ANVÄNDNINGSRÅD FÖR UGNEN
Tillagning av fläsk och kött
•
Alla kött- och fläskrätter ska hållas i rumstemperatur
innan de ställs in i ugnen. Skär bort allt späck runt
mörkt kött för att undvika rök- och luktutveckling.
•
Välj helst en lergryta (stänker mindre än grytor av
glas) anpassad till köttstycket som ska tillagas.
•
Salta i slutet av tillagningsprocessen för att undvika
att tömma köttet på blod så det inte torkar ut.
•
Tillsätt några skedar varmvatten i grytan för att und-
vika att spadet förkolnar.
•
Tillagningstid
oxstek (blodig) mellan 10 till 15 minuter
för 500 g
grisstek mellan 35 till 40 minuter för 500 g
kalvstek mellan 30 till 40 minuter för 500 g.
•
Vid tillagningsprocessens slut måste köttet slås in i
aluminiumfolie, låt det vila i 10 till 15 minuter. Denna
vilotid gör att köttfibrerna slappnar av, färgen blir
enhetlig och köttet behåller musten.
•
För grillat kött: bestryk med ett tunt skikt olja.
Grillat mörkt kött ska inte stickas; använd hellre stek-
spade för att vända på köttbitarna.
•
Stick hål under vingarna på fågel så att fettet rinner
ut utan att stänka.
Tillagning av bakverk
•
Val av bakform:
Undvik ljusa och blanka formar:
•Tillagningstiden blir längre.
•De kräver en förvärmning av ugnen.
Ta hellre formar av plåt som maten inte fastnar på
för kakor, pajer… Bakverket blir knaprigt och brungräddat
på undersidan.
•
Tips:
Tveka inte att täcka insidan av formarna eller en emal-
jerad grytas botten med smörgåspapper: Pappret
skyddar formen för syrliga fläckar och underlättar urta-
gning. Tillsätt alltid jäst sist och låt den inte komma i
beröring med salt: annars förlorar jästen sina egenska-
per.
Varje gång som du väljer ett tillagningssätt med fläk-
ten för luftcirkulation på rekommenderar vi att sänka
temperaturen med 30°C till 50°C i förhållande till ett
traditionellt tillagningssätt.
Tillagningstiderna förlängs då med 5 till 10 minuter.
Tillagning av grönsaker
•
Vid tillagning av potatisgratäng rekommenderar vi att
förkoka den skivade potatisen i mjölk eller i mjöl +
grädde.
•
För att lätt kunna skala paprikor: grilla paprikorna
under en rödglödgad grill medan du vänder på dem:
när skalet börjar svälla, slå in dem i en plastpåse och
låt dem ligga i några minuter, därefter lossnar skalet
lätt.
•
För att laga fyllda tomater: Kapa av översta delen,
kärna ur tomaterna, salta dem inuti, vänd dem upp
och ner och lägg på ett galler så att de hinner rinna av
innan du lägger in fyllningen.
•
Låt endiverna (tillagas med skinka och bechamelsås)
dropptorka under en längre tid. annars blir såsen fly-
tande och förlorar sin smak av vattnet i spadet.
•
När man täcker en gratäng med ströbröd måste det
blandas med riven schweizerost som tar upp allt fett så
att gratängen blir knaprig.
(beroende på modell)
Tillagning på 3
funktionsnivåer
Tillagning på 2
funktionsnivåer eller
UGNEN MÅSTE FÖRVÄRMAS INNAN RÄTTERNA STÄLLS IN I DEN
•
Det går att tillaga flera rätter samtidigt (av samma typ eller av olika typer) utan att vare smaken eller lukten överförs från den ena till den andra, om man väljer rätter
som tillagas vid samma temper
atur. Du behöver inte sätta in eller ta ut rätterna vid samma tidpunkt. Tillagningstiderna i tabellen som står angivna för en rätt ska förlän-
gas med ca 10 till
20 minuter.
All kopiering av detta dokument, inklusive partiell, är förbjuden.
•
Om tillagningen tar lång tid, stäng av ugnen i 5 till 10 minuter innan tillagningstiden är slut och ta vara på den kvarvarande värmen för att slutföra tillagningen.
Små BAKELSER
2 KAKOR
2 galler
1 fisk + 1 kaka
2 galler
1
5
3
1
3
1
3
3 En emaljplåt