RŒd
Infrysning och lagring
¥ Den stšrsta mŠngden matvaror som kan frysas
ned pŒ 24 timmar framgŒr av typskylten. Den
mŠngden bšr inte šverskridas.
¥ Matvarorna bšr frysas ned i smŒ portioner, dels fšr
att de fryses ned snabbare, dels fšr att man vid en
senare tidpunkt bŠttre kan vŠlja den mŠngd som
man skall anvŠnda och tina upp den snabbare.
¥ Matvarorna ska slŒs in lufttŠtt i aluminiumfolie eller
fryspŒsar, innan de lŠggs in i skŒpet.
¥ FŠrska matvaror bšr inte lŠggas sŒ att de beršr
frysta matvaror, eftersom det medfšr en
temperaturhšjning i de djupfrysta matvarorna.
¥ Ršr ej vid de djupfrysta varorna med vŒta hŠnder.
HŠnderna kan frysa fast.
¥ Nedfrysningsdatum bšr skrivas pŒ de enskilda
matvarornas emballage, sŒ att fšrvaringstiden kan
kontrolleras.
¥ Se till att frysta matvaror transporteras frŒn butiken
och hem till din frys sŒ fort som mšjligt.
¥
Kolsyrade drycker och liknande skall inte
lŠggas in i frysen, eftersom flaskan (eller annan
typ av behŒllare) kan spricka.
¥ Om maten tinat upp, fšrsŠmrar kvaliten och bšr
inte frysas om.
5
RŒd
Energibesparing
¥ SkŒpet skall inte stŠllas upp i nŠrheten av spisar,
vŠrmeelement eller andra vŠrmekŠllor. Se
installationsanvisningarna.
¥ LŒt dšrren stŒ šppen sŒ kort tid som mšjligt.
¥ Om termostaten Šr instŠlld pŒ maximal kyla, vid t
ex. hšg omgivningstemperatur, kan det intrŠffa att
kylen inte slŒr ifrŒn, med frostbildning pŒ
evaporatorns bakre vŠgg som fšljd.
I den situationen Šr det nšdvŠndigt att sŠnka
termostaten sŒ att den automatiska avfrostningen
kan ske i energibesparande syfte.
¥ StŠll inte in varma rŠtter i skŒpet. Varma rŠtter skall
fšrst svalna.
¥ StŠll inte in temperaturen kallare Šn nšdvŠndigt.
¥ LŠgg djupfryst vara fšr upptining i kylutrymmet.
Kšlden i de djupfrysta varorna utnyttjas pŒ sŒ vis
fšr kylning i kylutrymmet.
¥ Dammavlagringar pŒ kondensorn reducerar
kyleffekten och hšjer energifšrbrukningen. Rengšr
dŠrfšr kondensorn pŒ skŒpets baksida en gŒng om
Œret. AnvŠnd en mjuk borste eller dammsugaren.
Kylning
¥ KylskŒpet Šr avsett fšr drycker och livsmedel som
dagligen behšvs.
¥ Fšr att kylskŒpet skall fungera pŒ bŠsta sŠtt fŒr
ingen varm mat eller Œngande vŠtskor (som t.ex.
soppor och buljong) placeras i kylskŒpet.
¥ Livsmedel som kan pŒverka smaken hos vissa
fšdoŠmnen mŒste tŠckas šver med exempelvis
aluminium- eller plastfolie.
HŠr nedan nŒgra praktiska rŒd:
¥
Kštt, fisk: Packa in fŠrskt kštt i plastfolie och
placera det pŒ glasskivan. PŒ sŒ sŠtt kan ni
fšrvara kšttet i hšgst 1-2 dagar.
¥ Kokt mat, charkvaror etc.: skall fšrvaras
švertŠckta. De kan placeras pŒ vilken hylla som
helst.
¥ Frukt och gršnsaker: efter rengšring och tvŠttning
fšrvaras de i gršnsakslŒdan.
¥
Smšr och ost: fšrvaras i sŠrskilda askar eller i
aluminium- eller plastfolie/plastpŒsar sŒ att de inte
kommer i kontakt med luften.
¥ Mjšlk: i vŠl tillslutna fšrpackningar fšrvaras den pŒ
hyllorna pŒ dšrrens insida.
Bananer, potatis, ršdlšk och vitlšk som inte Šr
emballerat, bšr inte fšrvaras i kylskŒpet.
Frysfacket
Justering av temperatur
¥ Vid infrysning av livsmedel behšver man inte Šndra
termostatens instŠllning. NormallŠget kan behŒllas.
¥ Om man šnskar snabbinfrysa mŒste
termostatvredet stŠllas pŒ maxlŠget.
Om temperaturen i kylskŒpet skulle sjunka under
0¡C mŒste termostatvredet ŒterstŠllas pŒ en lŠgre
siffra.
¥ Dessutom bšr Ni - om frysen inte varit igŒng pŒ en
tid - lŒta den kšra i minst 2 timmar med
termostaten pŒ kallaste instŠllningen. DŠrefter
skruvas termostaten tillbaka till
normalinstŠllningen.
Inredning
Tillverkning av iskuber
Frysdelen har tvŒ islŒdor som man fyller med vatten
fšr placering i frysen. Iskuberna lossar man genom
att spola kranvatten šver dem.
Om islŒdan har frusit fast fŒr den under
inga omstŠndigheter lossas med spetsiga
eller vassa fšremŒl. AnvŠnd ett skedskaft
eller dylikt.