Allmänna råd och bakningstips
• Ta ut alla onödiga saker ur ugnen under bakning eller tillagning i ugn
• Använd utrustning som är tillverkad av värmebeständigt icke-reflekterande material (såsom de
medföljande bakplåtarna, brickor och fat, emaljerade kokkärl, kokkärl av härdat glas). Ljusa material
(t.ex. av rostfritt stål eller aluminium) reflekterar värme. Detta leder till att värmebehandling i sådana
kärl blir mindre effektiv.
• Skjut alltid in bakplåtar och brickor hela vägen i styrskenorna. Vid bakning/tillagning på ugnsgallret
bör bakformar/brickor placeras på gallrets mitt.
• För optimal tillagning av livsmedel rekommenderar vi att man följer rekommendationen i
tillagningstabellen. Välj den lägre temperaturen av de angivna och den kortaste angivna
tillagningstiden. När denna tid förflutit kontrollerar du resultatet och anpassar sedan vid behov
inställningarna.
• Om det inte är absolut nödvändigt bör du inte öppna ugnsluckan med bakning pågår.
• Placera inte bakplåtar direkt på golvet i ugnen.
• Använd inte den djupa långpannan i den nedersta styrskenan när apparaten är i drift.
• Täck inte ugnens golv eller ugnsgallret med aluminiumfolie.
• Vid längre tillagningstider kan du stänga av ugnen cirka 10 minuter innan tillagningen är klar för
att dra nytta av eftervärmen.
• Placera alltid bakformar på ugnsgallret.
• När du tillagar flera saker samtidigt i ugnen ska du placera den djupa långpannan i den ”nedre
våningen”.
• När du lagar mat enligt recept från äldre kokböcker bör du använda över- och undervärme (som
i vanliga ugnar) och ställa in en temperatur som är 10 °C lägre än vad som anges i receptet.
• Om du använder bakplåtspapper/smörpapper ska du kontrollera att det är värmebeständigt.
Beskär alltid pappret till passande storlek. Bakplåtspapper gör så att ingen mat bränner fast på
plåten och gör det lättare att ta bort maten från bakplåten.
• Vid tillagning av större köttbitar eller bakverk med högt vätskeinnehåll uppstår mycket ånga inuti
ugnen vilken kan kondensera på ugnsluckan. Detta är normalt och påverkar inte apparatens
funktion. Efter tillagningen ska du torka av luckan och dess glasruta.
• Om du tillagar något direkt på ugnsgallret ska du placera långpannan en nivå under som en
droppbricka.
• Förvärmning: Förvärm ugnen endast om det behövs enligt recepten i tabellerna i denna
bruksanvisning. Om du förvärmer ugnen ska du inte sätta in maten i ugnen förrän ugnen är helt
uppvärmd. Temperaturen påverkar slutresultatet kraftigt. Förvärmning av ugnen rekommenderas
för känsliga köttbitar (filé), samt för jästdegar och sockerkaksliknande kakor med kort tillagningstid.
Det går åt mycket energi för att värma upp en tom ugn. Om möjligt rekommenderar vi därför att
man tillagar flera maträtter efter varandra eller samtidigt.
Rätter som behöver sättas in i en ugn som värmts upp helt i förväg är markerade med asterisk i
tabellen * , och rätter, för vilka 5-minuters förvärmning är tillräckligt anges med dubbla asterisker
** . I så fall ska du inte använda läget för snabb förvärmning.
• GentleBake: Tillagningsmetod för långsam och kontrollerad matlagning vid låg temperatur.
Köttsaften fördelas jämnt, och köttet förblir saftigt och mört. Den långsamma tillagningsmetoden
GentleBake passar bra för ömtåliga köttbitar utan ben. Innan ugnsbakningen ska du noga bryna
alla sidor av köttet i stekpanna.
I system med ånginsprutning placerar du den grunda bakplåten i
trådskena nummer ett (den nedersta skenan) medan ugnen fortfarande
är kall. Häll ut högst 2 dl vatten på bakplåten. Placera maten som ska
tillagas på nivå två och starta systemet.
14