SV
8
Grönsaker
Förväll grönsakerna innan de vakuumförpackas.
Detta avbryter enzymprocesser som kan
försämra smak, färg och konsistens.
1. Lägg grönsakerna i kokande vatten
eller kör dem i mikrovågsugn tills de är
genomkokta men inte mjuka.
2. Spola grönsakerna med kallt vatten efter
förvällning för att avbryta processen.
3. Lägg de förvällda grönsakerna i frysen en
till två timmar och dela sedan upp dem i
lämpliga portioner.
4. Vakuumförpacka grönsakerna portionsvis
och lägg dem i frysen igen.
OBS!
Grönsaker avger gas under förvaring och bör
därför frysförvaras efter förvällning.
Exempel på förvällningstider
• Bladgrönsaker och ärter: 1–2 minuter.
• Brytärter, skivad zucchini och broccoli:
3–4 minuter.
• Morötter: 5 minuter.
• Majskolvar: 7–11 minuter.
Pulver
Pulverformiga livsmedel som mjöl
bör vakuumförpackas genom att hela
förpackningen placeras i en vakuumpåse.
Annars kan pulver dras in i vakuumförpackaren
och orsaka skada.
Vätska
Soppor och andra ytande livsmedel ska frysas
hårda i lämpligt kärl före vakuumförpackning.
• Ta ut den frysta vätskan ur kärlet och
vakuumförpacka i lämplig vakuumpåse.
De frysta livsmedlen kan staplas i frysen.
• Vid tillagning, klipp av ett hörn av påsen
och värm i mikrovågsugn eller låt hela
vakuumpåsen sjuda i vatten vid högst
75 °C.
KAPNING AV PÅSAR
Påskaparen sitter baktill på vakuumförpackaren
och används för att enkelt kapa påsar rakt och
jämnt. Sneda, krökta och trasiga kanter kan
göra att vakuumpåsar inte förseglas korrekt.
1. Öppna påskaparen genom att trycka på
de svarta handtagen på vardera sidan av
kaplisten, baktill på vakuumförpackaren.
2. Placera påsen mellan kaplisten och
vakuumförpackarens bas. Tryck kaplisten
nedåt så att den låses med ett klick.
3. För kniven längs kaplisten till andra sidan.
4. Dra ut påsen.
Påsar av anpassad storlek
1. Rulla ut lämplig längd av påsen för det
livsmedel som ska förpackas + 5 cm. Kapa
påsen till önskad längd med påskaparen.
Var noga med att kapa rakt.
2. Sätt i stickproppen.
3. Öppna locket. Placera ena änden av
påsen på förseglingslisten. Det gör inget
om material hamnar på tätningen.
BILD 3
4. Stäng vakuumförpackarens lock genom
att trycka på båda sidorna. Kontrollera
att locket är ordentligt stängt och inte
kan öppnas. Locket är korrekt stängt när
båda sidorna låsts med ett klick. För bästa
resultat kan spärrknapparna tryckas in,
fungerar endast om locket är korrekt
stängt på båda sidorna.
5. Tryck på knappen "Seal Only" för att
försegla påsen. Indikeringslampan lyser
under pågående försegling.
6. Indikeringslampan slocknar när
förseglingen slutförts.
7. Tryck på spärrknapparna på
vakuumförpackarens sidor för att frigöra
locket och ta ut påsen.
8. Den anpassade påsen är klar för
vakuumförpackning.