AEG KSK721210M Recipe book

Typ
Recipe book
SV Receptbok
Ångkokare
1. AUTOMATISKA PROGRAM
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
1.1 Automatiska program
De automatiska programmen ger
optimala inställningar för alla slags kött
eller andra recept.
Automatiska Recept (menyn: Recept)
– Denna funktion använder
fördefinierade värden för en maträtt.
Förbered maträtten enligt receptet i
denna bok.
1.2 Kategorier
I menyn Tillagningshjälp är maträtterna
indelade i olika kategorier:
Fågel
Fisk/Kött
Efterrätter
Ugnsrätter/Terriner
Smårätter
2. FÅGEL
2.1 Fyllt Kycklingbröst
Serveras med spenat i saffranssås
Ingredienser:
För 6 personer
400 g spenatblad, förvällda
En nypa salt
100 g fet kvarg med grön paprika
Nymalen svartpeppar
6 kycklingbröst
2 matskedar citronsaft
1 matsked senap
100 ml vitt vin
150 ml ljus kycklingbuljong
1 paket saffran
150 ml vispgrädde
1/2 tesked citronsaft
Beskrivning:
Lägg 20 – 24 stora spenatblad åt sidan.
Tryck försiktigt ihop resten av bladen och
hacka dem grovt med gungkniven.
Blanda dem sedan med kvargen och
krydda med salt och peppar. Skär en
ficka i kycklingbrösten. Fyll denna med
spenatblandningen och tryck ihop
brösten med cocktailpinnar.
Ringla på citronsaften och gnid in
senapen. Krydda sedan lätt med salt och
peppar. Linda slutligen in brösten i
spenatbladen som du lade åt sidan
tidigare. Lägg brösten i den perforerade
skålen och ånga med
ångkokningsfunktionen. Minska det vita
vinet och buljongen till ca 100 ml i en
kastrull. Tillsätt sedan saffran och
vispgrädde. Krydda såsen med
citronjuice och krydda vid behov med
salt och peppar. Ta bort cocktailpinnarna
från kycklingbrösten. Dela brösten. Häll
lite sås på tallriken och lägg
kycklingbrösten på den.
Mängd vatten som ska läggas i
vattenlådan: 600 ml
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 1
2.2 Pocherat kycklingbröst
Ingredienser:
4 benfria kycklingbröstfiléer
salt, peppar, paprikapulver och curry
Beskrivning:
Krydda kycklingbrösten och lägg dem i
en skål i produkten.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 1
Häll 450 ml vatten i vattenlådan
3.
FISK/KÖTT
3.1 Fiskterrin
Ingredienser:
För 8 personer
200 g rökt lax
400 g laxfilé
3 msk citronsaft
1 äggvita
www.aeg.com2
250 g grädde
1 knippe dill
Salt
Peppar
Beskrivning:
Häll två matskedar citronjuice över den
rökta laxen och krydda med salt och
peppar. Kanta terrinformen med de rökta
laxskivorna. Skivorna ska hänga lite över
kanten på formen. Kör laxfiléerna
tillsammans med 1 msk citronsaft och
äggvitan i mixern. Häll i grädden och
mixa tills du får en krämig konsistens.
Krydda med salt och peppar. Häll hälften
av blandningen i formen. Tillsätt hackad
dill till återstoden av blandningen och
häll det i terrinformen. Täck terrinformen
med laxskivorna som hängde ut över
kanten.
Mängd vatten som ska hällas i
vattenlådan: 4 dl
Tid i produkten: 40 minuter
Ugnsnivå: 1
3.2 Fisk (forell), pocherad
Ingredienser:
1 citron
fisk
Beskrivning:
Tvätta och torka fisken och stänk därefter
citron på in- och utsidan. Låt den ligga
och dra en stund och krydda därefter
med salt och peppar. Lägg fisken i en
rostfri skål med perforerad insats.
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 1
3.3 Fiskbullar
Serveras med citron- och timjansås
Ingredienser:
För 4 personer
Dumplings:
70 g vitt bröd med kanten borttagen
2 dl grädde
1 lök
2 msk smör
350 g gäddfilé
1 ägg
1 nypa muskotnöt
Salt
Peppar
Sås:
1 tsk socker
2 dl vitt vin
2 kvistar citrontimjan
2 dl vispgrädde
1 ½ tsk majsmjöl
1 citron, lite rivet skal och cirka 2 msk
juice
Salt
Peppar
Till dumplingarna:
Tärna det vita brödet, lägg det i grädden
och låt det bli kallt. Finhacka löken och
stek den lätt i smör. Den får inte bli
bränd. Blanda gäddfilén med löken,
brödtärningarna och grädden. Tillsätt
ägget och kryddorna och kör det i
mixern. Låt det stå svalt ett tag. Forma
fisksmeten till långa dumplings med
hjälp av en matsked som doppats i varmt
vatten och tillaga dem. Servera med ris
eller potatis.
Till såsen:
Karamellisera sockret, tillsätt vin och
citrontimjan och låt koka upp. Rör ihop
grädden och majsmjölet. Tillsätt detta till
blandningen samtidigt som du rör om
och låter det koka upp. Tillsätt
citronskalet och juicen samt kryddorna.
Ta bort citrontimjanen.
Mängd vatten som ska hällas i
vattenlådan: 4,5 dl
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 1
3.4 Wiener
Lägg wienerkorvarna i en form.
Mängd vatten som ska hällas i
vattenlådan: 3,5 dl
Tid i produkten: 25 minuter
Ugnsnivå: 1
SVENSKA
3
4. EFTERRÄTTER
4.1 Knäckflan
Ingredienser för smeten:
100 g socker
100 ml vatten
500 ml mjölk
1 vaniljstång
100 g socker
2 ägg
4 äggulor
Övrigt:
6 små suffléformar
Beskrivning:
Lägg 100 g socker i en kastrull och smält
tills den blir ljusbrun. Tillsätt sedan
vattnet försiktigt (var försiktig - det finns
risk för brännskador) och hetta upp tills
det kokar. Koka till sirap och häll genast i
6 små suffléformar, så att botten täcks av
karamellsåsen. Häll mjölk i kastrullen,
dela vaniljstången och använd en kniv för
att skrapa ut fröna och tillsätt dem i
mjölken. Värm upp mjölken till ca 90 °C.
(Låt den inte koka.) Blanda ägg och
äggulor med 100 g socker. (Vispa inte
hårt.) Tillsätt långsamt varm mjölk i ägg-/
sockerblandningen. Häll sedan i
formarna.
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 1
Häll 500 ml vatten i vattenlådan
4.2 Kokospudding
Ingredienser:
250 ml mjölk
370 g kokosmjölk
6 ägg
120 g socker
1 burk mango, avrunnen och mosad
Övrigt:
6 små puddingformar
Beskrivning:
Blanda mjölk och kokosmjölk. Vispa ägg
och socker lätt och häll i
kokosmjölkblandningen. Fyll de små
puddingformarna med blandningen.
Efter gräddning tas de ut och dekoreras
med mango.
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 1
Häll 500 ml vatten i vattenlådan
4.3 Vaniljkräm
Ingredienser:
För 4 personer
1 ägg
25 g socker
1 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 flaska vaniljessens
Frön från 1/2 vaniljstång
Beskrivning:
Vispa äggen ordentligt. Tillsätt socker,
mjölk, grädde, vaniljessens och vaniljfrön.
Blanda väl. Tillaga i produkten. Efter
tillagningen, vispa grädden.
Mängd vatten som ska hällas i
vattenlådan: 4 dl
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 1
4.4 Vaniljpaj
Ingredienser:
För 4 personer
3 dl mjölk
1,5 dl grädde
Frön från 1 vaniljstång
4 ägg
1 äggula
75 g socker
Grand Marnier-sås:
2 msk vaniljglass
1 msk Grand Marnier
2 msk vispad grädde
Till Crème Caramel:
Rör ihop mjölk, grädde, vaniljfrön, ägg,
gulan och socker. Sila blandningen och
häll det i formar med plastfolie. Sätt in i
ugnen och låt svalna.
Till såsen:
Blanda 2 msk vaniljglass med 1 msk
Grand Marnier. Tillsätt 2 msk vispgrädde.
Servering:
Häll upp Crème Caramel-portionerna på
såsen på tallriken. Garnera med frukt.
www.aeg.com
4
Mängd vatten som ska hällas i
vattenlådan: 4 dl
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 1
4.5 Chokladkräm
Ingredienser:
För 4 personer
1 ägg
1 msk socker
1 dl grädde
1 dl mjölk
70 g choklad
Beskrivning:
Vispa äggen ordentligt och tillsätt
socker, mjölk och grädde. Blanda genom
omrörning. Bryt chokladen i små bitar
och lägg i blandningen. Tillaga i
produkten. Efter tillagningen, vispa
krämen ordentligt tills chokladen har
smält.
Tips:
Blandningen får inte vara djupare än 5
cm i skålen. Om du gör dubbel sats,
använd en bredare form.
Mängd vatten som ska hällas i
vattenlådan: 4 dl
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 1
4.6 Espresso-kaka
Ingredienser:
För 8 personer
3 dl mjölk
2 dl grädde
3 msk espressokaffepulver
(snabbkaffe)
2 ägg
4 äggulor
80 g socker
Beskrivning:
Rör ihop mjölk, grädde, kaffepulver, ägg,
äggula och socker. Häll blandningen i 8
portionsformar eller små kaffekoppar,
och placera dem på gallerhyllan. Låt dem
ångkoka och därefter svalna i minst 3
timmar. Serveras i sina formar. Kan
serveras med vispad grädde.
Mängd vatten som ska hällas i
vattenlådan: 3,5 dl
Tid i produkten: 25 minuter
Ugnsnivå: 1
4.7 Cappuccionokaka
Degingredienser:
100 g rumstempererat smör
90 g socker
2 äggulor
frön från en vaniljstång
2 msk snabbkaffe (upplöst i 50 ml
varmt vatten)
2 äggvitor
50 g mjöl
50 g potatismjöl
1/2 tesked bakpulver
Till såsen:
250 ml apelsinjuice
50 g socker
1 nypa kanel
20 ml apelsinlikör
Som avslutning:
200 ml vispad grädde som dekoration
Övrigt:
6 små smorda formar eller skålar
Beskrivning:
Rör samman smör, socker, äggulor,
vaniljfrön från en vaniljstång och blanda
därefter i snabbkaffet. Vispa äggvitorna.
Sikta mjöl, potatismjöl och bakpulver och
tillsätt blandningen varvat med
äggvitorna och vänd ned. Häll
blandningen i små smorda formar eller
skålar.
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 1
Häll 600 ml vatten i vattenlådan
Efter bakning:
Häll apelsinjuice, socker, kanel och
apelsinlikör i kastrullen och låt det koka
ihop tills såsen är sirapstjock. Häll upp de
varma kakorna på dessertfatet, dekorera
med sås och grädde.
SVENSKA
5
5. UGNSRÄTTER/TERRINER
5.1 Fylld sallad
Ingredienser:
För 4 personer
16 – 20 salladsblad (Romansallad),
blancherade
Fyllning:
75 g sallad (Romansallad)
1 lök
1 msk smör
Salt
Malen peppar
400 g kalvfärs
3 msk ströbröd
1 ägg
100 g riven ost
För stekning:
0,5 dl stark buljong
1 dl vispgrädde
Beskrivning:
Skär av den nedre tredjedelen av det
stora salladsbladet. Skär salladsbladen i
tunna strimlor för fyllningen. Finhacka
löken. Lägg smöret i pannan. Stek löken
och de strimlade salladsbladen i 2-3
minuter, rör då och då. Låt vätskan som
bildas ånga bort. Krydda med salt och
peppar. Låt svalna.
Lägg salladsstrimlorna, kalvfärsen,
ströbröd och ägg i en skål. Tillsätt osten.
Blanda alla ingredienser och krydda med
salt och peppar. Ta en matsked av
fyllningen och lägg i ett blad och förslut
som ett litet paket. Lägg paketet med
den förslutna sidan nedåt, i en form. Häll
på buljong och grädde. Låt koka med
ångkokningsfunktionen. Serveras varmt.
Mängd vatten som ska hällas i
vattenlådan: 6 dl
Tid i produkten: 40 minuter
Ugnsnivå: 1
5.2 Fylld mangold
Ingredienser:
För 4 personer
40 mangoldblad eller 16-20
mangoldstjälkar, blancherade
Fyllning:
300 g mjöl
1 msk salt
3 ägg
1,5 dl vassle
1 knippe gräslök, hackad
1 liten hackad lök
50 g bacon
100 g tärnad Schweizisk Salsiz-korv
eller Landjäger-korv (eller lufttorkat
kött)
För stekning:
1 msk smör
1 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
Peppar
Beskrivning:
Ta bort stjälken från mangoldbladen.
Skär bladen i halvor längsgående, kanske
en gång till i fyra delar. Blanda alla
ingredienserna ordentligt för fyllningen
och låt stå i 30 minuter. Häll fyllningen i
varje blad med en tesked och gör små
paket av dem. Stek portionerna i varmt
smör. Häll i buljong och grädde och
krydda. Låt dem ångkoka.
Mängd vatten som ska hällas i
vattenlådan: 5,5 dl
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 1
5.3 Blomkålsgratäng
Ingredienser:
För 4 personer
300 g kokta blomkålsbuketter
50 g riven hård ost
2 ägg
0,5 dl grädde, tillsätt eventuellt salt
och muskotnöt
Smör för att smörja formarna
Körvelsås:
1 dl grädde
2 knippen finhackad körvel
Salt
Peppar
Cayennepeppar
8 – 12 kokta jätteräkor utan skal
Till blomkålsgratängen:
Häll blomkålen i mixern. Tillsätt hårdost,
ägg, grädde och kryddor. Häll
blandningen i fyra smörade formar.
www.aeg.com
6
Till såsen:
Kör grädden och körveln i mixern, häll
det i pannan och krydda. Lägg i
jätteräkorna. Stjälp upp gratängerna på
varma tallrikar och lägg på jätteräkorna
och såsen.
Mängd vatten som ska hällas i
vattenlådan: 4 dl
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 1
5.4 Svampgratäng
Ingredienser:
För 4 personer
100 g vitt bröd med kanten borttagen
1 dl mjölk
400 g blandad svamp, hackad
30 g smör
100 g champinjoner i skivor
1 ägg
0,5 dl grädde
Salt
Peppar
Beskrivning:
Skär det vita brödet i bitar och lägg det i
blöt i mjölken. Stek den hackade
svampen i hälften av smöret och låt
vätskan koka bort. Kör det blöta brödet
tillsammans med svampen i mixern. Stek
champinjonerna i resten av smöret och
låt vätskan koka bort. Lägg några fina
skivor åt sidan. Mixa resten av
champinjonerna tillsammans med
svamppurén. Vispa ägget och grädden
och tillsätt det till blandningen. Krydda
blandningen med salt och peppar.
Smöra fyra souffléformar. Ta de skivade
champinjonerna du lade åt sidan och
lägg ut dem i botten av varje form. Häll i
svampblandningen.
Vid servering ska formarna vändas upp
och ner på en hög med blandad sallad.
Det går bra att servera med yoghurt och
örtsås.
Mängd vatten som ska hällas i
vattenlådan: 4,5 dl
Tid i produkten: 40 minuter
Ugnsnivå: 1
5.5 Sparrisgratäng
Ingredienser:
För 6 personer
6 stora gröna kokta sparrisstjälkar
2 små skalade tomater
6 ägg
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
Salt
Malen peppar
Muskotnöt
Beskrivning:
Hacka tomaterna, med kärnorna
borttagna, i små tärningar. Vispa äggen
med grädde, salt, peppar och
muskotnöt. Smöra sex formar i porslin
eller glas och lägg i sparrisen och
tomaterna. Häll i ägg- och
mjölkblandningen. Sätt formarna på en
gallerhylla i den övre delen av ugnen.
Tillaga tills blandningen har stelnat.
Servera dem i formarna halvvarma eller
kalla.
Mängd vatten som ska hällas i
vattenlådan: 4,5 dl
Tid i produkten: 40 minuter
Ugnsnivå: 1
5.6 Spenatterrin
Ingredienser:
För 4-6 personer
1 schalottenlök
Smör att steka i
150 g Boursin-ost (mjukost med
peppar)
500 g frysta spenatblad (250 g
pressade)
2 äggulor
2 ägg
2 msk grädde
Salt
Nymalen peppar
Muskotnöt
Timjan
4 – 6 skivor Parma-skinka
Tryffelolja
Beskrivning:
Smula sönder Boursin-osten något i en
skål och häll i äggulorna, äggen och
grädden. Blanda. Hacka schalottenlöken
fint, stek den lätt i smör och låt den
svalna. Krama ur den frysta spenaten
ordentligt och hacka den grovt med en
stor kniv. Tillsätt ägg- och
SVENSKA
7
ostblandningen tillsammans med den
stekta schalottenlöken och blanda
alltihop ordentligt. Krydda.
Kanta terrinen (måste rymma ca 7,5 dl)
med plastfolie eller smöra sex
souffléformar och häll i
spenatblandningen. Ånga formen/
formarna. Skär terrinen i skivor eller om
du använt souffléformarna ska du vända
dem upp och ner på tallriken och ringla
över lite tryffelolja. Servera med Parma-
skinka.
Mängd vatten som ska hällas i
vattenlådan: 4,5 dl
Tid i produkten: 45 minuter
Ugnsnivå: 1
6. SMÅRÄTTER
6.1 Grönsaker, medelhavsstil
Ingredienser:
200 g squash
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
100 g champinjoner
2 lökar
150 körsbärstomater
gröna och svarta oliver
Beskrivning:
Skölj och skär grönsakerna i delar. Skala
löken och skär i strimlor. Lägg
grönsakerna i glasformen. Ställ in rätten i
produkten. Skiva oliverna. Efter tillagning
tillsätts salt, peppar, basilika och oregano
på grönsakerna efter smak.
Tid i produkten: 25 minuter
Ugnsnivå: 1
Häll 600 ml vatten i vattenlådan
6.2 Grönsaker, traditionella
Ingredienser/metod:
Blanda följande grönsaker efter smak,
totalt ca 750 g.
kålrabbi, skalad och skuren i strimlor
morötter, skalade och tärnade
blomkål, tvättad och delad i små
buketter
lök, skalad och skivad
fänkål, skalad och skivad
selleri, tvättad och tärnad
purjolök, tvättad och skivad
Efter tillagning:
50 g smör
peppar och salt efter smak
Beskrivning:
Lägg grönsakerna i rostfri skål eller
glasskål med perforerad insats. Efter
tillagningen häller du över smält smör
och eventuellt peppar och salt.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 1
Häll 650 ml vatten i vattenlådan
6.3 Förvälla grönsaker
Lägg grönsakerna i en ångform med
perforerad insats.
Efter blanchering, låt grönsakerna svalna
med iskallt vatten.
Mängd vatten som ska hällas i
vattenlådan: 4 dl
Tid i produkten: 15 minuter
Ugnsnivå: 1
6.4 Skalade Tomater
Beskrivning:
Skär ett kryss i toppen av tomaterna,
lägg dem i ångformen och sätt in i
produkten. När de är färdiga dras skinnet
av tomaterna.
Tid i produkten: 10 minuter
Ugnsnivå: 1
Häll 150 ml vatten i vattenlådan
6.5 Ugnsbakad potatis
Ingredienser:
1 000 g potatis, medelstora
Beskrivning:
Tvätta potatisen och lägg i en ångform.
Tid i produkten: 50 minuter.
Ugnsnivå: 1
Häll 800 + 200 ml vatten i vattenlådan
www.aeg.com
8
6.6 Kokad Potatis
Ingredienser:
1 000 g potatis
Beskrivning:
Skala potatisen och skär i jämnstora
fyrkantiga bitar. Lägg potatisen i
ångformen och krydda med salt.
Tid i produkten: 40 minuter.
Ugnsnivå: 1
Häll 800 ml vatten i vattenlådan
6.7 Ris med grönsaker
Ingredienser:
200 g långkornigt ris
50 g vildris
salt och peppar
1 liten röd paprika
400 ml buljong
Efter tillagning:
1 liten burk majs (150 g)
Beskrivning:
Lägg långkornigt ris, vildris, salt, peppar,
grönsaksbuljong och vatten i en skål i en
halvtimma före tillagning. Skär paprikan i
små tärningar, blanda ner i riset och
koka.
Tid i produkten: 40
Ugnsnivå: 1
Häll 800 ml vatten i vattenlådan
Efter tillagning: Låt majsen rinna av och
blanda ner i det kokta riset.
6.8 Ugnsomelett
Ingredienser:
3 ägg
100 ml mjölk
50 ml grädde
salt, peppar, muskotnöt
hackad persilja
Beskrivning:
Blanda ägg, mjölk och grädde väl. Vispa
inte. Krydda och tillsätt hackad persilja.
Häll i smorda glas- eller porslinsskålar.
Tid i produkten: 20 minuter
Ugnsnivå: 1
Häll 400 ml vatten i vattenlådan
Efter tillagning: ta bort äggstanningen
från skålarna och skär i små tärningar
eller diamantformer.
6.9
Gnocchi
Ingredienser:
För 4 personer
500 g kokt potatis som svalnat
160 g vetemjöl
30 g riven parmesan
1 äggula
Salt
Sås:
40 g smör
80 g lök, finhackad
1 dl vitt vin
1 dl grädde
Några salviablad, hackade
Citronsaft
Salt
Vitpeppar
60 g Parmesan (serveras separat)
Garnering:
1 citronskiva och 2 salviablad till varje
portion
Till gnocchi-degen:
Mosa potatisen och forma dem till en
fast deg tillsammans med ingredienserna
ovan. Låt det stå i 5 minuter och fortsätt
därefter för att förhindra att
potatisdegen blir för mjuk. Fördela
potatisdegen i små portioner och rulla
dem till nudlar ungefär så breda som din
tumme. De kan skäras i små bitar. Låt
dem ångkoka. Gör såsen under
ångkokningen.
Till såsen:
Stek den hackade löken i det smälta
smöret tills den är gyllengul och tillsätt
det vita vinet. Häll i grädden. Reducera
något. Tillsätt de hackade salviabladen
och kryddorna. Om såsen blir för tjock,
häll i lite grönsaksbuljong och grädde.
Mängd vatten som ska hällas i
vattenlådan: 5 dl
Tid i produkten: 25 minuter
Ugnsnivå: 1
*
SVENSKA
9
www.aeg.com10
SVENSKA 11
www.aeg.com/shop
867335672-A-352016
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

AEG KSK721210M Recipe book

Typ
Recipe book