ANVÄNDNINGSRÅD FÖR UGNEN
Tillagning av fläsk och kött
•
Alla kött- och fläskrätter ska hållas i
rumstemperatur innan de ställs in i ugnen.
Skär bort allt späck runt mörkt kött för att
undvika rök- och luktutveckling.
•
Välj helst en lergryta (stänker mindre än
grytor av glas) anpassad till köttstycket
som ska tillagas.
•
Salta i slutet av tillagningsprocessen för
att undvika att tömma köttet på blod så
det inte torkar ut.
•
Tillsätt några skedar varmvatten i grytan
för att undvika att spadet förkolnar.
•
Tillagningstid
oxstek (blodig) mellan 10 till 15 minuter
för 500 g
grisstek mellan 35 till 40 minuter för 500 g
kalvstek mellan 30 till 40 minuter för 500 g.
•
Vid tillagningsprocessens slut måste köt-
tet slås in i aluminiumfolie, låt det vila i 10
till 15 minuter. Denna vilotid gör att köttfi-
brerna slappnar av, färgen blir enhetlig och
köttet behåller musten.
•
För grillat kött: bestryk med ett tunt
skikt olja. Grillat mörkt kött ska inte stic-
kas; använd hellre stekspade för att vända
på köttbitarna.
•
Stick hål under vingarna på fågel så att
fettet rinner ut utan att stänka.
Tillagning av bakverk
•
Val av bakform:
Undvik ljusa och blanka formar:
•Tillagningstiden blir längre.
•De kräver en förvärmning av
ugnen.
Ta hellre formar av plåt som maten inte
fastnar på för kakor, pajer… Bakverket blir
knaprigt och brungräddat på undersidan.
•
Tips:
Tveka inte att täcka insidan av formarna
eller en emaljerad grytas botten med
smörgåspapper: Pappret skyddar for-
men för syrliga fläckar och underlättar
urtagning. Tillsätt alltid jäst sist och låt
den inte komma i beröring med salt:
annars förlorar jästen sina egenskaper.
Varje gång som du väljer ett tillagnings-
sätt med fläkten för luftcirkulation på
rekommenderar vi att sänka temperaturen
med 30°C till 50°C i förhållande till ett tra-
ditionellt tillagningssätt.
Tillagningstiderna förlängs då med 5 till 10
minuter.
Tillagning av grönsaker
•
Vid tillagning av potatisgratäng rekom-
menderar vi att förkoka den skivade pota-
tisen i mjölk eller i mjöl + grädde.
•
För att lätt kunna skala paprikor: grilla
paprikorna under en rödglödgad grill
medan du vänder på dem: när skalet bör-
jar svälla, slå in dem i en plastpåse och låt
dem ligga i några minuter, därefter lossnar
skalet lätt.
•
För att laga fyllda tomater: Kapa av
översta delen, kärna ur tomaterna, salta
dem inuti, vänd dem upp och ner och lägg
på ett galler så att de hinner rinna av
innan du lägger in fyllningen.
•
Låt endiverna (tillagas med skinka och
bechamelsås) dropptorka under en längre
tid. annars blir såsen flytande och förlorar
sin smak av vattnet i spadet.
•
När man täcker en gratäng med strö-
bröd måste det blandas med riven schwei-
zerost som tar upp allt fett så att gratän-
gen blir knaprig.
(beroende på modell)
Tillagning på 3
funktionsnivåer
Tillagning på 2
funktionsnivåer eller
UGNEN MÅSTE FÖRVÄRMAS INNAN RÄTTERNA STÄLLS IN I DEN
•
Det går att tillaga flera rätter samtidigt (av samma typ eller av olika typer) utan att vare smaken eller lukten överförs från den
ena till den andra, om man väljer rätter som tillagas vid samma temper
atur. Du behöver inte sätta in eller ta ut rätterna vid samma
tidpunkt. Tillagningstiderna i tabellen som står angivna för en rätt ska förlängas med ca 10 till 20 minuter.
All kopiering av detta dokument, inklusive partiell, är förbjuden.
•
Om tillagningen tar lång tid, stäng av ugnen i 5 till 10 minuter innan tillagningstiden är slut och ta vara på den kvarvarande värmen för
att slutföra tillagningen.
Små BAKELSER
2 KAKOR
2 galler
1 fisk + 1 kaka
2 galler
1
5
3
1
3
1
3