RŒd
Energibesparing
¥ SkŒpet skall inte stŠllas upp i nŠrheten av spisar,
vŠrmeelement eller andra vŠrmekŠllor. Vid hšg
omgivningstemperatur arbetar kompressorn oftare
och lŠngre. TillrŠcklig ventilation i skŒpets sockel
och pŒ skŒpets baksida mŒste vara garanterad.
TŠck aldrig šver luftningsšppningarna.
¥ LŒt dšrren stŒ šppen sŒ kort tid som mšjligt.
¥ Om termostaten Šr instŠlld pŒ maximal kyla, vid
t.ex. hšg omgivningstemperatur, kan det intrŠffa att
kylen inte slŒr ifrŒn, med frostbildning pŒ
evaporatorns bakre vŠgg som fšljd.
I den situationen Šr det nšdvŠndigt att sŠnka
termostaten sŒ att den automatiska avfrostningen
kan ske i energibesparande syfte.
¥ StŠll inte in varma rŠtter i skŒpet. Varma rŠtter skall
fšrst svalna.
¥ Kondensorn pŒ skŒpets baksida skall alltid hŒllas
ren.
Kylning av livsmedel
¥ KylskŒpet Šr avsett fšr drycker och livsmedel som
dagligen behšvs.
¥ Fšr att kylskŒpet skall fungera pŒ bŠsta sŠtt fŒr
ingen varm mat eller Œngande vŠtskor (som t.ex.
soppor och buljong) placeras i kylskŒpet.
¥ Livsmedel som kan pŒverka smaken hos vissa
fšdoŠmnen mŒste tŠckas šver med exempelvis
aluminium- eller plastfolie.
HŠr nedan nŒgra praktiska rŒd:
¥ Kštt, fisk: Packa in fŠrst kštt i plastfolie och
placera det pŒ glasskivan. PŒ sŒ sŠtt kan ni
fšrvara kšttet i hšgst 1-2 dagar.
¥ Kokt mat, charkvaror etc.: skall fšrvaras
švertŠckta. De kan placeras pŒ vilken hylla som
helst.
¥ Frukt och gršnsaker: efter rengšring och tvŠttning
fšrvaras de i gršnsakslŒdan.
¥
Smšr och ost: fšrvaras i sŠrskilda askar eller i
aluminium- eller plastfolie/plastpŒsar sŒ att de inte
kommer i kontakt med luften.
¥ Mjšlk: i vŠl tillslutna fšrpackningar fšrvaras den pŒ
hyllorna pŒ dšrrens insida.
Frysfacket
Frysfacket, som Šr fšrsett med 2-stjŠrnig symbol, Šr
lŠmpligt fšr fšrvaring av redan frysta varor, dock ej
glass. Fšr att fŒ bŠsta resultat, Šr det viktigt att
kontrollera att frysvarorna fšrvarats pŒ lŠmpligt sŠtt i
butiken. Efter inkšp av de frysta varorna bšr man
lŠgga in dem i frysfacket snarast mšjligt.
NŠr skŒpet tas i bruk fšrsta gŒngen eller stŒtt
oanvŠnt nŒgon tid, bšr man starta det och lŒta det gŒ
i minst tvŒ timmar med termostaten pŒ den kallaste
instŠllningen innan man lŠgger in frysvarorna.
DŠrefter vrider man termostaten tillbaka till normalt
lŠge.
Viktigt
Fšrvara inte fryspaketen under lŠngre tid Šn vad som
stŒr angivet pŒ kšpfrysfšrpackningarna.
…ppna inte skŒpdšrren fšr ofta och lŒt den inte stŒ
šppen mer Šn vad som Šr absolut nšdvŠndigt.
Vid stršmavbrott skall dšrren vara stŠngd sŒ lŠnge
avbrottet varar. Om frysfacket Šr helt fyllt, pŒverkas
inte frysvarorna om avbrottet Šr kortvarigt. I annat fall
bšr frysvarorna fšrbrukas inom ett dygn.
PŒ denna modell, med 2-stjŠrnigt fack, bšr man
stŠlla in termostaten pŒ ett kallare lŠge Šn normalt
(dock inte pŒ MAX), vid fšrvaring av frysvaror.
Om rumstemperaturen Šr lŒg (under +25¡C), mŒste
klaffen regleras sŒ att det inte blir sŒ kallt i skŒpets
nedre del.
5
Men om inga frysvaror Šr inlagda i frysfacket, drag ut
klaffen nŒgot, sŒ blir det kallare i skŒpet. PŒ sŒ sŠtt
sparar man Šven elektricitet och fŒr en bŠttre kylning
pŒ varorna i skŒpet.
Fšrvaring av fŠrsk mat i kylskŒpet
SŠtt inte in varm mat eller varma drycker i kylskŒpet.
TŠck šver eller slŒ in matvarorna, speciellt de med
stark lukt.
LŠgg inte in papper eller annat tŠckande material pŒ
hyllorna, dŒ det hindrar luftcirkulationen mellan
hyllorna.
FramstŠllning av isbitar
KylskŒpet Šr fšrsett med en plastlŒda fšr isbitar. Fyll
den endast 3/4-full med vatten, eftersom isen
utvidgar sig, och stŠll in den i frysfacket.
Isbitarna tas lŠttast ut, genom att isbitslŒdan hŒlls
under rinnande vatten ett kort šgonblick.