ELEKTRO HELIOS SK6407 Användarmanual

Typ
Användarmanual
SK 6407
BRUKSANVISNING
SPIS
2
Viktig säkerhetsinformation
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis på samma sätt som den gamla. Läs
därför genom hela instruktionsboken innan du börjar använda spisen. Lägg speciellt märke till varningar som är
märkta med
. Om du använder och sköter din spis på rätt sätt kommer du att ha lång glädje och nytta av den.
Spisen är avsedd för normal hushållsanvändning. Tänk på att spara bruksanvisningen, som måste finnas om
spisen säljs eller överlåts på annan person.
Barn
Det bör finnas en arbetsyta på minst 40 cm på båda
sidor om spisen. Alternativt kan spisen installeras med
en vägg eller ett högskåp på den ena sidan och en
avställningsyta på den andra.
Håll barn under uppsikt. Plattor, ugn och kokkärl blir
mycket varma under matlagningen och förblir varma under
en tid. Beröring kan ge brännskador.
Denna produkt är inte avsedd att använda av barn eller
andra personer vars fysiska, känslomässiga eller mentala
status eller brist på erfarenhet och kunskap förhindrar
dem från att använda produkten säkert. Översikt eller
instruktion av en ansvarig person är nödvändigt för att
säkerställa säker användning av produkten.
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av behörig elektriker. Arbete
utfört av lekman kan skada spisen och kan leda till skada
på person och/eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du normalt inte
kommer i kontakt med kan vara vassa. Använd handskar
när du flyttar spisen.
Spisen är avsedd att placeras direkt på golvet.
Om du avser att placera den på en sockel - se till att den
står stadigt och är väl förankrad.
Användning
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett, paraffin eller
annat lättantändligt utan tillsyn. Vid eventuell brand ska
du stänga av alla spisvred och fläkten. KVÄV ELDEN
MED ETT GRYTLOCK, använd aldrig vatten.
Endast kärl som är avsedda för spisplattor får användas
på dessa. Endast ugnsfasta formar och behållare får
användas i ugnen.
Kontrollera att spisen är avstängd när den inte används.
Alla vred ska vara nollställda.
Ugnar blir mycket heta under användning och fortsätter att
vara varma länge efteråt. Var försiktig och se till att du inte
kommer åt värmeelementen inuti ugnen.
Obs! Håll dig på avstånd från ugnen när du öppnar
ugnsluckan under tillagning, eller när maten är klar,
så att du inte står i vägen för den ånga eller värme
som kan strömma ut när luckan öppnas.
Rengöring
Håll plattor och ugn rena. Fett och spill osar rejält vid
uppvärmning och medför i värsta fall risk för brand.
Var försiktig så att du inte skadar ugnsluckans glas när
du rengör luckan. Små sprickor i kanterna kan leda till
att hela rutan spricker efter några uppvärmningar.
Vid rengöring med sprayprodukter, se till att inte spraya
på elementen eller på termostatsensorn.
Det är absolut förbjudet att rengöra ugnen med hjälp av
en högtryckstvätt.
Vid rengöring av luckans glas får inga repande
rengöringsmedel, svinto eller den gröna Scotch-Brite
användas eftersom dessa kan ge repor i glaset.
Underhåll och service
Nollställ samtliga vred innan du byter glödlampa.
Service och reparation bör utföras av ett av leverantören
godkänt företag. Använd endast originalreservdelar.
Skrotning av produkten
När det är dags att skrota spisen bör du se till att inga
olyckor kan inträffa. Se till att nätsladden är ordentligt
skild från strömförsörjningen (dra ut kontakten eller få
spisen avlägsnad från väggen på lämpligt sätt) och kapa
sedan ledningen så nära spisens bakstycke som möjligt.
Kontakta kommunen för att ta reda på var du kan lämna
in spisen.
Symbolen
på produkten eller emballaget anger att
produkten inte får hanteras som hushållsavfall. Den skall
i stället lämnas in på uppsamlingsplats för återvinning av
el- och elektronikkomponenter. Genom att säkerställa att
produkten hanteras på rätt sätt bidrar du till att förebygga
eventuellt negativa miljö- och hälsoeffekter som kan
uppstå om produkten kasseras som vanligt avfall. För
ytterligare upplysningar om återvinning bör du kontakta
lokala myndigheter eller sophämtningstjänst eller affären
där du köpte varan.
Svenska
3
Innehåll
Till användaren
Till installatören
Användning av bruksanvisningen
Följande symboler används i bruksanvisningen för att göra
den mer överskådlig:
Säkerhetsinformation
Beskrivning av arbete steg för steg
Råd och tips
Miljöinformation
))
))
)
Viktig säkerhetsinformation 2
Vreden och kontrollamporna 4
Glaskeramikhäll 4
Ugnen 5
Före första användning: 6
Så här använder du: 6
Ugnen 7
Använda ugnen 8
Grillning 9
Stek-/bakningstabeller 10
Så här sköter och rengör du: 11
Råd och tips: Vid praktiska problem 14
Råd och tips: Vid tekniska problem 15
Uppackning 16
Garanti/Kundtjänst 18
Europa-Garanti 18
Tekniska data 16
Installation 17
Elektrisk anslutning 17
Denna apparat uppfyller följande EU-direktiv:
2006/95 (lågspänningsdirektiv) – 93/68
(generella direktiv) – 89/336 (direktiv om
elektromagnetisk kompatibilitet), gällande
version
4
Vreden och kontrollamporna
1. Vred till värmezonerna
2. Funktionsvred ugnen
3. Termostatvred ugnen
4. Kontrollampa ugnen
5. Kontrollampa spisen
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner. När du sätter på
en zon lyser den i olika långa perioder beroende på vilket
läge du valt på vredet. Även på den högsta inställningen
slocknar zonen ibland för att förhindra överhettning.
Glaskeramikhällen har fyra värmevarnare. Lampan för en
zon lyser om zonen är varmare än 55°C, även om den är
avstängd.
Glaset i hällen är hårt, glatt, härdigt mot värme, kyla och
temperaturchocker, men är – som allt glas – känsligt för
slag. Hällen kan spräckas av t.ex. en kryddkvarn som
ramlar ner. Stå inte på glaskeramikhällen, den är inte
gjord för att tåla onormal belastning.
Värmevarnare
Glaskeramikhällen
1
23
5
4
5
Ugnen
Information om hur du kan använda funktionerna hittar
du i kapitlet ”Så här använder du”.
Du kan välja mellan följande funktioner:
traditionell ugn
grill
undervärme
varmluft
upptining
Ugnen är emaljerad. Ugnsluckan består av en inre och
en yttre del. Den yttre delen, ugnsluckan, kan du enkelt
ta av och rengöra (se kapitlet ”Så här sköter och rengör
du”).
Termostatvred
Med termostatvredet, som vrids medurs, väljs en
temperatur mellan 50°C och MAX (230°C).
Termostatlampa (°C)
När ugnstemperatur har valts, tänds denna lampa och
fortsätter att lysa tills ugnen har uppnått vald temperatur.
Därefter tänds och släcks lampan samtidigt med
termostaten som en indikation på hur temperaturen hålls.
Kontrollampa
Denna lampa börjar lysa när ett värmeelement tänds.
Förvaringslådan
Under ugnen finns en förvaringslåda för spisens tillbehör.
Du öppnar lådan genom att ta tag mitt på handtaget och
lyfta en aning uppåt. Dra sedan ut lådan.
Termostatved
Funktionsvred för ugnen
Säkerhetsutrustningen
KASTRULLSKYDDET (extra tillbehör) monteras för att
göra det svårare för barn att komma åt t.ex. en het
kastrull.
LUCKSPÄRREN gör det svårare för barn att öppna ugns-
luckan.
Tryck spärren uppåt när du skall öppna ugnsluckan.
6
Värmezonerna styrs med vred som har fasta lägen från
0 till 3. 3 ger den högsta värmen. Vreden kan vridas åt
bägge håll. När du slår på en värmezon tänds den röda
kontrollampan på spisen. Se till att hällen och kärlets
botten är torr och ren när du sätter kärlet på en värmezon.
När du har satt kärlet på plats kan du välja en lämplig
inställning med vredet. Vanligtvis kan du börja med att
ha vredet på högsta läget och sedan fortsätta med lägre
temperatur. Du kommer snart att lära dig vilka inställningar
som passar bäst för olika kärl, mängder och innehåll.
Använd aldrig hällen som avlastnings- eller förvaringsplats.
Glaskeramikhäll
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll. Vätska
kan vid överkok och/eller rengöring tränga ner till
spänningsförande delar. Om hällen skadats ska
du bryta strömmen till spisen och kontakta service
för reparation.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett,
paraffin eller annat lättantändligt utan tillsyn. Vid
eventuell brand ska du stänga av alla spisvred och
fläkten. KVÄV ELDEN MED ETT GRYTLOCK,
använd aldrig vatten.
Lägg aldrig aluminiumfolie, plast eller liknande på
glaskeramikhällen. Om du råkar slå på en värmezon
kommer sådant material snabbt att börja brinna eller
smälta.
Rengör tillbehören
Rengör plåtar mm i varmt vatten och handdiskmedel. Skölj
och torka torrt.
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt! Spisen blir mycket varm.
Innan du använder ugnen för första gången måste den
brännas av.
1. Vrid funktionsvredet för ugnen till
och termostaten
på maxvärme.
2. Vädra i köket. Stäng av ugnen när de ”nya” lukterna
är borta.
3. Tvätta av ugnen och luckans insida med varmt vatten
och handdiskmedel. Torka torrt.
Före första användning:
Så här använder du:
7
Ugnen
Lägg aldrig aluminiumfolie, plåtar eller formar direkt
på ugnens botten. Hindras undervärmen kan
emaljen skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir varm under användning, håll barn under uppsikt.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn placering av t.ex.
pizza på en plåt finns det risk att den slår sig (blir skev).
Plåten återgår till sin ursprungliga form när den kallnar.
Ugnen har följande funktioner:
traditionell ugn – tak- och bottenelement
inkopplade
grill – grillelement inkopplat
undervärme – bottenelement inkopplat
varmluft – gör det möjligt att steka eller steka och
baka samtidigt på olika nivåer i ugnen utan att
smaken påverkas. Kan även användas för att tina
frysta matvaror
upptining – denna funktion avser tining av frysta
varor
För samtliga funktioner tänds den gula kontrollampan
när ugnen värms upp, och lampan slocknar när inställd
temperatur uppnåtts (tänds och släcks när termostaten
slår till och från).
Placering i ugnen
Ugnen har 4 nivåer (se fig.).
Välja ett lämpligt kärl
En spis med glaskeramikhäll ställer större krav på dina
kärl än en spis med plattor. Följande är värt att tänka på:
- Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med konvex botten
(som buktar utåt) snurrar lätt på hällen och ger dålig
värmekontakt.
- Aluminium har god värmeledningsförmåga, men kan
lämna silverliknande fläckar på hällen. Du kan ta bort
fläckarna med rengöringsmedlet som medföljde
spisen.
- Kastruller och kannor i glas eller emaljerade med grovt
mönster sliter, om de dras fram och tillbaka, mer på
hällen än vad kärl av andra material gör.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att välja en
modell av rostfritt stål som har sandwichbotten, dvs. en
botten med lager av olika metaller. För att spara tid och
därmed energi, bör kärlets kontaktyta vara:
minst lika stor som värmezonen. Om bottnen är
mindre än värmezonen kommer eventuellt
överkok snabbt att brännas fast på hällen.
finmönstrad lätt konkav (inåtböjd) eftersom den
planas ut vid uppvärmning.
4
3
2
1
8
Använda ugnen
Ugnen är utrustad med ett exklusivt system som skapar
en naturlig luftcirkulation och en konstant återcirkulation
av ånga. Detta system gör det möjligt att ångkoka maten
och hålla rätterna mjuka inuti och knapriga utanpå.
Dessutom reduceras tillagningstiden och
energiförbrukningen till ett minimum. Under tillagningen
kan ånga bildas som strömmar ut när ugnsluckan öppnas.
Detta är helt normalt.
Obs! Håll dig på avstånd från ugnen när du öppnar
ugnsluckan under tillagning, eller när maten är klar,
så att du inte står i vägen för den ånga eller värme
som kan strömma ut när luckan öppnas.
Traditionell ugn
Ställ funktionsvredet på önskad symbol ( ), och
termostatvredet på önskad temperatur. Om det krävs mer
värme från tak- eller bottenelementen kan plåten flyttas
upp eller ner, eller också kan funktionsvredet ställas på
(endast undervärme).
Grillning
Ställ funktionsvredet på önskad symbol ( ), och
termostatvredet på önskad temperatur.
Vid grillning av kött eller fisk ska du pensla bitarna med
lite olja och placera dem direkt på gallret. Rätt nivå i
ugnen beror på bitarnas tjocklek. Kom ihåg att placera
ugnspannan i falsen längst ner och med lite vatten i.
Detta motverkar rökbildning och obehaglig lukt.
ANVÄND ALLTID grytlappar när du hanterar en
varm ugn.
Temperaturen inne i ugnen kan bli så hög som 230°C.
Använd alltid ugnsfasta formar och fat i ugnen.
Obs! - Placera aldrig några föremål direkt på
ugnsbotten och täck inte ugnsbotten med
aluminiumfolie under matlagningen eftersom detta
kan skada ugnens emaljytor och maten du tillagar.
Placera alltid kokkärl, ugnsformar och aluminiumfolie
på något av ugnens hyllplan.
Tillredning med olja eller fett måste ske under
konstant övervakning eftersom denna typ av mat kan
fatta eld vid alltför kraftig uppvärmning.
Av samma orsak måste du vara försiktig när du ska
sätta in eller ta ut mat ur ugnen så att olja och fett inte
droppar ner på ugnens botten. Om detta ändå sker
bör du rengöra ugnen noga för att slippa obehaglig
lukt eller rökutveckling.
När maten värms upp bildas ånga, på samma sätt som
när du kokar vatten. När ångan kommer i kontakt med
ugnsglaset kondenseras den och bildar droppar på glaset.
Detta är helt normalt, och innebär inte att det är något fel
på ugnen.
Vi rekommenderar att du torkar bort eventuell kondens
All matlagning ska ske med stängd ugnslucka.
efter varje användningstillfälle.
Varmluft
Ställ funktionsvredet på önskad symbol ( ), och
termostatvredet på önskad temperatur. Fläkten, som
sitter baktill i ugnsutrymmet, cirkulerar den uppvärmda
luften i ugnen.
Om du tänker laga mer än en rätt samtidigt i
varmluftsugnen ska du placera plåtarna på den första
och den tredje falsen nedifrån (se figuren).
Om du bara tillagar en rätt bör du använda de nedre
nivåerna eftersom det ger bästa resultat.
Upptining
Ställ funktionsvredet på önskad symbol ( ), och
termostatvredet på AV (symbol:
). Ugnsfläkten körs utan
uppvärmning, och cirkulerar den rumstempererade luften
innen i ugne. Detta gör att maten tinar mycket snabbare.
9
Råd och tips vid tillagning
av fisk och kött
Kött kan placeras antingen i en ugnsfast form eller direkt
på ugnsgallret. Om du lägger köttet direkt på gallret måste
du komma ihåg att placera långpannan i den nedersta
falsen med lite vatten i. Långpannan hindrar att fett droppar
ner på ugnens botten.Vitt kött, fågel och alla typer av
fisk tillagas i allmänhet i medeltemperatur (mellan 150-
175°C). Om du vill ha en rostbiff (fransk) med röd eller
rosa snittyta är en lägre temperatur (125°C) och längre
stektid att rekommendera.
Råd och tips vid bakning
Kakor bakas ofta i medeltemperatur (150-200°C).
Förvärmning av ugnen (ca. 10 minuter) rekommenderas
vid bakning av kakor. När du väl satt in kakorna/bullarna
i ugnen ska luckan hållas stängd under hela
tillagningstiden. Bakningen kan följas genom
ugnsluckans glasruta.
Råd och tips vid grillning
När du grillar kött eller fisk ska gallret smörjas med lite
olja och sedan kan maten placeras direkt på gallret.
Under grillningen kommer värmen endast från det övre
grillelementet. Därför behöver du tänka på att anpassa
nivån i ugnen efter köttets eller fiskens tjocklek.
Kom ihåg att placera en långpanna i den nedre falsen
Entrecôte 4 800 3 max 12~15 12~14
Biffar 4 600 3 max 10~12 6~8
Korv 8 3 max 12~15 10~12
Fläskkotletter 4 600 3 max 12~16 12~14
Kycklinghalvor 2 1000 3 max 30~35 25~30
Kebab 4 3 max 10~15 10~12
Kycklingbröst (filé) 4 400 3 max 12~15 12~14
Fisk (filéer) 4 400 3 max 12~14 10~12
Varma mackor 4-6 3 max 5~7
Rostat bröd 4-6 3 max 2~4 2~3
Grillning
Ovansida
°C
temp.
Vikt
Undersida
Grillning
4
3
2
1
TYP AV RÄTT
Nivå
Tillagningstid
minuter
Mängd
OBSERVERA:
De angivna ugnstemperaturerna är endast rekommendationer. Det kan vara nödvändigt att höja eller sänka denna
temperatur för att erhålla ett önskvärt resultat.
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
Obs! - Placera aldrig några föremål direkt på
ugnsbotten och täck inte ugnsbotten med
aluminiumfolie under matlagningen eftersom detta
kan skada ugnens emaljytor och maten du
tillagar.
Placera alltid kokkärl, ugnsformar och
aluminiumfolie på något av ugnens hyllplan.
Obs! - Var försiktig när du sätter in och drar ut
gallret och långpannan så att inte
ugnsutrymmets emaljerade yta skadas.
Innertemp. °C
Kött
Rostbiff, blodig 50-55
Rostbiff/ nötstek, röd 55 - 60
Rostbiff/nötstek, rosa 65
Nötstek, genomstekt 70 - 75
Skinkstek, fläskstek 80
Karré med ben 85
Rimmad skinka i folie 73 - 75
Lamm/kalvstek, rosa 70
Lamm/kalvstek, genomstekt 75
Köttfärslimpa 75-80
Fågel
Hel kyckling 85
Kyckling/kalkonbröst, filé 75
Kalkon, hel eller halv 90
Fisk
Hel fisk ca 1 kg (gös, torsk) 65
Hel lax / sida, ca 1 kg 58
Se till att spetsen på en stektermometern ligger
mitt i köttet / fisken, inte i ett fettparti eller mot ben.
10
Stek-/bakningstabeller
Traditionell matlagning och tillagning med varmluft
Temp.
Kakor
Tung sockerkaka 1 160 2 150 60 ~ 80 I kakform
Äpplekaka 1 180 2 (1 och 3)* 170 40 ~ 60 I form
Tårtbotten 2 175 2 (1 och 3)* 160 30 ~ 40
Fruktkaka 1 175 1 160 45 ~ 60 I kakform
Lätt sockerkaka 1 175 2 (1 och 3)* 160 35 ~ 45 I kakform
Mjuk pepperkaka 1 170 1 160 40 ~ 60 I kakform
Tunga muffins 2 175 2 (1 och 3)* 160 25 ~ 35
På bakplåt
Maränger 2 100 2 (1 och 3)* 100 90 ~ 120 På bakplåt
Lätta muffins 2 200 2 (1 och 3)* 190 15 ~ 25 På bakplåt
Bröd och pizza
1000 Tunga limpor 1 190 2 180 40 ~ 60 1-2 st
500 Formbröd 1 190 1 180 30 ~ 45 I form
250 Panpizza 1 210 2 (1 och 3)* 190 15 ~ 30
I långpanna
Portionsbröd 2 190 2 (1 och 3)* 180 12 ~ 20 På bakplåt
Vetebullar 2 225
2 (1 och 3)* 190 9 ~ 15 På bakplåt
Maträtter
Potatisgratäng 2 200 2 (1 och 3)* 175 45 ~ 60 I ugnsfast form
Quiches 1 200 2 (1 och 3)* 180 35 ~ 45 I ugnsfast form
Lasagne 2 180 2 160 45 ~ 60 I ugnsfast form
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 I ugnsfast form
Kött
1200 Fläskstek 2 175 2 175 100 ~ 130
I form på galler
1000 Kalvstek 2 175 2 175 90 ~ 120 I form på galler
1500 Engelsk rostbiff
lätt röd 2 210 2 200 50 ~ 60
I form på galler
rosa 2 210 2 200 60 ~ 70 I form på galler
genomstekt 2 210 2 200 70 ~ 80 I form på galler
1200 Lamm 2 175 2 175 110 ~ 130 r
1000 Kyckling 2 190 2 175 60 ~ 80 Hel
4000 Kalkon 2 180 2 160 210 ~ 240 Hel
1500 Anka 2 175 2 160 120 ~ 150 Hel
3000 Gås 2 175 2 160 150 ~ 200 Hel
1500 Hare 2 190 2 175 150 ~ 200 I delar
Köttfärslimpa 2 175 2 165 90 ~ 110
I form
Fisk
1200 Foreller, hel fisk 2 190 2 (1 och 3)* 175 30 ~ 40 3-4 fiskar
1500 Fiskfiléer, i skivor 2 190 2 (1 och 3)* 175 25 ~ 35 4-6 filéer
Varmluft
Traditionell tillagning
KOMMENTARER
VIKT
(GRAM)
Tillagningstid
minuter
°C
Temp.
Fals
4
3
2
1
TYP AV RÄTT
OBSERVERA:
De angivna ugnstemperaturerna är endast rekommendationer. Det kan vara nödvändigt att höja eller sänka denna
temperatur för att erhålla ett önskvärt resultat.
(*) Om så önskas, kan mer än en rätt tillagas samtidigt. I dessa fall rekommenderar vi att placera gallren i de falser som
anges i parentes.
Fals
4
3
2
1
°C
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
11
Ugnslampa
Kontrollera att strömmen är frånkopplad
innan du börjar åtgärda ugnen.
Ugnslampor måste ha följande egenskaper:
a) tåla temperaturer på upp till 300 °C;
b) elektrisk spänning: 230 V - 50 Hz;
c) elektrisk effekt: 25 W;
d) sockel: E 14.
Byt lampa på följande sätt (se fig.):
a) Tryck in glaset och vrid det moturs.
b) Skruva ur den trasiga lampan.
c) Sätt dit den nya lampan.
d) Skruva dit glaset igen.
e) Anslut strömmen igen.
))
))
)
Allmänt
Spisen rengör du enklast med en ren trasa, varmt vatten
och lite handdiskmedel. Använd aldrig stålull eller andra
repande medel som kan skada emaljen, utom till vissa
delar av spisen som ibland kan behöva en grovrengöring.
Vilka de är och hur du gör kan du läsa om nedan.
Glaskeramikhällen
För att inte skada glaskeramikhällen måste du
omedelbart ta bort överkok med hög sockerhalt
medan hällen fortfarande är het. Detsamma gäller
plast och folie.
Använd aldrig skurmedel, ugnsrengöringsmedel
eller liknande på hällen. Om hällen blivit smutsig:
1. Ta bort smutsen med glasskrapan och milt tvålvatten.
(En glasskrapa kan du köpa i butiker som säljer
vitvaror, eller hos vår serviceavdelning.)
2. Använd rengöringsmedel avsett för spishällar när
värmevarnare slocknat. Skaka flaskan och spruta ut
en liten mängd rengöringsmedel direkt på hällen. Följ
anvisningarna på flaskan.
3. Använd en fuktig trasa för att ta bort resten av
rengöringsmedlet eftersom det annars kan brännas
fast nästa gång du använder hällen. Torka torrt.
Ugnen
Om ugnen är mycket smutsig:
1. Använd en stekspade eller liknande för att ta bort spill
som sitter fast.
2. Använd en svamp för att stryka ut mild såpa på ugnens
botten, sidor och bakre väg (inte i taket).
3. Stäng luckan. Sätt ugnen på 100° C och över-/
undervärme i ca. 10 minuter.
4. När ugnen har svalnat tvättar du rent emaljytorna med
vatten. Om ugnen är extremt smutsig rekommenderar
vi att du använder ugnsrengöringsmedel som du kan
köpa i vanliga livsmedelsbutiker. Torka av ytan.
Förvaringslåda
1. Lådan hänger på två konsoler, en på varje sida. Töm
lådan och dra ut den så långt det går.
2. Ta tag på båda sidor av lådan, så nära spisen som
möjligt.
3. Lyft lådan lätt uppåt, men bara så mycket att den går
fri från spärren.
4. Dra ut lådan (på konsolerna) och lyft ur den. Efter
rengöring sätter du lådan på konsolerna och skjuter
in den på plats igen.
Kontrollamporna
Kontrollamporna har normalt lång livslängd. Kontakta
service om de slutar fungera.
Så här sköter och rengör du:
))
))
)
30°
12
Ugnslucka
Var försiktig så att du inte skadar luckglaset. Små
sprickor i kanterna kan leda till att hela rutan
spricker efter några uppvärmningar.
Borttagning av ugnslucka
Före rengöring kan ugnsluckan tas bort . Öppna
ugnsluckan i vågrät position. Fäll upp byglarna på de
båda luckgångjärnen bakåt mot luckan så långt som
går (A).
Stäng sakta luckan tills det tar stopp .
Lyft därefter luckan tills gångjärnen lossnar (B).
Sätta tillbaka ugnsluckan
Luckan sätts tillbaka i omvänd ordning:
Sätt tillbaka luckans gångjärn i öppningarna igen (C).
Kontrollera att gångjärnen sitter rätt och symetriskt.
Öppna sedan luckan långsamt.
Kontrollera därvid att luckans hörn inte ligger emot ramen
nertill.
Fäll slutligen byglarna framåt mot ugnen till låst läge (D).
Kontrollera långsamtatt luckan fungerar korrekt .
Varning:
Låt aldrig luckans gångjärnsspakar smälla igen.
Fjäderverkan kan i så fall leda till skador.
Inre rengöring av glasskivorna
Vid behov (vid nedsmutsning) kan ugnsluckan tas isär för
inre rengöring .
Varning: Var försiktig vid demontering och
rengöring; inuti kan det finnas skarpa kanter!
Lägg en kökshandduk under och lägg ugnsluckans
utsida på en plan yta. Lägg om möjligt inte luckan på
handtaget.
Tag bort de båda inre skruvarna (E), som sitter mellan
gångjärnen.
Lossa aldrig skruvarna på gångjärnen!
Sätt en träslev eller liknande mellan ramen och glasskivan
och lyft ramen lite uppåt(F).
Skjut därefter ramen mot luckhandtaget (G), för att skilja
delarna.
Rengör glasen.
Ihopmontering sker i omvänd ordning :
Sätt ramen med överkanten framåt på glasskivans
fästplåt (H) och rätta in den mot mitten (J), så att
skruvhålen stämmer överens.
Tryck därefter på ramen lätt, skjut tillbaka (I) tills den
snäpper in, och de båda styrplåtarna är täckta.
Sätt till sist tillbaka skruvarna (E).
13
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat för att göra det
svårare för barn att komma åt kärl på hällen.
Fäst kastrullskyddet i hällens bakkant, se fig.
14
Råd och tips: Vid praktiska
problem
PROBLEM ORSAK ÅTGÄRD
Bröd och mjuka kakor blir
platta.
Bröd och kakor blir torra.
Bakverk/mat blir för mörka
Bakverk/mat blir för ljusa
För låg ugnstemperatur. Bakverket
jäser upp, men sjunker sedan
samman.
Bröddegen har inte jäst rätt. Om du
låter bröd jäsa för länge kan det bli
platt.
För lite jäst eller bakpulver.
För varm fett-/vätskeblandning förstör
jästens verkan.
För lite vätska, för mycket mjöl eller
fel mjölsort kan ge torrt bröd.
För låg ugnstemperatur gör att
bakverket får stå inne längre för att bli
färdigt, och blir därmed torrt.
För hög ugnstemperatur gör att
bakverk och annan mat får en mörk
yta innan de är färdiga.
För hög placering i ugnen vid över-/
undervärme ger för mycket
övervärme. För låg placering ger
motsatt problem.
Aluminiumfolie, långpanna eller
bakformar i botten på ugnen hindrar
undervärmen.
Ljusa bakformar ger ljusare kakor än
mörka formar.
Kontrollera att du ställt in den
temperatur som rekommenderas i
receptet.
Degar bör jäsas dragfritt och i
rumstemperatur. Du kan testa
jäsningen genom att trycka ned den
lite lätt – fördjupningen ska försvinna
av sig själv.
Kontrollera att du har tagit den
mängd som anges i receptet.
Kontrollera alltid vätskans temperatur
innan du tillsätter jästen. För färsk
jäst gäller 37° C, för torrjäst 45-50° C.
Kontrollera i receptet att du har
använt rätt mjölsort och rätt mängd
vätska i förhållande till mjölmängden.
Kontrollera att du ställt in rätt
temperatur.
Kontrollera att du ställt in rätt
temperatur.
Kontrollera i receptet att du valt rätt
placering.
Låt inget stå på ugnens botten.
Byt ev. till mörkare formar.
15
Råd och tips: Vid tekniska
problem
PROBLEM
Spisen fungerar inte.
Det tar lång tid att koka/steka.
Det tar lång tid innan zonen blir
varm.
Ugnslampan lyser inte.
Glaskeramikhällen är flammig.
ORSAK
Spisen får inte ström.
Olämplig kastrull eller
stekpanna.
Vredet felinställt.
Lampan måste bytas.
Fel rengöring av hällen.
ÅTGÄRD
Kontrollera säkringarna.
Observera: En säkring per fas.
Kontrollera att ev. jordfelsbrytare är
tillslagen.
Välj en kastrull eller stekpanna med
lätt konkav botten. Glas och porslin
(som kan användas på spis) har sämre
värmeledningsförmåga än t.ex.
aluminium.
Det är i regel lämpligt att koka/hetta
upp på högsta läge, och sedan välja en
lägre inställning.
Byt lampa.
Rengör hällen noggrant.
16
Kontrollera att spisen är felfri och utan skador.
Transportskador anmäler du omedelbart till återförsäljaren
– kontakta dem. Emballaget kan återvinnas. Kontakta
kommunen om du inte vet var du ska lämna det.
Tillbehören
Dessa tillbehör levereras med spisen:
- Emaljerade bakplåtar och långpanna
- Ugnsgaller
- Bruksanvisning
Tekniska data
Uppackning
Mått (mm)
bredd 600
höjd 900
djup 600
Volym (liter)
ugn 56
Effekt (ugn)
Över-/undervärme 1800 W
Undervärme 1000 W
Övervärme 800 W
Grill 1650 W
Ugnslampa 25 W
Fläkt 25 W
Total effekt (400 V-spis): 1850 W
Värmezoner
Storlek (mm) - effekt (W):
bakre vänstra 145 - 1200
bakre högra 180 - 1700
främre vänstra 210 - 2100
främre högra 145 - 1200
Total effekt (400 V-spis): 6200 W
TOTAL EFFEKT SPIS (400 V-spis): 8050 W
LAMPOR
Kontrollampa: glimlampetyp
Ugnslampa: E14-sockel, märkt 230 V, 25 W och 300°C.
Enhetsklass 2 underklass 1 och klass 1
17
Ingrepp i spisen ska utföras av behörig elektriker.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du normalt inte
kommer i kontakt med kan vara vassa. Använd handskar
när du flyttar spisen.
Innan du installerar spisen bör du kontrollera att spisens mått
stämmer överens med din övriga köksinredning. Mät därför
arbetsbänkens höjd från golvet till bänkens ovansida och
sockeldjupet från vägg till sockelns framkant (se illustrationen).
Spisen kan även installeras intill EN VÄGG eller ETT
HÖGSKÅP. Spisen levereras för att passa till en bänkhöjd på
900 mm och ett sockeldjup på 600 mm. Vid behov kan du ta
bort sockeln för att anpassa spisen till en bänkhöjd på 850
mm.
Kontrollera att nätkabeln inte kommer i kläm när du flyttar spisen.
Ta bort sockeln – 85 cm höjd
1. Lägg ner spisen försiktigt med baksidan neråt. Använd delar
av emballaget som skydd mellan golv och spis.
2. Skruva loss de fyra justerbara fötterna ”A”.
3. Ta bort de fyra skruvarna på sockeln ”B”.
4. Ta bort sockeln.
5. Sätt tillbaka de justerbara fötterna.
6. Res upp spisen och se till att den står plant.
7. Du kan skaffa en lägre frontlist från butiken eller vår
serviceavdelning.
Nivåjustera spisen
Spisen har justerbara fötter i alla hörn. Fötterna kan justeras
(se fig.) för att anpassa spisen höjdledes efter intillstående
arbetsbänkar och för att få spisen att stå plant.
A
B
Installation
Elektrisk anslutning
Ingrepp i spisen ska utföras av behörig fackman. Arbete
utfört av lekman kan försämra spisen samt leda till skada
på person och/eller egendom.
Spis som levereras med sladd och stickpropp ska anslutas till
jordat vägguttag. Inkopplingsalternativ för spisen framgår av
skylten på bakstycket. Anslutningseffekt och spänning finns
angivet på dataskylten (se spisens högra sida). Jordkabeln skall
vara 2-3 cm längre än kablarna för fas och Nolla (blå).
OBS! Vid fast installation där anslutningen till elnätet ej sker
med stickpropp i vägguttag, måste allpolig brytare monteras
för att du ska kunna koppla bort spisen från nätet.
Om sladden måste ersättas av en ny skall någon av följande
sladdtyper användas:
- H05 RR-F
- H05 RN-F
- H05 VV-F
- H05 V2V2-F (T 90)
- H05 BB-F
- H07 RN-F
Garanti/Kundtjänst
Sverige
Vid försäljning till konsument i Sverige gäller den svenska konsumentlagstiftningen. Kom ihåg att spara kvittot för even-
tuell reklamation. Har du frågor angående produktens funktion eller användning ber vi dig att kontakta vår konsument-
kontakt på tel. 0771- 76 76 76 eller via e-mail på vår hemsida [email protected]
Service och reservdelar
Vill du beställa service, installation eller reservdelar ber vi dig kontakta
Electrolux Service på tel. 0771 - 76 76 76 eller via vår hemsida på www.electrohelios.se. Du kan även söka hjälp via din
återförsäljare.
Adressen till din närmaste servicestation finner du på vår hemsida www.electrohelios.se eller Gula sidorna under
rubrik Hushållsutrustning, vitvaror och service.
Innan du beställer service, kontrollera först om du kan avhjälpa
felet själv.
Här i bruksanvisningen finns en tabell, som beskriver enklare fel
och hur man kan åtgärda dem. Observera, elektriska fel skall
alltid åtgärdas av certifierad elektriker.
Innan du kontaktar service, skriv upp följande enligt dataskyl-
ten:
Modellbeteckning ................................
Produktnummer ..................................
Serienummer .......................................
Inköpsdatum .......................................
Hur och när uppträder felet ?
För denna apparat gäller Electrolux garanti i alla de länder som är förtecknade i slutet av denna beskrivning, under den
period som anges i garantibeviset eller enligt respektive lands lagar. Om du flyttar från något av dessa länder till ett
annat av de länder som är förtecknade nedan följer garantin med apparaten under följande förutsättningar:
Garantin för apparaten börjar gälla från det datum då den inköptes vilket bevisas av ett gällande inköpsdokument
som har utfärdats av försäljaren.
Garantin gäller för samma period och i samma omfattning för material och arbete som gäller för denna typ av appa-
rat eller produktgrupp i det land du har flyttat till.
Garantin är personlig för den som köpte apparaten och kan inte överföras till en annan användare.
Apparaten har installerats och använts enligt Electrolux instruktioner och att den har använts för hushållsbruk, dvs
den har inte använts för kommersiella ändamål.
Apparaten har installerats enligt alla gällande bestämmelser i det nya landet.
Bestämmelserna i denna Europa-garanti påverkar inte dina rättigheter enligt gällande lagar i respektive land.
Europa-Garanti
SK 6407
0,79 kWh
56
43 min.
1130 cm²
0,78 kWh
41 min.
35697-8991 09/07 R.0
www.elektro-helios.com
www.elektro-helios.se
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

ELEKTRO HELIOS SK6407 Användarmanual

Typ
Användarmanual