129
Förvaring av viner
Som bekant säger man att viner vinner på att
lagras: Om vita viner förvaras på en lämplig plats
kan de lagras i cirka två år räknat från
skördedatum, men de vinner oftast på att drickas
inom ett år. Lätta, röda viner kan lagras i upp till
två år. Vissa kraftiga, fylliga röda viner kan lagras i
tio år och russinviner (passiti) ända upp till tjugo
år. Nyinköpta vinflaskor bör så snart som möjligt
läggas in i vinkylen eller på en annan lämplig
plats. Tre faktorer, närmare bestämt ljuset,
luftfuktigheten och omgivningstemperaturen,
spelar en avgörande roll under hela
vinframställningsprocessen, både under odlingen
av druvorna och fram tills druvorna mognar,
skördas och omvandlas till vin. För att vinet skall
nå full mognad och för att dess smak och arom
komma till sin fulla rätt måste det lagras på
exemplariskt sätt och även i detta sammanhang
samverkar dessa tre faktorer.
Lagringsplats
Det är inte många människor som har tillgång till
en riktig vinkällare. Och det är först på senare tid
som teknologin har lyckats ta fram en värdig
ställföreträdare för den klassiska vinkällaren.
Vinkylen som du har köpt är en apparat som
tagits fram särskilt för att viner skall kunna lagras
på korrekt sätt. Vinkylen är inte avsedd för
förvaring av frukt, grönsaker eller burkar, utan
endast för vinflaskor. Så även om du inte har en
egen vinkällare kan du tack vare denna apparat
lagra alla typer av vin på korrekt sätt.
Lagringssätt
En gyllene regel vid lagring av vinflaskor är att
flaskorna skall förvaras liggande så att vinet väter
korken inifrån och håller den fuktig. Många
människor tror att detta ger vinerna en bismak
av kork. I själva verket är det inte så, utan
korken hålls elastisk när den är i kontakt med
vinet, vilket säkerställer korkens funktionalitet.
Det är viktigt att det är lätt att hämta fram en
viss flaska ur apparaten när den skall användas.
Då behöver du inte flytta flaskorna mer än
nödvändigt. Onödig hantering av flaskorna kan
precis som vibrationer få bottensatsen i vinet att
komma upp till ytan, vilket ger vinet ett
oestetiskt utseende under kortare eller längre
tid. Flytta därför dina flaskor så lite som möjligt
och låt vinerna “vila”. Undvik dessutom att
placera flaskorna så att de har kontakt med den
bakre väggen i apparaten. Om flaskorna vidrör
den bakre väggen fungerar inte avfrostningen på
korrekt sätt och dessutom kan flaskornas
etiketter bli förstörda av vattendropparna som
avsätts på väggen under avfrostningen. Hyllorna
där flaskorna skall läggas är tillverkade av trä, ett
material som absorberar vibrationer på effektivt
sätt, och de är dessutom utformade så att
flaskorna hålls på avstånd från väggarna som
överför värme och kyla. Det är också viktigt att
vinflaskorna förvaras på avstånd ifrån ämnen och
platser med stark lukt. Starka lukter överförs
nämligen lätt till vinet.
Temperatur
Temperaturen är en kritisk och viktig faktor
under vinets hela livscykel. Temperaturen är
avgörande för vinets utveckling när det tappats
upp på flaska för att mogna. Viner mår som allra
bäst när temperaturen hålls på konstant nivå
mellan 8 och 12°C. Det är mycket viktigt att
snabba och stora temperaturvariationer undviks.
För höga temperaturer får vätskor att utvidgas
och accelererar vinets mognadsprocess, medan
för låga temperaturer (under 4 - 5°C) kan leda
till tartratfällningar (vinsyra), vilket ger vinet ett
ofördelaktigt utseende. I extrema fall, om
temperaturen sjunker under 0°C, fryser vinet,
vilket kan få korken att explodera.
Korken
Korken är en mycket betydelsefull komponent i
vinflaskan: Korkens kvalitet är mycket viktig för
att vinet skall kunna mogna på korrekt sätt. Om
korken i flaskan som vi köper är i perfekt skick
eller inte beror uteslutande på de standarder för
användning och lagring som vinproducenten eller
buteljören tillämpar.
KORT OM LAGRING AV VINER