ELEKTRO HELIOS SK6555 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
GETTING
STARTED?
EASY.
User Manual
SK6555
SV Bruksanvisning
Spis
SÄKERHETSINFORMATION
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation och
användning av produkten. Tillverkaren är inte ansvarig för
eventuella personskador eller andra skador som uppkommit som
ett resultat av felaktig installation eller användning. Förvara alltid
bruksanvisningen på en säker och tillgänglig plats för framtida
bruk.
SÄKERHET FÖR BARN OCH HANDIKAPPADE
VARNING!
Risk för kvävning, skador eller permanent invaliditet.
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder och
uppåt, och av personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller
mental förmåga, samt personer med bristande erfarenhet och
kunskap, om de övervakas eller instrueras beträffande hur
produkten används på ett säkert sätt och förstår de risker som
är förknippade med användningen.
Barn mellan 3 och 8 år eller personer med mycket omfattande
och komplexa funktionshinder ska inte vara i närheten av
produkten om de inte är under uppsikt.
Barn under 3 år ska inte vistas i närheten utan ständig uppsikt.
Låt inte barn leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn och kassera
det på lämpligt sätt.
Barn och husdjur ska hållas borta från produkten när den är
igång eller när den svalnar. Åtkomliga delar är mycket varma.
Barn får inte utföra städning och underhåll av apparaten utan
uppsikt.
ALLMÄN SÄKERHET
Endast behöriga personer får installera den här produkten och
byta kabel.
Produkten är avsedd att användas på en höjd på upp till 2000
meter över havet.
Produkten är inte avsedd att användas på fartyg, båtar eller
dylikt.
2
För att undvika överhettning får produkten inte installeras
bakom en dekorativ lucka.
Placera inte produkten på en sockel.
Använd inte produkten med en extern timer eller ett separat
fjärrkontrollsystem.
VARNING: Oövervakad matlagning på en häll med fett eller olja
kan vara farligt och kan leda till brand.
Försök ALDRIG att släcka en eld med vatten, utan stäng av
produkten och täck över flamman, t.ex. med ett lock eller
brandfilt.
FÖRSIKTIGHETS: Tillagningsprocessen måste övervakas. En
kort tillagningsprocess måste ständigt övervakas.
VARNING: Brandfara: Förvara inte saker på kokytorna.
Använd inte ångrengörare vid rengöring av produkten.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt eller vassa
metallskrapor för att rengöra glasluckan eller hällens
gångjärnsförsedda lock eftersom dessa kan repa ytan, vilket i
sin tur kan leda till att glaset spricker.
Metallföremål som knivar, gafflar, skedar och lock bör inte
placeras på hällens yta eftersom de blir varma.
Om keramik-/glasytan är sprucken, stäng av produkten och dra
ur elsladden. Om produkten är ansluten till elnätet direkt med
kopplingsboxen, ta bort säkringen för att koppla från produkten
från strömförsörjningen. I båda fallen, kontakta vårt
auktoriserade servicecenter.
VARNING: Produkten och åtkomliga delar blir mycket varma
under användning. Var försiktig så att du undviker att vidröra
värmeelementen.
Använd alltid ugnsvantar för att ta ut eller sätta in tillbehör eller
eldfasta formar.
Koppla från strömtillförseln före underhåll.
Kontrollera att produkten är avstängd innan du byter lampa för
att undvika risken för elstötar.
Om nätsladden är skadad måste den bytas av tillverkaren,
tillverkarens auktoriserade servicecenter eller personer med
motsvarande utbildning, för att undvika elektrisk fara.
3
Var försiktig när du rör vid förvaringslådan. Den kan bli mycket
het.
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den främre delen
av ugnsstegen och sedan den bakre delen från sidoväggarna.
Sätt tillbaka ugnsstegarna i omvänd ordning.
VARNING: Använd endast hällskydd som designats av
tillverkaren av produkten eller som anges av tillverkaren i
bruksanvisningen som lämplig, eller hällskydd som medföljer.
Olyckor kan inträffa om fel skydd används.
SÄKERHETSINSTRUKTIONER
INSTALLATION
VARNING! Endast en behörig person
får installera den här produkten.
Avlägsna allt förpackningsmaterial.
Installera eller använd inte en skadad produkt.
Följ installationsinstruktionerna som följer med
produkten.
Var alltid försiktig när produkten rör sig eftersom
den är tung. Använd alltid skyddshandskar och
täckta skor.
Dra aldrig produkten i handtaget.
Köksskåpet och inbyggnaden måste ha
passande mått.
Minsta avstånd till andra produkter ska beaktas.
Installera produkten på en säker och lämplig
plats som uppfyller installationskraven.
Delar av produkten är strömförande. Stäng
produkten med skåpluckan för att undvika att
vidröra farliga delar.
Produktens sidor måste gränsa till produkter
eller enheter med samma höjd.
Installera inte produkten nära en dörr eller under
ett fönster. Detta förhindrar att heta kokkärl faller
ned från produkten när dörren eller fönstret är
öppet.
Se till att montera ett stöd för att förhindra att
produkten tippar. Se kapitlet Montering.
ELEKTRISK ANSLUTNING
VARNING! Risk för brand och
elektriska stötar.
Alla elektriska anslutningar ska göras av en
behörig elektriker.
Produkten måste jordas.
Se till att de parametrarna på märkskylten
överensstämmer med elnätets elektricitet.
Använd alltid ett korrekt installerat, stötsäkert
och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller förlängningssladdar.
Låt inte nätkablar komma i kontakt med eller
komma nära produktens lucka, speciellt inte när
luckan är het.
Stötskyddet för strömförande och isolerade
delar måste fästas på ett sådant sätt att det inte
kan tas bort utan verktyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget först vid slutet
av installationen. Kontrollera att stickkontakten
är åtkomlig efter installationen.
Anslut inte stickkontakten om vägguttaget sitter
löst.
Dra inte i anslutningssladden för att koppla bort
produkten från eluttaget. Ta alltid tag i
stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter:
strömbrytare, säkringar (säkringar av skruvtyp
tas ur hållaren), jordfelsbrytare och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha en
isolationsenhet så att du kan koppla från
produkten från nätet vid alla poler.
Kontaktöppningen på isolationsenheten måste
vara minst 3 mm bred.
Stäng produktens lucka helt innan du ansluter
kontakten till eluttaget.
ANVÄND
VARNING! Risk för skador och
brännskador.
Risk för elektrisk stöt.
Denna produkt är endast avsedd för
hushållsbruk.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte är
blockerade.
4
Lämna inte produkten utan tillsyn under
användning.
Stäng av produkten efter varje
användningstillfälle.
Var försiktig när du öppnar produktens lucka
medan produkten är igång. Het luft kan strömma
ut.
Använd inte produkten med våta händer eller när
den är i kontakt med vatten.
Använd inte produkten som arbets- eller
avlastningsyta.
VARNING! Risk för brand och
explosion
Fetter och olja kan frigöra lättantändliga ångor
när de värms upp. Håll flammor eller uppvärmda
föremål borta från fetter och oljor när du lagar
mat med dem.
Ångorna som frigörs i mycket het olja kan orsaka
självantändning.
Redan använd olja, som kan innehålla matrester,
kan orsaka brand vi lägre temperatur än olja som
används för första gången.
Placera inga lättantändliga produkter eller
föremål som är fuktiga med lättantändliga
produkter i, nära eller på produkten.
Låt inte gnistor eller öppna lågor komma i
kontakt med produkten när du öppnar luckan.
Öppna produktens lucka försiktigt. Användning
av ingredienser som innehåller alkohol kan
producera en blandning av luft och alkohol.
VARNING! Risk för skador på
produkten föreligger.
För att förhindra skada eller missfärgning på
emaljen:
sätt inte eldfasta formar eller andra föremål
direkt på produktens botten.
ställ inte hett vatten direkt i den heta
produkten.
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå kvar i
produkten efter att tillagningen är klar.
var försiktig när du tar bort eller monterar
tillbehör.
Missfärgning av emaljen eller den rostfria ytan
påverkar inte produktens funktion.
Använd en djup form för mjuka kakor. Fruktjuicer
orsakar fläckar som kan vara permanenta.
Placera inga heta kokkärl på kontrollpanelen.
Låt inte kokkärl torrkoka.
Var försiktig så att inte föremål eller kokkärl faller
på produkten. Ytan kan skadas.
Aktivera inte kokzonerna med tomma kokkärl
eller utan kokkärl.
Lägg inte aluminiumfolie på produkten eller
direkt på produktens botten.
Kokkärl av gjutjärn, aluminium eller med skadad
botten kan orsaka repor. Lyft alltid upp dessa
föremål när du måste flytta dem på kokhällen.
Denna produkt är endast avsedd för matlagning.
Den får inte användas för några andra ändamål,
t.ex. för rumsuppvärmning.
SKÖTSEL OCH RENGÖRING
VARNING! Det finns risk för
personskador, brand eller skador på
produkten.
Stäng av produkten före underhåll.
Koppla bort produkten från eluttaget.
Se till att produkten har svalnat. Det finns även
risk för att glaspanelerna kan spricka.
Byt omedelbart ut luckans glaspaneler om de är
skadade. Kontakta auktoriserat servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan. Luckan är
tung!
Kvarblivet fett eller mat i produkten kan orsaka
brand.
Rengör produkten regelbundet för att förhindra
att ytmaterialet försämras.
Ugnsutrymmet och luckan måste torkas av efter
varje användningstillfälle. Ånga som bildas vid
användningen av ugnen kondenseras på
innerväggarna och kan orsaka korrosion. För att
minska kondensen kan man låta produkten vara
igång i 10 minuter före tillagning.
Rengör produkten med en fuktig, mjuk trasa.
Använd bara neutrala rengöringsmedel. Använd
inte produkter med slipeffekt, skursvampar,
lösningsmedel eller metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du följa
säkerhetsanvisningarna på förpackningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen (om
tillämpligt) med något slag av rengöringsmedel.
LAMPA INUTI PRODUKTEN
VARNING! Risk för elektrisk stöt!
Typen av glödlampa eller halogenlampa som
används för den här produkten är endast avsedd
för hushållsprodukter. Får ej användas som
husbelysning.
Innan du byter lampan ska du koppla ur
produkten från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma specifikationer.
UNDERHÅLL
Kontakta en auktoriserad serviceverkstad för
reparation av produkten.
Använd endast originaldelar.
5
KASSERING
VARNING! Risk för kvävning eller
skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av elkabeln nära produkten och kassera
den.
Ta bort luckspärren för att förhindra att barn eller
husdjur blir instängda i maskinen.
PRODUKTBESKRIVNING
ALLMÄN ÖVERSIKT
5
4
3
2
1
6
7
9
10
21
3 4
5
8
1
Strömlampa/symbol
2
Vred för ugnsfunktionerna
3
Kontrollvred (för temperaturen)
4
Temperaturindikator/symbol
5
Vred för hällen
6
Värmeelement
7
Lampa
8
Ugnsstege, löstagbar
9
Fläkt
10
Ugnsnivåer
BESKRIVNING AV HÄLLEN
180 mm145 mm
145 mm210 mm
1
3
456
2
1
Kokzon 1200 W
2
Ångutlopp - antal och position beror på modell
3
Kokzon 1800 W
4
Kokzon 1200 W
5
Restvärmeindikering
6
Kokzon 2300 W
TILLBEHÖR
Galler
För kokkärl, bakformar och stekkärl.
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som
fettuppsamlingsfat.
Förvaringslåda
Förvaringslådan finns under ugnsutrymmet.
6
FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNING
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
FÖRSTA RENGÖRING
Ta ut alla tillbehör och flyttbara ugnsstegar ur
ugnen.
Se avsnittet "Underhåll och rengöring".
Rengör ugnen och tillbehören innan du använder
den första gången.
Sätt tillbaka tillbehören och de flyttbara
ugnsstegarna på sin ursprungliga plats.
FÖRVÄRMNING
Sätt den tomma ugnen på förvärmning innan du
använder den första gången.
1. Ställ in funktionen .Ställ in maximal
temperatur.
2. Låt ugnen stå på i en timme.
3. Ställ in funktionen . Ställ in maximal
temperatur.
4. Låt ugnen vara igång i 15 minuter.
5. Ställ in funktionen . Ställ in maximal
temperatur.
6. Låt ugnen vara igång i 15 minuter.
7. Stäng av ugnen och låt den svalna.
Tillbehören kan bli varmare än normalt. Ugnen kan
avge lukt och rök. Se till att ventilationen är
tillräcklig i rummet.
ÖPPNA OCH STÄNGA LUCKAN MED DET
MEKANISKA LUCKLÅSET
Det mekaniska lucklåset är som standard aktiverat.
För att öppna luckan förs låset åt höger.
Stäng luckan utan att trycka in lucklåset.
AVAKTIVERA DET MEKANISKA LUCKLÅSET
1. Tryck på lucktätningen B på varje sida.
Tätningen släpper.
1
2
B
2. Dra upp lucktätningen och ta bort den.
3. Lossa spaken 1, flytta den åt höger 2 och sätt
tillbaka den.
1
2
4. Håll i lucktätningen B i varje sida och sätt den
på luckans innerkant. Sätt lucktätningen i
luckans övre kant.
B
Avaktivera det mekaniska lucklåset
Gör enligt ovanstående anvisningar igen och flytta
tillbaka lucklåset till vänster.
Avstängning av produkten inaktiverar
inte det mekaniska lucklåset.
7
HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
VÄRMELÄGE
Symboler Funktion
Avstängt läge
1 - 9 Värmeinställningar
Utnyttja restvärmen för att minska
energiförbrukningen. Stäng av
kokzonen ca 5-10 minuter innan
tillagningen är klar.
Vrid vredet för vald kokzon till önskad
värmeinställning.
När tillagningen är klar, vrid vredet till av-position.
RESTVÄRMEINDIKATOR
VARNING! Risk för brännskador från
restvärme.
Kontrollampan tänds när en kokzon är varm, men
den fungerar inte om nätströmmen är urkopplad.
HÄLL - RÅD OCH TIPS
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
KOKKÄRL
Kokkärlens botten skall vara så tjock
och så plan som möjligt.
Se till att kastrullens botten är ren och
torr innan du sätter den på hällen.
Kokkärl av emaljerat stål med
aluminium- eller kopparbotten kan
orsaka färgskiftning på glaskeramiken.
EXEMPEL PÅ OLIKA TYPER AV TILLAGNING
Uppgifterna i tabellen är endast
avsedda som vägledning.
Värmeinställ-
ning
Använd för: Tid (min) Tips
1 Varmhållning av tillagad mat. efter
behov
Lägg ett lock på ett kokkärl.
1 - 2 Hollandaisesås, smältning av:
smör, choklad, gelatin.
5 - 25 Rör om med jämna mellanrum.
1 - 2 Stanning: fluffiga omeletter, ägg-
stanning.
10 -
40
Tillaga med lock.
2 - 3 Småkoka ris och mjölkrätter, vär-
ma färdiglagade rätter.
25 -
50
Minst dubbelt så mycket vätska
som ris, rör om mjölkbaserade
rätter under tillagningen.
3 - 4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött. 20 -
45
Tillsätt några matskedar vätska.
8
Värmeinställ-
ning
Använd för: Tid (min) Tips
4 - 5 Kokning av potatis. 20 -
60
Använd max. ¼ liter vatten till
750 g potatis.
4 - 5 Tillaga större mängder mat, stuv-
ningar och soppor.
60 -
150
Upp till 3 l vätska plus ingredien-
ser.
6 - 7 Lätt stekning: schnitzel, cordon
bleu, kotletter, kroketter, korv, le-
ver, ägg, pannkakor, munkar.
efter
behov
Vänd efter halva tiden.
7 - 8 Kraftig stekning, potatiskroketter,
njurstek, fransyska.
5 - 15 Vänd efter halva tiden.
9 Koka vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek), fritera pommes frites.
HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
ALLMÄN INFORMATION
Rengör hällen efter varje användningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckar på ytan har ingen
inverkan på hur hällen fungerar.
Använd ett särskilt rengöringsmedel för hällens
yta.
Använd en speciell skrapa för glaset.
RENGÖRING AV HÄLLEN
Ta omedelbart bort: smält plast, plastfolie,
socker och mat som innehåller socker, annars
kan denna smuts orsaka skador på hällen. Var
försiktig och undvik brännskador. Sätt
specialskrapan snett mot glasytan och för bladet
över ytan.
Ta bort när hällen svalnat tillräckligt:
kalkringar, vattenringar, fettstänk, glänsande
metalliska missfärgningar. Rengör hällen med en
fuktig duk och icke slipande rengöringsmedel.
Efter rengöring, torka hällen med en mjuk duk.
Ta bort missfärgning på blank metall:
använd en lösning av vatten och vinäger och
rengör glasytan med en trasa.
UGN – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
UGNSFUNKTIONER
Symbol Ugnsfunktion Program
Avstängt läge Ugnen är avstängd.
9
Symbol Ugnsfunktion Program
Över/Undervärme För bakning och stekning på en ugnsnivå.
Matlagning med luft
som cirkuleras
För att ugnssteka eller tillaga mat som kräver samma till-
agningstemperatur, på flera nivåer i ugnen, utan att aro-
merna blandas.
Varmluft För att baka på upp till två nivåer samtidigt och för att tor-
ka mat.
Ställ in ugnstemperaturen 20 - 40 °C lägre än för Över/
Undervärme.
Pizza/paj För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver mer in-
tensiv bryning och som ska ha knaprig botten.
Torkning För torkning av frukt, grönsaker och svamp i skivor.
Max Grill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder och för
rostning av bröd.
Varmluftsgrillning För stekning på en ugnsnivå av större stycken kött eller få-
gel med ben. Även för att göra gratänger och bryna.
Varmluft med fukt Denna funktionen är för att spara energi under tillagning-
en. För matlagningsinstruktioner, se kapitlet "Råd och
Tips" Varmluft med fukt. Ugnsluckan ska hållas stängd un-
der tillagningen så att funktionen inte avbryts och att ug-
nen fungerar med högsta möjliga energieffektivitet. När du
använder den här funktionen kan temperaturen i ugnen
skilja sig från inställd temperatur. Värmeeffekten kan mins-
ka. För allmänna energibesparingsanvisningar, se kapitlet
"Energieffektivitet", Energibesparing. Denna funktion an-
vändes för att följa energieffektivitetsklass enligt EN
60350-1. När du använder den här funktionen släcks lam-
pan automatiskt.
Knapplås För att låsa ugns- och hällfunktioner.
10
AKTIVERA OCH INAKTIVERA UGNEN
Det beror på modellen om
produkten har vredsymboler,
kontrollampor eller lampor:
Kontrollampan tänds när ugnen
värms upp.
Lampan tänds när produkten är
igång.
Symbolen visar om kontrollvredet
styr en av kokzonerna,
ugnsfunktionerna eller
temperaturen.
1. Vrid vredet för ugnsfunktionerna för att välja en
ugnsfunktion.
2. Vrid temperaturvredet för att välja temperatur.
3. Inaktivera ugnen genom att vrida vreden för
ugnsfunktionerna och temperatur till avstängt
läge.
LÅSA UGNEN OCH HÄLLEN
Vredet för ugnsfunktionerna har ett inbyggt
funktionslås.
Funktionslåset inaktiverar inte
strömförsörjningen till spisen.
Vrid vredet till symbolen .
Vredet hoppar ut cirka 2 mm.
Låsa upp ugnen och hällen: Tryck på vredet och
vrid det till önskat läge.
KYLFLÄKT
När ugnen är på, slås fläkten på automatiskt för att
hålla ugnens ytor svala. Om du stänger av ugnen
stängs fläkten av.
SÄTTA IN UGNSTILLBEHÖREN
Långpanna:
För in långpannan mellan skenorna på ugnsstegen.
Galler och långpanna tillsammans:
För in långpannan mellan skenorna på hyllstöden
och ugnsgallret på skenorna ovan.
Alla tillbehör har små fördjupningar
längst upp på höger och vänster
sida för att öka säkerheten.
Fördjupningarna ger också ett
tippskydd.
Den höga kanten runt stegen
förhindrar att husgeråden halkar ur.
UGN – RÅD OCH TIPS
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
Temperaturerna och
gräddningstiderna i tabellerna är
endast riktvärden. De beror på
recepten samt på ingrediensernas
kvalitet och mängd.
Förvärm alltid en tom ugn vid den
temperatur som maten ska tillagas i 20
minuter innan du börjar tillagningen.
GRÄDDNING
Använd den lägre temperaturen första gången.
Du kan förlänga gräddningstiden med 10–15
minuter om du bakar på mer än en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir inte alltid lika bruna.
Du behöver inte ändra ugnstemperaturen om de
blir olika bruna. Detta jämnar ut sig under
bakningen.
Plåtarna i ugnen kan vrida sig under bakning.
När plåtarna kallnar igen återtar de sin normala
form.
11
TIPS FÖR BAKNING
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte till-
räckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre ugnsnivå.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
Ugnstemperaturen är för hög. Nästa gång du gräddar ska du ställa
in en något lägre ugnstemperatur.
För kort gräddningstid. Förläng gräddningstiden. Du kan inte
minska gräddningstiden genom att
höja temperaturen.
Det finns för mycket vätska i
degen.
Använd mindre vätska. Var försiktig
med blandningstiderna, framför allt
vid användning av en köksmaskin.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för låg. Nästa gång du gräddar ska du ställa
in en högre ugnstemperatur.
För lång gräddningstid. Nästa gång du gräddar ska du ställa
in en kortare gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Ugnstemperaturen är för hög
och gräddningstiden är för
kort.
Ställ in en lägre ugnstemperatur och
en längre gräddningstid.
Degen är ojämnt fördelad. Fördela degen jämnt på bakplåten.
Kakan blir inte klar med
den inställda tiden.
Ugnstemperaturen är för låg. Nästa gång du gräddar ska du ställa
in en något högre ugnstemperatur.
BAKA I VARMLUFT
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Franskbullar 175 - 185 15 - 20 2 + 4
Grahamsbullar 165 - 180 20 - 30 2 + 4
Fyllda smörgåsar 170 - 180 15 - 20 2 + 4
Formbröd 170 - 190 30 - 40 1 + 4
Salta kringlor 160 - 170 15 - 20 2 + 4
Vitt bröd / runt bröd 170 - 180 35 - 45 2 + 4
Fullkornsbröd 160 - 170 35 - 45 2 + 4
Rågbröd, blandning 250 - 2 + 4
- bakning 160 - 170 60 - 70 2 + 4
Baguetter 180 - 200 20 - 30 2 + 4
Pannkakor 150 - 160 50 - 60 3
12
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Fruktkakor 140 - 150 70 - 80 3
Muffins 160 - 170 15 - 25 2 + 4
Rulltårta 190 - 210 6 - 15 3
Bullar 185 - 195 8 - 15 2 + 4
Lång limpa 170 - 180 25 - 35 2 + 4
Pepparkakor 160 - 170 8 - 15 2 + 4
Kaka i form 150 - 160 30 - 40 2 + 4
Sockerkakor/Madeirakakor 150 - 160 50 - 60 2
Maränger 100 90 - 120 2 + 4
Marängbottnar 100 90 - 120 2 + 4
Småkakor 150 - 160 10 - 20 2 + 4
Petit-choux 155 - 165 30 - 40 2 + 4
Frukttårtor, mördegskakor 150 - 160 förbakning, bottnar
10-15
2 + 4
Frukttårtor, mördegskakor 150 - 160 dekorering 35-45 2 + 4
Frukttårtor, smuldeg 170 - 180 30 - 40 2 + 4
TILLAGA I VARMLUFT
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Fisk, kokning 150 - 160
-
1) 2 + 4
Fisk, stekning 165 - 175
-
1) 2 + 4
Köttfärslimpa 165 - 175 60 - 70 2 + 4
Danska köttbullar 165 - 175 35 - 45 2 + 4
Leverpâté 165 - 175 65 - 75 2 + 4
Potatisgratäng 175 55 - 65 2 + 4
Lasagne, hemlagad 175 60 - 70 2 + 4
Lasagne, frusen 175
30 - 45
2) 2 + 4
Pastagratäng 165 - 175 40 - 50 2 + 4
Pizza, hembakad 180 - 200 20 - 35 3
Fryst pizza 180 - 200
15 - 25
2) 2 + 4
13
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Pommes frites, frusna 180 - 200
30 - 45
2) 2 + 4
Tårtor, hembakade - förbakning, bullar 165 - 175 15 - 20 2 + 4
Tårtor, hembakade - dekorering 165 - 175 30 - 40 2 + 4
Tårtor, frusna 175
25 - 35
2) 2 + 4
1) När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när köttet är vitt.
Kontrollera genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är fisken klar.
2) Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på förpackning-
en. Om den angivna tiden är 30 min blir tillagningstiden ungefär 30 + 10 = 40 min.
ÖVERVÄRME
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Franskbullar 200 - 225 8 - 12 3 - 4
Grahamsbullar 190 - 200 20 - 25 3 - 4
Fyllda smörgåsar 200 - 225 10 - 12 3 - 4
Ciabattabullar 210 - 230 10 - 20 3 - 4
Foccacia 220 - 230 15 - 20 3 - 4
Pitabröd 250 5 - 15 3 - 4
Salta kringlor 180 - 200 12 - 15 3 - 4
Vitt bröd 190 - 210 25 - 40 1 - 2
Ciabatta 210 - 220 15 - 25 1 - 2
Fullkornsbröd 180 - 200 35 - 45 1 - 2
Rågbröd, blandning 275 - 1
- bakning 190 55 - 65 1
Baguetter 220 - 230 15 - 30 3 - 4
Pannkakor 170 - 180 50 - 60 2 - 3
Kaka i form 170 - 180 35 - 45 3 - 4
Sockerkakor/Madeirakakor 170 - 180 40 - 50 1 - 2
Smörgåstårta, bullar 200 - 225 8 - 12 3 - 4
Maränger 100 90 - 120 3 - 4
Marängbottnar 100 90 - 120 3 - 4
Småkakor 160 - 180 6 - 15 3 - 4
Petit-choux 170 - 190 30 - 45 3 - 4
14
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Rulltårta 190 - 210 10 - 12 3 - 4
Frukttårtor, mördegskakor 175 - 200 förbakning, bul-
lar 10-15
3 - 4
Frukttårtor, mördegskakor 175 dekorering
35-45
3 - 4
Frukttårtor, smuldeg 190 - 200 25 - 35 3 - 4
Mjuk marsipankaka 210 - 230 10 - 12 2
ÖVER/UNDERVÄRME
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Fisk, kokning 160 - 170
-
1) 2 - 3
Fisk, stekning 180 - 200
-
1) 2 - 3
Köttfärslimpa 175 - 200 45 - 60 2 - 3
Danska köttbullar 175 - 200 30 - 45 3 - 4
Leverpâté 180 - 200 50 - 60 2 - 3
Gratänger 180 - 200 50 - 60 2 - 3
Potatisgratäng 200 55 - 65 3 - 4
Lasagne, hemlagad 200 50 - 60 2 - 3
Lasagne, frusen 175 - 200
30 - 45
2) 3 - 4
Pastagratäng 180 - 200 30 - 40 2 - 3
Pizza, hembakad 220 - 230 15 - 25 2 - 3
Fryst pizza 220 - 230
15 - 25
2) 2 - 3
Pommes frites, frusna 225 - 250
20 - 30
2) 3 - 4
Tårtor, hembakade - förbakning, bullar 190 - 210 15 - 25 3 - 4
Tårtor, hembakade - dekorering 190 - 210 20 - 30 3 - 4
Tårtor, frusna 200 - 225
20 - 30
2) 3 - 4
1) När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när köttet är vitt.
Kontrollera genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är fisken klar.
2) Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på förpackning-
en. Om den angivna tiden är 30 min blir tillagningstiden ungefär 30 + 10 = 40 min.
15
PIZZA-TABELL
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Ciabattabullar 200 - 220 10 - 20 2 - 3
Foccacia 220 - 230 10 - 20 2 - 3
Ciabatta 190 - 200 15 - 25 2 - 3
Frukttårtor, mördegskakor 170 - 180 35 - 45 2 - 3
Frukttårtor, smuldeg 175 - 200 25 - 35 2 - 3
Pizza, hemlagad (tjock - med mycket fyll-
ning)
180 - 200 25 - 35 1 - 2
Pizza, hemlagad (tunn botten)
200 - 230
1) 15 - 20 1 - 2
Fryst pizza 200 15 - 20 1 - 2
Tårtor, hembakade - förbakning, bullar 175 - 200 35 - 45 3 - 4
Tårtor, hembakade - dekorering 175 - 200 35 - 45 3 - 4
Tårtor, frusna 200 15 - 25 3 - 4
1) Förvärm ugnen.
VARMLUFT MED FUKT
Bröd och pizza
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Bullar 180 25 - 35 3
Fryst pizza 350 g 190 25 - 35 3
Kakor på en bakplåt
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Rulltårta 180 20 - 30 3
Brownie 180 30 - 40 3
Kakor i burk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Soufflé 200 30 - 40 3
Sockerkaksbotten 180 20 - 30 3
16
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Tårtbotten 150 25 - 35 3
Fisk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Fisk i påsar 300 g 180 25 - 35 3
Hel fisk, 200 g 180 25 - 35 3
Fiskfilé, 300 g 180 25 - 35 3
Kött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Kött i påse 250 g 200 25 - 35 3
Köttspett 500 g 200 30 - 40 3
Små bakade godsaker
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Cookies 180 25 - 35 3
Mandelbiskvier 160 25 - 35 3
Muffins 180 25 - 35 3
Crackers 170 20 - 30 3
Mördegskakor 150 25 - 35 3
Tarteletter 170 15 - 25 3
Vegetarian
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Blandade grönsaker i påse 400 g 180 25 - 35 3
Omelett 200 20 - 30 3
Grönsaker på plåt 700 g 180 25 - 35 3
17
BAKNING MED LUFT SOM CIRKULERAS
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Franskbullar 175 - 185 15 - 25 2 + 4
Grahamsbullar 165 - 180 20 - 30 2 + 4
Fyllda smörgåsar 170 - 180 15 - 25 2 + 4
Salta kringlor 160 - 170 15 - 20 2 + 4
Vitt bröd 170 - 180 30 - 40 2 + 4
Fullkornsbröd 160 - 170 35 - 45 2 + 4
Rågbröd, blandning 250 värmning 2 + 4
- bakning 160 - 170 60 - 70 2 + 4
Baguetter 180 - 200 20 - 30 2 + 4
Pannkakor 150 - 160 50 - 60 3
Kaka i form 150 - 160 30 - 40 2 + 4
Sockerkakor/Madeirakakor 150 - 160 50 - 60 2
Maränger 100 90 - 120 2 + 4
Marängbottnar 100 90 - 120 2 + 4
- värmning med ugnen av-
stängd
25 2 + 4
Småkakor 150 - 160 10 - 20 2 + 4
Petit-choux 155 - 165 30 - 40 2 + 4
Frukttårtor, mördegskakor 150 - 160 förbakning, bul-
lar 10-15
2 + 4
Frukttårtor, mördegskakor 150 - 160 dekorering
35-45
2 + 4
Frukttårta, smuldeg 170 - 180 30 - 40 2 + 4
STEKNING
Använd värmebeständiga ugnsformar.
Tillaga stora stekar eller kyckling direkt på plåten
eller på gallret med en plåt under.
Häll lite vatten i plåten för att förhindra att juicen
eller fettet bränner fast.
Kött som sprakar mycket kan tillagas i en ugnsform
utan lock.
Vänd steken efter 1/2 - 2/3 av stektiden.
För att köttet ska bli saftigare:
stek magert kött i stekgrytan med lock eller i en
stekpåse.
stek kött och fisk i stora bitar som väger minst
1kg.
ös stora stekar och fågel med deras egen saft
flera gånger under stekningen.
18
STEKA I VARMLUFT
Nötkött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Engelsk rostbiff
1) 125 80 - 120 2 - 3
Rumpstek - bryning 200 totalt 10 2 - 3
Rumpstek - stekning 150 50 - 60 2 - 3
Engelsk rostbiff 160 90 - 120 1 - 2
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Oxfilé
1) 160 60 - 70 2 - 3
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Lamm
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Lägg/bog/sadel 160 80 - 100 2
Fläsk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Fläskstek
1) 175 60 - 70 2 - 3
Fläskkotlett
1) 175 60 2 - 3
Fläskkarré 160 90 - 120 2 - 3
Skinka 150 60 - 100 1 - 2
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Fågel
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Kyckling, i bitar 180 55 - 65 2 - 3
19
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Anka
1) 150 55 - 65 2 - 3
Anka lågtemperaturtillagad
1) 130 totalt ca 5 timmar 2 - 3
Stekt kalkon, fylld 150 50 - 60 1 - 2
Kalkonbröst 175 70 - 80 2 - 3
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
STEKNING MED ÖVER/UNDERVÄRME
Nötkött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Engelsk rostbiff
1) 125 80 - 120 2 - 3
Rumpstek - bryning 225 totalt 10 2 - 3
Rumpstek - stekning 160 50 - 60 2 - 3
Engelsk rostbiff 180 90 - 120 1 - 3
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Oxfilé
1) 180 60 - 70 2 - 3
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Lamm
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Lägg/bog/revben 180 80 - 100 2
Fläsk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Fläskstek
1) 200 60 - 70 3
20
1 / 1