74
Förvaring och frysning av livsmedel
∙ Temperaturen inuti enheten beror huvudsakligen
på omgivningens temperatur, temperaturkontrollens
inställning samt mängden förvarade livsmedel. Notera
också att den invändiga temperaturen kan öka varje
gång dörren öppnas.
∙ Enheten är konstruerad för djupfrysning och för
långvarig förvaring av frysta matvaror, samt för att göra
istärningar.
∙ Se till att matens näringsinnehåll såsom vitaminer
bibehålls genom att frysa in färsk mat så
snabbt som möjligt. Tillagad mat bör placeras i
snabbinfrysningsfacket så att den sprids ut på en eller
två rader. Snabbinfrysningsfacket inuti frysenheten är
markerat Fast Freeze. Vi rekommenderar att du sätter
maten som skall frysas i detta fack för snabbinfrysning
först och fl yttar den till andra fack (enligt behov) efter 24
timmar.
∙ Varning:
∙ För att säkerställa tillräcklig mängd kall luft bör
det fi nnas ett avstånd på minst 2,5 cm mellan
förångningsmonteringen och brickan som innehåller
maten som skall frysas.
∙ Låt inte ofrysta livsmedel komma i kontakt med
livsmedel som redan är frysta.
∙ Varning: Frys inte in mer än den maximala kapaciteten
under en och samma dag. Produktens specifi kation i
slutet av denna manual innehåller information om den
maximala fryskapaciteten per dag.
∙ Om du vill ha snabb infrysning bör du ställa in
temperaturkontrollen på Max. Efter 24 timmar och då
maten är ordentligt infryst kan temperaturkontrollen
ställas tillbaka till sin ursprungliga inställning.
∙ Du kan förkorta infrysningstiden genom att dela maten i
mindre portioner.
∙ Lämpliga förpackningsmaterial för fryst mat
är genomskinlig (dvs. icke färgad) plastfi lm,
fryspåsar av plast samt aluminiumfolie. Du bör lufta
förvaringsmaterialen före användning och kontrollera
deras lufttäthet innan maten fryses. Vi rekommenderar
starkt att du märker varje produkt i frysen med all
relevant information, såsom typ av mat, frysdatum och
bäst före datum.
∙ Frys inte in kolsyrade drycker, varm mat eller vätskor i
fl aska.
∙ Frysta livsmedel bör först tinas i kylskåp. På detta sätt
tinas maten långsammare och förlorar inte sin smak.
Bäst före datum för frysta matprodukter fi nns
specifi cerade (i månader) i tabellen nedan.
∙ Överskrid inte dessa förvaringstider.
∙ Observera ändå alltid bäst-före datumen på de frysta
varorna.
∙ Ifall apparaten är avkopplad under en längre period (t
ex under ett elavbrott) bör dörren inte öppnas. Genom
att hålla dörren stängd upprätthålls den lägsta möjliga
temperaturen inuti kylskåpet. Produktbladet innehåller
information om den maximala förvaringstiden ifall
det uppstår en funktionsstörning. En liten höljning
av temperaturen inuti enheten förkortar livsmedlens
hållbarhet.
Så gör du istärningar
En särskild istärningsbricka för tillverkning av istärningar
medföljer apparaten. Fyll brickan till ¾ med dricksvatten,
lägg den inuti frysfacket och låt den frysas in några timmar.
Istärningarna lossnar lättare från brickan om den lämnas i
rumstemperatur i 5 minuter.
Avfrostning och rengöring
∙ Efter en viss tids användning och beroende på ett fl ertal
faktorer (t.ex. hur ofta dörren har öppnats), kommer
ett isskikt att bildas på förångarna som fi nns nedanför
lådorna och på lådornas framsida. När isskiktet blir
ca 3 till 5 mm tjockt bör frysen avfrostas, eftersom
isbildningen ökar apparatens elförbrukning.
∙ Frysen bör rengöras noga minst två gånger per år.
∙ Dra alltid stickproppen ur vägguttaget innan du
börjar rengöringen.
∙ Alla tillbehör bör tvättas separat i tvålvatten. Tvätta dem
inte i diskmaskinen!
∙ Använd inte slipande eller starka rengöringsmedel.
Rengöringsmedel som innehåller alkohol bör heller inte
användas.
∙ Var försiktig så att märkskylten inuti kylskåpet inte
lossnar eller skadas under rengöringen.
∙ Ta all mat ur frysskåpet och förvara den på en sval plats,
t.ex. med kylklampar i en behållare av plast. Notera
att även en liten höjning av temperaturen resulterar
i att förvaringstiden för livsmedlen förkortas och att
livsmedlen borde konsumeras så snart som möjligt.
∙ Håll dörren öppen.