23
SE
Start och användning
VARNING! Ugnen är försedd med
ett gallerstoppsystem som gör att
gallren kan dras ut utan att de lossnar
från ugnen (1).
För att ta bort gallren helt är det bara
att lyfta upp dem framtill och dra ut
dem, se guren (2).
! När du använder ugnen första gången råder vi dig till att låta den vara igång
minst en timme med termostaten på max. läge och stängd lucka. Stäng sedan
av ugnen, öppna ugnsluckan och vädra lokalen. Den lukt som uppstår vid
förångningen kommer från ämnen som har använts för att skydda ugnen.
Sätta på ugnen
1. Välj önskat tillagningsprogram genom att vrida på PROGRAMVREDET.
2. Vrid på TERMOSTATVREDET för att välja temperatur. En lista
över rekommenderade tillagningar och respektive temperaturer nns i
Tillagningstabellen (se Program).
3. Tänd kontrollampa TERMOSTAT indikerar uppvärmningsfasen upp till
inställd temperatur.
4. Under tillagningen går det alltid att göra följande ändringar:
- Ändra programmet genom att vrida på PROGRAMVREDET.
- Ändra temperaturen genom att vrida på TERMOSTATVREDET.
- Avbryt tillagningen genom att vrida PROGRAMVREDET till läge 0.
! Ställ aldrig föremål på ugnsbotten eftersom det kan orsaka skador på
emaljen.
! Placera alltid dina kokkärl på gallret som följer med utrustningen.
Kyläkt
För att sänka den utvändiga temperaturen är vissa modeller utrustade med en
kyläkt. Kyläkten skapar en luftstråle som kommer ut mellan manöverpanelen
och ugnsluckan.
! Efter tillagningen förblir äkten tillkopplad tills ugnen är tillräckligt sval.
Ugnsbelysning
Ugnsbelysningen tänds genom att vrida PROGRAMVREDET till läge
. Förblir tänd när ett tillagningsprogram väljs.
Programmes
Tillagningsprogram
! För alla program går det att ställa in en temperatur på mellan 60 °C och
MAX, förutom:
• GRILL (det rekommenderas att endast MAX temperatur ställs in).
• GRATINERA (det rekommenderas att inte överstiga en temperatur på 200
°C).
Programmet TRADITIONELL UGN
Det nedre och övre värmeelementet aktiveras. Med denna traditionella
tillagning är det bättre att använda endast en fals: Värmen fördelas dåligt om
man använder sig av era falsar.
Programmet SAMTIDIG TILLAGNING
Alla värmeelementet aktiveras (det övre och det nedre) och äkten sätts
i funktion. Eftersom värmen är konstant i hela ugnen bryner och steker
varmluften maten jämnt. Det går att använda upp till max. två falsar samtidigt.
Programmet ÖVRE UGN
Det övre värmeelementet sätts på. Denna funktion kan användas för
förbättringar vid tillagningen.
Programmet GRILL
Det övre värmeelementet sätts på.Grillens höga och direkta temperatur gör att
matens yta omedelbart bryns och förhindrar att köttsaften rinner ut, vilket gör
att innanmätet blir mörare. Grillning lämpar sig särskilt för de rätter som kräver
hög yttemperatur: Stekar av nöt eller kalv, entrecote, lé, hamburgare o.s.v.
Några användningsexempel återges i avsnittet Praktiska råd vid tillagningen.
Vid tillagning ska ugnsluckan vara stängd.
Programmet GRATINERA
Det övre värmeelementet sätts på och fläkten startar. Denna funktion
förenar den termiska strålningen i en enda riktning med den forcerade
varmluftsventilationen inuti ugnen. Detta förhindrar att ytorna bränns genom
att värmen ökar och tränger bättre in i maten. Vid tillagning ska ugnsluckan
vara stängd.
Praktiska tillagningsråd
! Använd inte falsarna 1 och 5 vid varmluftstillagningar: Dessa lägen träffas
direkt av varmluften vilket kan göra att ömtåliga rätter bränns.
! För tillagningar GRILL och GRATINERA ska ugnspannan placeras på den
1:a falsen för att samla upp sky och/fetter, i synnerhet om de används med
grillspett.
SAMTIDIG TILLAGNING
• Använd falsarna 2 och 4 och placera den mat som kräver högre värme
på den 2:a falsen.
• Sätt ugnspannan på den nedersta falsen och gallret på den översta.
GRILL
• Sätt in gallret på fals 3 eller 4 och placera maten i mitten av gallret.
• Det rekommenderas att max. energinivå ställs in. Det är normalt att det
övre värmeelementet inte alltid är tillslaget: Funktionen kontrolleras av en
termostat.
PIZZA
• Använd programmet SAMTIDIG TILLAGNING för att grädda pizza på rätt
sätt.
• Använd en form av lätt aluminium som ska placeras på det medlevererade
gallret.
Om du använder ugnspannan förlängs gräddningstiderna och det är svårt
att erhålla en spröd pizza.
• Om du gräddar pizzor med mycket fyllning råder vi dig att lägga på
mozzarellaosten efter halva gräddningstiden.