36
ATT ANVÄNDA JUICEPRESSEN
1. Kontrollera att apparaten är avstängd (0).
2. Sätt stickproppen i vägguttaget.
3. Sätt en tillbringare under pipen och låt fruktsaften rinna ned i den.
4. Vrid hastighetsreglaget till önskad hastighet (1 = låg hastighet, 2 = hög hastighet).
5. Använd låg hastighet till mjuka råvaror (t.ex. jordgubbar och citrusfrukter). Använd hög
hastighet till hårda råvaror (t.ex. äpplen och morötter).
6. Ta ut inmataren och tillsätt ingredienserna genom inmatningsröret.
7. Sätt tillbaka inmataren och använd den till att försiktigt föra ingredienserna genom
inmatningsröret.
8. Stäng av juicepressen när du är färdig (0).
Låt inte motorn gå mer än 2 minuter i taget, den kan bli överhettad. Slå sedan av och vänta
minst 2 minuter innan den används igen.
TIPS
• Köp om möjligt produkter som är ekologiskt odlade för att undvika råvaror som innehåller
restprodukter från konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.
• Använd frukter och grönsaker av god kvalitet och se till att råvarorna är färska och mogna.
Övermogna råvaror försämrar smaken och kan göra juicen trögytande och grumlig.
• Skölj frukt och grönsaker och skrubba hårda råvaror. Ta bort ytterbladen på råvaror som
inte är ekologiskt odlade eller på sådana med ytbehandlat skal (vaxat eller liknande). Skär
bort och kasta partier med stötmärken och andra äckar eftersom de kan påverka smaken
på juicen.
• Använd inte råvaror med en utpräglat stark eller besk lukt. Det hjälper inte att diska
apparaten, lukten kommer i alla fall att nnas kvar.
• Dela frukter och grönsaker i mindre bitar så att de kan passera igenom inmatningsröret.
Använd inmataren till att lösgöra råvaror som fastnat och till att föra ned fruktbitar samt
längre bitar av frukt och grönsaker t.ex. morötter, selleri och liknande.
• Bind ihop bladgrönsaker, persilja, vetegräs och böngroddar till en liten, kompakt boll och
för ned den i inmatningsröret med hjälp av inmataren.
VARNING! RABARBERBLAD INNEHÅLLER OXALSYRA OCH BÖR INTE ANVÄNDAS TILL JUICE
ELLER FÖRTÄRAS PÅ ANNAT SÄTT.
STJÄLKAR OCH BLAD
Ta bort ytterstjälkar, blad och strån.
KÄRNOR
Ta bort och kasta kärnor och större frön. De kärnor som nns i meloner och, granatäpplen kan
vara kvar, liksom små kärnor i hallon, kiwifrukt och jordgubbar.
BANANER
bananer lämpar sig inte till juice – restprodukten kommer att täppa till rivltret.
APELSINER, GRAPEFRUKTER OCH MANDARINER
Skala apelsiner, grapefrukter och mandariner.
ANANAS
Skär först av toppen och botten på ananasen och skala den sedan.
GRANATÄPPLEN
Skal och mellanväggar smakar verkligen inte bra.
VATTENMELON
Vattenmelon behöver inte skalas, men skär bort skalet om du inte tycker om smaken. Om man
skär bort skalet går man miste om en del näringsämnen.