Aeg-Electrolux B3000-5-M EU R08 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
B3000-5
Bruksanvisning Elektrisk
inbyggnadsugnen
2
Bästa kund,
Vi vill skapa de bästa produktlösningar som du kan hitta på marknaden
idag. Lösningar där du upplever en perfekt balans mellan form och funktion och
där spetsteknologi också matchar energisnålhet och miljömässig hänsyn.
Så tack för att du valt en kvalitetsprodukt från oss!
För att du ska få största möjliga nytta och glädje av ditt nyförvärv föreslår vi att
du börjar med att läsa igenom den här bruksanvisningen och bekantar dig med
alla funktioner och fördelar. Förvara gärna bruksanvisningen på en lämplig plats
nära produkten så att du lätt kan ta fram den när du behöver friska upp minnet
eller ha svar på en fråga.
Lycka till!
Följande symboler används i denna bruksanvisning:
1
Viktig information för din personliga säkerhet och information om hur ska-
dor undviks på apparaten.
3 Allmän information och tips
2 Miljöinformation
3Innehåll
Innehåll
Bruksanvisning 5
Säkerhetsanvisningar 5
Beskrivning av produkten 7
Bild på hela ugnen 7
Panel 8
Ugnsutrustning 9
Tillbehör till ugnen 10
Innan produkten används första gången 11
Första rengöringen 11
Ugnens betjäning 12
Att sätta på och stänga av ugnen 12
Ugnsfunktioner 13
Placering av galler, plåt och långpanna 14
Användningsområden, tabeller och tips 15
Bakning 15
Baktabell 17
Tabell för ugnsrätterr 20
Tabell djupfrysta färdigrätter 20
Stekning 21
Stektabell 22
Tabell Matlagningstermometer 24
Grillning 25
Grilltabell 25
Upptining 26
Upptiningstabell 26
Torkning 27
Konservering 28
Rengöring och skötsel 29
Apparatens utsida 29
Ugnsutrymme 29
Tillbehör 29
Ugnsstegar 30
Ugnsbelysning 31
Ugnens tak 32
Ugnslucka 33
Ugnsluckans glas 35
Innehåll4
Vad gör man när … 38
Avfallshantering 39
Installationsanvisning 40
Säkerhetsanvisningar för installatören 40
Garanti/Kundtjänst 44
Sverige 44
Service och reservdelar 44
Service och reservdelar 47
5Bruksanvisning
Bruksanvisning
1 Säkerhetsanvisningar
El-säkerhet
Ugnen får endast anslutas av en behörig elektriker.
Vid störningar eller skador på ugnen: Tag ur säkringen och slå från ugnen.
Reparationer av ugnen får endast utföras av en fackman. Vid felaktiga re-
parationer finns stor risk för skador. Vid behov av reparation, vänd Dig till Elec-
trolux Service eller Din fackhandlare.
Säkerhet för barn
Lämna aldrig småbarn utan tillsyn medan ugnen är på.
Säkerhet under användningen
Personer (även barn), som på grund av bristande psykisk, sensorisk eller mental
förmåga, eller om de saknar erfarenhet och kunskap för att säkert kunna an-
vända apparaten, bör inte använda den utan uppsikt eller anvisning av en an-
svarig person.
Den här ugnen får användas endast i hushållet till normal kokning, stekning
och gräddning av maträtter.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater till vägguttag i närheten av
ugnen. Se till att anslutningsledningarna inte kommer i kontakt med eller
kläms fast under den heta ugnsluckan.
Varning: Risk för brännskador! Ugnsutrymmet blir hett när ugnen är på.
Om du använder alkoholhaltiga ingredienser i ugnen, så kan det eventuellt bil-
das en lättantändlig alkohol-luftblandning. Öppna i så fall luckan försiktigt. Se
till att inte ha glöd, gnistor eller öppen eld i närheten.
3 Anvisning angående akrylamid
Enligt de senaste vetenskapliga rönen kan en kraftig stekning av livsmedel, spe-
ciellt med produkter som innehåller stärkelse, innebära en hälsorisk genom att
akrylamid bildas. Därför rekommenderar vi att tilllaga vid lägsta möjliga tempe-
ratur och att inte steka maträtter för hårt.
Säkerhetsanvisningar6
Så undviker Du skador på ugnen
Lägg inte ut aluminiumfolie i ugnen och ställ ingen bakplåt, kastrull etc på
ugnsbotten, då ugnens emalj skadas av den hetta som uppstår.
Fruktsaft, som droppar från en plåt, efterlämnar fläckar, som inte går att ta
bort. Använd en långpanna för mycket fuktiga kakor.
Belasta inte den öppna ugnsluckan.
Häll aldrig vatten direkt i den heta ugnen. Det kan uppstå skador och miss-
färgningar på emaljen.
Vid påverkan av våld, framför allt på luckans kanter, kan glaset gå sönder.
Förvara inga brännbara föremål i ugnen. De kan ta eld då ugnen slås på.
Förvara inga fuktiga livsmedel i ugnen. Emaljen kan skadas.
Förvara inga maträtter i ugnen efter att kylfläkten har slagits av.
I ugnsutrymmet eller på luckglasen kan fukt bildas, vilken även kan överföras
till möbler.
3 Anvisning för emaljbeläggning
Efter en tids användning av ugnen kan färgförändringar uppstå i emaljen, dessa
påverkar dock inte ugnens normala användning.
De utgör heller inget fel som täcks av garantibestämmelserna.
7Beskrivning av produkten
Beskrivning av produkten
Bild på hela ugnen
Glaslucka
Manöverpanel
Luckhand-
tag
Beskrivning av produkten8
Panel
Kontrollampa Kontrollampa för temperatur
Ugnsfunktioner Temperaturinställning
9Beskrivning av produkten
Ugnsutrustning
Övervärme och grillelement
Ugnsbelysning
Fläkt
Undervärme
Nivåer
Ugnsstegar, uttagbara
Beskrivning av produkten10
Tillbehör till ugnen
Galler
För tillagningskärl, kakformar, stekar och
grillning.
Bakplåt
För mjuka kakor, småkakor, bröd och bullar.
Långpanna
För bakning och stekning eller som upp-
samlingsfat för fett.
11Innan produkten används första gången
Innan produkten används första gången
Första rengöringen
Rengör ugnen noga innan du använder den första gången.
1 Observera: Använd inga starka eller slipande rengöringsmedel! Ytan skulle kun-
na skadas.
3 Använd helt vanliga rengöringsmedel till metallfronten.
1. Ställ ugnsfunktionsvredet på Belysning .
2. Ta ut allt tillbehör och ugnsstegarna och rengör dem i varmt vatten med hand-
diskmedel i.
3. Tvätta också ur och torka av ugnen med varmt vatten med diskmedel i.
4. Tvätta av fronten med en fuktig trasa.
Ugnens betjäning12
Ugnens betjäning
Att sätta på och stänga av ugnen
1. Vrid vredet “Ugnsfunktioner” till önskad funktion.
2. Vrid vredet “Temperaturval” till önskad temperatur.
Den termostatlampan lyser, så länge som ugnen värmer.
3. Vrid vreden “Ugnsfunktioner” och “Temperaturval” till sina respektive FRÅN-lä-
gen för att stänga av ugnen.
3 Kylfläkt
Fläkten slås automatiskt på för att hålla ugnens väggar kalla. Efter att ugnen har
stängts av fortsätter fläkten att gå för att kyla av ugnen, fläkten stängs därefter
av automatiskt.
Kontrollampa för temperatur
Ugnsfunktioner
Temperaturinställning
Kontrollampa
13Ugnens betjäning
Ugnsfunktioner
Följande funktioner finns att välja:
Ugnsfunktion Användning
Ugnsbelysning Med denna funktion kan Du lysa upp ugnsutrymmet, till exem-
pel vid rengöring.
Varmluft med ring-
element
För bakning på upp till två nivåer.
Ställ in ugnstemperaturen 20-40 °C lägre än vid över-/under-
värme.
Över-/undervärme För bakning och stekningen ni.
Undervärme För efterbakning av kakor med knapriga bottnar.
Upptining För upptining av till exempel tårtor, smör, bröd, frukt eller an-
dra frusna livsmedel.
Mingrill För grillning av platta livsmedel som läggs i mitten på gallret
och för rostning av bröd.
Maxgrill För grillning av platta livsmedel i större mängd och för rost-
ning av bröd.
Gratinering För stekning av större köttstycken eller fågel på en nivå.
Funktionen lämpar sig också för att gratinera och ugnsbaka
Ugnens betjäning14
Placering av galler, plåt och långpanna
3 Utdragssäkring och tippsäkerhet
För att säkra ugnstillbehören vid utdragning har alla ugnstillbehör en utbukt-
ning på höger och vänster kant nertill.
Placera alltid ugnstillbehören så att denna utbuktning ligger baktill i ugnsutrym-
met. Denna utbuktning är även viktig för ugnstillbehörens tippsäkerhet.
Placering av plåt eller långpanna:
Skjut in plåt eller långpanna mellan steg-
paret på önskad nivå.
Placering av galler:
Sätt in gallret så att tassarna pekar neråt.
Skjut in gallret mellan stegparet på önskad
nivå.
3 Den förhöjda ramen runt gallret förhindrar
att kärl glider av.
Placering av galler och långpanna till-
sammans:
Lägg gallret på långpannan.
Skjut in långpannan mellan stegparet på
önskad nivå.
15Användningsområden, tabeller och tips
Användningsområden, tabeller och tips
Bakning
Ugnsfunktion: Varmluft med ringelement eller Över-/undervärme
Bakformar
För Över-/undervärme lämpar sig formar av mörk metall och belagda for-
mar.
För Varmluft med ringelement är även ljusa metallformar lämpliga.
Nivåer
Bakning med Över-/undervärme är bara möjligt på en nivå.
Med Varmluft med ringelement kan Du samtidigt baka torra bakverk och
småkakor på 2 plåtar.
1 plåt:
till exempel Nivå 3
1 bakform:
till exempel Nivå 1
2 plåtar:
till exempel Nivå 1 och 3
Användningsområden, tabeller och tips16
Allmänna anvisningar
Sätt in plåten med den nedåtlutande kanten framåt!
Du kan med Över-/undervärme eller Varmluft med ringelement samti-
digt baka två formar bredvid varandra på gallret. Gräddningstiden blir bara
obetydligt längre.
3 Plåtarna kan slå sig under gräddningen, om du lagt djupfrysta varor på dem. Det
beror på den stora temperaturskillnaden mellan de djupfrysta varorna och den
varma ugnen. Plåtarna återfår sin form igen efter att de kallnat.
Anvisningar för baktabellerna
I tabellerna hittar du lämpliga temperaturer, gräddningstider och nivåer för ett
urval av rätter.
Temperaturerna och gräddningstiderna är riktvärden, eftersom de är beroende
av degens sammansättning och mängd samt bakformen.
Vi rekommenderar, att Du ställer in den lägre temperaturen första gången och
först vid behov väljer en högre temperatur, till exempel om Du önskar en star-
kare färgsättning eller om gräddningen tar för lång tid.
Hittar du inte konkreta uppgifter för ett eget recept, använd då uppgifter för
ett liknande bakverk.
Gräddningstiden kan förlängas med cirka 10-15 minuter om Du gräddar mju-
ka kakor på plåtar eller i formar på flera nivåer.
Grädda fuktiga bakverk (till exempel pizza, fruktkaka etc) på en nivå.
Höjdskillnader på det som skall gräddas kan leda till ojämn färgsättning i bör-
jan av gräddningen. Ändra i så fall inte temperaturinställningen. Färgskill-
naderna jämnar ut sig under gräddningens gång.
Din nya ugn kan ha andra bak-/stekegenskaper än din gamla. Anpassa därför
invanda inställningar (temperatur, stektider) ch nivåer enligt rekommendatio-
nerna i följande tabell.
2 För att utnyttja eftervärmen kan Du, vid längre gräddningstider, stänga av ug-
nen cirka 10 minuter innan baktiden gått ut.
Om inget annat anges, gäller tabellerna för insättning i kall ugn.
17Användningsområden, tabeller och tips
Baktabell
Typ av
bakverk
Ugnsfunktion Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim min
Bakverk i formar
Mjuk kaka, tung Varmluft med ringe-
lement
1 150-160 0:50-1:10
Sandkaka/fruktkaka Varmluft med ringe-
lement
1 140-160 1:10-1:30
Mjuk kaka, lätt Varmluft med ringe-
lement
1 160-170 0:25-0:45
Tårtbotten av mördeg Varmluft med ringe-
lement
3 170-180
1)
0:10-0:25
rtbotten av sockerkaka Varmluft med ringe-
lement
3 150-170 0:20-0:25
Formbröd Över-/undervärme 1 170-190 0:40-1:00
Smulpaj (2formar Ø20cm, di-
agonalt insatta)
Över-/undervärme 1 190-210 0:20-0:30
Äppelpaj (2formar Ø20cm,
diagonalt insatta)
Varmluft med ringe-
lement
1 170-190 0:35-0:50
Paj med mycket fyllning (till
exempel Quiche Lorraine)
Varmluft med ringe-
lement
1 160-180 0:45-1:10
Cheese cake Över-/undervärme 1 170-190 1:00-1:30
Bakverk på bakplåtar
Vetefläta-/krans Över-/undervärme 3 170-190 0:30-0:40
Vetebullar Över-/undervärme 3 200-220
1)
0:10-0:15
Bröd (rågbröd)
-först
-sedan
Över-/undervärme 1
250
1)
160-180
0:20
0:30-1:00
Petits-choux/bakelser Över-/undervärme 3 160-170
1)
0:15-0:30
Rulltårta Över-/undervärme 3 220-240
1)
0:06-0:10
Portionsbröd, småfranska Varmluft med ringe-
lement
3 170-190
1)
0:15-0:25
Muffins Över-/undervärme 3 180-200
1)
0:12-0:30
Matbröd, ljust
2)
Varmluft med ringe-
lement
3 150-170
1)
0:30-0:50
Hålkakor, tekakor Över-/undervärme 3 190-220
1)
0:15-0:30
Pizza (med mycket fyllning)
2
Varmluft med ringe-
lement
1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (tunn) Varmluft med ringe-
lement
1 200-220
1)
0:10-0:25
Användningsområden, tabeller och tips18
Tunna brödkakor Varmluft med ringe-
lement
1 200-220
1)
0:08-0:15
Småkakor
Mördegskakor Varmluft med ringe-
lement
3 150-160
1)
0:06-0:20
Mördegskakor Varmluft med ringe-
lement
1 / 3 150-160
1)
0:06-0:20
Flarn Över-/undervärme 3 175-200
1)
0:05-0:08
Maränger Varmluft med ringe-
lement
3 80-100 2:00-2:30
Makroner Varmluft med ringe-
lement
3 100-120 0:30-0:60
Pepparkakor Varmluft med ringe-
lement
3 160-170
1)
0:08-0:15
Pepparkakor Varmluft med ringe-
lement
1 / 3 160-170
1)
0:08-0:15
Smördegskakor Varmluft med ringe-
lement
3 170-180
1)
0:15-0:30
Småkakor (20stycken/plåt) Över-/undervärme 3 170
1)
0:20-0:30
1) Förvärm ugnen
2) Använd dropplåt eller långpanna
Typ av
bakverk
Ugnsfunktion Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim min
19Användningsområden, tabeller och tips
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Kakan har för ljus botten Fel nivå Sätt in kakan längre ner
Kakan faller ihop (blir
degig, vattenränder)
För hög baktemperatur nk baktemperaturen lite
För kort baktid Förläng baktiden
Baktider kan inte förkortas
med en högre baktemperatur
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska
Beakta blandningstiderna, fram-
för allt vid användande av köks-
maskiner
Kakan är för torr För låg baktemperatur j baktemperaturen
För lång baktid Minska baktiden
Kakan blir ojämnt brun r hög baktemperatur och för kort
baktid
Sänk baktemperaturen och för-
läng baktiden
Degen är ojämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan blir inte klar inom
den angivna baktiden
För låg temperatur Höj baktemperaturen något
Användningsområden, tabeller och tips20
Tabell för ugnsrätterr
Tabell djupfrysta färdigrätter
Maträttt Ugnsfunktion. Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim min
Potatisgratäng,
Makaronipudding
Över-/undervärme 1 180-200 0:45-1:00
Ugnspannkaka Över-/undervärme 1 190-210 0:25-40
Lasagne Över-/undervärme 1 180-200 0:25-0:40
Gratinerade grönsaker
1)
1) Förvärm ugnen
Gratinering 1 160-170 0:15-0:30
Gratinerad baguette
1)
Gratinering 1 160-170 0:15-0:30
Söta puddingar Över-/undervärme 1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding Över-/undervärme 1 180-200 0:30-1:00
Fyllda grönsaker Gratinering 1 160-170 0:30-1:00
Det som skall
tillagas
Ugnsfunktion. Nivå
Temperatur
°C
Tid
Djupfryst pizza Över-/undervärme 3
Enligt
tillverkarens an-
visningar
Enligt
tillverkarens an-
visningar
Pommes frites
1)
(300-600 g)
1) Anmärkning: Vänd pommes friten 2 till 3 gånger
Gratinering 3 200-220
Enligt
tillverkarens an-
visningar
Baguetter Över-/undervärme 3
Enligt
tillverkarens an-
visningar
Enligt
tillverkarens an-
visningar
Bakverk Över-/undervärme 3
Enligt
tillverkarens an-
visningar
Enligt
tillverkarens an-
visningar
1 / 1