Kalender för frysta livsmedel
Symbolerna visar olika typer av infrysta matvaror.
Siffrorna anger förvaringstiden i månader för de olika
typerna av infrysta matvaror. Huruvida den längsta eller
kortaste förvaringstiden för en viss matvara är giltig
beror på matvarans kvalitet och behandling före
infrysningen.
Råd och tips
Normala driftljud
Följande ljud är normala under drift:
• Ett gurglande och bubblande ljud hörs från slingorna
när köldmedlet pumpas runt.
• Ett surrande eller pulserande ljud hörs från
kompressorn när köldmedlet pumpas runt.
• Ett plötsligt knackande ljud från produktens insida
som orsakas av termisk dilatation (ett naturligt och
ofarligt fysiskt fenomen).
• Ett gurglande klickljud hörs från
temperaturregulatorn när kompressorn slås på eller
av.
Tips för energibesparing
• Inställning på medeltemperatur bevarar färska och
frysta livsmedel medan du sparar energi.
• Fack för färska matvaror (kylskåp): Den mest
effektiva energianvändningen säkerställs i
konfigurationen med lådorna i produktens nedre del
och med hyllorna fördelade jämnt. Hur hyllorna är
placerade i dörren påverkar inte
energiförbrukningen.
• Fack för fryst mat (frysen): Produktens interna
konfiguration är det som säkerställer en effektiv
energianvändning.
• Om rumstemperatuen är hög och
temperaturreglaget är inställt på en låg temperatur
samtidigt som produkten är full med matvaror, kan
kompressorn behöva arbeta kontinuerligt vilket
medför att frost eller is bildas på avdunstaren. I så
fall ska temperaturreglaget ställas in på en högre
temperatur för att den automatiska avfrostningen
ska starta och för att på så sätt spara energi.
• Öppna inte dörren för ofta och låt den inte stå öppen
längre tid än absolut nödvändigt.
Tips för kylning av färska livsmedel
• Förvara inte varm mat eller flyktiga vätskor i
kylskåpet.
• Täck över eller förpacka maten, särskilt om den har
en stark smak.
• Placera mat så att luft kan cirkulera fritt omkring
den.
Tips för kylning
Praktiska råd:
• Kött (alla typer): lägg i lämplig förpackning och
placera på glashyllan ovanför grönsakslådan.
Förvara kött i högst 1-2 dagar.
• Tillagad mat, kalla rätter: täck och placera på vilken
hylla som helst.
• Frukt och grönsaker: skölj noggrant och lägg i
speciallådan. Bananer, potatis, lök och vitlök som
inte är förpackade bör inte förvaras i kylskåpet.
• Smör och ost: lägg i en lufttät behållare eller vira in i
aluminiumfolie eller i en plastpåse för att få ut så
mycket luft som möjligt.
• Flaskor: sätt på kapsyl och sätt dem i dörrens
flaskhylla eller (extrautr.) i flaskstället.
Tips för infrysning
• Frys endast in färska och rena matvaror av hög
kvalitet.
• Dela upp maten i mindre portioner för effektivare
infrysning och upptining.
• Slå in maten i aluminium- eller plastfolie. Kontrollera
att förpackningen är lufttät.
• Undvik att placera färsk mat som precis ska frysas
in bredvid varandra för att undvika att redan fryst
mat tinar upp.
• Magra livsmedel håller bättre och längre än feta.
Salt förkortar matens förvaringstid.
• Ät inte isbitar eller isglass direkt efter du har tagit ut
dem ur frysen. Det finns risk för frostskador.
• Det är lämpligt att anteckna datumet för infrysning
på varje separat förpackning så att du kan hålla
reda på förvaringstiderna.
Tips för förvaring av fryst mat
• Kontrollera att kommersiellt infrysta matvaror har
förvarats på rätt sätt av återförsäljaren.
• Transportera frysta matvaror från affären till frysen
så snabbt som möjligt.
• När fryst mat tinas upp försämras den snabbt och
får inte frysas in på nytt.
• Överskrid inte den förvaringsperiod som anges av
matvarans tillverkare.
29