Electrolux EKC60005W Användarmanual

Typ
Användarmanual
EKC 60005 (400 V)
Bruksanvisning
SE
Spis
2 electrolux
Viktig säkerhetsinformation .............................................................................................. 3
Vreden och kontrollamporna ............................................................................................ 5
Glaskeramikhällen ............................................................................................................ 5
Ugnen .............................................................................................................................. 6
Före första användning:.................................................................................................... 7
Så här använder du: ......................................................................................................... 8
Ugnen ............................................................................................................................ 10
Använda ugnen .............................................................................................................. 11
Grillning .......................................................................................................................... 13
Stek-/bakningstabeller ................................................................................................... 14
Så här sköter och rengör du:.......................................................................................... 15
Ugnslucka ...................................................................................................................... 17
Råd och tips: Vid praktiska problem ............................................................................... 20
Råd och tips: Vid tekniska problem ................................................................................ 21
Uppackning ................................................................................................................... 21
Tekniska uppgifter .......................................................................................................... 22
Installation ...................................................................................................................... 22
Elektrisk anslutning ........................................................................................................ 23
Användning av bruksanvisningen
Säkerhetsinformation
Beskrivning av arbete steg för steg
Råd och tips
Miljöinformation
)
Denna apparat uppfyller följande EU-direktiv:
2006/95 (lågspänningsdirektiv) – 2004/108 (direktiv om elektromagnetisk
kompatibilitet), gällande version
Innehåll
Följande symboler används i bruksanvisningen för att göra den mer överskådlig:
Electrolux. Thinking of you.
Ta del av våra tankegångar på www.electrolux.com
electrolux 3
Barn
Det bör finnas en arbetsyta på minst 40
cm på båda sidor om spisen. Alternativt kan
spisen installeras med en vägg eller ett
högskåp på den ena sidan och en
avställningsyta på den andra.
Håll barn under uppsikt. Värmezoner,
ugn och kokkärl blir mycket varma under
matlagningen och förblir varma under en tid.
Beröring kan ge brännskador.
Denna produkt är inte avsedd att använda
av barn eller andra personer vars fysiska,
känslomässiga eller mentala status eller brist
på erfarenhet och kunskap förhindrar dem från
att använda produkten säkert. Översikt eller
instruktion av en ansvarig person är
nödvändigt för att säkerställa säker
användning av produkten.
Ingrepp i spisen ska utföras av behörig
elektriker. Arbete utfört av lekman kan skada
spisen och kan leda till skada på person och/
eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du
normalt inte kommer i kontakt med kan vara
vassa. Använd handskar när du flyttar
spisen.
Spisen är avsedd att placeras direkt på
golvet.
Om du avser att placera den på en
sockel - se till att den står stadigt och är väl
förankrad.
Använd aldrig en spräckt glaskeramik-
häll. Vätska kan vid överkok och/eller
rengöring tränga ner till spänningsförande
delar. Om hällen skadats ska du bryta
strömmen till spisen och kontakta service för
reparation. Lägg aldrig aluminiumfolie, plast
eller liknande på glaskeramikhällen. Om du
råkar slå på en värmezon kommer sådant
material snabbt att börja brinna eller smälta.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av
fett, paraffin eller annat lättantändligt utan
tillsyn. Vid eventuell brand ska du stänga av
alla spisvred och fläkten. KVÄV ELDEN MED
ETT GRYTLOCK, använd aldrig vatten.
Använd endast kärl som är avsedda för
glaskeramikhäll.
Ugnar blir mycket heta under användning
och fortsätter att vara varma länge efteråt.
Var försiktig och se till att du inte kommer åt
värmeelementen inuti ugnen.
Obs! Håll dig på avstånd från ugnen
när du öppnar ugnsluckan under
tillagning, eller när maten är klar, så att
du inte står i vägen för den ånga eller
värme som kan strömma ut när luckan
öppnas.
Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med
konvex botten – som buktar utåt – ger dålig
värmekontakt, och snurrar lätt runt på den
plana hällen. Kontrollera att spisen är
avstängd när den inte används. Alla vred ska
vara nollställda.
Håll glaskeramikhäll och ugn rena. Fett
och spill osar rejält vid uppvärmning och
medför i värsta fall risk för brand.
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis på
samma sätt som den gamla. Läs därför genom hela instruktionsboken innan du
börjar använda spisen. Lägg speciellt märke till varningar som är märkta med
.
Om du använder och sköter din spis på rätt sätt kommer du att ha lång glädje och
nytta av den. Spisen är avsedd för normal hushållsanvändning. Tänk på att spara
bruksanvisningen, som måste finnas om spisen säljs eller överlåts på annan person.
Viktig säkerhetsinformation
4 electrolux
Var försiktig så att du inte skadar
ugnsluckans glas när du rengör luckan. Små
sprickor i kanterna kan leda till att hela rutan
spricker efter några uppvärmningar.
Vid rengöring med sprayprodukter, se
till att inte spraya på elementen eller på
termostatsensorn.
Det är absolut förbjudet att rengöra
ugnen med hjälp av en högtryckstvätt.
Vid rengöring av luckans glas får inga
repande rengöringsmedel, svinto eller den
gröna Scotch-Brite användas eftersom
dessa kan ge repor i glaset.
Nollställ samtliga vred innan du byter
glödlampa.
Service och reparation bör utföras av ett
av leverantören godkänt företag. Använd
endast originalreservdelar.
Skrotning av produkten
När det är dags att skrota spisen bör du
se till att inga olyckor kan inträffa. Se till att
nätsladden är ordentligt skild från
strömförsörjningen (dra ut kontakten eller få
spisen avlägsnad från väggen på lämpligt
sätt) och kapa sedan ledningen så nära
spisens bakstycke som möjligt.
Kontakta kommunen för att ta reda på var du
kan lämna in spisen.
Symbolen
på produkten eller
emballaget anger att produkten inte får
hanteras som hushållsavfall. Den skall i stället
lämnas in på uppsamlingsplats för
återvinning av el- och elektronik-
komponenter. Genom att säkerställa att
produkten hanteras på rätt sätt bidrar du till
att förebygga eventuellt negativa miljö- och
hälsoeffekter som kan uppstå om produkten
kasseras som vanligt avfall. För ytterligare
upplysningar om återvinning bör du kontakta
lokala myndigheter eller sophämtningstjänst
eller affären där du köpte varan.
electrolux 5
Vreden och kontrollamporna
1. Vred till värmezonerna
2. Funktionsvred ugnen
3. Termostatvred ugnen
4. Kontrollampa spisen
5. Kontrollampa ugnen
Glaskeramikhällen
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner.
När du sätter på en zon lyser den i olika
långa perioder beroende på vilket läge du
valt på vredet. Även på den högsta
inställningen slocknar zonen ibland för att
förhindra överhettning. Glaskeramikhällen
har fyra värmevarnare. Lampan för en zon
lyser om zonen är varmare än 55°C, även
om den är avstängd.
Glaset i hällen är hårt, glatt, härdigt mot
värme, kyla och temperaturchocker, men är
– som allt glas – känsligt för slag. Hällen kan
spräckas av t.ex. en kryddkvarn som ramlar
ner. Stå inte på glaskeramikhällen, den är
inte gjord för att tåla onormal belastning.
Värmevarnare
4
1
23 5
6 electrolux
Information om hur du kan använda
funktionerna hittar du i kapitlet ”Så här
använder du”.
Du kan välja mellan följande funktioner:
traditionell ugn
undervärme
övervärme
grill
varmluft
upptining
Ugnen är emaljerad. Ugnsluckan består
av en inre och en yttre del. Den yttre delen,
ugnsluckan, kan du enkelt ta av och rengöra
(se kapitlet ”Så här sköter och rengör du”).
Termostatvred
Med termostatvredet, som vrids medurs,
väljs en temperatur mellan 50°C och MAX
(230°C).
Termostatlampa
När ugnstemperatur har valts, tänds
denna lampa och fortsätter att lysa tills
ugnen har uppnått vald temperatur. Därefter
tänds och släcks lampan samtidigt med
termostaten som en indikation på hur
temperaturen hålls.
Kontrollampa
Denna lampa börjar lysa när ett värme-
element tänds.
Ugnen
Termostatved
Funktionsvred för ugnen
electrolux 7
Före första användning:
Rengör tillbehören
Rengör plåtar mm i varmt vatten och
handdiskmedel. Skölj och torka torrt.
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt! Spisen blir
mycket varm.
Innan du använder ugnen för första gången
måste den brännas av.
1. Vrid funktionsvredet för ugnen till
och termostaten på maxvärme.
2. Vädra i köket. Stäng av ugnen när de
”nya” lukterna är borta.
3. Tvätta av ugnen och luckans insida med
varmt vatten och handdiskmedel. Torka
torrt.
Du bör upprepa hela proceduren med grill
och varmluft , men då i ungefär 5-
10 minuter.
Säkerhetstermostat
Ugnen har en säkerhetstermostat för
säkerhetsavstängning. Om den vanliga
termostaten sviktar och ugnen överhettas,
avbryter säkerhetstermostaten ström-
försörjningen till ugnen. Om detta sker,
kontakta omgående ditt lokala service-
center. Försök under inga omständigheter
reparera ugnen själv.
Förvaringslådan
Under ugnen finns en förvaringslåda för
spisens tillbehör. Du öppnar lådan genom
att ta tag mitt på handtaget och lyfta en
aning uppåt. Dra sedan ut lådan.
Säkerhetsutrustningen
KASTRULLSKYDDET (extra tillbehör)
monteras för att göra det svårare för barn att
komma åt t.ex. en het kastrull.
LUCKSPÄRREN gör det svårare för barn
att öppna ugnsluckan.
Tryck spärren uppåt när du skall öppna
ugnsluckan.
8 electrolux
Glaskeramikhäll
Använd aldrig en spräckt glaskeramik-
häll. Vätska kan vid överkok och/eller
rengöring tränga ner till
spänningsförande delar. Om hällen
skadats ska du bryta strömmen till
spisen och kontakta service för
reparation.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning
av fett, paraffin eller annat
lättantändligt utan tillsyn. Vid eventu-
ell brand ska du stänga av alla spisvred
och fläkten. KVÄV ELDEN MED ETT
GRYTLOCK, använd aldrig vatten.
Lägg aldrig aluminiumfolie, plast eller
liknande på glaskeramikhällen. Om du råkar
slå på en värmezon kommer sådant material
snabbt att börja brinna eller smälta.
Värmezonerna styrs med vred som har
fasta lägen från 0 till 3. 3 ger den högsta
värmen. Vreden kan vridas åt bägge håll. När
du slår på en värmezon tänds den röda
kontrollampan på spisen. Se till att hällen och
kärlets botten är torr och ren när du sätter
kärlet på en värmezon. När du har satt kärlet
på plats kan du välja en lämplig inställning
med vredet. Vanligtvis kan du börja med att
ha vredet på högsta läget och sedan fortsätta
med lägre temperatur. Du kommer snart att
lära dig vilka inställningar som passar bäst för
olika kärl, mängder och innehåll. Använd
aldrig hällen som avlastnings- eller
förvaringsplats.
Förslag till lämpliga inställningar av värme-
zonerna hittar du i nedanstående tabell.
Så här använder du:
Avstängd 0
Mycket svag Sjuda grönsaker
Fisk i egen vätska
Svag 1 Småkoka potatis eller
soppa
Långsam Kok av stora mängder
mat, stuvning och soppa
Mellan 2 Långsam stekning,
redning
Hög Kraftig stekning av kött
eller fisk
Snabb 3 Snabbuppvärmning av
fett eller vatten
Restvarmeindikatorer
Kogepladen har fire restvarmeindikato-
rer, én til hver kogezone.
Den tilsvarende indikator vil være tændt,
til temperaturen er under 50° C, også når
kogezonen er slukket.
Forslag til korrekt indstilling af kogezo-
nerne gives i den følgende tabel.
electrolux 9
Välja ett lämpligt kärl
En spis med glaskeramikhäll ställer större
krav på dina kärl än en spis med plattor.
Följande är värt att tänka på:
- Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med
konvex botten (som buktar utåt) snurrar
lätt på hällen och ger dålig värmekontakt.
- Aluminium har god värmelednings-
förmåga, men kan lämna silverliknande
fläckar på hällen. Du kan ta bort fläckarna
med rengöringsmedlet som medföljde
spisen.
- Kastruller och kannor i glas eller
emaljerade med grovt mönster sliter, om
de dras fram och tillbaka, mer på hällen
än vad kärl av andra material gör.
När du ska köpa ny kastrull är det lämp-
ligt att välja en modell av rostfritt stål som har
sandwichbotten, dvs. en botten med lager av
olika metaller. För att spara tid och därmed
energi, bör kärlets kontaktyta vara:
minst lika stor som värmezonen. Om
bottnen är mindre än värmezonen
kommer eventuellt överkok snabbt att
brännas fast på hällen.
finmönstrad lätt konkav (inåtböjd) efter-
som den planas ut vid uppvärmning.
10 electrolux
Ugnen
Lägg aldrig aluminiumfolie, plåtar eller
formar direkt på ugnens botten.
Hindras undervärmen kan emaljen
skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir varm under användning, håll
barn under uppsikt.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn
placering av t.ex. pizza på en plåt finns det
risk att den slår sig (blir skev). Plåten återgår
till sin ursprungliga form när den kallnar.
Ugnen har följande funktioner:
Traditionell ugn – tak- och
bottenelement inkopplade.
Undervärme – bottenelement
inkopplat.
Övervärme – takelement
inkopplat.
Grill – grillelement inkopplat.
Varmluft – gör det möjligt att
steka eller steka och baka
samtidigt på olika nivåer i
ugnen utan att smaken
påverkas. Kan även användas
för att tina frysta matvaror.
Upptining – denna funktion
avser tining av frysta varor.
För samtliga funktioner tänds den gula
kontrollampan när ugnen värms upp, och
lampan slocknar när inställd temperatur
uppnåtts (tänds och släcks när termostaten
slår till och från).
3
2
1
4
Placering i ugnen
Ugnen har 4 nivåer (se fig.).
electrolux 11
All matlagning ska ske med
stängd ugnslucka.
Ugnen är utrustad med ett exklusivt
system som skapar en naturlig luftcirkulation
och en konstant återcirkulation av ånga.
Detta system gör det möjligt att ångkoka
maten och hålla rätterna mjuka inuti och
knapriga utanpå. Dessutom reduceras
tillagningstiden och energiförbrukningen till
ett minimum. Under tillagningen kan ånga
bildas som strömmar ut när ugnsluckan
öppnas. Detta är helt normalt.
Obs! Håll dig på avstånd från ugnen
när du öppnar ugnsluckan under
tillagning, eller när maten är klar, så att
du inte står i vägen för den ånga eller
värme som kan strömma ut när luckan
öppnas.
Traditionell ugn
Ställ funktionsvredet på önskad symbol
(
), och termostatvredet på önskad
temperatur. Om det krävs mer värme från
tak- eller bottenelementen kan plåten flyttas
upp eller ner, eller också kan funktionsvredet
ställas på
(endast övervärme) eller
(endast undervärme).
Grillning
Ställ funktionsvredet på önskad symbol
( ), och termostatvredet på önskad
temperatur.
Vid grillning av kött eller fisk ska du
pensla bitarna med lite olja och placera dem
direkt på gallret. Rätt nivå i ugnen beror på
bitarnas tjocklek. Kom ihåg att placera
ugnspannan i falsen längst ner och med lite
vatten i. Detta motverkar rökbildning och
obehaglig lukt.
Använda ugnen
ANVÄND ALLTID grytlappar när du
hanterar en varm ugn.
Temperaturen inne i ugnen kan bli så hög
som 230°C. Använd alltid ugnsfasta
formar och fat i ugnen.
Obs! - Placera aldrig några föremål direkt
på ugnsbotten och täck inte ugnsbotten
med aluminiumfolie under matlagningen
eftersom detta kan skada ugnens
emaljytor och maten du tillagar.
Placera alltid kokkärl, ugnsformar och
aluminiumfolie på något av ugnens
hyllplan.
Tillredning med olja eller fett måste ske
under konstant övervakning eftersom
denna typ av mat kan fatta eld vid alltför
kraftig uppvärmning.
Av samma orsak måste du vara försiktig
när du ska sätta in eller ta ut mat ur
ugnen så att olja och fett inte droppar ner
på ugnens botten. Om detta ändå sker
bör du rengöra ugnen noga för att slippa
obehaglig lukt eller rökutveckling.
När maten värms upp bildas ånga,
på samma sätt som när du kokar vatten. När
ångan kommer i kontakt med ugnsglaset
kondenseras den och bildar droppar på
glaset.
Detta är helt normalt, och innebär inte att
det är något fel på ugnen.
Vi rekommenderar att du torkar bort
eventuell kondens efter varje
användningstillfälle.
12 electrolux
4
3
2
1
Varmluft
Varmluft
Ställ funktionsvredet på önskad symbol
(
), och termostatvredet på önskad
temperatur. Fläkten, som sitter baktill i
ugnsutrymmet, cirkulerar den uppvärmda
luften i ugnen.
Om du tänker laga mer än en rätt
samtidigt i varmluftsugnen ska du placera
plåtarna på den första och den tredje falsen
nedifrån (se figuren).
Om du bara tillagar en rätt bör du
använda de nedre nivåerna eftersom det ger
bästa resultat.
Upptining
Ställ funktionsvredet på önskad symbol
(
), och termostatvredet på AV
(symbol: ). Ugnsfläkten körs utan
uppvärmning, och cirkulerar den
rumstempererade luften innen i ugne. Detta
gör att maten tinar mycket snabbare.
electrolux 13
Råd och tips vid bakning
Kakor bakas ofta i medeltemperatur
(150-200°C).
Förvärmning av ugnen (ca. 10 minuter)
rekommenderas vid bakning av kakor. När
du väl satt in kakorna/bullarna i ugnen ska
luckan hållas stängd under hela
tillagningstiden. Bakningen kan följas genom
ugnsluckans glasruta.
Råd och tips vid grillning
När du grillar kött eller fisk ska gallret
smörjas med lite olja och sedan kan maten
placeras direkt på gallret.
Under grillningen kommer värmen endast
från det övre grillelementet. Därför behöver
du tänka på att anpassa nivån i ugnen efter
köttets eller fiskens tjocklek.
Kom ihåg att placera en långpanna i den
nedre falsen med lite vatten i.
Råd och tips vid tillagning
av fisk och kött
Kött kan placeras antingen i en ugnsfast
form eller direkt på ugnsgallret. Om du lägger
köttet direkt på gallret måste du komma ihåg
att placera långpannan i den nedersta falsen
med lite vatten i. Långpannan hindrar att fett
droppar ner på ugnens botten.Vitt kött, fågel
och alla typer av fisk tillagas i allmänhet i
medeltemperatur (mellan 150-175°C). Om
du vill ha en rostbiff (fransk) med röd eller
rosa snittyta är en lägre temperatur (125°C)
och längre stektid att rekommendera.
Ovan
sida
temp.°C
Vikt.
Mängd
Tillagningstid
minuter
TYP AV RÄTT
Nivå
Under
sida
Entrecôte 4 800 3 max 12~15 12~14
Biffar 4 600 3 max 10~12 6~8
Korv 8 3 max 12~15 10~12
Fläskkotletter 4 600 3 max 12~16 12~14
Kycklinghalvor 2 1000 3 max 30~35 25~30
Kebab 4 3 max 10~15 10~12
Kycklingbröst (filé) 4 400 3 max 12~15 12~14
Fisk (filéer) 4 400 3 max 12~14 10~12
Varma mackor 4-6 3 max 5~7
Rostat bröd 4-6 3 max 2~4 2~3
4
3
2
1
Grillning
Grillning
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
OBSERVERA:
De angivna ugnstemperaturerna är endast rekommendationer. Det kan vara nödvändigt att
höja eller sänka denna temperatur för att erhålla ett önskvärt resultat.
14 electrolux
(*) Om så önskas, kan mer än en rätt tillagas samtidigt. I dessa fall rekommenderar vi att
placera gallren i de falser som anges i parentes.
Stek-/bakningstabeller
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
Traditionell matlagning och tillagning med varmluft
OBSERVERA:De angivna ugnstemperaturerna är endast rekommendationer. Det kan vara
nödvändigt att höja eller sänka denna temperatur för att erhålla ett önskvärt resultat.
Tillag-
ningstid
minuter
Nivå
VIKT
(GRAM)
TYP AV RÄTT
Traditionell
tillagning
4
3
2
1
Temp.
°C
Nivå
Varmluft
Temp.
°C
KOMMENTARER
Kakor
Tung sockerkaka 1 160 2 150 60 ~ 80 I kakform
Äpplekaka 1 180 2 (1 och 3)* 170 40 ~ 60 I form
Tårtbotten 2 175 2 (1 och 3)* 160 30 ~ 40
Fruktkaka 1 175 1 160 45 ~ 60 I kakform
Lätt sockerkaka 1 175 2 (1 och 3)* 160 35 ~ 45 I kakform
Mjuk pepperkaka 1 170 1 160 40 ~ 60 I kakform
Tunga muffins 2 175 2 (1 och 3)* 160 25 ~ 35 På bakplåt
Maränger 2 100 2 (1 och 3)* 100 90 ~ 120 På bakplåt
Lätta muffins 2 200 2 (1 och 3)* 190 15 ~ 25 På bakplåt
Bröd och pizza
1000 Tunga limpor 1 190 2 180 40 ~ 60 1-2 st
500 Formbröd 1 190 1 180 30 ~ 45 I form
250 Panpizza 1 210 2 (1 och 3)* 190 15 ~ 30 I långpanna
Portionsbröd 2 190 2 (1 och 3)* 180 12 ~ 20 På bakplåt
Vetebullar 2 225 2 (1 och 3)* 190 9 ~ 15 På bakplåt
Maträtter
Potatisgratäng 2 200 2 (1 och 3)* 175 45 ~ 60 I ugnsfast form
Quiches 1 200 2 (1 och 3)* 180 35 ~ 45 I ugnsfast form
Lasagne 2 180 2 160 45 ~ 60 I ugnsfast form
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 I ugnsfast form
Kött
1200 Fläskstek 2 180 2 175 100 ~ 130 I form på galler
1000 Kalvstek 2 190 2 175 90 ~ 120 I form på galler
1500 Englisk rostbiff
lätt röd 2 210 2 200 50 ~ 60 I form på galler
rosa 2 210 2 200 60 ~ 70 I form på galler
genomstekt 2 210 2 200 70 ~ 80 I form på galler
1200 Lamm 2 190 2 175 110 ~ 130 Lår
1000 Kyckling 2 190 2 175 60 ~ 80 Hel
4000 Kalkon 2 180 2 160 210 ~ 240 Hel
1500 Anka 2 175 2 160 120 ~ 150 Hel
3000 Gås 2 175 2 160 150 ~ 200 Hel
1500 Hare 2 190 2 175 150 ~ 200 I delar
Köttfärslimpa 2 175 2 165 90 ~ 110 I form
Fisk
1200 Foreller, hel fisk 2 190 2 (1 och 3)* 175 30 ~ 40 3-4 fiskar
1500 Fiskfiléer, i skivor 2 190 2 (1 och 3)* 175 25 ~ 35 4-6 filéer
4
3
2
1
electrolux 15
Allmänt
Spisen rengör du enklast med en ren
trasa, varmt vatten och lite handdiskmedel.
Använd aldrig stålull eller andra repande
medel som kan skada emaljen, utom till
vissa delar av spisen som ibland kan
behöva en grovrengöring. Vilka de är och
hur du gör kan du läsa om nedan.
Glaskeramikhällen
För att inte skada glaskeramikhällen
måste du omedelbart ta bort överkok
med hög sockerhalt medan hällen
fortfarande är het. Detsamma gäller
plast och folie.
Använd aldrig skurmedel, ugnsren-
göringsmedel eller liknande på
hällen. Om hällen blivit smutsig:
1. Ta bort smutsen med glasskrapan och
milt tvålvatten. (En glasskrapa kan du
köpa i butiker som säljer vitvaror, eller
hos vår serviceavdelning).
2. Använd rengöringsmedel avsett för
spishällar när värmevarnare slocknat.
Skaka flaskan och spruta ut en liten
mängd rengöringsmedel direkt på
hällen. Följ anvisningarna på flaskan.
3. Använd en fuktig trasa för att ta bort
resten av rengöringsmedlet eftersom
det annars kan brännas fast nästa gång
du använder hällen. Torka torrt.
Så här sköter och rengör du:
Ugnen
Om ugnen är mycket smutsig:
1. Använd en stekspade eller liknande för att
ta bort spill som sitter fast.
2. Använd en svamp för att stryka ut mild
såpa på ugnens botten, sidor och bakre
väg (inte i taket).
3. Stäng luckan. Sätt ugnen på 100° C och
över-/undervärme i ca. 10 minuter.
4. När ugnen har svalnat tvättar du rent
emaljytorna med vatten. Om ugnen är
extremt smutsig rekommenderar vi att du
använder ugnsrengöringsmedel som du
kan köpa i vanliga livsmedelsbutiker. Torka
av ytan.
30°
)
16 electrolux
Förvaringslåda
1. Lådan hänger på två konsoler, en på
varje sida. Töm lådan och dra ut den så
långt det går.
2. Ta tag på båda sidor av lådan, så nära
spisen som möjligt.
3. Lyft lådan lätt uppåt, men bara så mycket
att den går fri från spärren.
4. Dra ut lådan (på konsolerna) och lyft ur
den. Efter rengöring sätter du lådan på
konsolerna och skjuter in den på plats
igen.
Kontrollamporna
Kontrollamporna har normalt lång livs-
längd. Kontakta service om de slutar
fungera.
Ugnslampa
Kontrollera att strömmen är från-
kopplad innan du börjar åtgärda
ugnen.
Ugnslampor måste ha följande egenskaper:
a) tåla temperaturer på upp till 230 °C;
b) elektrisk spänning: 400 V ~ 50 Hz;
c) elektrisk effekt: 25 W;
d) sockel: E 14.
Byt lampa på följande sätt (se
fig.):
1. Tryck in glaset och vrid det moturs.
2. Skruva ur den trasiga lampan.
3. Sätt dit den nya lampan.
4. Skruva dit glaset igen.
5. Anslut strömmen igen.
)
electrolux 17
Var försiktig så att du inte skadar
luckglaset. Små sprickor i kanterna
kan leda till att hela rutan spricker efter
några uppvärmningar.
Borttagning av ugnslucka
Före rengöring kan ugnsluckan tas bort.
Öppna ugnsluckan i vågrät position. Fäll
upp byglarna på de båda luckgångjärnen
bakåt mot luckan så långt som går (A).
Stäng sakta luckan tills det tar stopp.
Lyft därefter luckan tills gångjärnen
lossnar (B).
Sätta tillbaka ugnsluckan
Luckan sätts tillbaka i omvänd ordning:
Sätt tillbaka luckans gångjärn i öppninga-
rna igen (C). Kontrollera att gångjärnen sitter
rätt och symetriskt.
Öppna sedan luckan långsamt.
Kontrollera därvid att luckans hörn inte
ligger emot ramen nertill.
Fäll slutligen byglarna framåt mot ugnen
till låst läge (D).
Kontrollera långsamtatt luckan fungerar
korrekt .
Varning:
Låt aldrig luckans gångjärnsspakar
smälla igen.
Fjäderverkan kan i så fall leda till skador.
Ugnslucka
18 electrolux
Inre rengöring av glasskivorna
Vid behov (vid nedsmutsning) kan
ugnsluckan tas isär för inre rengöring .
Varning: Var försiktig vid demontering
och rengöring; inuti kan det finnas
skarpa kanter!
Lägg en kökshandduk under och lägg
ugnsluckans utsida på en plan yta. Lägg om
möjligt inte luckan på handtaget.
Tag bort de båda inre skruvarna (E), som
sitter mellan gångjärnen.
Lossa aldrig skruvarna på gångjärnen!
Sätt en träslev eller liknande mellan
ramen och glasskivan och lyft ramen lite
uppåt(F).
Skjut därefter ramen mot luckhandtaget (G),
för att skilja delarna.
Rengör glasen.
Ihopmontering sker i omvänd ordning :
Sätt ramen med överkanten framåt på
glasskivans fästplåt (H) och rätta in den mot
mitten (J), så att skruvhålen stämmer
överens.
Tryck därefter på ramen lätt, skjut tillbaka
(I) tills den snäpper in, och de båda
styrplåtarna är täckta.
Sätt till sist tillbaka skruvarna (E).
electrolux 19
Ugnsmodeller i rostfritt stål eller
aluminium:
Vi rekommenderar att endast en våt
svamp används för rengöringen av
ugnsluckan. Torka sedan ugnsluckan torr
med en mjuk trasa.
Använd aldrig stålull, syror eller frätande
produkter för rengöringen. De kan skada
ugnens ytor. Följ samma regler när du rengör
ugnens kontrollpanel.
Plåtar och ugnsstegar
Diskar plåtar och långpanna med ett
handdiskmedel, skölj och torka de torra.
Ugnsstegarna kan enkelt tas bort för
rengöring.
Så här gör du:
1) Lossa skruva medan du håller fast
stegen med andra handen. (Se fig. 1)
2) Lyft av den bakre kroken och ta av
stegen. (Se fig. 2)
3) Efter rengöringen monteras stegarna fast
motsatt följd. Se till att låsskruven är
ordentligt fastskruvad igen.
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat för
att göra det svårare för barn att
komma åt kärl på hällen.
Fäst kastrullskyddet i hällens bakkant, se fig.
1
2
20 electrolux
ÅTGÄRD
Kontrollera att du ställt in den
temperatur som rekommenderas
i receptet.
Degar bör jäsas dragfritt och i
rumstemperatur. Du kan testa
jäsningen genom att trycka ned
den lite lätt – fördjupningen ska
försvinna av sig själv.
Kontrollera att du har tagit den
mängd som anges i receptet.
Kontrollera alltid vätskans tempe-
ratur innan du tillsätter jästen. För
färsk jäst gäller 37° C, för torrjäst
45-50° C.
Kontrollera i receptet att du har
använt rätt mjölsort och rätt
mängd vätska i förhållande till
mjölmängden.
Kontrollera att du ställt in rätt
temperatur.
Kontrollera att du ställt in rätt
temperatur.
Kontrollera i receptet att du valt
rätt placering.
Låt inget stå på ugnens botten.
PROBLEM
Bröd och
mjuka kakor
blir platta.
Bröd och ka-
kor blir torra.
Bakverk/mat
blir för mörka
Bakverk/mat
blir för ljusa
Råd och tips: Vid praktiska problem
ORSAK
För låg ugnstemperatur.
Bakverket jäser upp, men
sjunker sedan samman
Bröddegen har inte jäst rätt.
Om du låter bröd jäsa för länge
kan det bli platt.
För lite jäst eller bakpulver.
För varm fett-/vätskeblandning för
stör jästens verkan.
För lite vätska, för mycket mjöl
eller fel mjölsort kan ge torrt bröd.
För låg ugnstemperatur gör att
bakverket får stå inne längre för att bli
färdigt, och blir därmed torrt.
För hög ugnstemperatur gör
att bakverk och annan mat får
en mörk yta innan de är färdiga.
För hög placering i ugnen vid över-/
undervärme ger för mycket
övervärme. För låg placering ger
motsatt problem.
Aluminiumfolie, långpanna
eller bakformar i botten på
ugnen hindrar undervärmen.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EKC60005W Användarmanual

Typ
Användarmanual