Ugn och tillbehör . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .43
Kontrollpanel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .44
Före användning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .45
Ställa in klockan . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .45
Vad är mikrovågor? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..46
Lämpliga redskap för mikrovågsugn . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..46–47
Tips och råd . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .48–52
Mikrovågsugnens effektnivåer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .53
Tillagning i mikrovågsugn . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .54
Andra användbara funktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .55–56
Använda auto-tillagning, tillaga från djupfryst och auto-upptining . . . . . . . . . . . . . . . .57–58
Tabeller för auto-tillagning, tillaga från djupfryst och auto-upptining . . . . . . . . . . . . ..59 –62
Recept för auto-tillagning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .62–63
Tillagningstabeller . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..64–65
Recept . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .65–69
Skötsel och rengöring . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .70
Vad gör jag om . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .71
Garanti och service . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..72
Specifikationer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .73
Viktig information . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .73
Installation . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .74–75
Symbolen på produkten eller emballaget anger att produkten inte får hanteras som hushållsavfall.
Den skall i stället lämnas in på uppsamlingsplats för återvinning av el- och elektronikkomponenter. Genom
att säkerställa att produkten hanteras på rätt sätt bidrar du till att förebygga eventuellt negativa miljö- och
hälsoeffekter som kan uppstå om produkten kasseras som vanligt avfall. För ytterligare upplysningar om
återvinning bör du kontakta lokala myndigheter eller sophämtningstjänst eller affären där du köpte varan.
2. ZD-32D-EU Swedish 30/01/2006 14:59 Page 40
41
SVENSKA
VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER
VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER: LÄS NOGA OCH SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK
Att undvika brandrisk.
Mikrovågsugnen bör inte lämnas utan
uppsikt under användning. För höga
effektnivåer eller för långa tillagningstider
kan överhetta maten och orsaka eldsvåda.
Det elektriska uttaget måste vara lätt åtkomligt så att
enheten enkelt kan kopplas ur vid en nödsituation.
Strömförsörjningen måste vara 230 V, 50 Hz, med
minst 10 A säkring, eller minst 10 A distributionsrelä.
Vi rekommenderar att en separat strömkrets, som
enbart hör till denna enhet, används.
Ugnen får inte förvaras eller användas utomhus.
ÖPPNA INTE DÖRREN om mat som värms
upp börjar ryka. Stäng av ugnen och dra
ut sladden. Vänta tills maten har slutat
ryka. Att öppna dörren medan maten
ryker kan orsaka eldsvåda.
Använd endast mikrovågssäkra behållare
och redskap. Se sidorna 46–47.
Lämna inte ugnen utan uppsikt vid
användning av engångsplast, papper eller
andra lättantändliga matbehållare.
Rengör mikrovågsskyddet, ugnsutrymmet,
den roterande tallriken och tallriksstödet
efter användning. Dessa måste vara torra
och fettfria. Gammalt fett kan överhettas
och börja ryka eller fatta eld.
Placera inte lättantändliga material nära ugnen eller
ventilationsöppningarna. Blockera inte
ventilationsöppningarna.
Ta bort alla metallförslutningar etc. från livsmedel och
livsmedelsförpackningar. Överslag p.g.a. metallytor
kan orsaka eldsvåda.
Använd inte mikrovågsugnen för att värma upp olja
till fritering. Temperaturen kan inte kontrolleras och
oljan kan fatta eld.
Använd endast specialpopcorn för mikrovågsugnar
om du vill göra popcorn.
Förvara inte livsmedel eller andra föremål inuti ugnen.
Kontrollera inställningarna när du har startat ugnen så
att du är säker på att ugnen fungerar som du vill.
Se motsvarande tips i handboken och
kokboksavsnittet.
Att undvika eventuell kroppsskada
VARNING:
Använd inte ugnen om den är skadad eller inte
fungerar som den ska. Kontrollera följande före
användning:
a)Dörren: se till att dörren stängs ordentligt och att
den inte är feljusterad eller skev.
b)Gångjärnen och säkerhetslåsen: kontrollera att de
inte är trasiga eller lösa.
c) Dörrtätningarna och tätningsytor: se till att de inte
har skadats.
d)Inuti ugnen eller på dörren: se till att det inte finns
några bucklor.
e)Strömsladden och kontakten: se till att de inte är
skadade.
Du bör aldrig justera, reparera eller ändra
ugnen själv. Det kan vara riskfyllt för alla
som inte har lämplig utbildning att utföra
service eller reparation som innefattar
avlägsnande av höljet, vilket ger skydd
mot exponering av mikrovågsstrålning.
Använd inte ugnen med dörren öppen och ändra inte
dörrlåset på något sätt.
Använd inte ugnen om det finns något föremål mellan
dörrtätningen och tätningsytorna.
Låt inte fett eller smuts samlas på
dörrtätningar och närliggande delar. Följ
instruktionerna för ”Skötsel och rengöring”
på sidan 70. Om ugnen inte hålls ren kan
ytan försämras på ett sätt som kan
påverka apparatens livslängd negativt,
och möjligtvis resultera i en farlig situation.
Personer med PACEMAKER bör kontrollera med sin
läkare eller med tillverkaren av pacemakern om det
finns föreskrifter beträffande mikrovågsugnar.
Att undvika eventuella elektriska stötar
Du får inte under några omständigheter ta bort det
yttre höljet.
Spill aldrig eller stoppa in föremål i dörrlåsöppningarna
eller ventilationsöppningarna. I händelse av spill, ska du
stänga av och koppla ur ugnen omedelbart och ringa en
auktoriserad ZANUSSI-reparatör. Doppa inte
strömsladden eller kontakten i vatten eller annan vätska.
Låt inte strömsladden löpa över heta eller vassa ytor, som
t.ex. ventilationsområdet för varmluft i den övre delen av
ugnen.
Försök inte byta ut ugnslampan själv. Låt inte heller
någon som inte är auktoriserad av ZANUSSI göra det.
Om ugnslampan går sönder ska du ta kontakt med din
återförsäljare eller en auktoriserad ZANUSSI-reparatör
Om strömsladden i denna apparat skadas, måste den
bytas ut mot en specialsladd. Detta utbyte måste göras av
en auktoriserad ZANUSSI -reparatör.
2. ZD-32D-EU Swedish 30/01/2006 14:59 Page 41
42
VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER
Att undvika att barn använder
mikrovågsugnen fel
VARNING: Tillåt endast att barn använder
ugnen utan uppsikt när tillräckliga
instruktioner har getts, så att barnet klarar
av att använda ugnen på ett säkert sätt och
förstår riskerna med felaktig användning.
Luta dig inte emot eller gunga på ugnsdörren. Lek inte
med ugnen eller använd den som en leksak.
Barn bör informeras om alla viktiga säkerhetsinstruktioner: att
man ska använda grytlappar, vara försiktig vid avlägsnande
av lock e.d. och vara speciellt uppmärksam på förpackningar
(t.ex. självupphettande material) som är utformade för att göra
mat frasig, då dessa kan vara extra varma.
Andra varningar
Ändra aldrig ugnen på något sätt.
Denna ugn ska endast användas till mattillagning i
hemmet och kan endast användas för att tillaga mat. Den
är inte lämplig för kommersiell användning eller
laboratorieanvändning.
Att underlätta problemfri användning av din
ugn och undvika skador.
Sätt aldrig igång ugnen när den är tom.
Vid användning av färgsättande form eller
självupphettande material måste du alltid placera en
värmeresistent isolator, som t.ex. en porslinstallrik, under
formen/materialet för att förhindra skada på den
roterande tallriken på grund av värmepåfrestningen. Den
uppvärmningstid som anges i instruktionerna till maträtten
får inte överskridas.
Använd inte metallredskap, vilka återkastar mikrovågor
och kan orsaka elektriskt överslag. Ställ inte
konservburkar i ugnen.
Använd endast den roterande tallrik och det
tallriksstöd som är utformade för denna ugn. Använd
inte ugnen utan den roterande tallriken.
Så här gör du för att förhindra att den roterande
tallriken går sönder:
(a) Låt den roterande tallriken svalna innan den görs
ren med vatten.
(b)Ställ inte het mat eller heta kärl på en kall
roterande tallrik.
(c) Ställ inte kall mat eller kalla kärl på en het
roterande tallrik.
Ställ inte någonting på det yttre höljet under användning.
OBS!
Om du är osäker på hur du ska ansluta din ugn ska du
kontakta Zanussi reparayör.
Varken tillverkaren eller återförsäljaren påtar sig något
ansvar för skador på ugnen, eller personskador som
orsakas av underlåtenhet att iaktta korrekt elektriskt
anslutningssätt.
Vattenånga eller vattendroppar kan tillfälligtvis uppstå
på ugnsväggarna eller runt dörrtätningarna och
tätningsytorna. Detta är normalt och ingen indikation
på mikrovågsläckage eller fel.
Att undvika eventuell explosion eller plötslig
kokning:
VARNING: Vätskor och andra livsmedel får
inte värmas upp i förslutna behållare
eftersom de kan explodera.
Använd aldrig förslutna behållare. Ta bort förslutningar
och lock före användning. Förslutna behållare kan
explodera på grund av uppbyggt tryck, även efter att
ugnen har stängts av.
Var försiktig när vätskor värms i mikrovågsugnen.
Använd en behållare med bred öppning så att
bubblorna kan komma ut.
Mikrovågsuppvärmning av drycker kan
orsaka försenad eruptiv kokning, därför
måste försiktighet iakttas vid hantering av
behållaren.
Så här förhindrar du plötslig eruption av kokande
vätska och eventuell skållning:
1. Rör om i vätskan före uppvärmning/återuppvärmning.
2. Det är lämpligt att sätta i en glasstav eller liknande
redskap i vätskan under återuppvärmning.
3. Låt vätskan stå i ugnen minst 20 sekunder i slutet på
koktiden för att förhindra fördröjd eruptiv kokning.
Koka inte ägg i sina skal. Hela hårdkokta
ägg bör inte värmas i mikrovågsugn då de
kan explodera även efter att
mikrovågsuppvärmningen är klar. Om du
ska tillaga eller värma upp ägg som inte är
uppvispade eller rörda måste du sticka hål i
äggulan och vitan, annars kan äggen
explodera. Skala och skiva hårdkokta ägg
innan de värms upp i mikrovågsugnen.
Ta av skalet eller skinnet från potatis, korv och frukt
före tillagning, annars kan de explodera.
Att undvika eventuell brännskada
Använd grytlappar eller ugnsvantar när mat tas ut
från ugnen för att förhindra brännskada.
Öppna alltid behållare, popcornpåsar, ugnspåsar etc.
bortvända från ansikte och händer för att undvika
brännskador av ångan.
Du kan undvika brännskador genom att
alltid kontrollera mattemperaturen och röra
om innan servering. Var speciellt
uppmärksam på temperaturen på mat och
dryck som ges till småbarn eller äldre.
Temperaturen på behållaren är ingen tillförlitlig
indikation på matens eller dryckens temperatur.
Kontrollera alltid matens temperatur.
Stå alltid en bit ifrån ugnsdörren när du öppnar den
för att undvika brännskador från ånga och värme.
Skär upp fyllda bakade maträtter efter uppvärmning
för att släppa ut ånga och undvika brännskador.
Håll barn borta från dörren för att förhindra att de bränner sig.
2. ZD-32D-EU Swedish 30/01/2006 14:59 Page 42
43
SVENSKA
UGN OCH TILLBEHÖR
TILLBEHÖR:
Kontrollera att följande tillbehör finns med:
(15) Roterande tallrik (16) Tallriksstöd
(17) 4 Skruvar för fastsättning (visas ej)
Placera tallriksstödet i tätningen på botten av
ugnsutrymmet.
Placera sedan den roterande tallriken på
tallriksstödet.
För att undvika skador på den roterande tallriken ska
du se till att formar eller behållare lyfts fritt från den
roterande tallrikens kant när du tar ut dem ur ugnen.
OBS! När du beställer tillbehör måste du ange två
saker för din återförsäljare eller auktoriserade
ZANUSSI
-reparatör: delens namn samt modellnamnet.
1 Framsida
2 Ugnslampa
3 Kontrollpanel
4 Dörröppning
5 Ugnsutrymme
6 Tätning
7 Dörrtätning & tätningsytor
8 Dörrhandtag
9 Fästpunkter (4 punkter)
10 Ventilationsöppningar
11 Yttre hölje
12 Bakre hölje
13 Clips för elsladd
14 Elsladd
10
11
14
12
13
15
16
1
2
4
3
56
78
9
2. ZD-32D-EU Swedish 30/01/2006 14:59 Page 43
44
KONTROLLPANEL
1 Digital display
2 Indikatorer
Lämplig indikator blinkar eller lyser ovanför
varje symbol enligt instruktionen. När en
indikator blinkar ska du trycka på lämplig
knapp (med samma symbol) eller göra det som
behövs.
Rör om
Vänd
Vikt
Portion
Mikrovågsugnens effektnivå
Tillagning pågår
3 TIMER/VIKT/PORTION -vred
4 AUTO-TILLAGNING 1 -knapp
Tryck för att välja ett av 2 automatiska
program.
5 AUTO-TILLAGNING 2 -knapp
Tryck för att välja ett av 2 automatiska
program.
6 TILLAGA FRÅN DJUPFRYST -knapp
Tryck för att välja ett av 3 automatiska
program.
7 AUTO-UPPTINING
Tryck för att välja ett av 5 automatiska
program.
8 MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ -
knapp
9 START/+30 -knapp
10 STOP -knapp
11 DÖRRÖPPNING -knapp
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
1
2. ZD-32D-EU Swedish 30/01/2006 14:59 Page 44
45
FÖRE ANVÄNDNING
STÄLLA IN KLOCKAN
SVENSKA
Sätt i kontakten i vägguttaget.
1. Ugnsdisplayen blinkar:
2. Rör vid STOP-knappen så visar displayen:
För inställning av klockan, se nedan.
Använda STOP-knappen
Använd STOP-knappen för att:
1. Radera ett fel under programmering.
2. Stoppa ugnen tillfälligt under tillagning.
3. Rör vid knappen två gånger för att avbryta ett
program under tillagning.
Exempel:
Att ställa in 24-timmarstid till 23:35.
Välj 24-timmarstid.1. Choose the clock function.
(12 hour clock)
2. Ställ in timmarna. Vrid på
TIMER/VIKT/PORTION-
vredet tills rätt timme
visas (23).
Kontrollera displayen.
4. Ställ in minuterna. Vrid på
TIMER/VIKT/PORTION-vredet tills
rätt minut visas. (35).
5. Tryck på knappen
MIKROVÅGSUGNENS
EFFEKTNIVÅ för att starta
klockan.
OBS!
1. Du kan vrida TIMER/VIKT/PORTION-vredet
medsols eller motsols.
2. Tryck på STOP-knappen om du har gjort fel under
programmeringen.
3. Om strömmen till mikrovågsugnen bryts, kommer
på displayen att blinka när strömmen
kommit tillbaka. Om detta inträffar under tillagning
kommer programmet att raderas. Dagens tid
raderas också.
4. När du vill återställa dagens tid ska du följa
exemplet ovan igen.
Det finns två inställningslägen: 12-timmarstid och 24-timmarstid.
1.
För att ställa in 12-timmarstid ska du hålla ner knappen MIKROVÅGSUGNENS
EFFEKTNIVÅ i 3 sekunder. visas på displayen.
2. För att ställa in 24-timmarstid ska du trycka på knappen MIKROVÅGSUGNENS
EFFEKTNIVÅ en gång till efter Steg 1 i exemplet ovan. visas på displayen.
x1 och
håll i 3
sekunder.
Följ exemplet nedan för att ställa in klockan.
3. Tryck på knappen
MIKROVÅGSUGNENS
EFFEKTNIVÅ för att
ändra från timmar till
minuter.
x1 och håll i
3 sekunder
x1
x1
x1
x1
2. ZD-32D-EU Swedish 30/01/2006 14:59 Page 45
46
VAD ÄR MIKROVÅGOR?
LÄMPLIGA REDSKAP FÖR MIKROVÅGSUGN
GLAS OCH KERAMISKT GLAS
Värmeresistenta glaskärl är mycket
lämpliga. Tillagningsprocessen kan
följas från alla håll. De får dock
inte innehålla någon metall (t.ex.
blykristall) eller ha metallglasyr
(t.ex. guldkant, koboltblå glasyr).
KERAMIK
I regel mycket lämpliga.
Keramikgods måste vara glaserat, eftersom
oglaserad keramik kan innebära att fukt kommer in
i keramikgodset. Fukt medför att materialet hettas
upp och kan orsaka att det spricker. Om du inte är
säker på om ditt kärl är lämpligt för mikrovågsugn
behöver du göra ett lämplighetstestet för kärl.
PORSLIN
Mycket lämpligt. Se till att porslinet inte har någon
guld- eller silverglasyr och att det inte innehåller
någon metall.
VAD ÄR MIKROVÅGOR?
Mikrovågor är elektromagnetiska vågor, precis
som radio- och tv-vågor. Mikrovågor skapas av en
magnetron inuti mikrovågsugnen och dessa gör att
de vattenmolekyler som finns i maten vibrerar. Den
friktion som detta orsakar skapar värme, vilket gör
att maten tinas upp, värms upp och tillagas helt
igenom. Hemligheten med de minskade
tillagningstiderna är det faktum att mikrovågorna
genomtränger maten från alla håll. Energin
används fullt ut. Som jämförelse kan nämnas att
energin från en vanlig spis passerar från plattan
genom kastrullen och därifrån till maten. Denna
metod slösar bort en stor del av energin.
MIKROVÅGORS KÄNNETECKEN
Mikrovågor genomtränger alla föremål som inte är
gjorda av metall, t.ex. glas, porslin, lergods, plast,
trä eller papper. Detta är skälet till att
mikrovågorna aldrig gör dessa material heta.
Formar blir heta endast på grund av att maten i
dem är varm.
Maten absorberar mikrovågorna och värms upp.
Mikrovågorna kan inte passera igenom föremål
gjorda av metall, de studsar tillbaka. Av detta skäl
är metallföremål normalt sett inte lämpliga för
användning i mikrovågsugn. Det finns dock
undantag där du faktiskt kan dra nytta av det
faktum att mikrovågorna inte kan passera genom
metall. Om du täcker mat med aluminiumfolie på
vissa ställen när den tinas eller tillagas, kan du
förhindra att dessa delar blir för varma, för heta
eller överkokta. Se de råd som ges i handboken.
PLAST OCH PAPPERSBEHÅLLARE
Värmeresistenta plastbehållare
som är lämpliga för användning i
mikrovågsugn kan användas för
att tina, värma och tillaga mat. Följ
tillverkarens rekommendationer.
Värmeresistent papper som är
gjort för användning i
mikrovågsugn är också lämpligt.
Följ tillverkarens rekommendationer.
HUSHÅLLSPAPPER
kan användas för att absorbera fukt som uppstår
vid korta uppvärmningsmetoder, t.ex. bröd eller
panerade produkter. Lägg pappret mellan
livsmedlet och den roterande tallriken. Ytan på
maten kommer att förbli krispig och torr.
Täck fet mat med hushållspapper för att fånga upp
stänk.
2. ZD-32D-EU Swedish 30/01/2006 14:59 Page 46
47
LÄMPLIGA REDSKAP FÖR MIKROVÅGSUGN
SVENSKA
MIKROVÅGSFOLIE
Detta, eller värmeresistent folie, är mycket lämpligt
att täcka maten med. Följ tillverkarens
rekommendationer.
STEKPÅSAR
Kan användas i mikrovågsugn. Metallförslutningar
är inte lämpliga eftersom stekpåsens folie kan
smälta. Knyt ihop stekpåsen med ett snöre och
stick hål i den flera gånger med en gaffel. Icke
värmeresistent matfolie rekommenderas inte för
användning i mikrovågsugn.
FÄRGSÄTTNINGSFORM
En speciell mikrovågsform som är gjord av
keramiskt glas med en metallbas, vilket gör det
möjligt att få en ”stekyta” på maten.
Vid användning av färgsättningsformen måste en
lämplig isolator, t.ex. en porslinstallrik, placeras
mellan den roterande tallriken och
färgsättningsformen. Se till att du exakt följer den
upphettningstid som står i tillverkarens
instruktioner. Överskriden upphettning kan skada
den roterande tallriken och tallriksstödet eller sätta
igång säkerhetsenheten som stänger av ugnen.
METALL
Allmänt ska metall inte användas eftersom
mikrovågorna inte passerar
igenom metall och därför inte
kan nå maten. Det finns dock
undantag: små remsor av
aluminiumfolie kan användas för
att täcka vissa delar av maten, så att dessa inte
tinas för fort eller börjar tillagas (t.ex.
kycklingvingar). Små steknålar i metall och
aluminiumbehållare (t.ex. i färdiglagade maträtter)
kan användas.
De måste dock vara små i
relation till maten, t.ex. får
aluminiumbehållare bara vara
fyllda med mat till minst
2/
3
eller
3/
4
Vi rekommenderar att du
lägger över maten i en form som är lämplig för
användning i mikrovågsugn. Vid användning av
aluminiumbehållare eller andra metallkärl måste
det vara ett mellanrum på cirka 2 cm mellan kärlet
och väggarna i matlagningsutrymmet, annars kan
väggarna skadas av överslag.
INGA REDSKAP FÅR INNEHÅLLA
METALL
metalldelar som skruvar, band eller
handtag.
LÄMPLIGHETSTEST FÖR KÄRL
Om du inte är säker på om ditt kärl är lämpligt för
användning i mikrovågsugn kan
du utföra följande test: Placera
kärlet i ugnen. Placera en
glasbehållare fylld med 150 ml
vatten på eller bredvid kärlet.
Sätt igång ugnen på 900 W effekt i 1–2 minuter.
Om kärlet förblir kallt eller bara är ljummet är det
lämpligt att använda. Utför inte detta test på
plastkärl. De kan smälta.
2. ZD-32D-EU Swedish 30/01/2006 14:59 Page 47
48
TIPS OCH RÅD
INNAN DU BÖRJAR …
För att göra det så lätt som möjligt att använda
mikrovågsugnen, har vi sammanställt några tips
och råd åt dig.
Sätt bara igång ugnen när det finns livsmedel i den.
STÄLLA IN TILLAGNINGSTID
Upptinings-, återuppvärmnings- och tillagningstider
är vanligtvis mycket kortare än i en vanlig ugn
eller på en vanlig spis. Du måste därför titta i den
här boken för att se rekommenderade
tillagningstider. Det är bättre att ställa in för kort
än för lång tillagningstid.
Kontrollera alltid temperaturen på maten efter att
tillagningen är klar. Det är bättre att fortsätta
tillaga en liten stund till, än att få överkokt mat.
STARTTEMPERATUR
Upptinings-, återuppvärmnings- och tillagningstider
beror på livsmedlets temperatur när du startar. Till
exempel behöver djupfrysta och kylskåpskalla
livsmedel längre tid än livsmedel som har
rumstemperatur.
Livsmedlen förutsätts ha en
standardförvaringstemperatur vid återuppvärmnings-
och tillagningstider (kylskåpstemperatur 5 °C,
rumstemperatur ungefär 20 °C). Vid upptining av mat
är förutsätts starttemperaturen vara ungefär -18 °C.
Tillaga endast popcorn i speciella mikrovågssäkra
behållare. Följ noga tillverkarens instruktioner.
Använd inte en vanlig pappers- eller glasbehållare.
Tillaga inte ägg i hela skal. Tryck byggs upp inuti
skalet vilket kan resultera i att
ägget exploderar. Stick hål i
äggulan innan du tillagar det.
Hetta inte upp olja eller fett för
fritering inuti mikrovågsugnen. Det
är omöjligt att kontrollera oljans
temperatur och den kan plötsligt
stänka ut ur skålen.
Hetta inte upp förslutna
behållare som t.ex. burkar eller
konservburkar. Trycket inuti
behållaren kan orsaka att den exploderar.
(Undantaget är när du konserverar).
ALLA TILLAGNINGSTIDER SOM VISAS …
är enbart riktlinjer. Tillagningstiderna kan variera
beroende på starttemperatur, vikt och innehåll
(vatten, fettinnehåll etc.) i livsmedlet.
SALT, ÖRTER OCH KRYDDOR
Mat som tillagas i mikrovågsugn bibehåller
smaken bättre än vid vanliga tillagningsmetoder.
Använd sparsamt med salt och gör till vana att
tillsätta salt när maten är färdiglagad. Salt binder
vätska och torkar ut matens yta. Örter och kryddor
kan användas som vanligt.
KONTROLLERA MATEN
Du kan kontrollera om maten har tillagats på
samma sätt som vid vanlig matlagning.
Använda en mattermometer. Efter tillagning
eller återuppvärmning har all mat en viss inre
temperatur. Du kan använda en mattermometer
för att kontrollera om maten är varm nog, eller
”färdig”.
Använda en gaffel. Prova fisk med en gaffel.
Om köttet inte är genomskinligt och om det
lossnar lätt från benen är den färdig. Om den
är överkokt är den spröd och torr.
Trästicka. Prova kakor och bröd genom att
sticka dem med en trästicka. Om stickan är torr
och ren är kakan eller brödet färdigt.
RÄKNA UT TILLAGNINGSTIDER MED
MATTERMOMETER
Efter att den har tillagats har varje dryck eller
livsmedel en viss inre temperatur. När den är
uppnådd kan tillagningen avbrytas och resultatet
kommer att bli bra. Du kan kontrollera den inre
temperaturen med en mattermometer. I
temperaturtabellen på nästa sida ser du de flesta
viktiga temperaturer.
2. ZD-32D-EU Swedish 30/01/2006 14:59 Page 48
49
TIPS OCH RÅD
SVENSKA
Skölj med kallt vatten direkt efter blancheringen för
att förhindra ytterligare kokning och låt det sedan
rinna av. Paketera och frys in grönsaken i en lufttät
behållare.
KONSERVERA FRUKT & GRÖNSAKER
Konservering av frukt och grönsaker i
mikrovågsugn går snabbt och
lätt. Du kan köpa
konserveringsburkar,
förseglingar och
konserveringsburkklämmor som
är speciellt utformade för
mikrovågsugnsanvändning. Detaljerade
instruktioner ges av tillverkaren av dessa
produkter.
SMÅ & STORA MÄNGDER
Mikrovågsugnens koktider beror helt på den
mängd mat som du vill tina, återuppvärma eller
tillaga. Dvs. små portioner tillagas fortare än
stora.
Tumregeln är:
DUBBELT SÅ MYCKET = NÄSTAN DUBBELT SÅ
LÅNG TID
HÄLFTEN SÅ MYCKET = HÄLFTEN SÅ LÅNG TID
HÖGA BEHÅLLARE, LÅGA FORMAR
Båda typerna av behållare har
samma kapacitet, men
tillagningstiderna är längre för
höga behållare än för låga.
Därför är det lämpligt att
använda formar som är så låga
som möjligt, med största möjliga plana yta.
Använd endast höga behållare för mat som kan
koka över, t.ex. nudlar, ris, mjölk etc.
RUNDA OCH OVALA FORMAR
Mat tillagas jämnare i runda och ovala formar än i
rektangulära, eftersom mikrovågornas energi
koncentreras i hörnen på rektangulära formar och
maten som ligger där kan bli överkokt.
TILLSÄTTA VATTEN
Grönsaker och annan mat som innehåller mycket
vatten kan tillagas i sitt eget spad eller genom att
man endast tillsätter en liten mängd vatten. Detta
bevarar många vitaminer och mineraler i maten.
MAT MED SKINN ELLER SKAL
Stick hål i livsmedel som t.ex. korv, kyckling,
kycklingben, potatis med skal, tomater, äggulor
etc. med en trästicka. Detta gör att ångan kommer
ut och hindrar maten från att explodera.
FET MAT
Kött som är marmorerat med fett eller med lager
av fett tillagas snabbare än magert kött. Du bör
därför täcka över dessa delar med lite
aluminiumfolie och placera maten med den feta
sidan neråt.
BLANCHERA GRÖNSAKER
Grönsaker bör blancheras innan de fryses ner.
Detta är det bästa sättet att bevara deras kvalitet
och smak.
Så här blancherar man grönsaker:
Skölj och hacka grönsaken, lägg 250 g av den i
en skål tillsammans med 275 ml vatten. Täck över
och värm i 3–5 minuter.
Varma drycker (kaffe,
vatten, te etc.)
Varm mjölk
Varm soppa
Varm stuvning
Fågel
Lamm
Lättstekt
Välstekt
Rostbiff
Lättstekt
Medium stekt
Välstekt
Fläsk, kalv
Drycker/livsmedel Inre temperatur Inre temperatur
vid slutet av efter 10–15
tillagningstiden minuters vilotid
65-75
o
C
60-65
o
C
75-80
o
C
75-80
o
C
80-85
o
C
70
o
C
75-80
o
C
50-55
o
C
60-65
o
C
75-80
o
C
80-85
o
C
85-90
o
C
70-75
o
C
80-85
o
C
55-60
o
C
65-70
o
C
80-85
o
C
80-85
o
C
TABELL: ANVÄNDA EN MATTERMOMETER
FÖR ATT BESTÄMMA TILLAGNINGSTID
2. ZD-32D-EU Swedish 30/01/2006 14:59 Page 49
50
TIPS OCH RÅD
TÄCKA ÖVER MATEN
Genom att täcka över maten när
den tillagas, bevaras fuktigheten
och tillagningstiden minskas.
Använd ett lock, mikrovågsfolie
e.d. Täck inte över mat som ska
ha en krispig yta, som t.ex. stekt kött eller kyckling.
Ha som regel att om du skulle täcka maten i en
vanlig ugn ska du också täcka den i
mikrovågsugnen. Om du skulle tillaga den i en
vanlig ugn utan att täcka den, kan du tillaga den
på samma sätt i mikrovågsugnen.
OREGELBUNDET FORMADE LIVSMEDEL
Placera den tjockare, mer
kompakta änden av livsmedlet så
att den pekar utåt. Placera
grönsaker (t.ex. broccoli) med
stjälkarna pekande utåt.
OMRÖRNING
Du måste röra om i maten
eftersom mikrovågorna värmer
de yttre områdena först. Genom
att röra om i maten balanseras
temperaturen och maten värms
upp jämnt.
PLACERING
Arrangera enskilda portioner (puddingformar,
bägare eller bakad potatis) i en cirkel på den
roterande tallriken.
Lämna plats mellan portionerna så att
mikrovågsenergin kan tränga igenom från alla
håll.
Smält smör och torkad paprika
Torkad paprika
Sojasås
Barbecue- och Worcestershiresås, sky
Smält baconfett eller torkad lök
Kakao, chokladflingor, brun glasyr,
honung och marmelad
Fågel
Ugnsbakade rätter – Ostgratinerade smörgåsar
Kött och fågel
Biffar, kotleetter små stekta livsmedel
Ugnsbakade rätter, rostade livsmedel, soppor,
stuvningar
Kakor och desserter
Täck fågeln med
smör/paprika-blandningen
Pudra över med paprika
Täck med såsen
Täck med såsen
Strö över bitar av bacon eller
torkad lök på toppen
Strö över bitar ovanpå kakan
eller efterrätten, eller använd
som glasyr
FÄRGSÄTTNING
MATRÄTT
METOD
VÄNDA
Vänd medelstora portioner, som t.ex. hamburgare
och stekar, en gång under tillagningen för att
minska tillagningstiden. Stora rätter, som t.ex.
stekar och kyckling, måste vändas eftersom de tar
emot mer mikrovågsenergi på den övre sidan och
kan torka ut om de inte vänds.
VILOTID
En av de viktigaste reglerna vid
mikrovågstillagning är vilotid. Så
gott som all mat som upptinas,
värms eller tillagas i en
mikrovågsugn kräver vilotid.
Denna kan vara ganska kort
eller ganska lång. Under denna tid balanseras
temperaturen och vätskorna inuti livsmedlet
distribueras jämnt.
FÄRGSÄTTNING
När tillagning pågått i mer än 15 minuter
framträder en brun yta, även om denna inte är
jämförbar med den djupa brunhet och krispighet
som erhålls vid vanlig tillagning. För att få en
aptitretande brun färg kan något av nedan förslag
användas. De flesta av dessa fungerar samtidigt
som smaksättare. I följande tabell får du några
förslag på tillsatser som du kan använda som
färgsättning och även förslag på vad du kan
använda dem till.
2. ZD-32D-EU Swedish 30/01/2006 14:59 Page 50
51
UPPVÄRMNING
UPPTINING
SVENSKA
Din mikrovågsugn är idealisk för upptining.
Upptiningstiderna är vanligtvis kortare än med
traditionella metoder. Här är några tips. Ta ut det
frusna livsmedlet ur förpackningen och lägg det på
en tallrik för upptining.
LÅDOR OCH BEHÅLLARE
och uppvärmning av mat, eftersom de kan tåla
såväl frystemperaturer (ner till cirka -40 °C) som
hög värme (upp till cirka 220 °C). Du kan därför
använda samma behållare för att frysa, tina upp,
värma och t.o.m. tillaga maten utan att behöva
flytta den.
ÖVERTÄCKNING
Täck över tunna delar med smala remsor av
aluminiumfolie före upptining.
Upptinade eller varma delar bör
på samma sätt täckas med
aluminiumremsor under
upptining. Detta förhindrar att
tunna delar blir för varma,
samtidigt som tjockare delar fortfarande är frusna.
KORREKT INSTÄLLNING
Det är bättre att välja en inställning som är för låg i
stället för en som är för hög. Genom att göra det
kan du vara säker på att maten tinar jämnt. Om
mikrovågsinställningen är för hög, kommer ytan på
maten att ha börjat koka trots att insidan
fortfarande är fryst.
VÄNDA/RÖRA
Så gott som all mat måste
vändas eller röras om då och
då. Så snart som möjligt bör du
sära på delar som har fastnat
och placera om dem.
SMÅ MÄNGDER
Tinar snabbare och jämnare än stora mängder.
Vi rekommenderar att du tinar portioner som är så
små som möjligt. På det viset kan du laga hela
menyer snabbt och lätt.
MAT SOM KRÄVER VARSAM HANTERING
Mat som tårtor, grädde, ost och bröd bör endast
tinas delvis och sedan tina klart i rumstemperatur.
På det viset undviker du att yttre områden blir för
varma medan insidan fortfarande är fryst.
VILOTID
Detta är speciellt viktigt efter upptining, eftersom
upptiningsprocessen fortsätter under denna period.
I upptiningstabellen hittar du vilotiderna för olika
livsmedel. Tjocka, kompakta livsmedel kräver
längre vilotid än tunnare livsmedel eller livsmedel
som är porösa. Om maten inte har tinat tillräckligt,
kan du fortsätta tina den i mikrovågsugnen eller
förlänga vilotiden. När vilotiden är slut bör du
förbruka maten så snart som möjligt och undvika
att frysa in den igen.
Färdiga maträtter i aluminiumbehållare bör tas
ut ur aluminiumbehållaren och värmas på en
tallrik eller i en form.
Ta bort locken från förslutna behållare.
Mat bör täckas med mikrovågsfolie, en tallrik
eller en kåpa (finns att köpa i affärer), så att
ytan inte torkar ut. Drycker behöver inte täckas.
Vid upphettning av vätskor som t.ex. vatten,
kaffe, te eller mjölk, kan du placera en
omrörare av glas i behållaren.
Om det är möjligt bör stora mängder röras om
då och då, för att säkerställa att temperaturen
spridas jämnt.
Tiderna gäller för mat med en rumstemperatur
på 20 °C. Uppvärmningstiden för mat lagrad i
kylskåp bör ökas något.
Efter uppvärmning bör maten stå i 1–2 minuter,
så att temperaturen inuti maten kan spridas
jämnt (vilotid).
De tider som anges är riktlinjer som kan variera
beroende på starttemperatur, vikt,
vatteninnehåll, fettinnehåll eller vilket resultat du
vill uppnå.
2. ZD-32D-EU Swedish 30/01/2006 14:59 Page 51
52
TILLAGA FÄRSKA GRÖNSAKER
TILLAGNING OCH UPPTINING
TILLAGA KÖTT, FISK OCH FÅGEL
När du köper grönsaker bör du försöka att se
till, så långt det är möjligt, att de är i samma
storlek. Detta är speciellt viktigt när du vill tillaga
hela grönsaker (t.ex. kokt potatis).
Skölj grönsakerna innan de tillagas, skölj dem
och väg sedan upp önskad mängd för receptet
och skär upp dem.
Krydda dem som du brukar göra, men tillsätt
saltet efter tillagningen.
• Tillsätt ungefär 5 msk vatten till 500 g
grönsaker. Grönsaker som är fiberrika kräver
lite mer vatten. Du hittar information i tabellen
(se sidan 65).
Grönsaker tillagas vanligtvis i en form med lock.
De som har högt vatteninnehåll, t.ex. lök eller
kokt potatis, kan kokas i mikrovågsfolie utan
vatten.
När halva tillagningstiden har förflutit bör
grönsakerna vändas eller röras om.
Efter tillagningen bör grönsakerna stå i cirka 2
minuter så att temperaturen fördelas jämnt
(vilotid).
Tillagningstiden som anges är riktlinjer och
beror på vikt, starttemperatur och hur
grönsakerna är beskaffade. Ju färskare
grönsaker, ju kortare tillagningstid.
När du köper livsmedel bör du försöka att se till, så
långt det är möjligt, att de är i samma storlek. Detta
säkerställer att de tillagas på rätt sätt.
Före tillagningen ska köttet, fisken eller fågeln sköljas
noga i kallt rinnande vatten och klappas torra med
hushållspapper. Fortsätt sedan som vanligt.
Nötkött bör vara välhängt och ha så lite brosk
som möjligt.
Även om delarna är lika stora kan
tillagningsresultatet variera. Detta beror på,
bland annat, vilken sorts livsmedel det är,
variationer i fett- och vatteninnehåll, samt
temperaturen före tillagning.
När maten har tillagats i 15 minuter får den en
naturligt brun färg, vilken kan förstärkas med
användning av färgsättare. Om du dessutom vill
ha ytan knaprig bör du antingen använda en
färgsättningsform eller bryna maten i en
stekpanna och tillaga den färdig i
mikrovågsugnen. På det viset får du samtidigt en
brun bas som du kan använda till sås.
Vänd stora bitar av kött, fisk eller fågel efter
halva tillagningstiden så att de tillagas jämnt
från alla sidor.
Efter tillagningen ska stekar täckas med
aluminiumfolie och ligga i ungefär 10 minuter
(vilotid). Under den här tiden fortsätter steken att
tillagas och vätskan fördelas jämnt så att det
försvinner så lite köttsaft som möjligt när du skär
upp den.
Djupfrysta rätter kan tinas och tillagas vid samma
tillfälle i din mikrovågsugn(se sidan 64).
Du hittar några exempel i tabellen. Lägg dock
märke till att det är allmänna råd som ges
angående uppvärmning och upptining av mat.
Se tillverkarens instruktioner på förpackningen när
du tillagar djupfrysta färdigrätter. Där får du
vanligtvis exakta tillagningstider och råd om hur du
ska tillaga rätten.
2. ZD-32D-EU Swedish 30/01/2006 14:59 Page 52
53
MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅER
SVENSKA
Ställa in mikrovågsugnens effektnivå:
1. Vrid på vredet TIMER/VIKT/PORTION medsols eller motsols för att välja tillagningstid.
2. Tryck på knappen MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ tills önskad effektnivå visas på displayen. (Om
knappen MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ vidrörs en gång visas . Om du missar den nivå
du vill ha ska du fortsätta att trycka på knappen MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ tills du kommer
tillbaka till nivån).
3. Tryck på START/+30-knappen.
Din ugn har fem effektnivåer. För att välja
effektnivå för tillagning ska du följa de råd du får i
receptavsnittet. Allmänt sett gäller följande
rekommendationer:
900 W – används för snabb tillagning eller
upptining, t.ex. soppor, grytor, burkmat, varma
drycker, grönsaker, fisk etc.
630 W – används för längre tillagning av
kompakt mat som t.ex. stekar, köttfärslimpa och
tallriksrätter, men även för känsliga maträtter som
t.ex. ostsås och sockerkaka. Vid denna lägre
inställning kokar inte såsen över och maten
kommer att tillagas jämnt utan att bli överkokt på
sidorna.
450 W – för kompakt mat som behöver lång
tillagningstid när den tillagas på vanligt sätt, t.ex.
kötträtter. Vi rekommenderar att man använder
denna effektinställning för att köttet inte ska bli
segt.
270 W– (upptiningsinställning) för upptining, välj
denna effektinställning för att maten ska tina jämnt.
Denna inställning är också idealisk för att småkoka
ris, pasta, dumplingar och att koka äggkräm.
90 W – För försiktig upptining, t.ex. gräddtårtor
eller bakelser.
W = WATT
OBS! Om du inte väljer någon effektnivå ställs 900 W in automatiskt.
2. ZD-32D-EU Swedish 30/01/2006 14:59 Page 53
54
TILLAGNING I MIKROVÅGSUGN
Exempel:
Anta att du vill värma upp soppa i 2 minuter och 30 sekunder på mikrovågseffekten 630 W.
Din ugn kan programmeras upp till 90 minuter.
(90.00) Den inmatade enheten för tillagnings- eller
upptiningstid varierar från 10 sekunder till 5 minuter.
Det beror på den totala längden på tillagnings- eller
upptiningstiden som visas i tabellen.
Tillagningstid Ökningsenhet
0-5 minuter 10 ekunder
5-10 minuter 30 ekunder
10-30 minuter 1 minut
30-90 minuter 5 minuter
1. Ange önskad tillagningstid
genom att vrida vredet
TIMER/VIKT/PORTION
medsols.
2. Välj önskad effektnivå genom
att trycka på knappen
MIKROVÅGSUGNENS
EFFEKTNIVÅ två gånger.
3. Tryck på knappen
START/+30 en gång
för att påbörja
tillagningen.
OBS!
1. När dörren öppnas under tillagningsprocessen, stannar tillagningstiden i den digitala displayen automatiskt.
Tillagningstiden börjar räknas ner igen när dörren stängs och knappen START/+30 trycks in.
2. Om du vill veta effektnivån under tillagningen, trycker du på knappen MIKROVÅGSUGNENS
EFFEKTNIVÅ. Så länge ditt finger vidrör knappen MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ kommer
effektnivån att visas.
3. Du kan vrida TIMER/VIKT/PORTION-vredet medsols eller motsols. Om du vrider vredet motsols kommer
tillagningstiden att gradvis minska från 90 minuter.
Kontrollera displayen.
x1
x2
2. ZD-32D-EU Swedish 30/01/2006 14:59 Page 54
55
ANDRA ANVÄNDBARA FUNKTIONER
SVENSKA
1. FLERSTEGSTILLAGNING
Maximalt tre stegfrekvenser kan matas in, innehållande manuell koktid och läge.
Exempel:
För att tillaga: 5 minuter på effekt 900 W (Steg 1)
16 minuter på effekt 270 W (Steg 2)
STEG 1
1. Ange önskad tillagningstid
genom att vrida vredet
TIMER/VIKT/PORTION.
2. Välj önskad effektnivå genom
att trycka på knappen
MIKROVÅGSUGNENS
EFFEKTNIVÅ en gång.
STEG 2
3. Ange önskad tid genom att
vrida vredet
TIMER/VIKT/PORTION.
4. Välj önskad effektnivå genom
att trycka på knappen
MIKROVÅGSUGNENS
EFFEKTNIVÅ fyra gånger.
5. Tryck på knappen
START/+30 en gång för att
påbörja tillagningen.
(Ugnen börjar tillaga i 5 minuter och 900 W, sedan i 16 minuter och 270 W).
x1
x4
x1
2. ZD-32D-EU Swedish 30/01/2006 14:59 Page 55
56
ANDRA ANVÄNDBARA FUNKTIONER
2. FUNKTIONEN "LÄGG TILL 30 SEKUNDER"
Knappen START/+30 gör det möjligt för dig att använda följande två funktioner:
a. Direktstart
Tillagningen kan startas direkt på mikrovågseffekten 900 W i 30 sekunder genom att du trycker på knappen
START/+30.
OBS!
För att undvika att barn missbrukar knappen START/+30 kan den endast användas inom 3 minuter efter
föregående användning ugnen, t.ex. efter att man har tryckt på STOP-knappen eller då tillagningen är
slutförd.
b. Utöka tillagningstiden
Du kan förlänga tillagningstiden vid manuell tillagning genom att förlänga koktiden med 30 sekunder i taget
om knappen trycks in medan ugnen är på.
3. ATT KONTROLLERA EFFEKTNIVÅN
Om du vill kontrollera mikrovågsugnens effektnivå under tillagning trycker du på knappen
MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ.
Så länge ditt finger vidrör knappen MIKROVÅGSUGNENS EFFEKTNIVÅ kommer effektnivån att visas.
Ugnen fortsätter att räkna ner även om displayen visar effektnivån.
STÄLLA IN SÄKERHETSLÅSFUNKTIONEN
1. Håll STOP intryckt i 3 sekunder.
OBS! När säkerhetslåset är inställt går det inte att trycka på några knappar, utom STOP.
AVBRUTA SÄKERHETSLÅSFUNKTIONEN
1. Håll STOP intryckt i 3 sekunder.
Displayen visar aktuellt
klockslag, om detta har
ställts in.
4. SÄKERHETSLÅSFUNKTIONEN
x1
Kontrollera displayen:
x1 och håll i 3 sekunder.
x1 och håll i 3 sekunder.
2. ZD-32D-EU Swedish 30/01/2006 14:59 Page 56
57
ANVÄNDA AUTO-TILLAGNING, TILLAGA
FRÅN DJUPFRYST OCH AUTO-UPPTINING
SVENSKA
AUTO-TILLAGNING, TILLAGA FRÅN DJUPFRYST och AUTO-UPPTINING räknar automatiskt ut
det korrekta tillagningsläget och tillagningstiden. Välj mellan 4 AUTO-TILLAGNING, 3 TILLAGA FRÅN
DJUPFRYST- och 5 AUTO-UPPTINING -menyer. Detta behöver du veta när du använder denna
automatiska funktion:
TIMER/VIKT/
PORTION -vred
START/+30-knapp
2.
3.
2. Vikt och mängd på maten kan matas in genom
att vrida på vredet TIMER/VIKT/PORTION
till önskad vikt/mängd visas.
Ange endast vikten på maten. Ta inte med
vikten på behållaren.
Använd manuell användning för mat som väger
mer eller mindre än de vikter/mängder som ges
i tabellerna AUTO-TILLAGNING, TILLAGA
FRÅN DJUPFRYST & AUTO-UPPTINING. Följ
tillagningstabellerna på sidorna 64-65 för bästa
resultat.
3. För att påbörja tillagningen trycker du på
knappen START/+30.
När en åtgärd behöver utföras (t.ex. att vända på
maten), stannar ugnen och en ljudsignal hörs.
Återstående tillagningstid och indikatorn blinkar
på displayen. För att fortsätta tillagningen trycker
du på knappen START/+30.
Denna meny kan väljas genom att trycka på knapparna TILLAGA FRÅN DJUPFRYST, AUTO-
UPPTINING eller önskad AUTO-TILLAGNING tills önskat menynummer visas. Se sidorna 59–61 ”AUTO-
TILLAGNING-, TILLAGA FRÅN DJUPFRYST- & AUTO-UPPTINING-tabeller”.
Menyn ändras automatiskt när du håller ner knappen AUTO-TILLAGNING 1, AUTO-TILLAGNING 2
TILLAGA FRÅN DJUPFRYS eller AUTO-UPPTINING.
Den slutliga temperaturen varierar beroende på
starttemperaturen. Kontrollera att maten är
rykande varm efter tillagningen. Om det behövs
kan du utöka tillagningstiden manuellt.
OBS! Om du använder funktionen START/+30
under tillagning/upptining kan maten bli
överkokt.
x1
1a.
Menynummer
Till exempel:
1a. AUTO-TILLAGNING 1: Knappen AUTO-
TILLAGNING 1 har två menyer. Tryck på AUTO-
TILLAGNING 1 en gång, och displayen visas som följer.
1b. AUTO-TILLAGNING 2: Knappen AUTO-
TILLAGNING 2 har två menyer. Tryck på AUTO-
TILLAGNING 2 en gång, och displayen visas som följer.
1c. TILLAGA FRÅN DJUPFRYST: Knappen TILLAGA
FRÅN DJUPFRYST har tre menyer. Tryck på TILLAGA
FRÅN DJUPFRYST en gång, och displayen visas som
följer.
1d. AUTO-UPPTINING: Knappen AUTO-UPPTINING
har fem menyer. Tryck på AUTO-UPPTINING en gång,
och displayen visas som följer.
1b.
Menynummer
1c.
Menynummer
1d.
Menynummer
2. ZD-32D-EU Swedish 30/01/2006 14:59 Page 57
58
ANVÄNDA AUTO-TILLAGNING, TILLAGA
FRÅN DJUPFRYST OCH AUTO-UPPTINING
Exempel 1 för AUTO-TILLAGNING:
Tillaga Fiskfilé med sås 1,5 kg (3 het )med Auto-tillagning 2 (A2-1).
2. Ange mängd genom att vrida
vredet TIMER/VIKT/PORTION
medsols.
x1
3. Tryck på START/+30-
knappen en gång.
1. Välj den meny som önskas
genom att trycka på
knappen AUTO-
TILLAGNING 2 en gång.
x1
Kontrollera displayen:
Exempel 2 för TILLAGA FRÅN DJUPFRYST:
Tillaga en djupfryst gratäng på 0,6 kg med hjälp av Tillaga från djupfryst (FC-3).
2. Ange vikten genom att vrida
vredet TIMER/VIKT/PORTION
medsols.
x3
3. Tryck på START/+30-
knappen en gång.
1. Välj den meny som ska användas
genom att trycka på knappen
TILLAGA FRÅN DJUPFRYST tre
gånger.
x1
Kontrollera displayen:
2. ZD-32D-EU Swedish 30/01/2006 14:59 Page 58
59
TABELLER FÖR AUTO-TILLAGNING, TILLAGA
FRÅN DJUPFRYST OCH AUTO-UPPTINING
SVENSKA
KNAPP
TILLVÄGAGÅNGSSÄTT
Se recept på “Kycklinggryta med
grönsaker” på sidan 62.
* Total vikt för alla ingredienser.
Se recept på “Köttfärs och lök” på sidan 62.
* Total vikt för alla ingredienser.
AUTO-
TILLAGNING 1
A1-1
Tillagning
Kycklinggryta
med grönsaker
A1-2
Tillagning
Köttfärs & lök
VIKT (ökningsenhet)
/ KÄRL
0,5 - 1,5 kg* (1-3)
(starttemp Kyckling 5 °C)
Gratängform med
mikrovågsfolie
0,5 - 1,5 kg* (1-3)
(starttemp Köttfärs 5 °C)
Grytform med lock
x1
x2
KNAPP
TILLVÄGAGÅNGSSÄTT
Se recept på “Fiskfilé med sås” på sidan 63
* Total vikt för alla ingredienser
Se recept på “Gratäng” på sidan 63.
* Total vikt för alla ingredienser.
AUTO-
TILLAGNING 2
A2-1
Tillagning
Fiskfilé med sås
A1-2
Tillagning
Gratäng
VIKT (ökningsenhet)
/ KÄRL
0,5 - 1,5 kg* (1-3)
(starttemp fisk 5 °C, sås
20 °C)
Gratängform &
mikrovågsfolie
0,5 - 1,5 kg* (1-3)
(starttemp 20 °C)
Gratängform
x1
x2
2. ZD-32D-EU Swedish 30/01/2006 14:59 Page 59
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188

Zanussi ZM266STX Användarmanual

Typ
Användarmanual